Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Czy takie odgłosy z chłodzenia aio silent loop 3 to są normalne. Słyszę to siedząc z pół metra w dzień a wieczorem jeszcze bardziej. Po za szumem powietrza co jest normalne słychać jakiś odgłos jakby coś ocierało. Myślałem że to wentylator ale po wyciągnięciu nic takiego nie słychać, czyżby to odgłos z pompki albo coś się niesie po obudowie. Na powietrznym tego nie było.

Edytowane przez Amp
Opublikowano (edytowane)

Sterowanie pompą odbywa się w biosie ,teraz kręci się 2450-2500 w spoczynku ustawienie na standard. Co to da jak ustawię np. na silent, rozumiem że obroty spadną ale są one uzależnione od temperatury czyli od razu wskoczą na te wyższe. Jeżeli to jakiś rezonans to chyba nie wiele to da ale spróbuję. Ustawione na silent temp procka 40 stopni obroty spadły na 2400-2420 ale i tak to słychać.

Edytowane przez Amp
Opublikowano

Nie wiem jak to zrobić, jest co prawda opcja customize ale ustawienia są temperaturowe a nie obrotów pompki. Nie spodziewałem się że ten odgłos tak będzie mnie irytować, może wrócę do powietrznego godząc się na wyższe temperatury podczas gry.

Opublikowano

Na obecną chwilę po za tym że nie ustawiłem nic w biosie odnośnie obrotów bo za bardzo nie wiem jak to przyszły zamówione wkręty i przykręciłem chłodnicę w dedykowane jej miejsce. Odgłos dalej słychać ale dużo mniej, przekonam się wieczorem, ewidentnie jakieś drgania były przenoszone na obudowę. Dzięki za zainteresowanie tematem.

• Upvote 1
Opublikowano

Piszesz że przykręciłeś w "dedykowane miejsce" to jak wcześniej miałeś zamontowane to aio? nie czasem na przodzie obudowy tak że blokopompa była najwyższym elementem układu? (była na wyższym poziomie niż góra chłodnicy)

Opublikowano

Nie była chłodnica zamontowana na górze tylko jako dedykowane miejsce mam na myśli otwory. W mojej obudowie wszystkie otwory na chłodnicę mają takie gumowe przepusty dla wyciszenia? zredukowania drgań? w każdym bądź razie wkręty dołączone były za krótkie a ponieważ jak tam ma być chłodnica to powierzchnia jest dziurkowana (choć to może złe określenie) wiadomo po prostu jaka i przez te otworki można było chłodnicę przykręcić na te 4 z ośmiu wkrętów. Ta obudowa wspaniale przenosi wszystkie drgania o czym świetnie wiem mając dysk WD który teraz wisi na gumkach w zatoce :D

• Upvote 1