Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, Tatanka napisał(a):

A ten Intel 14400 - no niezły pomysł, ale jakoś te problemy intela z 14th gen mam w głowie, czytam o tym trochę i jakoś nie mogę się przekonać.

To tyczy się tylko procków z "k", czyli tych wyżyłowanych. I to pojedynczych egzemplarzy. Natomiast jak starczy kasy na 7600 to spoko, można olać Intela.

Co do Windowsa, tak jak pisałem, można wziąć Home do firmy, licencja na to pozwala. No chyba, że potrzebujesz dodatkowych funkcji z Pro.

24 cale w 1440p to super opcja do pracy, ostre czcionki robią robotę. Sam dużo pracuję / korzystam z edytorów tekstu i przeglądarki i na lapku mam 1600p przy 16 calach a na monitorze 4K przy 27 calach i nie wyobrażam sobie zejść niżej z tymi wartościami.

Co do GPU, jeśli skupiamy się głównie na CS to poluj na RTX 3060, bo RX 6600 będzie wyraźnie wolniejszy w tej grze. CS to i tak się gra na ustawieniach oscylujących w okolicy medium, z podbitymi detalami smoke (to zabiera sporo fps ale jak dasz niższe detale, to będziesz gorzej widzieć w dymie). Po zakupie warto poszukać optymalnych ustawień w sieci.

Opublikowano
W dniu 22.02.2025 o 22:39, Tatanka napisał(a):

do tego winda 11 pro box no i jakieś GPU

Serio chcesz dać 1K pln za windowsa? :E zamiast robić takie jaja to lepiej dołożyć i mieć dużo lepszą kartę...

Opublikowano
W dniu 23.02.2025 o 10:15, Dirian napisał(a):

To szukałabym przynajmniej RX 6600 XT a jak chcesz też pograć w jakieś nowsze gierki to RX 6700 XT.

chyba wezmę rx7600

42 minuty temu, Send1N napisał(a):

Serio chcesz dać 1K pln za windowsa? :E zamiast robić takie jaja to lepiej dołożyć i mieć dużo lepszą kartę...

to firma. karta to inny portfel. ale windowsa wezme chyba oem jednak

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Finalnie wyszło mi:

monitor Gigabyte G24 F2 - 24" Full HD

RYZEN 7 7700 + FERA 5

2 x 16 GB DDR5 Kingston

SSD Kingston KC3000

ASUS B650E-WIFI

Windows 11 Pro OEM

nie wszystko jeszcze mam

do tego chce dokupic Radeon 7600, pewnie Sapphire. Nowy.

Pytanie o zasilacz mam, bo przeglądam forum i przeglądam ale głównie polecane są zasilacze ze złączem 12VHPWR a jak widać po zestawie takiego nie potrzebuję. 

Potrzebuję, żeby to było ciche. 

Obudowa jest duża bardzo, widzę ze niektóre modele - be Quiet, mają kable do CPU tylko 60 cm, boję się że może nie wystarczyć żeby zawinąć kabel na górze i wpiąć wtyczkę.

Poproszę o jakąś wskazówkę.

Opublikowano
10 minut temu, Dirian napisał(a):

Jaka obudowe w koncu kupiles?

Pod CS'a lepiej celować w RTX 4060, wypada sporo lepiej:

counter-strike-2-1920-1080.png

CS2 od początku lepiej chodził na kartach zielonych, chociaż teraz to się raczej poprawiło znacznie jeżeli chodzi o karty czerwonych.
To w miarę aktualny "slide"?

Opublikowano

Przepraszam link się nie wkleił 

Obudowa 

https://www.morele.net/obudowa-preyon-nest-meshy-prenm02b-z-wentylatorami-preyon-falcon-eye-pwm-120-13094308/

Ta bez RGB.

Zasilacz zamierzam dac wentylatorem do góry, a nie do dołu.

Dlatego myślę o tych kablach do CPU bo niektóre są 60cm tylko i czy wystarczy.

Planuję nie zmieniać nic w tym komputerze przez kilka lat, może dysk dołożę 2.5 cala albo M2 Nvme.

650w wydaje sie wystarczyć.

Co do RTX 4060 to nie, raz chcę Radeona, dwa RTX jest znowu drozszy a i tak wychodzę ponad budżet swój, na poczatku myslalem o RX 570, do full hd powinien wystarczyć. Albo Vega ale są prądożerne.

To jest naprawdę niedzielne granie, pogranie sobie ze dwa razy w tygodniu po 20 minut.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

/////

/////

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i porady.

Wszystko zamówione, przyjdzie to złożę i dam znać jak wyszło.

Pytanie: czy tego R7 7700 jakoś ustawiać, -0,1 V czy coś takiego? Wydajność nie ma wielkiego znaczenia, chciałbym stabilności i ciszy (a więc i chłodu). Czy zostawić wszystko na auto i tylko EXPO na RAM?  

Finalnie wyszło mi tak:

R7 7700 / Fera5 / ASRock B650 LIVEMIXER / Kingston Fury Beast White EXPO 32GB [2x16GB 5600MHz DDR5 CL36] / Lexar NM790 1TB /  Seasonic G12 GM 650W / PREYON Nest Meshy (PRENM02B) / 

to razem jakieś 3200 PLN

do tego dwa monitory Gigabyte G24F 2 

plus windows 11 pro oem, plus jakieś kable, klawiatura - razem 5100 około.

teraz jeszcze będę szukał RX 7600 jako GPU.

Czekam na kuriera ;-)

Edytowane przez Tatanka
Opublikowano
6 godzin temu, Dirian napisał(a):

W przypadku 7700 nie trzeba nic ruszać, no chyba że trafisz jakaś kiepską sztuke to mozna sie pobawic.

Skąd wybór takiego RAM-u? Było pisane żeby brać 6000 MHz CL30.

Dzięki.

Ram nieco wolniejszy ale bardzo chciałem Kingston i mi się kasa nie zgodziła.

Różnica myślę ze będzie niemal niezauważalna.

Opublikowano (edytowane)

U mnie wszystkie fery jakie miałem w rękach jak bym nie poprawiał montażu to zawsze idealnie proste nie były i widać było krzywiznę ;) znany temat od lat w przypadku tego chłodzenia %-)

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
20 godzin temu, Dirian napisał(a):

Powinna być prosta, dobrze zmontowałeś wszystko?

zasiałeś wątpliwość, wiec zdjąłem i obejrzałem, zamontowane mialem dobrze, fera jest lekko krzywa, w sensie radiator jest zwichrowany względem stopy. na wydajność nie wpływa zakładam. tylko finy się wyginają od kolejnego montażu wentylatora na ten gówniany drucik.

pecet złożony, winda stoi, RAM plus EXPO, PBO disabled, reszta nie ruszana. 

CPU na pulpicie plus jeden chrome - 40 stopni C - wydaje się że OK.

Opublikowano

ok, finalnie

R7 7700 / Fera5 / ASRock B650 LIVEMIXER / Kingston Fury Beast White EXPO 32GB [2x16GB 5600MHz DDR5 CL36] / Lexar NM790 1TB /  Seasonic G12 GM 650W / PREYON Nest Meshy (PRENM02B) / sapphire rx 7600 8 GB

do tego dwa monitory Gigabyte G24F 2 

CS2 na FullHD - ustawienia wysokie  250-300 fps.

Wtedy CPU do 58 stopni, GPU do 76 stopni

po ustawieniu w grze max FPS na 130 (no i dziala freesync), CPU max 50 stopni, GPU okolo 60 stopni

no przepięknie, dziękuje wszystkim - ja jestem zadowolony bardzo.

• Like 1