Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Od 2 lat męczę się w domu z randomowymi przerwami prądu na sekundę i prąd momentalnie wraca. Nie zdarza się to jakoś często ale wkurza bo przy tak krótkim odłączeniu prądu PC się restartuje. Teraz kupuje nowy komputer i pasowałoby mi go jakoś zabezpieczyć. Jako laik odkryłem dziś, że jest coś tak fajnego jak właśnie zasilacze UPS. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Doradzicie jakieś modele? Moja specyfikacja to będzie zasilacz 850w, ryzen 9800x3d, rtx 5070ti i monitor oled 27 cali.

Czy takie coś da radę i będzie ok? https://www.morele.net/ups-cyberpower-value-pro-1600va-vp1600elcd-fr-6784521/?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&ceneo_cid=e22dc612-430d-5f9c-80c3-4fd6a4957f19

Edytowane przez Nightdew
Opublikowano

Bierz testuj bo przy tym specs utrzyma twój konfig PC a nie patrz że jest sinusoida modyfikowana

bo te z pełną sinusoidą to inna półka cenowa.

Masz 2 tygodnie na testy i zwrot jakby co ale w modele 1600VA z pełnym sinusem to trzeba dołożyć pieniążków szczególnie przy APC

i nie znajdziesz tu wielu osób co weszły na tą półkę UPS.

https://www.morele.net/kategoria/zasilacze-awaryjne-ups-57/,,,,,254,,,0,,,,13694O1006459/1/?noi

Co do pracy/żywotności akku w tej firmie to się nie wypowiem bo nic od nich nie mam

ale w APC u mnie 5 lat minimum akku trzyma do wymiany.

Opublikowano
14 minut temu, Elder napisał(a):

Bierz testuj bo przy tym specs utrzyma twój konfig PC a nie patrz że jest sinusoida modyfikowana

bo te z pełną sinusoidą to inna półka cenowa.

Masz 2 tygodnie na testy i zwrot jakby co ale w modele 1600VA z pełnym sinusem to trzeba dołożyć pieniążków szczególnie przy APC

i nie znajdziesz tu wielu osób co weszły na tą półkę UPS.

https://www.morele.net/kategoria/zasilacze-awaryjne-ups-57/,,,,,254,,,0,,,,13694O1006459/1/?noi

Co do pracy/żywotności akku w tej firmie to się nie wypowiem bo nic od nich nie mam

ale w APC u mnie 5 lat minimum akku trzyma do wymiany.

Gdzieś czytałem, że do zasilaczy komputerowych nie nadają się te ze zmienną bo mogą je zepsuć i tylko te z pełną. Właśnie robiłem wczoraj research, że z pełna między 1300-1800 i już miałem brać ale jak troche poczytałem opinii nawet o tych apc i ludzie narzekali na różne wady więc chwilowo postanowiłem odpuścić temat.

Opublikowano

Cóż...opinie w necie piszą różni ludzie i to co czytasz to nie wyrocznia.

Jakoś przez 15 lat użytkowania żaden z UPS APC (pełny sinus czy modyfikowany) nie miał chęci mi popsuć PSU w żadnym PC

ale ja o tym w necie nie wstawiam info bo skoro działa i nic się nie psuje to o czym tu pisać?

Tutaj uwaga,nic nie napiszę o najnowszych PSU 3.1 jak one pracują z UPS bo nie mam takiego i nie testowałem...świeży temat

i zanim więcej danych wypłynie to poczekamy.

3.1 względem 3.0 czy starszych PSU to kolejne zmiany (jak patrzę na specs 3.1 to wcale nie wszystko jest lepsze w tych zmianach) 

i jak one wpłyną na współpracę z UPS nie wiem.

Niepokoi ta zmiana i nie wiem czemu to ma służyć.

"Zasilacze ATX 3.1 charakteryzują się krótszym czasem podtrzymania 12 ms gdzie norma ATX 3.0 wymagała 17 ms."

Tu masz więcej info

Opublikowano

Polecam CyberPower. APC jest świetne ale nie warty dopłaty. Posiadam CP od wielu lat i w zeszłym roku wymieniałem akumulatory na nowe. (można serwisować samemu bez problemu i nic się z nim nie działo). Sinusa potrzebujesz dlatego, że niektóre zasilacze nie współpracują prawidłowo z UPSami z symulowanym sinusem. Po prostu w przypadku zaniku zasilania komputer wyłączy się jakby nie było UPS.

Jeśli chodzi o to czy się nada to jak najbardziej. Im więcej VA tym dłużej ups podtrzyma zasilanie, ale przecież potrzebujesz tylko kilku minut na bezpieczne wyłączenie kompa. 

• Upvote 1