Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam z racji tego że zatrzymałem się na windows 7 i wiecznie laptopy do gier z 8 GB ram moje pytanie odnośnie sprzetu komputerowego przygotowanego przez sprzedawce w moim mieście ....

Chodzi o JAKOŚĆ czy jest  odpowienia wg. CENY i jak to wygląda w grach typu Counter Strike/ Lineage 2  bądz inne

Czy jakaś część zestawu musze zmienić ? Procesor? graficzna ? ... czy może cena jest zawyżona ?

Prosiłbym o pomoc :D dziękuje ...

Obudowa: iBOX Obudowa ORCOS x14

Zasilacz: 700W

Płyta: Gigabyte Płyta Główna B760M DS3H

Procesor: CORE I5 14400F

Wentylator: BOX

Pamieć RAM : 16GB DDR5

Dysk SSD: 1000GB NVME

Karta Gragiczna: GeFORCE RTX 4070 12GB

Karta sieciowa: 10/100/100 + wifi

System : Windows 11 HOME

CENA: 4958,43 zł + VAT = 6099zł

Obudowa: iBOX Obudowa ORCOS x14

Zasilacz: 700W

Płyta: Gigabyte Płyta Główna B650 EAGLE

Procesor: Ryzen 7 7700

Pamieć RAM : 16GB DDR5

Dysk SSD: SSD 1000 NVME

Karta Gragiczna: GeForce RTX 4060

Karta sieciowa: 10/100/100 + wifi

System : Windows 11 HOME

CENA: 4470,73zł + VAT = 5499zł

Obudowa: iBOX Obudowa ORCOS x14

Zasilacz: 700W

Płyta: Gigabyte Płyta Główna B760M DS3H

Procesor: CORE i5 14400F

Pamieć RAM RAM : 16GB DDR5

Dysk SSD: 1000GB NVME

Karta Gragiczna: GeForce RTX 4060 8GB

Karta sieciowa:10/100/100 + wifi

System : Windows 11 HOME

CENA: 3982,93zł + VAT = 4899zł

Opublikowano

Ceny ostro zawyżone to raz, a dwa - brak połowy informacji (model, marka użytego zasilacza, RAM-u, SSD). Czyli zapewne najtańsze części w zawyżonych cenach. Do tego kiepska obudowa. Typowe gotowce nie warte uwagi.

Jak sprzedawca ci proponuje coś takiego to znaczy, że należy go olać.

Lepiej złożyc coś na własną rękę i kupić wysyłkowo. Wiele sklepów oferuje montaż, więc otrzymasz gotową złożoną skrzynkę, jeśli nie chcesz samodzielnie montować.

Podaj tylko jaki masz budżet i jaki posiadasz monitor, to się coś pod to zaproponuje. Windowsa rozumiem też potrzebujesz nowego?

• Upvote 2
Opublikowano

Połowa części "noname" zasilacz 700W zapewne jakiś badziew jak to zwykle bywa w tego typu gotowcach z tego typu opisem, obudowa jak wyżej do zmiany + nie wiem czy sobie zdajesz sprawę ale sklepy za windowsa sobie po 600zł doliczają co jest smiechu warte :E 

Opublikowano

Masz niezły rozstrzał z monitorami i samymi kompami. Do CSa na pewno odpadają monitory VA - smużą, w Lineage gdzie jest mase ciemnych i "migoczących" elementów też VA się nie popiszą.

Tu masz wszystko szybkie, dysk 2TB:

https://www.morele.net/inventory/info/f4cb7dd1/

Składanie kosztuje 200zł, licencja (nie klucz) za 329zł:

https://www.proshop.pl/System-operacyjny/Microsoft-ESD-Windows-11-Home-OEM-ESD-64bit-Wielojezyczny-Elektronisk/3116794

Jeśli szarpać się na coś więcej to polować na 7800X3D w dobrej cenie (póki co trzymają ceny). 6 marca do sklepów wejdą nowe RXy 9070 i 9070 XT (premiera 28 lutego), w zależności jak zostaną  wycenione ten pierwszy może być ciekawą alternatywą dla 7800XT.

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, kalderon napisał(a):

Masz niezły rozstrzał z monitorami i samymi kompami. Do CSa na pewno odpadają monitory VA - smużą, w Lineage gdzie jest mase ciemnych i "migoczących" elementów też VA się nie popiszą.

Tu masz wszystko szybkie, dysk 2TB:

https://www.morele.net/inventory/info/f4cb7dd1/

Składanie kosztuje 200zł, licencja (nie klucz) za 329zł:

https://www.proshop.pl/System-operacyjny/Microsoft-ESD-Windows-11-Home-OEM-ESD-64bit-Wielojezyczny-Elektronisk/3116794

Jeśli szarpać się na coś więcej to polować na 7800X3D w dobrej cenie (póki co trzymają ceny). 6 marca do sklepów wejdą nowe RXy 9070 i 9070 XT (premiera 28 lutego), w zależności jak zostaną  wycenione ten pierwszy może być ciekawą alternatywą dla 7800XT.

Chodzi o to że potrzebuje "gotowy" sprzęt jaki mi ktoś wystawi .

Potrzebuje specyfikacje gotowej  skrzynki nie mogę sam poskładać. 

Dlatego pytam/szukam DOBREGO już poskładanego sprzętu. :)

Oczywiście sam bym lepiej złożył ale nie mogę. ;)

Co sadzicie o tym co wystawiłem? Bądź macie inna stronę gdzie znajdę gotowe ?  :) 

Opublikowano
27 minut temu, G0haN napisał(a):

A dlaczego? Sklep może wystawić Ci dokument zakupu na dobrany przez Ciebie zestaw w jednej pozycji jeżeli chodzi o to. Proline ma na bank taką opcje, bo ludzie tak brali na dofinansowania itp. 

Za 5800 zł masz https://proline.pl/koszyk/32d05848 i dostajesz gotowy złożony zestaw jak gotowca

Montaż masz taniej jeszcze o 100 zł z kodem pro24 

Opublikowano
5 godzin temu, G0haN napisał(a):

Dlatego pytam/szukam DOBREGO już poskładanego sprzętu. :)

Ale wiesz, że Morele ma usługę składania? Kosztuje 200zł i do domu przychodzi gotowy komputer, najpewniej nie będzie też problemu żeby za całość wystawili jedna fakturę.

Opublikowano

W rasteryzacji będzie przepaść ale na tej 4070S zawsze może włączyć sobie DLSS 4.0 które wygląda genialnie i zrównać się z tym radkiem bez wspomagaczy, techniki amd w obecnej wersji (FSR) nie ma co włączać bo nie wygląda to zbyt dobrze.. ;) 

Opublikowano

Patrząc na to w jakie gry chce autor grać (1 post), to nie wiem czy mu się przyda DLSS 4.0 ;) 

Z drugiej strony RTX 4070S też spokojnie te gierki ogarnie, no ale nie wiem, 3200 zł za tę kartę to wg mnie fatalny deal.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

WIADOMOŚĆ od proline ... tyle jest róznych poradników stron itp że juz sie pogubiłem co lepsze :D

co sądzicie o zestawie graficzna +procek  tak jak to opisuje obsługa ? :) 

Cos do zmiany ? :D

który zestaw polecacie?

x-kom uważa że lepsze to.... proline że to ... zostawiam wam do oceny :D

(tak .... nie jestem do końca zdecydowany ..... po prostu nie jestem na bieżąco a nie chce żałować wyboru :P Dlatego temat tak wałkowany konsultanci mówią tak a poradniki youtube mowią co innego wiec .. słucham wszystkich stron :D )

Dzień dobry.

Dziękuję za wiadomość. W mojej ocenie, obydwie przesłane konfiguracje nie sa idealne i można moim zdaniem lepiej dobrać sprzęt. 

Zestaw z procesorem AMD Ryzen 7 7700 i RX 7900 XTX to oczywiście o wiele bardziej wydajna jednostka w grach niż 9700X i RTX 4070 Super

Gry które preferuje syn, to gry które wymagają też mocnego procesora. Z drugiej strony przy monitorze 32 cale, zakładam że rozdzielczość będzie 2560x1440p i tutaj znów mocniejszy procesor niekoniecznie przełoży się na poprawę wydajności - im wyższa rozdzielczość, tym mniejsze zapotrzebowanie na moc obliczeniową ze strony procesora.
Jeżeli chodzi o streaming, bezproblemowość, dobrą jakość, to tutaj warto mimo wszystko postawić na RTX, bo z AMD bywa z tym różnie i syn może się tutaj niepotrzebnie denerwować. 

Takim optymalnym według mnie rozwiązaniem byłaby być może tutaj taka konfiguracja:

https://proline.pl/koszyk/5eb5701e

8 rdzeniowy i 16 wątkowym procesor AMD Ryzen 7 7700 z minimalnie mniejsza wydajnością niż nowy model 9700X, przy czym tak jak wczesniej pisałem, na 32 calowym monitorze w rozdzielczości 1440p - różnic wydajności nie będzie nawet żadnych, a 7700 kosztuje znacznie mniej

dzięki oszczędności na procesorze mamy znacznie wydajniejszy model RTX 4070 Ti Super zamiast zwykłego RTX 4070 Super. Co prawda jest to model słabszy od 7900XTX, który kosztuje nawet mniej 

https://proline.pl/asrock-radeon-rx-7900-xtx-phantom-oc-24gb-pci-e-gddr6-rx7900xtx-pg-24go-p8119882

ale jeżeli to ma być jednostka w 100% bezproblemowa, bezobsługowa pod gry, streaming w dobrej jakości, to raczej trzymałbym się właśnie RTX. Wydajność tej karty do rozdzielczości 1440p i tak jest wysoka. Dodatkowo świetnie działający DLSS oraz generator klatek - choć w grach w które gra syn, raczej z tych technologii nie powinno się korzystać.

bardzo fajna obudowa z 4 wentylatorami ARGB

chłodzenie procesora - tutaj małe odstępstwo od założenia - chłodzenia powietrzne z dwoma wentylatorami 120 mm z ARGB. W zupełności wystarczające do procesora AMD Ryzen 7 7700 i tutaj pieniążki można byłoby zaoszczędzić i dołożyć właśnie do RTX 4070 Ti Super.

bardzo dobry jakościowo zasilacz, o zasilaczach z koszyka x-kom można poczytać, wybuchające jednostki.

bardzo szybki dysk SSD z prędkościami odczytu/zapisu do 7400 MB/s, 6400 MB/s

pamięci również z podświetleniem ARGB

Jeżeli zaś chodzi o monitor, 

https://proline.pl/iiyama-g-master-gb3271qsu-b1-red-eagle-32-cali-wqhd-165hz-1ms-freesync-premium-pivot-z-gwarancja-iiyama-3-lata-zero-martwych-pikseli-30-dni-p8079311

32 cale z rozdzielczością 2560x1440p, bardzo szybka matryca IPS z odświeżaniem 165 Hz, wbudowane głośniki, hub usb, wysoka jasność 400 cd/m2 

Z poważaniem,
Obsługa Klienta

Edytowane przez G0haN
Opublikowano

Nie wspomniałeś niczego na temat streamingu, jeśli to istotny punkt to nie proponowałbym Radeona.

Ten zestaw co proponują z Proline wygląda spoko (zakładając, że nie chcesz poczekać na lepszą dostępność RTX 5070 Ti).

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Dirian napisał(a):

Nie wspomniałeś niczego na temat streamingu, jeśli to istotny punkt to nie proponowałbym Radeona.

Ten zestaw co proponują z Proline wygląda spoko (zakładając, że nie chcesz poczekać na lepszą dostępność RTX 5070 Ti).

Streaming gry fajna rzecz heh takie marzenie syna moje zresztą też ;) 

Niestety nie moge czekać bo wniosek musze złożyć do 3 marca  ^_^  

czyli zasilacz 750W jest ok ? nie potrzeba 1000W? :)

proline aby zaoszczedzić wsadziło normalny wentylator zamiast chłodzenia cieczą ( nigdy nie miałem :D

Montaż biore bez windowsa za 650 + 250 instalacja ze sterownikami :D troche dużo .... Sam ogarne :D 

I ostatnie pytanko w super jest 16 GB a w 7900XTX jest 24 GB  czy jest to duży przeskok grafiki i przeskoku płynności ?  czy niema znaczenia przy procku 7 7700? 

Edytowane przez G0haN
Opublikowano

Zasilacz 750W wystarczy spokojnie, ten zestaw nie pociągnie więcej jak okolice 400W.

Chłodzenie powietrzne też ogarnie ten CPU, 7700 nie grzeje się mocno.

Te 16GB jest ok pod tę kartę, zresztą idziesz w monitor 1440p a nie 4K więc pamięci spokojnie starczy (im wyższa rozdzielczość tym większy apetyt na VRAM).

Opublikowano

W dniu 22.02.2025 o 16:58, G0haN napisał(a):

I ostatnie pytanko w super jest 16 GB a w 7900XTX jest 24 GB  czy jest to duży przeskok grafiki i przeskoku płynności ?  czy niema znaczenia przy procku 7 7700? 

Tutaj pamięć raczej sama w sobie wpływu na to mieć nie będzie. 

Najważniejsza kwestia to to, jaką kartę wybierzesz. RTX 4070 Ti (albo poczekasz na 5070 Ti ale nie możesz), która w streamie lepiej sobie ogarnie sprawy jakości itp, ale która znów będzie mniej wydajna od tańszego RX 7900 XTX. Z trzeciej strony, RTX 4070 Ti pod 1440p to też dobra i wydajna opcja. Ciężki dylemat bym miał będąc na Twoim miejscu. 

W dniu 22.02.2025 o 16:58, G0haN napisał(a):

proline aby zaoszczedzić wsadziło normalny wentylator zamiast chłodzenia cieczą ( nigdy nie miałem :D

Wodę trzeba dać tam gdzie trzeba, jak nie trzeba to po co? 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Caps napisał(a):

Tutaj pamięć raczej sama w sobie wpływu na to mieć nie będzie. 

Najważniejsza kwestia to to, jaką kartę wybierzesz. RTX 4070 Ti (albo poczekasz na 5070 Ti ale nie możesz), która w streamie lepiej sobie ogarnie sprawy jakości itp, ale która znów będzie mniej wydajna od tańszego RX 7900 XTX. Z trzeciej strony, RTX 4070 Ti pod 1440p to też dobra i wydajna opcja. Ciężki dylemat bym miał będąc na Twoim miejscu. 

Wodę trzeba dać tam gdzie trzeba, jak nie trzeba to po co? 

koncowo wyglada to tak .... 

https://proline.pl/koszyk/81db4115

Niestety nie  moge czekac bo musialbym od nowa wszystko załatwiać papiery itp i opłaty ... :)

Przejscie z lapka 8 GB ramu i3 na taki sprzęt to itak myślę różnice zauważę :D

proline koncowa specyfikacje zrobil kwotowo nie wyszczególniając podzespołów :) do maja mogą sie ceny zmienic i beda inne podzespoły :)

do 8500 cos sie wybierze... ^^

dziekuje wszystkim za pomoc ;)

Edytowane przez G0haN