Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

IMO Thermomix jest spoko w pewnych zastosowaniach, tak jak i iPhone. Używam obu, oba lubię i oba mają swoje wady. Kupiłem, kupiłbym jeszcze raz i po co miałbym kogoś przekonywać do tego samego? Kwestia indywidualna własnych potrzeb, więc sensowniej jest poznać mocne i słabe strony produktu, niż słuchać naganiaczy. Jeśli ktoś myśli, że posiadanie telefonu czy garnka jest wyznacznikiem statusu społecznego, to tylko pokazuje, jak bardzo biednym krajem jest Polska.

Edytowane przez Karister
  • Upvote 4
Opublikowano

Teraz nasuwa mi się też taki wniosek że oba sprzęty są produkcji niemieckiej... No cóż, to chyba nie jest zaskoczenie, że Niemcy znów nas ogrywają. 😄 Przecież oni od lat mają najwyższe PKB w Europie i dodatnie saldo handlowe, a my? No cóż, kupujemy ich produkty, ładujemy im kieszenie, a potem dziwimy się, że nasza gospodarka nie dogania zachodu.

Thermomix to taki symbol tej nierównej gry – drogi, ekskluzywny, a jednak ludzie go kupują, bo „niemiecka jakość”. Tylko czy naprawdę nie ma polskich zamienników, które zrobiłyby to samo za ułamek ceny? A może po prostu wolimy wydać fortunę na niemieckie gadżety, zamiast wspierać lokalnych producentów?

I nie mówcie mi, że to tylko kwestia jakości. To też kwestia mentalności – my kupujemy, oni zarabiają. I tak w kółko. A potem dziwimy się, że nasze PKB nie rośnie tak szybko, jakbyśmy chcieli.

No i Niemcy moga się pochwalić kolejnym dodatnim wynikiem w eksporcie netto? 😉

Im bardziej o tym myślę tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu że jest to symbol polskiej mentalności. I dodatkowo ekonomicznej zależności. Wszystko co robimy ma drugie dno, a jeśli ktoś kupuje ze względu na przytoczone tutaj argumenty i nie bierze pod uwagę patriotyzmu gospodarczego i pracy u podstaw to też o czymś świadczy.

• Confused 1
Opublikowano
10 godzin temu, Wercyngoteryx napisał(a):

a my?

My z Niemcami też mamy dodatnie (i to bardzo) saldo handlowe. W sumie saldo handlowe z Niemcami i z Czechami praktycznie bilansuje saldo handlowe z Chinami (mocno ujemne).

Opublikowano

Ufff... czyli nawet nie wiadomo, czy polska firma oferuje polski produkt i trzeba robić taki research? W takim razie wracam do Niemca. Przynajmniej wiadomo, co biorę. Niemiecka jakość, a i przy okazji sąsiada zaboli. xD

Opublikowano (edytowane)

@bergercs Wysyłka: 853,76zł 

W sumie taka cena za wysyłkę to ok ale jak się zamawia całą paletę może :E

2 godziny temu, Karister napisał(a):

Szczerze przyznam, że mnie zaintrygowałeś. Pozostaje pytanie, skoro jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle? Dlaczego to Thermomix a nie urządzenie marki Eldom się tak dobrze sprzedaje w naszym kraju nad Wisłą?

Pierwsze spostrzeżenie, za tą obudowę piano black ktoś powinien dostać :bicz:

Edytowane przez Kris194
Opublikowano

A dlaczego na świecie* najlepiej sprzedaje się Red Bull - skoro inne energetyki smakują podobnie lub lepiej,  podobna sytuacja z zawartością "elementów pobudzających"? Marketing.

*Teraz cenowo takich różnić nie ma, ale w przeszłości RB był trzykrotnie droższy od konkurencji - a Polska była jedynym krajem na świecie, gdzie lokalny produkt: Tiger /obecnie Black bo tam grubo było z prawami/ sprzedawał  się lepiej od RB.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mnie w ogóle bawi kupowanie takich wynalazków. Za tą cenę to mam żarcia na kilka miesięcy. A to samo zrobię w zwykłym garnku. Jedynie czego muszę przypilnować to żeby przykręcić gaz jak się, np. zupa zacznie gotować i potem wyłączyć o odpowiedniej porze.

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano (edytowane)

Żeby mieć na czym postawić garnek to też musiałeś najpierw kupić kuchenkę/płytę ;)

2 godziny temu, trepek napisał(a):

Szczerze to nie wiadomo czy to rembranding:

MPM

1 godzinę temu, Karister napisał(a):

Ufff... czyli nawet nie wiadomo, czy polska firma oferuje polski produkt i trzeba robić taki research? W takim razie wracam do Niemca. Przynajmniej wiadomo, co biorę. Niemiecka jakość, a i przy okazji sąsiada zaboli. xD

Jak szukacie faktycznie polskich produktów to polecam się zainteresować marką Smapp.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
25 minut temu, Kris194 napisał(a):

Szczerze przyznam, że mnie zaintrygowałeś. Pozostaje pytanie, skoro jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle? Dlaczego to Thermomix a nie urządzenie marki Eldom się tak dobrze sprzedaje w naszym kraju nad Wisłą?

IMO, trzeba by samemu kupić oba, poużywać każdy przez kwartał i wtedy coś sensownego można by napisać. Dla mnie brak jakiejś kluczowej funkcji, na której mi zależy, byłoby wystarczającym powodem, żeby wybrać droższą konkurencję.

9 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Mnie w ogóle bawi kupowanie takich wynalazków. Za tą cenę to mam żarcia na kilka miesięcy. A to samo zrobię w zwykłym garnku. Jedynie czego muszę przypilnować to żeby przykręcić gaz jak się, np. zupa zacznie gotować i potem wyłączyć o odpowiedniej porze.

Mnie nie bawi samo wchodzenie do kuchni, a mocno cenię swój czas. W zwykłym garnku nie zrobisz tak sprawnie wielu potraw, które TM oferuje. Na zupie świat się nie kończy, a sporo dań wymaga stania przy nich, jeśli chcesz mieć smacznie.

• Upvote 2