Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

https://www.digitalcombatsimulator.com/en/

image.png.1067759f3538b93bbb59ec1f7cc5764f.png

Nie było tematu więc zakładam :E 

Dzięki @Wu70 zacząłem się wdrażać w temat, jak macie jakieś opinie, tipy, polecane misje, serwery czy chcieli polatać razem to dawajcie ;) 

Póki co mam triala na F-16 i dopiero się uczę, fajnie byłoby rozwinąć ten temat i poznać społeczność DCSa :D 

Edytowane przez galakty
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Póki co mam triala na F-16 i dopiero się uczę, fajnie byłoby rozwinąć ten temat i poznać społeczność DCSa

Zrób głośno przy cold starcie :) dźwięk odpalania poszczególnych systemów i kołowanie to ciarki na plecach :)

• Like 1
Opublikowano

Jakiegoś tracka musisz mieć, bez tego będzie bardzo ciężko. Koszt od 100-200 zł. Ja wziąłem od polskiej firmy irtrack za 300 zł.

HOTAS musi być, bez przepustnicy i dodatkowych przycisków to najwyżej WW2 sobie polatasz :E T16000 wystarczy. 

Czy dużo nauki? To zależy. Też myślałem że jest masakra, ale żeby zacząć działać nie trzeba wiele. Żeby być skutecznym na PvP z prosami już tak, trzeba dużo nauki i tysięcy godzin, ale podstawy to jeden dłuższy wieczór i już strącasz radarówkami :E 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

To Ci już nie pomogę, gra jest bardzo trudna jeżeli chodzi o zrozumienie systemów w samolotach i w pełni ich używanie.

Wydaje mi się, że najpierw to należałoby ogarnąć a później bawić się w VR. Oczywiście od razu VR też zrobi robotę i będziesz miał znacznie lepszy odbiór realizmu, ale może być też tak że po 2h się po prostu poddasz.

No i jak kolega wyżej napisał, ten track jest bardzo fajny, ja używałem kamery i aplikacji śledzącej ruchy głowy, amatorskie rozwiązanie ale działało, może nie tak dokładnie ale feeling był fajny :)

Edytowane przez Sobtainer
  • Like 1
Opublikowano

VR to będzie za wiele na początek, szczególnie że VR to pewnie będzie jakiś quest z pikselozą w kompresji ;)

Podstawa to HOTAS można kupić coś taniego, do tego najlepiej trackIR (na początek można też jakąś aplikację do kamery/tel bez żadnych wydatków) i za grosze można się bawić.

Ogarnięcie podstaw żeby latać i sterować podstawową bronią to jest dosłownie chwila i jeden wieczór. Naprawdę nie trzeba studiować manuali żeby się dobrze bawić.

Za zaawansowane rozwiązania i ustawienia można się brać dopiero jak będzie się miało chęci na dalsze zgłębianie tematu a równie dobrze można poprzestać na podstawach i latać niewiele trudniej niż w jakimś MSFS.

Zachęcam do spróbowania

• Thanks 1
Opublikowano

Dobra dobra, spokojniej. Tzn. tak aby móc zacząć się bawić, potrzebuje 

-joystick 

-hotas

-trackir

?

Można podać linki, albo konkretnie jaki Wy setup posiadacie to już sobie poszukam, ale żebyśmy się zrozumieli to te 3 gadżety ww. to jest taki must have?

Opublikowano

HOTAS to już joystick, po prostu joy z osobną przepustnicą w tym stylu - https://allegro.pl/oferta/joystick-thrustmaster-t-16000m-fcs-hotas-pc-zestaw-12431641616 

Trackir - https://allegro.pl/kategoria/komputery?string=freetrack , ewentualnie kamera z telefonu i sledzenie twarzy też będzie działać (apka jest jakaś płatna, kiedyś testowałem ale nie jarało mnie trzymanie telefonu 3h na ładowarce i kamerze, chyba że jakiś stary wziąć), lub żyroskop ale to już lepiej kamery użyć. 

• Thanks 1
  • 3 tygodnie później...