Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry,

jakie pamięci RAM polecacie do płyty głównej B850 Steel Legend AM5 ? Płyta jest biała, więc pamięci RAM też by się przydały białe, może być z ARGB. Do tego będzie karta ASUS TUF Gaming Radeon RX 7900 XT OC Edition 20GB i AMD Ryzen 9800X3D. Komputer do grania. Czy Lexar 32GB (2x16GB) 6400MHz CL32 Ares Gaming White RGB będą ok ?

Pozdrawiam

Edytowane przez tosiapl
Opublikowano
12 godzin temu, tosiapl napisał(a):

Nie lepiej coś z EXPO ? Nie znam się za bardzo :d

XMP i EXPO to tylko inna nazwa dla predefiniowanych ustawień zapisanych w kościach. Większość kości 6000CL30 ma predefiniowane ustawienia zarówno XMP(dla Intela) jak i EXPO (AMD).

Opublikowano
48 minut temu, tosiapl napisał(a):

Tak samo szybko komputer będzie się uruchamiał ?

Tak samo ale ogólnie na dłuższy czas z bootowaniem pomagało włączenie dwóch opcji w biosie: memory context restore - on i power down enable - on, nie wiem jak jest teraz przy b850/x870 czy nadal to coś zmienia czy już jest to ogarnięte, ale brak expo nie ma wpływu na czas uruchamiania.

Opublikowano

Hdzie najlepiej dać chłodzenie na Ram? Tak jak na czerwono zaznaczyłem na górze i wdmuchujące powietrze? Tylko że od karty graficznej od dołu i tak będzie szło ciepłe powietrze. Czy może pomiędzy Ramem a wentylatorami na przodzie jak zaznaczyłem na zielono? Mam taki mały wentylator od Spartana, nadałby się.

IMG_20250224_171119.jpg

Opublikowano

Ani jedno ani drugie, daj normalny wentylator 120/140 mm jako wyciąg u góry nad zeskcją zasilania a to miejsce nad ramem zostaw puste, powietrze z przodu będzie leciało w stronę chłodzenia cpu owiewając moduły + pierwszy z grandisa też troch je owiewaa z tyłu będzie wyciągane i niczym nie zaburzysz jego prawidłowego przepływu ;) 

• Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Bo w przypadku tej ropy, o której pisałeś jest to kradzież  
    • Jasność na max, kolory przesycone i zwiększona ostrość   To nie jest realny HDR To jest HDR w którym user bez wiedzy myśli że ma HDR   Prawdziwy HDR zaczyna się od hdr400 choć niektórzy jeszcze twierdzą że to dalej fejk HDR.   Aha wait HDR monitora - to przecież to co włączasz ale wg specyfikacji masz HDR 10. Certyfikacja odn HDR - czyli co monitor musi spełnić by mieć w specyfikacji że posiada HDR - jest bardzo różna w zależności od standardu. Od HDR 400 w górę zwiększają się wymagania jakie monitor musi spełniać by mieć tytuł hdr400    
    • @DjXbeat dodałbym jedynie kwestie ROI zakupu nawet mając swoje gniazdko.  Ogółem się zgadzam. Jedynie rozbija się o wymagania vs dostępność vs cena. Jeśli szukasz elektryka do miasta i w koło komina gdzie znaczną część czasu jedziesz na swoim, petarda. Jeśli szukasz auta dla większej rodziny tu już zaczynają się schody bo cena dużej rodzinnej spalinówki vs elektryka rozbija mocno zwrot z inwestycji. Jeśli w cenie 100-110k bym znalazł używane, duże rodzinne auto elektryczne z bagaznikiem jak hangar to bym rozważył (widze że na upartego można Eniaq dostać w takiej cenie, ale bagaznik znów niecałe 600L). A niestety chyba modeli jest dość mało. A jak mam dopłacić 40-50k za elektryka tylko po to by jeździć na swoim - to zwróci się za 10 lat     Mój sąsiad - dzieci wyrośnięte, już dawno na wylocie z domu. Przesiadł się z Kodiaqa na Teslę Y - dzieciaków juz nie wozi i śmiga na swoim prądzie  
    • A to jeszcze co innego. Te samochody, które odblokowuje się drzewkiem innego samochodu raczej kupić będzie dość łatwo i z czasem powinny być co raz tańsze, bo ogólnie ich cały czas przybywa.    Najrzadsze unikaty w Horizon to te samochody, które są do zgarnięcia z playlisty za 20 pkt co tydzień i za 80 co miesiąc. Jedyna opcja ich zdobycia po zakończeniu sezonu to aukcje, albo poczekać kilka miesięcy aż pojawią się ponownie na playliście (nic pewnego). Więc z czasem ofert sprzedaży będzie coraz mniej a ceny coraz wyższe. Aktualnie większość aut tego typu jest już  wystawiona po 20 mln, czyli max za ile można wystawić.   Autka dostępne za 40 pkt co tydzień i 160 co miesiąc to powtórki z poprzednich playlist albo takie, które można też zgarnąć w inny sposób, np. wheelspin. Te będą tańsze.   Przynajmniej tak było w poprzednich grach i widzę, że tutaj jest podobnie. Ale rynek w auction house wygląda tym razem trochę inaczej, w FH6 jest mniej wheelspinów i rzadziej dają wysokie nagrody, więc drogie fury bardziej trzymają ceny, często drożej niż można je kupić w Autoshow    Przy okazji, wczoraj wjechał patch, który ograniczył niektóre exploity na łatwą kasę i dodał nowe fury dla posiadaczy premium: https://forza.net/news/forza-horizon-6-series-3
    • Zawsze to jakaś potencjalna inwestycja na przyszłość 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...