Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam w kompie 2 dyski 1TB HDD na dane i dysk SSD 1TB Lexar NM790 M.2 na system plus moją partycję z najbardziej używanymi programami.

Teraz podczas uruchamiania kompa zaczynają pracować wszystkie 3 dyski.

Co zrobić, aby w momencie włączenia zasilania startował tylko dysk SSD, a dyski HDD włączały się dopiero, gdy będę z nich odpalał jakiś plik.

Jest jakiś sposób? Jeśli tak, to proszę o pomoc!

Opublikowano

a ja nawet rozumiem to zastosowanie :D po co startować dyski które nie są używane, a może będzie potrzebny do nich dostęp po godzinie od odpalenia kompa %-) 

1. Znajdź w biosie "HDD Delay" lub "Spinning Delay" - nie wiem czy Twoja płyta obsługuje i ustaw np na 30-40sek - opóźnienie startu dla HDD

2. Otwórz Panel sterowania -> Opcje zasilania.
3. Kliknij Zmień ustawienia planu -> Zaawansowane ustawienia zasilania.
4. Znajdź Dysk twardy -> Wyłącz dysk twardy po.
5. Ustaw 1 minutę (lub ile Ci potrzeba).
6. Zatwierdź zmiany i uruchom ponownie komputer.

• Upvote 1
Opublikowano

Chcę szybciej uruchamiać komp i zwiększyć jego wydajność - to coś da?

Bo te HDD uruchamiam sporadycznie i są na SATA II...

Mam płytę główną Gigabyte B760 GAMING X AX DDR5 LGA1700 i nie znalazłem tam "HDD Delay" lub "Spinning Delay".

Może są na niej te opóźnienia jakoś inaczej opisane. Jak ich szukać? 

Opublikowano

Prawdopodbnie nie znajdziesz tych opcji we współczesnych płytach, jedyne co możesz zrobić to to co wowo89 wyżej napisał pod systemem w opcjach zasilania ustaw wyłącz dysk twardy po 1 minucie, jak sporadycznie używasz hdd to nie lepiej je wyjąć z budy całkowicie i zapatrzyć się w zewnętrzną kieszeń na usb?

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, some1 napisał(a):

Chyba taniej będzie po prostu kupić dysk SSD i zgrać tam zawartość tych dysków 1TB ;)

I o ile ciszej wtedy będzie :)

Drugie rozwiązanie, jak ktoś ma smykałkę do takich rzeczy, jest zrobienie przycisku odcinającego zasilanie od dysków. Po wyłączeniu kompa wystarczy przełączyć guzik w pozycję off, a po włączeniu, jak system się załaduje, w pozycję on.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, narmiak napisał(a):

Drugie rozwiązanie, jak ktoś ma smykałkę do takich rzeczy, jest zrobienie przycisku odcinającego zasilanie od dysków. Po wyłączeniu kompa wystarczy przełączyć guzik w pozycję off, a po włączeniu, jak system się załaduje, w pozycję on.

Są do tego gotowe rozwiązania. Tylko złącze SATA musi być w BIOS odpowiednio ustawione, by akceptowało formę podłączenia dysku w trakcie pracy komputera.

https://www.amazon.pl/s?k=hard+drive+power+switch+module&__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=3D2XR68W7WZK6&sprefix=hard+drive+power+switch+module+%2Caps%2C139&ref=nb_sb_noss

Edit: pomijam czy to zdrowe dla takiego dysku czy nie. 

Ogólnie żeby osiągnąć to co chcesz @Blasius to rozwiązanie @wowo89 jest obecnie chyba jedyne wbudowane. Tylko wyłączenie dysku nastąpi po ustalonym czasie o ile system nie "stwierdzi", że coś na nim podłubie, bo np. trzeba zrobić miniatury, indeksowanie, defragmentację czy cokolwiek innego, dlatego w sumie należałoby podłubać w tym co system może robić na tym dysku i wyłączyć to co zbędne, żeby dysk mógł przejść w stan, pozwalający na jego uśpienie po czasie. 

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 1
Opublikowano

Też mam jeden dysk HDD 1TB  w komputerze i mam na nim pierdoły typu: filmy, muzyka, folder tymczasowy do rozpakowywania plików, itp. Dysk startuje w raz z systemem i po najkrótszym czasie przydzielonym w zaawansowanych ustawieniach zasilania wyłącza się i tyle. Tak jest najzdrowiej. Nie widzę możliwości, żeby dysk przy starcie systemu się nie uruchamiał i potem był dostępny w systemie. Rozruch komputera wymusza rozpoznanie urządzeń w biosie inaczej dysk nie będzie widoczny w systemie, więc jak się do niego później odwołać w systemie, skoro będzie niewidoczny ?

Opublikowano
5 minut temu, leven napisał(a):

Nie widzę możliwości, żeby dysk przy starcie systemu się nie uruchamiał i potem był dostępny w systemie.

Dyski SATA można wpinać i wypinać w trakcie pracy komputera i ogólnie nie ma z tym większego problemu, jeżeli zostaną poprawnie odmontowane. Ten sam dysk możesz włożyć w kieszeń na USB i efekt będzie identyczny.

Opublikowano (edytowane)

Mówicie o dwóch różnych rozwiązaniach, które mogą mieć różny cel zastosowania. @narmiak ma na myśli działanie na danym dysku, tylko wtedy, gdy wiesz że coś z niego będzie potrzebne i wtedy tak jakbyś wpinał dysk na USB, podpinasz, robisz co masz robić i wypinasz dysk, tylko tu zamiast wpinać i wypinać, podłączasz lub odłączasz zasilanie. @leven ma na myśli dostępność danych na dysku, na każde wywołanie przez system na żądanie użytkownika, nawet jak użytkownik nie do końca jest świadomy, tego, że właśnie coś odczytuje z tego dysku, ale dysk uruchamia się samoczynnie wtedy gdy system, czy jakiś program potrzebuje coś z niego odczytać.

Rozwiązanie @narmiak dobre, gdy na takim dysku masz faktycznie jakieś pierdoły, z których korzysta wyłącznie użytkownik, czyli jakieś zdjęcia, filmy, dokumenty itp.

Rozwiązanie @leven dobre, gdy na takim dysku są dane wspominane wyżej, ale do tego mogą dojść np. rzadko używane programy, które wymagały instalacji i potrzebują być zidentyfikowane na dysku w momencie rozruchu itp. albo użytkownik po prostu nie chce pamiętać o wciskaniu przycisku.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 1