Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, chciałbym kupić nowy komputer do pracy i weekendowego grania. Mój 7 letni staruszek już nie daje rady i czas wysłać go na emeryturę. Pracuje przy silniku unreal engine 5 i czasem po godzinach przesiaduje na unity. Nie wiem jak najlepiej połączyć podzespoły żeby wszystko ze sobą dobrze działało. Mój budżet to okolice 5k (parę stówek moge dorzucić jeśli będzie to miało znaczący wpływ na performance).

W gry gram weekendowo, nie gram w nic przez neta nie zależy mi na ultra 4k milion fps. Wysokie ustawienia w AAA nowych na FHD będzie git. Być może za jakiś czas przerzucę się na 1440p.

Wiem że w tym przedziele cenowym często jest polecany GPU od AMD, ale słyszałem że unreal engine lepiej współżyje z zielonymi. Więc raczej uderzałbym w nich. 

No i pamięć ram to chyba bezpieczniej jak dam 64gb?

Systemu nie potrzebuje. I w razie czego mogę użyczyć obudowy ze starego kompa.(be quiet pure base 600 window orange). Fajnie by też było dostać wszystko z jednego sklepu #Faktura.

Z góry dziękuję za pomoc! Mam nadzieję że w końcu uda mi się kupić coś porządnego do pracy :)

Edytowane przez Badmouse
Opublikowano (edytowane)

W tym budżecie postawiłbym to na i5 14400F żeby mieć sporo rdzeni / wątków + do tego możliwość użycia tańszego RAM-u DDR4 zamiast DDR5.

Zakładam, że nie będziesz tego prędko upgrade'ować skoro poprzedni PC służył 7 lat, więc można śmiało zostać na DDR4 i platformie Intela (na AMD miałbyś lepsze możliwości rozbudowy w przyszłości, no ale trzeba by iść w DDR5 i droższy procesor). Przy czym jeśli jakaś rozbudowa miała by być za 5 lat lub więcej, to nie ma co na to patrzeć bo wtedy już bedą nowe platformy na rynku.

https://www.x-kom.pl/lista/jepqyff5d - od ceny odejmij ten voucher na gierki, przeceni się na 1 gr przy zamawianiu.

Do tego RTX 4070, szybki SSD 2TB.

Obudowę śmiało możesz użyć tę co masz. 

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
Opublikowano

Wygląda zacnie. Tak raczej rzadko robię upgrade. Ale słyszałem że ramy DDR5 robią się teraz standardem, to nie lepiej w to iść? 

Dodam też bo może to ważne: To raczej nie będzie codzienna praca na tym kompie, będę korzystał ze sprzętu w biurze, lecz czasami pojawiają się zlecenia które już wykonuje na swoim sprzęcie. 

Duża jest rożnica pomiędzy tą kartą co podałeś (RTX 4070) a 4060 Ti 16gb?

W gry gram głównie na konsoli, lecz czasem zagram w jakieś większe tytuły na PC (Głównie FPP- Doom, Cyberpunk/RPG typu baldur) Online nie gram więc gry competitive odpadają. Jak narazie lecę na 1080p Ale myślę że do końca roku będę przechodził na 1440p .

Opublikowano

DDR5 przede wszystkim doda ok. 350zł do ceny końcowej, a przy niezbyt szybkim procku jak 14400 nie zrobi kolosalnej różnicy.

4070 jest ok. 25% szybsza niż 4060 ti 16GB. Z drugiej strony do Unreala lepiej mieć większy zapas VRAMu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Znalazłem w necie też taki zestaw który mieści się w budżecie. Ma i 4070 i DDR5. Myślę też że poczekam z miesiąc, aż się ustabilizuje chaos związany z premierą 50xx i jest szansa że ceny kart 40xx spadną. 

image.thumb.png.2618bb09336e68435fae3a2ba79975fc.png

Edytowane przez Badmouse
Opublikowano

Raczej ceny 4070 wiele nie spadną o ile w ogole, prędzej karty znikną z rynku bo już zostały tylko niedobitki i resztki. A jak 5070 będzie kosztować powyżej 3k to i tak nie będzie konkurencja dla 4070.

Opublikowano

Ok, potrzebowałem chwilkę na ogarnięcie tematów. Jednak nie będę używał nic ze starego sprzętu (oddaje go w inne ręce) dlatego jednak potrzebuję całą jednostkę od zera. 

Budżety maksymalny - 5,5 k - koszt złożenia można doliczyć osobno

Głównie do unreal engine 5 (RTX) i weekendowe granie 1080p + za jakiś czas 1440p 

Ram musi być 64gb. 

Raczej nie planuje upgradeów przez najbliższe 5 lat. 

Opublikowano

Chyba skłonie się jednak ku zestawowi przedtawionemu przez @Dirian. Jeżeli nie zrobi mi roznicy w ramie DDR4 vs DDR5 to nie ma co dopłacać. Przez najbliższe 5 lat i tak nie będę za bardzo zmieniał sprzętu. Ten ma być do rozrywki i lekkich zleceń. Czy są jakieś kody promocyjne w xkomie np. Na złożenie kompa? 

Opublikowano

Przy czym trzeba pamiętać, że 7500F jest ogólnie trochę wydajniejszym procesorem w grach. Z drugiej strony przy RTX 4070 trudno będzie odczuć te różnice.

W zastosowaniach profesjonalnych już bywa różnie, zależnie od programu, ale tu różnic wielkich nie ma.

Możesz napisać do @x-kom o jakiś rabat, bo kodów jako takich nie ma.

Opublikowano

Koniec końców skończyło się na zakupieniu GPU -  GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF 16GB DLSS 4

Szukam teraz części pod tą kartę. Budżet to 3k (+/- 200-300 zł jak będzie znacząca różnica) 

Na pewno potrzebuje 64 gb ram. Dysk 1 tb lecz jak starczy to 2tb będzie super. 

RGB może być ale nie musi. 
Da się coś fajnego złożyć?