Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Ale ich musi odwłok piec że są w stanie spotkać się z Mentzenem... Nie do pomyslenia jeszcze kilka miesięcy temu. 

Miałby jaja to by powiedział "z prorosyjskimi naziolami nie rozmawiam"- przecież tak uważa, co nie ? 

Edytowane przez Klakier1984
  • Like 2
Opublikowano

Konfa może tutaj wygrać wszystko, jeśli dobrze to rozegra.

Wyobraźcie sobie, że obaj kandydaci pojawiają się u Mentzena żebrać o jego głosy. A ten, zamiast je przekazać, ośmiesza ich, oskarża o kupowanie głosów, mówiąc że jego kupić się nie da, i że nie będzie mówił swoim wyborcom, na kogo mają głosować. Przecież on by wtedy wygrał poparcie na kolejne wybory, bo jego wyborcy by mu tego nie zapomnieli, do tego PiS i Koalicja w oczach wielu niezdecydowanych straciłoby wszystko. 

No Sławek, możesz tutaj zbudować sobie solidne podstawy na kolejne lata, ciekawe jak to rozegrasz.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, galakty napisał(a):

Ale ich musi odwłok piec że są w stanie spotkać się z Mentzenem... Nie do pomyslenia jeszcze kilka miesięcy temu. 

Nic nie zyska Trzaskowski na tym , mogli wcześniej o tym myśleć , to co robiło PIS przez 8 lat czyli nieustannie zwalczali konfederacje a zapraszali lewicę , gdyby przez te 2 lata KO nie atakowało i nie zwalczało konfederacji to dziś by argumentami i faktami pokonali PIS , padło by pytanie czy konfederacja chce poprzeć ludzi którzy zwalczali ich przez 8 lat , czy może ludzi którzy co prawda nie zgadzają się w wielu punktach programowych ale akceptują ich obecność na scenie politycznej i są jak oni to mówią za różnorodnością , ten argument który użył inteligentny czołowy dziennikarz TVN ze za PIS konfederacja miała praktycznie 0 minut 0 sekund w TVPPIS a jednak w TVPKO są zapraszani i mają możliwość wypowiadania swoich poglądów itd , wieloma takimi sprawami oraz argumentami i faktami by pokonali PIS
Ale to trzeba mieć kogoś w swoich szeregach kto myśli logicznie

A to co wyprawia szczerba , giertych , kowal , sznepf-wysocka itd to już jawne sabotowanie Rafała Trzaskowskiego i robienie wszystkiego żeby wygrał Karol Nawrocki

Edytowane przez voltq
  • Upvote 1
Opublikowano

@cervandesPodziekuj Kaczyńskiemu za takie a nie inne prowadzenie kampanii. Rynsztok jest od 10 lat, po trupach do celu. Populizmy na lewo i prawo, oraz hejt. Na nienawiści ktoś zebrał 6.4% głosów, prawie 1.4 mln głosów. A ktoś merytoryczny poniżej 5% :) 

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano
3 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

Miałby jaja to by powiedział "z prorosyjskimi naziolami nie rozmawiam"- przecież tak uważa, co nie ? 

Niezależnie od wszystkiego nie ma powodu aby Trzaskowski się u Mentzena nie pojawił. Nie powinien jednak podpisywać jakiegokolwiek dokumentu - na tym polega niezależność prezydenta :) 

Tak jak pisałem - Nawrocki już zachowuje się jak długopis. Trzaskowski nie jest dużo lepszy, ale jednak jest lepszy. 

Co więcej obawy o to, że rząd i prezydent będą z jednej partii są bardzo głupie. Rząd to koalicja kilku ugrupowań i nie ma widoków na to, aby przechodziły takie ustawy jak to co wyprawiał PiS. 
To jest po prostu bardzo głupia i wygodna wymówka dla ludzi, którzy po cichu sprzyjają pisowi :) 

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Przecież Trzaskowski mówił że najgorsze co może być to rząd i prezydent tej samej partii. Ja mu wierzę, pomogę mu dokonać celu xD 

No i dasz prezydenta i rząd z tej samej partii w 2027 PiS-owi. Bardzo mądre. Wiemy co w takiej konfiguracji PiS wyprawiał :) 

• Upvote 1
Opublikowano

Przecież Trzaskowski mówił że najgorsze co może być to rząd i prezydent tej samej partii. Ja mu wierzę, pomogę mu dokonać celu xD 

Tusk mówił to samo kilka lat temu, a teraz nagle chce tego samego. Ten wiatr wieje od dawna... 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, TheMr. napisał(a):

@cervandesPodziekuj Kaczyńskiemu za takie a nie inne prowadzenie kampanii. Rynsztok jest od 10 lat, po trupach do celu. Populizmy na lewo i prawo, oraz hejt. Na nienawiści ktoś zebrał 6.4% głosów, prawie 1.4 mln głosów. A ktoś merytoryczny poniżej 5% :) 

Kaczyński jest winny sytuacji że normalny porządny wyborca platformy obywatelskiej jakim jest @cervandes jest zawiedziony tym co robi aktualnie platforma obywatelska razem w koalicji 15 października i nie chce na nich już głosować , @TheMr. mistrz logiki , to już prawie pachnie republika i słynne słowa "wszystko to wina tuska"

confused-nick-young-.jpg?q=65&auto=forma

Edytowane przez voltq
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
42 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

W zasadzie jeżeli przyjąć, że deweloperzy, którzy tak ochoczo finansują kampanię Rafał zajmują się budownictwem socjalnym to w sumie masz rację :)

Oni to chyba wszystkich finansują. Ale ten program mieszkalnictwa pochodzi od lewicy. Rafał obiecał tylko nie przeszkadzać.

• Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

No i dasz prezydenta i rząd z tej samej partii w 2027 PiS-owi. Bardzo mądre. Wiemy co w takiej konfiguracji PiS wyprawiał :) 

Sorry ale na krzykacza z Warszawy nie zagłosuję. Najwyżej zostanę w domu. 

Niech się reszta rodaków bije o POPiS. 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Sorry ale na krzykacza z Warszawy nie zagłosuję. Najwyżej zostanę w domu. 

Niech się reszta rodaków bije o POPiS. 

A na lichwiarza z Gdańska byś zagłosował? Serio? Gościa który się otacza bandytami, wydymal staruszka na mieszkanie i pożyczył mu kasę na 20%? 

Ja wolę “brak charakteru” Trzaskowskiego niż “czarny” charakter Nawrockiego. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

A ja lichwiarza z Gdańska byś zagłosował? Serio? Gościa który się otacza bandytami, wydymal staruszka na mieszkanie i pożyczył mu kasę na 20%? 

Ja wolę “brak charakteru” Trzaskowskiego niż “czarny” charakter Nawrockiego. 

Przecież Trzaskowski nie ma ani charyzmy ani jaj... To też będzie długopis tylko koalicji. Człowiek o zerowej wierzytelności. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Przecież Trzaskowski nie ma ani charyzmy ani jaj... To też będzie długopis tylko koalicji. Człowiek o zerowej wierzytelności. 

Ale nie jest lichwiarzem czy oszustem. 

Ja kompletnie nie rozumiem jak u kogoś te dwie rzeczy mogą nie skreślać Nawrockiego. To mi się w głowie nie mieści jak durny mamy już naród. Trzaskowski może być politycznym idiotą, mieć bagaż związany z partią, ale nie jest umoczony w coś takiego i nie robi sobie fotek z naziolami czy gangsterami.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Spl97 napisał(a):

Lepiej niech siedzi w domu zamiast głosować na Nawrockiego.

Weź ty się wyloguj na dwa tygodnie.

Kazdy ma prawo głosu i każdego należy wysłuchać. * Nie tobie, ani mnie decydować kto może a kto nie może głosować czy kto ma zostać w domu.

* - nie dotyczy @voltq - jego wysłuchaliśmy i nie jest wart dalszego słuchania.

Edytowane przez GordonLameman
  • Haha 1
  • Upvote 4
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Trzaskowski prowadzi kampanię dla debili. Używa ładnych słów bez przekazywania informacji. To chyba najmniej konkretny kandydat w tych wyborach.

Ładnie wychodzi na przemówieniach, ale szkoda by mi było jakby ktoś z tego robił minutes of meeting, bo nie miałby co napisać 🤣

Niech się weźmie za coaching, a nie prezydenturę. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ale nie jest lichwiarzem czy oszustem. 

Tego nie wiesz, wiesz że nic takiego nie wyszło na światło dziennie, a co mają za uszami to nie wie z nas nikt.

Jak mówiłem wcześniej, na Sikorskiego bym głos oddał, na Trzaska nie ma opcji. 

4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Trzaskowski może być politycznym idiotą, mieć bagaż związany z partią, ale nie jest umoczony w coś takiego i nie robi sobie fotek z naziolami czy gangsterami.

Cała koalicja i jej podejście mi nie pasuje. I teraz mieliby dostać gościa co im wszystko podpisze? I nagle 100 konkretów na 100 dni zrealizują? No nie. 

Ostatnim razem jak dałem się nabrać to na Hołownię. Nigdy więcej.

I nie to, że PiS mi pasuje, co to to nie. Ale nie chcę by pełnię władzy miała KO. 

Edytowane przez galakty
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Czy to prawda że od 1 stycznia 2026 roku będą zmiany gramatyki języka polskiego. Czy to znaczy że niewspierane wersje Microsofta Office będą niektóre prawidłowe napisane wyrazy według nowej gramatyki od 1 stycznia 2026 roku podkreślały na czerwono i nieprawidłowo napisane według nowej gramatyki od 1 stycznia 2026 roku będzie niewspierany Microsoft Office uznawał na prawidłowe. Czy słownik Microsoft Office 2024 zostanie zaktualizowany czy dopiero następna Microsofta Office 2024? Czy gdyby Microsoft Office wydał nową wersję słownika do pakietu Microsoft Office zgodny z nową gramatyką od 1 stycznia 2026 roku to czy taki plik ze słownika z nową gramatyką dałoby się podmienić do starego komputera z zainstalowanym Microsoftem Office 2010? Czy polski interfejs programów będzie zawierał błędy według nowej gramatyki języka polskiego? Czy Microsoft zaktualizuje interfejs Windowsa 10 LTSC który nadal ten Windows będzie wspierany do 2032 roku i czy zaktualizuje interfejs Windowsa 11 w wersji Home/Pro/LTSC czy tylko interfejs Windowsa 12 będzie uwzględniał nową gramatykę. Czy zwykłe programy od 1 stycznia 2026 roku automatycznie będą mieć polski interfejs zgodny z nową gramatyką czy minie dopiero kilka lat zanim producenci się na to zdecydują. Czy zmiany w polskiej gramatyce są duże czy małe i dlaczego językoznawcy nie zrobili wszystkiego co mogli żeby ich uniknąć? Po co robić zmiany jak wiadomo że po zmianach będzie tylko zamieszanie. To tak jakby wszyscy świadomie głosowali na polityka co publicznie by się chwalił że zadłuży i sprzeda całą Polskę obcym kapitałom. To każdy głupi przecież wie że będzie źle. Dlaczego nie było głosowania czy Polacy się zgodzą na inną gramatykę. To są złośliwe wybryki językoznawców. Zadaniem językoznawców jest nauka społeczeństwa poprawnej gramatyki i wytłumaczenie bardzo zawiłych kwestii gramatycznej i zmiana gramatyki to jest porażka językoznawców tak samo jak dla policjantów i sędziów jak niewinny siedzi w więzieniu. Za te zmiany od 1 stycznia 2026 roku powinni stracić prace wszyscy językoznawcy że nie zrobili co w ich mocy żeby zapobiec zmiany w języku polskim. Czy te zmiany będą na długo czy co roku będzie inna gramatyka. Wytłumaczcie mi o co chodzi od kilku lat z gramatyką że męskie zawody szczególnie w polityce są je na siłę przekształcać na kobiece zawody gdy taki zawód ma kobieta na przykład profesorka i sędzina i polityczka i dlaczego akurat teraz chcą zmieniać gramatykę. Tyle z tego pożytku jak ze zmiany czasu co pół roku że jest tylko niepotrzebne trucie dupy.  
    • Panowie- takie pytanie: - zasilacz starego typu, dostępne 2 wyjścia 8-pin po stronie zasilacza i dwa kable PCI-E PSU->GPU: każdy z dwoma wtyczkami 6+2-pin, łącznie na wyjściu 4 wtyczki 6+2-pin - GPU z wtyczką 12VHPWR - dołączony adapter 3x8-pin -> 12VHPWR I teraz czytam że w takiej sytuacji należy podłączyć do adaptera pierwszy kabel 1x8-pin (PSU) -> 1x6+2-pin (w adapter), a drugi kabel 1x8-pin (PSU) -> 2x6+2-pin (w pozostałe dwie wtyczki adaptera; wszystkie 3 wtyczki w adapterze muszą być wypełnione). Na końcu oczywiście 12VHPWR z adaptera -> 12VHPWR w GPU.   I tak niby powinno działać, ale na youtube spotkałem się z opinią że nigdy nie należy podłączać 1x8-pin (PSU) -> 2x6+2-pin (adapter), bo grozi to spaleniem karty. I że albo trzeba mieć zasilacz nowego typu, albo zasilacz starego typu z 3 wyjściami 8-pin po stronie zasilacza, albo zakupić dedykowany adapter 2x8-pin -> 12VHPWR i podłączyć nim kartę dwoma osobnymi kablami. Jak to wygląda w praktyce?  
    • Z jakiegoś powodu ktoś go wyrzucił. Zrób to samo.
    • W oleole odnalazła się paleta referencyjnych rx 6950 xt. Jest jeszcze 18 sztuk w cenie 2099 zł.   Cena chyba akceptowalna jak za nową kartę z gwarancją na 3 lata.    W ich outlecie karta od 1911 zł.
    • W xcom taniej masz lepszy zasilacz https://www.x-kom.pl/p/1098313-zasilacz-do-komputera-msi-mpg-a850g-pcie50-850w-80-plus-gold-atx-31.html  + wersja karty dość przepłacona a żadnej rewelacji nie ma jeżeli chodzi o eagle.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...