Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, michasm napisał(a):

A kto będzie blokować PiS od 2027?

Nowy prezydent będzie urzędować do 2030.

Bedzie 2 lata z rządem PO I 3 lata z rządem PiS. 

To będzie problem na parlamentarne. W parlamentarnych będę głosować na nową partię Brauna i Korwina a nie na PiS. 

A skoro sądzisz że KO przegra parlamentarne to sam widzisz że się nie nadają.

Opublikowano
Teraz, Zdzisiu napisał(a):

To będzie problem na parlamentarne. W parlamentarnych będę głosować na nową partię Brauna i Korwina a nie na PiS. 

A skoro sądzisz że KO przegra parlamentarne to sam widzisz że się nie nadają.

No tak uważam. Chciałem rząd ze słabymi PO I PiS i prezydenta spoza tych partii. 

Opublikowano
Teraz, Henryk Nowak napisał(a):

Myślę, że będą rządzić razem, więc nie wiadomo w jakim stopniu będą się blokować a w jakim się dogadywać. 

Też mi się tak wydaje, że powstanie ich rząd. Dlatego uważam, że Konfederaci będą hamulcowym w tym rządzie w kwestii debilnych rozwiązań, które PIS będzie próbował wprowadzić.

Opublikowano
10 minut temu, Umpero napisał(a):

Spl97 i Camis to dwaj urojeńcy co to ubóstwiają Wcisło, Żukowską i tańczącą z mućkami Spurkową więc nie ma co z nimi dyskutować w tej kwestii.

Te kobity i tak nie są moimi ulubieńcami. Weź nie wycieraj sobie gęby moim nickiem i kolegi, co od jeden Twój "bliski" kolega to czyni, a Ty stajesz się następny.

Opublikowano
1 minutę temu, Umpero napisał(a):

Też mi się tak wydaje, że powstanie ich rząd. Dlatego uważam, że Konfederaci będą hamulcowym w tym rządzie w kwestii debilnych rozwiązań, które PIS będzie próbował wprowadzić.

A co z sądami? 

Opublikowano
5 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Powinni bo to tłumaczenie jest kretyńskie. 10 lat temu mieliśmy tyłu kretynów w sejmie, że myślałem, że gorzej być nie może. Myliłem się. 

Camis i Spl97 to totalni zacietrzewieńcy.
Nie widzą jak np Nitras co spotkanie opowiadał jedną historyjkę i za każdym razem zmieniał okoliczności i miejscowość w której spotkał jakiegoś tam gościa co to go błagał o przejęcie władzy (wybory 2023).
Jadą równo po jednej stronie nie widząc błazenady po drugiej.
To mnie tylko utwierdza w tym, że nie chcę stać z nimi po jednej stronie barykady.

Opublikowano
3 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Ja to bym wyrzucił, ale za tę żałosną przemowę w Europarlamencie.

Swoją drogą, ciekawe, czy Karynka w końcu ustaliła ojca swojego dziecka :boink:

Rozumiem jesteś za KO więc już ci mówię :D ciekawostkę
Za taki post, który napisałeś (po wygraniu Trzaskowskiego i wprowadzeniu ich genialnego pomyslu "ustawa o mowie nienawiści" czyli cenzura itd)
od razu dostałbyś BANA/Ostrzeżenie + zostałby usunięty od swoich miłośników :D , nie mógłbyś tego napisać
p.s
Za taki dziecinny tekst nie ma sensu z TObą dyskutować, jak masz jakieś prywatne problemy to nie wyżywaj się na forum, bo my nie mamy 15lat, żeby czytać takie dziecinady :E
A co do przemowy to wystarczy wejść w niezależne media czytaj internet i gdzie się to nie pojawiło (ten film) to 3/4 komentarzy było mega pozytywnych więc tkwij sobie w tej 1/4 :D

Opublikowano

Ja im nie ufam. Konfederacja miała wywracać stolik i być alternatywą dla PiS i PO. Jeśli powstanie koalicja konf + PiS to nie będę liczyć na to, że ktoś będzie kogoś hamować. Ta partia przysłuży się temu, że stary PiS będzie dalej trwać przy korycie. 

Opublikowano
9 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

zmuszać więźniów do pracy. na pewno użyłeś dobrych przykładów? :) 

Co jest złego w zmuszaniu więźniów do pracy? Lepiej żeby charowali na żarcie a nie mieli wszystko na mój koszt

9 godzin temu, huudyy napisał(a):

w którym miejscu Zandberg popiera obozy pracy?

Dasz jakiś dowód, CZY PO RAZ KOLEJNY MANIPULUJESZ tak jak dwie godziny temu gdzie odszczekiwałeś swój błąd?

Nie znudziło się pisać "który raz manipulejesz?" kiedy takimi tekstami wprowadzasz w błąd. Podałeś przykład Chin a ja odpowiedziałem, że jest tam zamordyzm ideologiczny, obozy pracy itd  Co tu trudnego do zrozumienia? Gdzie wspomniałem tu o Zandbergu? wtf

Opublikowano
1 minutę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ja im nie ufam. Konfederacja miała wywracać stolik i być alternatywą dla PiS i PO. Jeśli powstanie koalicja konf + PiS to nie będę liczyć na to, że ktoś będzie kogoś hamować. Ta partia przysłuży się temu, że stary PiS będzie dalej trwać przy korycie. 

Nie ma obecnie żadnej lepszej opcji na "rynku" politycznym. 
Może być jeszcze opcja, że Nawrocki przegra, a PIS ulegnie podziałowi na mniejsze frakcje. Wtedy Konfa pewnie przejmie część elektoratu i może sięgnąć po władzę.

Z drugiej strony wejście w koalicję z PIS może pokazać ich sprawczość i też przejmą część elektorat PIS

lub

zostaną zatopieni za tą koalicję jak formacja cziłały za koalicję z KO.

Opublikowano

(...)
To mnie tylko utwierdza w tym, że nie chcę stać z nimi po jednej stronie barykady.

Moim zdaniem obie strony tej barykady są do zaorania. I jedni i drudzy kłamią i kradną a przede wszystkim oni nas w ogóle nie szanują. To co robią Nawrocki i trzask w czasie tej kampanii to teatr dla naiwnych. Mam do siebie szacunek i nie będę ustawiać się z żadnym z nich. Wg mnie popieranie kogoś kto mnie nie szanuje jest jak plucie na samego siebie. 

Opublikowano
57 minut temu, Spl97 napisał(a):

Taki paradoks, że najlepiej dla konfiarzy będzie, jeśli na II turę zostaną w domach albo pójdą i oddadzą głosy nieważne. Inaczej właśnie kłamią, że nie są ani za KO ani też za PiS.

Nie jestem konfiarzem (nie zagłosowałem na nich ani teraz ani w poprzednich wyborach) i mimo to również nie idę na wybory. Nie przyłożę ręki do jednego albo drugiego patusa. Już wyraziłem swoją opinię: albo wygra lewactwo, które będzie za kilka lat wetować wszystkie ustawy pisu i doprowadzi do paraliżu państwo, albo marionetka Jarka, która będzie teraz wetować wszystko i doprowadzi do paraliżu państwa. Jeśli ktoś chce aby w tym kraju było dobrze to zagłosował na kogoś z poza tej dwójki (nawet na komucha Adriana)

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Guli napisał(a):

Rozumiem jesteś za KO

Nie, czemu? Ja na KO zagłosowałem tylko raz w 2019 z braku lepszego wyboru, no i na Trzaska w 2020 z racji mniejszego zła. Konsekwentnie nie wspieram tej formacji, tylko mniejsze partie.

Komentarzy było mega pozytywnych

A to coś nowego, że taki populizm i czysta demagogia są premiowane w necie? Tak de facto, to gadała tam straszne głupoty. Ktoś mógłby zresztą ją zripostować na tej samej zasadzie. Na przykład napisanie jej, dlaczego ma takie zdjęcia swoich nóg na profilu – to jest dokładnie taka sama demagogia jak ta głupia wypowiedź.

Nie mógłbyś tego napisać.

Myślę, że mógłbym, bo w sumie nie napisałem nic takiego. Faktem jest, że ojciec jej dziecka pozostaje nieznany. Ot, rodzina katolicka.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
6 minut temu, michasm napisał(a):

A co z sądami? 

To co głoszą do tej pory. Siadają wszystkie opcje polityczne do jednego stołu i powołują wspólnie ustalonych sędziów.
Wtedy nikt nikomu nie zarzuca, że ktoś jest neo czy paleo sędzią.

Niestety wojenka jest na rękę kaczystom jak i tuskowcom. 
Być może w 2027 obydwie frakcje na tyle osłabną, że usiądą do tego stołu i będą chcieli się dogadać co do sądów.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, michasm napisał(a):

Nie w Polsce 🤣 u nas 60% kosztów wydobycia to wypłaty. Jedyne takie państwo na świecie. Nawet jak górnicy będą za darmo robić to węgiel nie stanieje o 70%.

A aby się opłacało u nas wydobywać to musiałby stanieć o 50% (6x mniej na wypłaty dla górników niż obecnie). 

Gdzie masz te podatki w wydobyciu? 

Przecież wklejałem dwa linki, poświęc 5min i dopiero mi odpisz... 
Trąbią o podatku na węgiel długiego czasu, a ty dalej myślisz, że głównie wypłaty górników zwiększają cenę naszych rachunków ? :E 
Jakoś kiedyś nie mieliśmy najdroższego prądu w Europie i nagle teraz mamy, bo górnicy dostali po milionie premii czy jak? :D
https://www.facebook.com/RyszardWilkKONFEDERACJA/videos/prąd-z-wiatru-jest-tani-ponieważ-jest-cztery-razy-droższy-od-prądu-z-węgla-bez-o/1159157595694466/

https://globenergia.pl/podatek-ets-2-zmusi-nas-do-rezygnacji-z-wegla-i-gazu-oto-prognozy-kosztow-ogrzewania/

Cytat

Powinni bo to tłumaczenie jest kretyńskie. 10 lat temu mieliśmy tyłu kretynów w sejmie, że myślałem, że gorzej być nie może. Myliłem się

Czy ty rozumiesz, że założyła taką bluzę, bo takie ma poglądy, dlatego masz na tym filmiku JASNO pokazane jak się uśmiecha, gdy mówi co to znaczy :)
ale polityka to są szachy/maraton, a nie mówienie 100% szczerości, bo mamy tak SPRZEDANY KRAJ (MEDIA), że tu nie można mówić PRAWDY , bo potem dziennikarze Cię zamęczą o GŁUPIĄ BLUZĘ.
Poglądy swoje wyraziła JASNO co każdy inteligentny zrozumie, ale MEDIA traktuje się tak jak oni traktują nas (non stop manipulują ludzmi) 
czyli walczysz z nimi - na ich regułach , wygrywa sprytniejszy...
a nie ten co mówi 100% prawdę jak na spowiedzi... 

Edytowane przez Guli
Opublikowano

Nie ma obecnie żadnej lepszej opcji na "rynku" politycznym. 
Może być jeszcze opcja, że Nawrocki przegra, a PIS ulegnie podziałowi na mniejsze frakcje. Wtedy Konfa pewnie przejmie część elektoratu i może sięgnąć po władzę.

Z drugiej strony wejście w koalicję z PIS może pokazać ich sprawczość i też przejmą część elektorat PIS

lub

zostaną zatopieni za tą koalicję jak formacja cziłały za koalicję z KO.

Zawsze są inne opcje. Co chwilę powstają nowe partie. Można też podebrać posłów (mają jeszcze na to czas). Jest co robić a koalicja z partią złodziei i podziałów to kiepski pomysł. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Umpero napisał(a):

Nie przejmą. Jak są dwie partie (większa i mniejsza) z podobnym elektoratem, to zawsze większa wchłania mniejszą. Takie podstawy politologii/socjologii.

Z tego samego powodu PSL nie wszedł w koalicję z PiS w latach 2005-2007. Profesor Dudek szerzej opisuje to zjawisko.

Zresztą widać to też na przykładzie P2050, która jest wchłaniania przez KO. Elektorat nie może być podobny, jak się tworzy koalicję.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Ja dumnie głosowałem na "komucha". Zresztą Adrian mówił o wielu ważnych sprawach, w tym o niedofinansowanej NFZ. Ciebie również nie obchodzi, ile wynosi obecnie dziura NFZ?

Do dziurawego wiadra ile byś nie nalał to i tak z niego będzie woda uciekać. Ciągłe dosypywanie kasy nic nie da.
Zandberg i jego pomysły są szkodliwe i nie do zaakceptowania przez myślących zdroworozsądkowo.
Progresywne podatki, otwarte granice, socjal pełną gębą.
To się nie sprawdzi.

No i te jego ciągotki do komunistycznych zbrodniarzy...

Jedno trzeba mu przyznać. Ma kręgosłup ideowy.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Ja dumnie głosowałem na "komucha". Zresztą Adrian mówił o wielu ważnych sprawach, w tym o niedofinansowanej NFZ. Ciebie również nie obchodzi, ile wynosi obecnie dziura NFZ?

Ja już wiele razy mówiłem dzisiaj jak i kilka tygodni temu: pomijając, że jest czerwony to wypadł wg mnie najlepiej w mediach ze wszystkich kandydatów. Dziury w NFZ nie zasypiemy jeśli system będzie w obecnej formie. Nawet jeśli zasypiemy jednego roku to ten patologiczny system sprawi, że pieniądze zgubią się po drodze i dalej będzie w dupie. Potrzeba jest reforma NFZ, np. jak sugeruje Mentzen + dofinansować to porządnie i trzymać jednocześnie za mordę kontrolą wydatków aby nie było patologii. Jak na polskie warunki to POPIS tego nigdy nie wprowadzi i nie upilnuje. Polska mentalność niestety też przykłada rękę do tego co źle funkcjonuje tu i tam

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

Do dziurawego wiadra ile byś nie nalał to i tak z niego będzie woda uciekać. Ciągłe dosypywanie kasy nic nie da.
Zandberg i jego pomysły są szkodliwe i nie do zaakceptowania przez myślących zdroworozsądkowo.

Za to co Zandberg mówił o szczepieniach to naprawdę jestem w SZOKU , że ludzie zwłaszcza MŁODZI chcą na niego głosować :E

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Demo już od dawna było dostępne.
    • Ja musiałem wczytać save bo założyłem wielką złotą wazę na plecy i też nie mogłem zdjąć
    • Niby parodia Johna Wicka a praktycznie jak John Wick    
    • @Keleris U mnie również występuje rozbieżność napięć procesora względem ustawień w BIOSie, ale jest ona przeważnie niższa i wynosi około 38mV, czyli jak ustawię w BIOSie 1.3875V to z poziomu Windows'a otrzymuję 1.35V. Dodatkowo przy mocniejszym podkręceniu (4.2GHz+) miałem aktywny Loadline Calibration, aby nie musieć właśnie ładować wysokiego napięcia na procka   Te moduły GEIL'a robią tRFC 35 z lekkim zapasem bezpieczeństwa/stabilności, bo są one zdolne do zejścia w okolice tRFC 32, nadal przy prędkości DDR2-900 i CL4:     Nie ma to już większego wpływu na wydajność, a ewentualna różnica mieści się w granicach błędu pomiarowego.   Im niższe tRFC chcemy osiągnąć, tym wyższe napięcie zasilające moduły będzie potrzebne do ich ustabilizowania, a to z kolei wymusi konieczność lepszego ich chłodzenia, aby tę stabilność zachować   tRFC 31 również zadziałało, ale wymagało już podniesienia napięcia do 2.3V, gdzie powyższe tRFC 32 zadowoliło się napięciem 2.2V.   ...   Polecam Ci również ustawiać pamięci za pomocą MemSet'a z poziomu Windows'a   Ja ostatnio robię tak, że w BIOSie ustawiam FSB Strap na 400MHz (o ile mam taką opcję i wyłącznie przy okolicach 400-500MHz faktycznego FSB), wybieram dzielnik pamięci (prędkość modułów) na 1:1, ich napięcie, cztery pierwsze timingi (te podstawowe) i ewentualnie tRFC.   Później jedynie szukam dodatkowych opcji dotyczących zwiększania wydajności podsystemu pamięci. W tym modelu ASUS'a na X38 nazywają się one: DRAM Static Read Control -> daję na Enabled, Ai Clock Twister -> przestawiam na Strong, Transaction Booster pozostawiam na Auto, jeżeli używam opcji DRAM Static Read Control. DRAM Static Read Control oraz Transaction Booster używa się zamiennie. Obie opcje aktywowane jednocześnie nie zadziałają - platforma nie uruchomi się.   Dopiero na koniec, z poziomu Windows'a, dopieszczam resztę, czyli ustawiam lub sprawdzam niższe tRFC, Performance Level i całą resztę, a tREF ustawiam na maksymalną wartość (aby pamięci spędzały jak najmniej czasu na odświeżaniu tabeli komórek).   W najgorszym przypadku platforma się zawiesi (zrobi tzw. freez'a) i trzeba będzie ją ręcznie wyresetować przyciskiem Reset   .........   Przetestowałem przy okazji ten egzemplarz GTS'a 250 w wersji OC od Gigabyte'a, chcąc sprawdzić jego potencjał:         Karta mega zaskoczyła mnie jeżeli chodzi pamięci GDDR3  Pozwoliła na dodatkowe +15GB/s przepustowości przy prędkości 1333MHz, co mocno sprzyja starszym benchmarkom. Jednakże rdzeń oraz shadery okazały się przeciętne, kończąc się szybciej niż na wcześniejszym egzemplarzu Gigabyte'a w wersji bez dopisku OC:  
    • Nie, ale już z chyba trwają jakieś prace na serwerach przygotowujące do wydania wersji 0.6 więc to już blisko
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...