Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Posiadam komputer stacjonarny z Płyta główna Asus PRIME B450-PLUS, ktora nie ma wifi. System operacyjny windows 11 Home. Internet mam swiatlowod w playu, 2.4 Ghz, 300 mb/s.

Zastanawiam sie nad zakupem: Edimax EW-7612PIn (802.11b/g/n 300Mb/s) Low Profle za 63 zl na Allegro. Martwie sie czy ona podola, bo w pomieszczeniu gdzie jest komputer byly klopoty z zasiegiem. Brat kupil wzmacniacz sygnalu TP-Link AC750 Mesh Wi-Fi Extender i teraz chodzi internet duzo lepiej.

Czy moze lepiej kupic karte sieciowa ktora obsluguje Wifi 5 ? Moge zaplacic wiecej, ale nie chce przeplacac za cos z czego nie bede korzystal.

Edytowane przez miyako
  • miyako zmienił(a) tytuł na Jaka wybrać kartę sieciową Wi-Fi do światłowodu ?
Opublikowano

Router czarny ale nie wyglada jak puszka od piwa.

Play BOX NET ROUTER WI-FI/MESH

Specyfikacja urządzenia:

standard Wi-Fi: AX5400; Wi-Fi 6 802.11 a/b/g/n/ac/ax

anteny wewnętrzne: 2,4 GHz: 3x3, 5 GHz: 4x4

maksymalna transmisja: 2,4 GHz: 800 Mbps

maksymalna transmisja: 5,0 GHz: 4800 Mbps

wymiary: 165 mm x 68,5 mm.

Predkosc pobierania mam 8MB/S.

Opublikowano
6 godzin temu, miyako napisał(a):

Predkosc pobierania mam 8MB/S.

Pytałem o prędkość pobierania po kablu i w umowie ile. To 8MB/a to masz po Wi-Fi teraz? Ile to jest metróœ od routera, ile ścian między routerem i sufitu

Prędkość internetu podaje się w Megabit ach na sekundę Mb/s. MegaBajty (MB/s) to prędkość pobierania danych, pliku. Odpalasz speedtest jakikolwiek i masz w Mb/s.

Dokładnie czym się różni MegaBajt od Megabita znajdziesz na Wikipedii.

Tak czy inaczej do tego routera najlepsza wydaje się taka karta Wi-Fi, żeby w pełni wykorzystać jego możliwości transferu w Wi-Fi 6 (AX)

Najtaniej:

https://www.x-kom.pl/p/1110346-karta-sieciowa-cudy-we3000s-5400mb-s-a-b-g-n-ac-ax-bt-52.html

https://www.x-kom.pl/p/1116420-karta-sieciowa-asus-pce-axe5400-5400mb-s-a-b-g-n-ac-ax-bt-52.html

Z antenami, które są na kabelku i można np na biurku postawić:

https://www.x-kom.pl/p/1273578-karta-sieciowa-asus-pce-be92bt-9400mb-s-a-b-g-n-ac-ax-be-bt-54.html

Opublikowano
1 godzinę temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Ile to jest metróœ od routera, ile ścian między routerem i sufitu

Odleglosc komputera od routera to 6m, oddziela jedna sciana i jeden sufit.

1 godzinę temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Pytałem o prędkość pobierania po kablu i w umowie ile.

Na stronce speedtest.pl, download 110.09 Mb/s, upload 51.79 Mb/s. W umowie jest 300 Mb/s.

Zastanawiam się nad kupnem: TP-LINK Archer TX55E albo TP-LINK Archer TXE72E. 

Opublikowano
3 godziny temu, miyako napisał(a):

Na stronce speedtest.pl, download 110.09 Mb/s, upload 51.79 Mb/s. W umowie jest 300 Mb/s.

Robiłeś speedtest chociaż raz podłączając komputer lub laptopa kablem sieciowym do routera czy tylko po wi-Fi?

4 godziny temu, miyako napisał(a):

Zastanawiam się nad kupnem: TP-LINK Archer TX55E albo TP-LINK Archer TXE72E. 

TP-Link a odradzam. Tanie i wiecznie problemy ze sterownikami i w ogóle z ich sprzętem. Miałem w życiu około 10 różnego sprzętu tej firmy i zawsze problemy, w tym 5 routerów uwalonych zaraz po zakupie pierwsza aktualizacja, która uwalilem router i katorga z reklamacjami. Nie kupię i nie polecę nikomu nawet jak mnie by ktoś zmuszał do tego.

Opublikowano
35 minut temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Robiłeś speedtest chociaż raz podłączając komputer lub laptopa kablem sieciowym do routera czy tylko po wi-Fi?

Tylko po wi-fi.

Opublikowano
30 minut temu, miyako napisał(a):

Tylko po wi-fi.

To nie dziwię się, że masz tyle. Jest to normalne. Jak będziesz miał kartę Wi-Fi 6 AX z obsługą szerokości pasma 160 Mhz, a router raczej to obsługuje to uzyskasz więcej, ale łącze światłowodowe sprawdza się po kablu.

• Upvote 1