Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Winter napisał(a):

Tak jest w Holandii, gdzie mieszkam...

To czemu nie zabierasz głosu w sprawach miejsca zamieszkania tylko próbujesz urządzać innym życie w innym kraju?
Wyemigrowałeś, nic nie wkładasz w społeczność, gospodarkę, podatki w kraju zwanym Polska to nie powinien taki emigrant mieć prawa głosu.
Pewnie ciężko odebrać prawo wyborcze komuś kto od wielu lat nie przebywa w kraju, ale wg mnie być tak powinno.

Edytowane przez Umpero
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, crush napisał(a):

Oczywiście konfederacji to nie dotyczy?

Ja mówię o mediach/telewizje/radia/portale - że są opłacone i oszukane, tak samo jak sondaże itd... 
Działają dla konkretnej partii.

Więc tak konfederacja, nie ma żadnej stacji, co są pompowane miliardy w nią, by ją wychwalać 
Wręcz przeciwnie, w każdej stacji są atakowani  i w każdym programie, a mimo tego, Mentzen z Braunem zdobyli ~22% głosów 
Przecież, gdyby oni mieli chociaż jeden kanał w telewizji już mogłoby nie byc duopolu... 

a jeśli mówisz o tym "że źle o sobie nie mówią"

No przypomnij sobie jak był Korwin z nimi - wiele razy się z nim nie zgadzali i mówili to otwarcie... 
Brauna też nie zawsze popierali... 

a w pisie i po tam za każdą głupotą wszyscy stoją murem, bez własnego zdania :E
nawet jakby żukowska powiedziała, że 2x2 to 5 to i tak by ją bronili :D

Edytowane przez Guli
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

W sensie te filmiki mają potwierdzać jakieś bzdurne tezy o OFE?

Bo ta zmiana to w zasadzie nawet prezent zrobiła takim typowym zjadaczom chleba. Oczywiście negatywnie to odbiło się na giełdzie, ale w sumie... Co z tego? To w zamyśle miał być fundusz do czegoś innego.

Jutro, a raczej rano to nasza rozmowa będzie 5 stron do tyłu, ale postaram się odpowiedzieć następnym razem. 
@Kamiyanx(Edit z następnego dnia... Nie wiem o jakie bzdurne tezy Ci chodzi, ale pada sprawa kupowania obligacji państwowych, co jest masłem maślanych, po rząd kupuje je za swoje pieniądze, słowa Tuska o niebezpieczeństwie OFE, gdzie miał 6 lat na dostrzeżenie tego oraz przerzucenie funduszy do budżetu, po naciąganym wyroku, aby podreperować budżet, który już pękał w kwestii zadłużenia. OFE teoretycznie było po to, aby te środki pracowały i był niewydawane do czasu emerytury, a dodało to sporo potencjału do machlojek.)

Przeglądałem sobie jeszcze inne stare nagrania i mam tutaj Tuska krytykującego likwidację umów śmieciowych, we chwili logicznej szczerości ;) Załączam od 2:30, gdy jest fragment.
Edit. ~Rok później ozusowali umowy zlecenia, więc geny kameleona politycznego od zawsze są żywe w polityce.

Dobrej nocy i idźcie ludzie spać, bo szkoda zdrowia na politykę, no chyba że ktoś ma nockę. :E 

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, crush napisał(a):

Czylli gdyby mogli pompować, tak jak pompuje duopol którego nie cierpisz? :rotfl:

Ale ty masz ciężką rozkminę :E . . . co pompować, propagandę? :E
ale po co i jaką? 
Od lat głoszą swój program w sieci czy tam gdzie ich łaskawie zaproszą raz na jakiś czas, działają sami i za to ludzie na nich głosują
Dzięki stacji w telewizji czy w radiu mogliby szybciej poszerzyć grono odbiorców, bo większość ludzi nawet tych 40-50lat ( już nie mówiąc o  ludziach 65+)
większość informacji bierze z opłaconych stacji czyli tvn/tvp/republika - niestety

Więc nawet nie mogą mieć obiektywnego zdania, bo łykają propagandę 
Mam Ci przypomnieć ile czasu antenowego poświęcili Bosakowi w kampanii prezydenckiej na tvp czy tvn? :E
w TVP DUDA w kwietniu (1 miesiac) 543min , Bosak 6min :E

WIĘC TAK zdecydowanie by im się przydała stacja telewizyjna, bo to jak teraz mają pod górkę to jest jakieś nieporozumienie 
i to wszystkim dzięki tym "niezależnym mediom publicznym" które są z naszych podatków :) taką mamy demokrację i uczciwy kraj

Edytowane przez Guli
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, crush napisał(a):

A co pompuje duopol i w jakim celu?

Ty tak na serio? :E
w TVP DUDA w kwietniu (1 miesiac) 543min , Bosak 6min (wybory prezydenckie)
to jest FAIR wobec ciebie? :D

Albo jak Trzaskowski nie zaprosił na debatę Mentzena? 
Przeciez o propagandzie w telewizji publicznej to można by ze 100 książek napisać :E
Albo robisz sobie jaja ,albo jesteś trolem :D bez urazy! 

Edytowane przez Guli
  • Like 1
Opublikowano

Ale Ty rozumiesz, że to jest standard u ludzi władzy? Czy naprawdę łudzisz się, że Konfederacja inaczej by to rozgrywała? xD

Szczególnie z Mentzenem który dramatycznie źle wypada w tych debatach. To już ten zyeb gaśnicowy mniej się trzęsie, zacina i bełkocze. Mimo, że jest pro-ruskim knurem i wali farmazonami rodem z Choroszczy. :E

No ale jak to wy lubicie mówić - trzeba sprawdzić, bo jeszcze nie rządzili. :rotfl:

• Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Fatality napisał(a):

Podałeś przykład Chin a ja odpowiedziałem

w którym miejscu pisałem o Chinach XD po raz kolejny z kimś Ci się pomyliło i odwracasz kota ogonem, ale u Ciebie to nic nowego przecież.

9 godzin temu, Umpero napisał(a):

W tym rzecz, że nie chcę w Polsce patusiarni jaka panuje w Szwecji więc nie głosuję na Trzaskowskiego.

Kto sprowadził zdecydowaną większość ciapasów do naszego kraju? od razu Cię uprzedzę, że chodzi mi zwłaszcza o ostatnie lata...

czy dalej będziesz prowadził wyparcie, że PiS wcale tego nie naściągał>

7 godzin temu, crush napisał(a):

No ale jak to wy lubicie mówić - trzeba sprawdzić, bo jeszcze nie rządzili. 

Ciekawe kto tak mówi XD wprowadźmy od razu katolicki totalitaryzm, w końcu tego jeszcze nie grali... Maciak i Stanowski też nie byli prezydentami, to oznacza, że można ich sprawdzać? Co to w ogóle za logika?

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 4
Opublikowano
3 minuty temu, huudyy napisał(a):

Kto sprowadził zdecydowaną większość ciapasów do naszego kraju? od razu Cię uprzedzę, że chodzi mi zwłaszcza o ostatnie lata...

czy dalej będziesz prowadził wyparcie, że PiS wcale tego nie naściągał>

Oni ich masowo nawrzucali, a potem ich głównym hasłem było to, że PO ich masowo będzie sprowadzać 🤣

Jak to mówili o pewnym kandydacie "złodziej, ale nasz" 🤣

Opublikowano (edytowane)

Myśleliście, że politycy są głupi? Błąd.

Oni są jeszcze bardziej głupi niż Wam się wydawało.

I do tego mają wyborców za głupszych od siebie.

Przedstawiam Wam człowieka, o którym sądziliśmy, że ma w swojej głowie ekwiwalent mniej więcej połowy mózgu zdrowego, przeciętnego człowieka. Otóż, myliliśmy się. Jest tam maks. ćwierć. 

Przed Wami Michał Szczerba:

image.thumb.png.4e5d04a9303173ccd6504ffd366559b0.png

Edytowane przez GordonLameman
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Właśnie kręcą nowy sezon House Of Cards :D 

Cena, którą Trzaskowski "zapłaci" koalicjantom. Sojusznicy sypią postulatami - https://biznes.interia.pl/polityka/news-cena-ktora-trzaskowski-zaplaci-koalicjantom-sojusznicy-sypia,nId,7968520

I już się zaczyna sprzedawanie usług, co Wam podpiszę jak mi dacie głosy... 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, huudyy napisał(a):

w którym miejscu pisałem o Chinach XD po raz kolejny z kimś Ci się pomyliło i odwracasz kota ogonem, ale u Ciebie to nic nowego przecież.

A no przepraszam, nie Ty pisałeś o Chinach, ale nie Tobie odpowiadałem więc dlaczego coś mi zwracasz uwagę, wtrącasz się w inny wątek a później pretensje jakieś? :E  temat był o Chinach a tu mi wyjeżdzasz ze mówię, że Zadberg popiera obozy pracy.

image.png.2d0696b63fcdca8ec15586e159845134.png

PS: jakbym pisał o Zadbergu to bym wymienił np. konkretne rządy, kraje itd. wtedy odnosiło by się to do pytania czy Zadberg popiera któryś z reżimów.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
9 godzin temu, Fatality napisał(a):

Co jest złego w zmuszaniu więźniów do pracy? Lepiej żeby charowali na żarcie a nie mieli wszystko na mój koszt

Dosłownie chwilę temu pisałeś o tym, że komunizm to obozy pracy, a teraz chcesz to samo zrobić z więzień. Czyli Konfederacja to komunizm? :E :E :E 

• Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Winter napisał(a):

Ten korwinowski wolny rynek wygląda tak, że prywatne korporacje mieszkaniowe lub fundusze latami skupywały mieszkania i tworzyły monopole. I jesteś niewolnikiem tego systemu, bo gdziekolwiek się nie przeprowadzisz to wpadniesz w pułapkę zawyżonego czynszu i albo się na niego zgodzisz, albo będziesz bezdomny.

O to ciekawy wątek akurat jeśli chodzi o Warszawę. Przez lata jakieś wielkie podmioty zagraniczne: niemieckie, holenderskie i jeszcze nie wiadomo jakie skupowały hurtowo całe bloki w Warszawie kiedy ich ceny były relatywnie atrakcyjne. Teraz doją Polaków. Wolny rynek, wolnym rynkiem - więc pytanie brzmi czy ktoś w ogóle to kontrolował, że zachodnie spółki drenują rynek mieszkaniowy w stolicy? Zgaduje, że mieli to wszystko w dupie.

7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Dosłownie chwilę temu pisałeś o tym, że komunizm to obozy pracy, a teraz chcesz to samo zrobić z więzień. Czyli Konfederacja to komunizm? :E :E :E 

Obozy pracy w komunizmie dotyczyły i dotyczą w wielu przypadkach przeciwników politycznych lub ludzi, którzy zostali wsadzeni tam za niewinność.

Obóz pracy jako forma więzienia dla przestępców (zwłaszcza tych najgorszego sortu) to jest równoznaczne z komunizmem? Na całym świecie taki system funkcjonował. Jeszcze do czegoś chcesz się doczepić, czy koniec? Pomiajm fakt, że wg mojej opinii najcięższe przestępstwa to w najlepszym wypadku to by była kula w łep, ale jeśli chcemy być bardziej humanitarni to albo niech zarabiają na siebie, a najlepiej jeszcze na całe społeczeństwo. Dlaczego morderca czy gwałciciel ma mieć TV za darmo, a chory człowiek płacący składki zdrowotne musi za to płacić ekstra? 

Edytowane przez Fatality
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Więźniowie sami chcą pracować, bo się nudzą. 

Praca to też świetny sposób na resocjalizację. 

Jeśli miała by być wyłącznie dla chętnych to zawsze będę na tak. 

NIech mają jakieś grosze jak wyjdą z więzienia. Niech zarabiają połowę czy 1/4 pensji minimalnej. 

Niektóre zakłady karne posiadają własne hale produkcyjne Z więźniami. Można też robić u siebie. 

Powinno to być propagowane, bo obecny zakres jest bardzo niski. 

Edytowane przez michasm
  • Upvote 5
Opublikowano
5 minut temu, Fatality napisał(a):

Obozy pracy w komunizmie dotyczyły i dotyczą w wielu przypadkach przeciwników politycznych lub ludzi, którzy zostali wsadzeni tam za niewinność.

:rotfl2:

Obozy pracy dotyczą wszystkich więźniów - również politycznych. 

W przypadku reżimu Konfy czy Brunatnego Brauna dotyczyłyby np. osób, które obraziły uczucia religijne mówiąc, że religia to bujda na resorach. I czym to się będzie różnić? :)

5 minut temu, Fatality napisał(a):

Obóz pracy jako forma więzienia dla przestępców (zwłaszcza tych najgorszego sortu) to jest równoznaczne z komunizmem? Na całym świecie taki system funkcjonował. Jeszcze do czegoś chcesz się doczepić, czy koniec? Pomiajm fakt, że wg mojej opinii najcięższe przestępstwa to w najlepszym wypadku to by była kula w łep, ale jeśli chcemy być bardziej humanitarni to albo niech zarabiają na siebie, a najlepiej jeszcze na całe społeczeństwo. Dlaczego morderca czy gwałciciel ma mieć TV za darmo, a chory człowiek płacący składki zdrowotne musi za to płacić ekstra? 

Skoro "obóz pracy" to znak komunizmu - ty to napisałeś. 

Wsadzanie politycznych więźniów to jest domena dyktatur oraz reżimów totalitarnych, a nie "komunizmu" samego w sobie. 

Dlatego obozy pracy są np. w rosji. 

Na całym świecie tak to funkcjonowało, ale nie dawało efektów, wobec czego cywilizowany świat od tego odszedł. Więźniowie, którzy mogą i chcą pracują. 

Pewien mędrzec powiedział kiedyś, że "Nikt rozsądny nie karze tylko dlatego, że przestępstwo popełniono, ale po to, aby ich nie popełniano". 

I Ty właśnie zbyt po chłopsku podchodzisz do tematu kary. 

Za TV więźniowie w Polsce chyba muszą płacić ;) 

• Upvote 4
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Obozy pracy dotyczą wszystkich więźniów - również politycznych. 

Obozy pracy w komunizmie dotyczą RÓWNIEŻ więzniów politycznych

W krajach cywilizowanych - tylko więźniów

Co w tym trudnego do zrozumienia?

2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Skoro "obóz pracy" to znak komunizmu - ty to napisałeś. 

Obóz pracy gdy mówimy o CHINACH - O CHINACH. Zamykają tam głównie ludzi z mniejszości w celach "reedukacyjnych". Słyszałeś o czymś takim? Dla mnie to było oczywiste, bo z tego co się orientuje to Chiny nie mają typowych obozów pracy dla więźniów, ale głównie dla tych nieposłusznych, którzy nie chcą się zasymilować. 

4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Za TV więźniowie w Polsce chyba muszą płacić ;) 

Rzeczywiście, od 2022r muszą płacić za prąd. Wcześniej było za friko. Co nadal było patologią, że tyle lat to trwało

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, huudyy napisał(a):

Pisiory. Wiem o tym, ale Trzaskowski to gwarancja tego, że ta polityka będzie kontynuowana. W sumie jest kontynuowana przez jego ugrupowanie.
Powstające centra integracji, 10k imigrantów przerzuconych przez Helmuta bez żadnego zająknięcia się strony polskiej (sterowanej przez rudego i z jego wytycznymi dla straży granicznej).
Jedni i drudzy to kibel.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

W przypadku reżimu Konfy czy Brunatnego Brauna dotyczyłyby np. osób, które obraziły uczucia religijne mówiąc, że religia to bujda na resorach. I czym to się będzie różnić? :)

Straszne, że zakładasz, że jakby rządzili to kraj stanął by w płomieniach.

Teraz, Umpero napisał(a):

Pisiory. Wiem o tym, ale Trzaskowski to gwarancja tego, że ta polityka będzie kontynuowana. W sumie jest kontynuowana przez jego ugrupowanie.
Powstające centra integracji, 10k imigrantów przerzuconych przez Helmuta bez żadnego zająknięcia się strony polskiej (sterowanej przez rudego i z jego wytycznymi dla straży granicznej).
Jedni i drudzy to kibel.

Pisałem wcześniej o tym. Pis ściągał ich aby zarobić na łapówkach i miał to w dupie co się stanie. PO ściąga bo to jest zgodne z ich ideologią i interesami niemieckimi. Nie wiem co gorsze. 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Fatality napisał(a):

Straszne, że zakładasz, że jakby rządzili to kraj stanął by w płomieniach.

Bo Gordon to wojujący ateusz i boi się, że za jego nawoływanie do nienawiści przeciw katolikom będzie płonął na stosie :smiech:

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...