Skocz do zawartości

MSI GeForce RTX 5070 Ti Shadow 3X OC - ciemny brat Miętusa MSRP?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jako,że właśnie przybył Msi rtx5070ti SHADOW to  wrzucam wolne przemyślenia,do weryfikacji prawd i mitów o miętusie.

Karta operuje w przedziale MSRP,więć cudów się nie spodziewamy i przez taki pryzmat patrze na kartę.

Zaczynamy od minusów teoretycznych co można było znaleźć na necie o ciemniaku

-waga 1kg,3 rurki cieplne,plastikowy backplate

Wszystko się niestety zgadza ^^,ale żeby go cokolwiek obronić w ventusie nie ma padów w metalowym backplacie.

Rurki cieplne chyba(?) są w postaci direct na rdzeniu a chłodzenie u mnie spisuje się lepiej od ventusa,różnica 2*C i 150rpm na korzyść Shadowa (ventus ma 4hp).

Najwiekszy plus Msi to wentylatory ,Torxy są naprawde super.W Ciemniaku dostajemy bezgłośne łożyska i 30% wentylatorów to około 1150 rpm.

Po instalacji jak zwykle,czyli bezproblemowo,ROP się zgadza,wszystko się zainstalowało od kopa,FAN STOP istnieje itd. teraz już chyba każda karta to ma.

Jako że to "karta msrp" to Power limitu do zmiany nie dostajemy.Mi osobiscie on jest niepotrzebny-jako ,że to nie jest karta amd tylko nvidia,to w gierkach nie wbija się w power limit,dodatkowo ja zawsze gram z DLSS to z automatu pobór też jest mniejszy.

To zaczynamy.

Tak to wygląda na stock,wentylatory wymuszone na minimum,idle x16 1.1

shadowth1.png

Render x16 5.0

Spoiler

render1.png

Tera moje ulubione , czyli Cyberpunk....

Edytowane przez Pixa
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Karro oO No w sumie nie wiem,faktycznie powercap PWR hmmm...

Jak mam sprawdzic kable? :P

Moze on w idle bije po powerlimicie,zeby wbic 180Mhz ? a u was jak jest? ^^

Edytowane przez Pixa
Opublikowano

W cyberpunka pograne,super się grało,żadnych problemów.Robię upload na youtube.

Na stocku nie lubię działać,także ustawienia na uv i na oc znalezionę.Przychylam się do opcji wyboru profilu ustawień OC a nie UV.

Ustawienia takie jak podaje net,tylko trochę zmniejszone,żeby mi się coś nie popsuło :P

UV 0.86V 2800Mhz 

Opcja OC to +450 na gpu +1800 na mem i stały fan ~1500rpm ,przy takich ustawieniach karta trzyma okolice 3200Mhz i przy DLSS nie powinna się odbijać od powerlimitu.

Tera grzeje go PT:Requem,żeby sprawdzić czy taki profil OC może zostać.

Po 15 minutach grzania wygląda ok i takie ustawienia chyba sobie zostawię do codziennego użytku.

Patrząc przez pryzmat ceny tej karty(MSRP?) Shadow 3X wypada elegancko :thumbup:  spodobał mi się,zwłaszcza wentylatory są dla mnie ważne.

Wrzucam skrinka z Plagua Tale:Reqiem +gpuz

aaaa.png

bbbb.png

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

W Cyberpunk`a gram w takich ustawieniach:

1440p HDR ,maxx detale Path Tracing,DLSS4 Quality,FG X3

Karta prosto z "pudełka"

------------------------------------------------------

Karta po manualnym OC

Edytowane przez Pixa
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

@Pixa ja jestem zdania żeby najpierw wrzucać testy karty pod pełnym obciążeniem stock prosto z pudełka, dopiero później różne profile i to jak kartę "ujarzmiliśmy" i używamy na co dzień. Wtedy można sobie ją porównać przed zakupem jak ktoś jest zainteresowany do innych kart, których testy są w necie właśnie w taki sposób robione. Ja wiem, że grasz z UV/DLSS/FG i tak na co dzień używasz karty, ale co z tego jak karta będzie miała z 10-15 stopni mniej i całkiem inny rpm wentyli, a chodzi o to żeby ja porównać jak wypada na tle innych tanich kart ;)

• Upvote 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Pixa napisał(a):

@skunRace Wszystko stock prosto z "pudełka"

To nie jest stock , bo karta leci na 1.0V zamiast 1.1V i 270-280W zamiast full, a właśnie tyle ciągnie przy Quake 2 RTX i jest najlepszym testerem do chłodzeń. Chciałem zobaczyć jak wypada przy Inno3D X3 i Ventusie właśnie w takich warunkach, na stoku pewnie będzie podobnie i 70~ stopni i 2400rpm.

• Upvote 1