Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

złożyłem zestaw jak w poniższej liście bazując na propozycjach z przyklejonego wątku.

https://www.x-kom.pl/lista/3m33ygxnu

Komputer ma służyć do pracy w projektowaniu inżynieryjno-architektonicznym. Przede wszystkim obliczenia obciążające mocno procesor + trochę rysowania w 3D (z doświadczenia nie obciąża zbyt mocno GPU).

Proszę przede wszystkim o zweryfikowanie czy zasilacz sobie poradzi, czy chłodzenie da radę, czy nic się nie "gryzie" itp.

Za ewentualne porady co wymienić też będę bardzo wdzięczny.

Opublikowano

Zestaw wymaga poprawek, 9800X3D to procek typowo do grania a nie do pracy.

Intel B580 to też nie jest GPU które poleciałbym do komputera pod zastosowania profesjonalne - zbyt mała pewność, że będzie działać ok z danym softem.

W jakich programach pracujesz?

Opublikowano

Dzięki za uwagi.

Pracuję głównie na programach:

Allplan - rysowanie/modelowanie w 3D (bez żadnego renderingu)

AxisVM - obliczenia MES

Dotychczas testowane na komputerach z Ryzen 7 7800X3D oraz Ryzen 9 7900. Na obydwu działało ok - z tego co pamiętam to na 7 chyba nawet minimalnie lepiej.

Jeżeli chodzi o GPU to na innym komputerze w biurze mamy MSI GeForce RTX 3060 VENTUS 2X OC 12GB GDDR6 i działa elegancko. Ten Intel z mojej listy chyba nie będzie gorszy?

Coś byś polecał zamiast moich pomysłów?

Opublikowano (edytowane)

Działać na pewno będzie ok, bo to mocne procesory, ale nie ma sensu przepłacać za procki X3D - pamięć 3D-VCache w takich zastosowaniach nic nie zmienia. 

Kartę od Intela bym odpuścił, chodzi o to, że to są świeże karty i wciąż nie są do końca dopracowane sterowniki. Jest już w miarę ok, ale pod pracę profesjonalną lepiej wziąć NVIDIE, która najlepiej współpracuje z wiekszością softu. Producent oprogramowania które wymieniłeś nawet nie wymienia kart Intela na swoich stronach, więc pewnie soft nie jest w żaden sposób zoptymalizowany pod te GPU.

Osobiście postawiłbym to na 9700X, który będzie lepszy pod twoje zastosowania (mocniejsze rdzenie) od 7800X3D, do tego jest wyraźnie tańszy i mniej się nagrzewa.

Producent Allplan zaleca GPU z 16GB VRAM, więc poszedłbym w 4060 Ti 16GB.

Dałem też wydajniejsze chłodzenie, zasilacz z porządniejszym wentylatorem (650W to tutaj duży zapas), dysk SSD z pamięcią DRAM i Windowsa w wersji na pendrive. Płyta główna nieco tańsza, podobnej klasy, to już co nie weźmiesz to będzie ok. Wolisz MSI, można wziąć MSI.

https://www.x-kom.pl/lista/pfy5rrygc

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

W grach Intel nie będzie gorszy. Ale w programach użytkowych już może być różnie, czasami Intel jest zaskakująco wydajny, a czasami gorszy jeśli np. program/sterownik jest napisany pod rdzenie CUDA, a te ma tylko nVidia. Programy które wymieniłeś nie wydają się preferować jakiejś karty, a AxisVM w ogóle jedzie tylko po procesorze.

Opublikowano

Dzięki za propozycję @Dirian. Przekonałeś mnie do tego procesora.

Męczy mnie tylko kwestia karty graficznej. Rekomendacje producenta Allplana to jest jakiś kosmos. Właściwie polecają tylko profesjonalne karty jak np. Quadro. Albo chcą żeby w nich było nie wiadomo ile RAMu a doświadczenie pokazuje, że bez problemu działa na słabszych.

Wydaje mi się, że one są tam polecane rzeczywiście do renderowania czy czegoś podobnego, a my naprawdę nie obciążamy mocno tych kart. Dlatego też nie chciałbym wydawać kasy na kartę, która będzie potem wykorzystywana na 15% swoich możliwości.

Czy byłbyś w stanie mi polecić coś tańszego, niekoniecznie z 16GB RAMu? Albo czy ewentualnie Radeon RX 7600 XT Gaming OC 16 GB GDDR6 będzie ok?