Skocz do zawartości

Jaką prawidłową barwa w ustawieniach monitora lub TV dla ludzkich oczu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawia mnie jaką jest prawidłowa barwa w ustawieniach monitora lub TV dla ludzkich oczu? Zimna, Neutralna czy ciepła (często 1 lub 2)? Chodzi mi o komfort czytania, oglądania. Jak ustawie Ciepłą 2 w TV Samsunga to mam wrażenie, że wszystko jest takie zbyt żółte, np skóra ludzka, trawa się świeci, a ogień taki zbyt żółty niż np ogień na ognisku czy podczas grilla. Człowiek widzi niby barwą zimną, ale do oglądania w sieci pisze lepsza barwa ciepła. Natomiast w kinie jest albo zimna, albo neutralna.

Opublikowano
8 minut temu, sideband napisał(a):

Widzisz żółty bo jesteś przyzwyczajony do zimnego, który wchodzi w niebieski.

OK, więc skoro chodząc widzimy barwą zimną to po co do oglądania na Monitorze czy TV zaleca się ustawiać barwę ciepłą skoro nasze oko z natury widzi barwą zimną?

Opublikowano

Źle zrozumiałeś. Widzisz żółty i jesteś przyzwyczajony do chłodnej niebieskiej bieli, bo tak domyślnie są urządzenia ustawione i tak pewnie korzystasz od lat. TV, telefony itd. Mało, który ekran ma dobrze ustawiony punkt bieli. Do tego dochodzi fakt, że większość społeczeństwa ma niestety wypaczone postrzeganie bieli i ta niebieska wydaje im się bielsza, dlatego też pewnie w ten sposób domyślnie jest ustawiany sprzęt przez producentów. Ma to swoją wadę, bo ogólnie światło niebieskie jest szkodliwe dla wzroku. Jak i wysoka jasność. Cóż... mamy co raz lepsze ekrany, za to z czapy kalibrowane.

Poprzeglądaj testy ekranów, tylko powtarzam - testy - nie jakieś marketingowe lanie wody, tam gdzie masz dokładne pomiary itd. Poza tym, możesz sobie zrobić prosty test. Przyłóż czystą białą kartkę papieru do ekranu. Wtedy może będzie ci łatwiej pojąć jaką masz niebieską biel na ekranie.

• Upvote 1
Opublikowano

Człowiek odbiera bardziej niebieską biel jako czystszą, bielszą. 

Większość ekranów ma ustawioną temperaturę barwową (punkt bieli) na 6500K lub więcej. Z tego powodu telewizory często świecą na niebiesko. Po latach patrzenia na taką niebieską biel cieplejsze ustawienia wydają się zbyt żółte. 

Zaletą niższego, cieplejszego punktu bieli (np. 5000K) jest mniejsze zakłócanie produkcji melatoniny, która odpowiada za zasypianie.

Do tego dochodzi kwestia jasności, która często także jest zbyt duża. Jasność należy dopasować do warunków panujących w pomieszczeniu, przy czym najlepiej jest trzymać się zakresu 80-120 nitów, który mniej męczy oczy.

Opublikowano

To u mnie jakoś odwrotnie od tego co piszecie :E moje monitory czy TV zawsze po wyjęciu z pudła miały ciepłe barwy a obecny tv (model z 2013r) wręcz walił żółcią po oczach, ja tam wole zimne barwy i zawsze takie ustawiam ;) 

Opublikowano

Nie chciałem dyskutować o gustach, co kto woli mieć ustawione, tylko bardziej co powinno się ustawiać, co jest lepsze dla oczu ludzkich, jaką barwa.

Testy jakieś czytałem, ale dalej z tych testów nie wynikało co jest lepsze dla człowieka, w jakiej barwie lepiej oglądać.

Opublikowano

Jeżeli faktycznie czytałeś testy, to powinieneś już wiedzieć, że docelowo temperatura bieli powinna wynosić 6500K dla ekranów. A jakie ustawienia w danej rzeczy (TV, monitor etc.) są najbliższe tej wartości, to już musisz szukać testu dokładnie tego modelu gdzie będą podane do niego ustawienia. Aczkolwiek tutaj mała uwaga - z linii produkcyjnej sprzęty nie wyjeżdżają 1:1 identyczne, więc trzeba się liczyć na pewne odstępstwa w przypadku każdej sztuki nawet tego samego modelu.

Potrzebujesz czegoś takiego, przykłady: KLIK, KLIK (wersja pisana), KLIK. Masz testy różnych urządzeń, w których są podane ustawienia, przy których ekran był najbliższy wzorcowi.

Poza tym, powinno się pamiętać kiedy zrobi się ciemno aby jakaś lampka czy coś świeciło przy ekranie. Najlepiej aby ściana za ekranem była nieco oświetlona. Chodzi o to aby wyświetlacz, nie kontrastował zbyt mocno na tle ciemności, by przejście z jasnego ekranu do ciemnego pomieszczenia było w miarę płynne. No i jasność, nie szaleć z nią. Wysokie jasności, które dzisiaj ekrany osiągają są potrzebne tylko do HDR aby dany obszar rozjaśnić albo aby w słonecznych warunkach było coś widać na ekranie (telefony).

Opublikowano
42 minuty temu, Pawelek6 napisał(a):

Jeżeli faktycznie czytałeś testy, to powinieneś już wiedzieć, że docelowo temperatura bieli powinna wynosić 6500K dla ekranów.

6500K to ogólnie uznaje się za barwę zimną. Skoro barwa zimną robi najwięcej niebieskiego światła i szkodzi na wzrok to dlaczego docelowo barwa zimną ma być zimną?

Nie pytam o testy sprzętu tylko o wzrok człowieka i jaka jest optymalna barwa na co dzień do oglądania czegokolwiek na ekranach, która najmniej nam szkodzi?

Tak jak pisałem, mam TV Samsunga i mam do wyboru barwę Ciepła 1 i Ciepła 2. Ciepła 2 jest na maksa zażółcone, a Ciepla 1 nie wiele różni się od zimnej, która lepsza. Nie mam podanych przy tym parametróœ i Samsung w instrukcji, ani na stronie też aż tak szczegółowo tego nie opisuje. W zasadzie żaden producent tego nie opisuje, tak jak dzisiaj 99% TV ma napisane Wi-Fi, ale czy 2.4/5Ghz czy samo 2.4 Ghz to okazuje się w praniu jak to się mówi.

Opublikowano

W ciągu dnia od wschodu do zachodu słońca masz różną temperaturę barwową. Pogoda (zachmurzenie) też na to wpływa. Codziennie od rana do nocy przechodzisz przez różne punkty bieli. Nie ma czegoś takiego jak jedna właściwa stała temperatura barwowa. Trzeba byłoby to non stop korygować.

Testy podałem ci dla przykładu takie bardziej konkretne, gdyż są strony, które podają pomiary przy różnych ustawieniach. Jaka jest temperatura, jaka jest jasność itd. przy danym ustawieniu. I jakbyś sobie poszukał takiego dobrego testu swojego TV, to byś może wiedział jakie ustawienie jaką daje temperaturę. Trzeba jeszcze tylko wziąć pod uwagę, że wraz z wiekiem podświetlenie użyte w ekranie się zużywa i wartości z biegiem lat będą się zmieniały. 

A tak, a nie inaczej się domyślnie ustawia, ponieważ wg 6500K sRGB są przygotowywane oryginalnie wszelkie treści cyfrowe (pewnie ok. 90%). Te z HDR mają szerszy zakres kolorów DCI-P3. Jeśli chcesz mieć najlepszą jakość, widzieć materiały w możliwie oryginalnej formie ustalonej przez twórcę, to takich ustawień szukasz.

To co mówisz, że jakiś tryb jest żółty lub niebieski, to tylko i wyłącznie twoja opinia, która nie jest niczym poparta. Już wyżej było mówione jak większość ludzi zazwyczaj źle postrzega biały kolor. Celowo podałem też (już stary) patent z czystą białą kartką papieru.

Chcesz widzieć dobrze i zdrowo? Szukasz testu swojego TV przy jakich ustawieniach trzyma się wzorca aby mieć możliwie oryginalną kolorystykę, do tego nie ustawiasz zbyt jasno i pilnujesz oświetlenia po zmroku. I w tym ostatnim przypadku dobrze jest mieć akurat nieco cieplejsze żarówki.

Opublikowano (edytowane)

Dla oczu im mniej niebieskiego, tym lepiej. Jak ustawiać? Albo pod siebie albo czytać testy, bo każdy model, ba, ekran (kalibracja) inny.  

Edytowane przez J4Z66
Opublikowano

Temperatura kolorów teoretycznie powinna zależeć od światła zewnętrznego ale jak ktoś chce mniej męczyć wzrok to prostu ustawia się ciepłe barwy.

I nie one nie za żółte, po prostu wydaje ci się że są bo jesteś przyzwyczajony do zimniejszych barw.

Teoretycznie idealnym ustawieniem jest 6500k ale to się sprawdza tylko w całkowicie ciemnym pomieszczeniu.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Galvatron napisał(a):

Światło niebieskie nie jest szkodliwe dla wzroku (inaczej szkodziłoby nam światło dzienne), ale wieczorami zaburza produkcję melatoniny, bo mózgowi się wydaje, że jest dzień. 

Faktycznie, przepraszam. Tylko dlaczego optyk wciskał mi okulary z filtrem niebieskiego do pracy przed monitorem, jak pracowałem w dzień? Mówiła, że wzrok nie będzie się tak męczyć. 

Edytowane przez J4Z66
Opublikowano

Wzrok męczy się tym bardziej, im słabszej jakości są matryca i sterowanie oraz im gorzej jest ustawiony monitor (np. zbyt wysoka jasność). 

Zasadniczo najbardziej męczące dla oczu są monitory klasy konsumencko-masowej, w tym do gier, bo tam stosuje się matryce i układy sterujące z najniższej półki, żeby zminimalizować koszty produkcji. Jeśli komuś zależy na obrazie łagodnym dla oczu, to powinien celować przynajmniej w serię NEC/Sharp EA. 

Zamiast kupować okulary z filtrem światła niebieskiego wystarczy zmniejszyć temperaturę barwową ekranu. 

Pani optyk albo zwyczajnie nie znała się na monitorach, albo chciała Ci wcisnąć te okulary. 

Opublikowano
8 godzin temu, J4Z66 napisał(a):

Faktycznie, przepraszam. Tylko dlaczego optyk wciskał mi okulary z filtrem niebieskiego do pracy przed monitorem, jak pracowałem w dzień? Mówiła, że wzrok nie będzie się tak męczyć. 

To na podobnej zasadzie co w sklepach mówią, że po co kupować router Asusa, Ubiquiti czy Netgear jak TP-Link je wszystkie zastąpi i jest tańszy. Sprzedawać trzeba umieć router, monitor, okulary i prezerwatywy :P  Z tym ostatnim napisze trochę z przymrozkiem oka, ale mnie to rozwaliło. Czemu lepsza grubsza? Bo strzela podczas stosunku jak się napręża i dziewczynę podnieca. Myślałem, że umrę że śmiechu jak to usłyszałem z 10 alt temu :P Teraz stwierdzam, że tak samo głupie jak z tym TP-Link iem.