Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 6.05.2025 o 13:41, huudyy napisał(a):

a PiSowcy zachęcają swoich fanatyków, by robili gówno w głowie swoich dzieci, bawili się szantażem emocjonalnym... wspaniała, katolicka partia.

o Tym właśnie pisałem jakiś czas temu, cytując

W dniu 28.04.2025 o 17:36, Spl97 napisał(a):

W wielu domach jest do dziś tak, że jak głowa rodziny głosuje na kogoś prawicowego, to będzie za wszelką cenę nakłaniał swojego małżonka oraz swoich dzieci (jeśli mają), żeby głosowali tak samo, jak głowa rodziny. Takimi sposobami naprawdę udaje się wielu ludziom ładnie zryć beret. Seniorzy zamanipulowani przez nałogowe oglądanie Republiki czy wcześniej TVPiS oraz pisowskich szczujni z innych źródeł to już jest osobny przypadek.

Taki szantaż emocjonalny wobec dzieci oraz małżonka odnośnie wyborów stosują do dziś i jest to domena tych o prawicowych poglądach, rzadziej lewicowych. Częściej to robią mężczyźni, zapominając to jednej ważnej rzeczy. Każdy w rodzinie ma swój rozum i nie musi ślepo podążać za starym bądź za starą ze strachu. Każdy może się postawić głowie rodziny i iść zagłosować na kogoś innego wbrew woli starego bądź starej. Co stara bądź stary zrobią, jeśli małżonek czy dzieci zagłosują na kogoś innego niż wskazany przez starego czy starą? Wpierdziel? Czy nie chcę cię znać? Czy nie będzie seksu? Litości.

• Upvote 2
Opublikowano

Ze znajomych rodziny dużo głosuje na Memcena. I tak swoją drogą na jakieś 15-20 ostatnio pytanych osób w wieku 18-55lat nikt nie idzie głosować w 1 turze na Trzaska, Nawrockiego, nie wiem jak oni zbierają w sondażach 60%. Może w dużych miastach takie poparcie  

Opublikowano (edytowane)

@raven18

https://www.cbos.pl/PL/publikacje/flashe_tekst.php?nr=27/2025

W złej grupie wiekowej pytałeś. Dla wyborców powyżej 55 lat nie istnieją inne partie niż PiS i KO - razem zbierają prawie 90% głosów. A wielkość tej grupy to nie w kij dmuchał - jakieś 12,5 miliona osób (9,9 mln powyżej 60 lat według oficjalnych statystyk i dodałem połowę z przedziału 51-59 lat).

Update: a frekwencja w tej grupie, w ostatnich wyborach parlamentarnych, wyniosła ok. 65%. Więc to jakieś 8 mln głosów do podziału na PiS i KO.

Edytowane przez Lypton
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
55 minut temu, raven18 napisał(a):

Ze znajomych rodziny dużo głosuje na Memcena. I tak swoją drogą na jakieś 15-20 ostatnio pytanych osób w wieku 18-55lat nikt nie idzie głosować w 1 turze na Trzaska, Nawrockiego, nie wiem jak oni zbierają w sondażach 60%. Może w dużych miastach takie poparcie  

wspolczuje rodziny i znajomych na ale coz rodziny sie nie wybierac 

• Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano
20 minut temu, Lypton napisał(a):

@raven18

https://www.cbos.pl/PL/publikacje/flashe_tekst.php?nr=27/2025

W złej grupie wiekowej pytałeś. Dla wyborców powyżej 55 lat nie istnieją inne partie niż PiS i KO - razem zbierają prawie 90% głosów. A wielkość tej grupy to nie w kij dmuchał - jakieś 12,5 miliona osób (9,9 mln powyżej 60 lat według oficjalnych statystyk i dodałem połowę z przedziału 51-59 lat).

Update: a frekwencja w tej grupie, w ostatnich wyborach parlamentarnych, wyniosła ok. 65%. Więc to jakieś 8 mln głosów do podziału na PiS i KO.

Nie jest to prawda 

Opublikowano
4 minuty temu, voltq napisał(a):

Nie mam badań jedynie przekrój swojej rodziny i znajomych

No i twoi znajomi i rodzina w wieku przed oraz emerytalnym, znajdują się w tej 10% grupie spoza duopolu - to jest ponad 1 mln osób. Co tu nie jest prawdą?

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Lypton napisał(a):

No i twoi znajomi i rodzina w wieku przed oraz emerytalnym, znajdują się w tej 10% grupie spoza duopolu - to jest ponad 1 mln osób. Co tu nie jest prawdą?

Nie jest to możliwe, w ogóle ciekawią mnie te sondaże ze względu na wiek skoro głosowanie jest tajne to jak oni mogą podawać takie wyniki , głosowanie nie powinno być tajne

Edytowane przez voltq
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)

W dniu 8.05.2025 o 01:59, crush napisał(a):

Tanie i sprawne. Wychodzisz z alkoholizmu albo wyjeżdżasz nogami do przodu.

Wiadoma sprawa. Słucha się mięczaków oraz miernot, czy innych empatów. 

I dlatego wygląda to wszystko jak wygląda. 😔

Tak, najlepiej szariat od razu, obcinanie kończyn. Tyle masz w sobie empatii, którą ewidentnie gardzisz... na 100% jak nie teraz, to kiedyś byłeś korwinowcem, bo on taką mentalność szczepił u młodych ludzi. Totalna surowość, darwinizm, zero drugich szans, skruchy, zero podejścia łagodniej do straumatyzowanego człowieka, tylko dowalanie mu jeszcze, przy okazji homofobia i inne pierdolety z nienawiścią do innych w tle, gnębienie innych, wyśmiewanie, po prostu przemocowość. I na wszystko proste rozwiązania chłopskiego rozumu. Cyk, najwyżej umrzesz jak choć raz złamiesz postanowienie - tutaj od alkoholu. Jakie to wszystko jest proste. Ciekawe czy wobec siebie też jesteś taki surowy, czy tylko wobec innych. Tylko wiesz, ideały nie popełniają błędów, reszta ludzi tak, niestety brak ci pokory by przełożyć to na siebie.

Ciekawe co by było gdyby jedna osoba na której ci zależy miała taki problem. Też byś chciał by "wyjechała nogami do przodu"? No ale z drugiej patrząc na to jaki masz charakter to tobie zależy tylko na sobie, reszta ludzi zbędna, szczególnie jak wykaże się jakąś słabością. No cóż, nie można słuchać tych pierdół, choć też ubolewam że ogólnie leczenie uzależnień ma niską skuteczność (bodaj 11%). Ale to pole do popisu dla ludzie znacznie bardziej wnikliwych od ciebie i innych speców od każdego zaburzenia. Niech myślą, niech badają, a nie skazują na szybką śmierć każdego. Przy takim podejściu masa ludzi by zginęła nigdy nie osiągając niczego i zostaliby tylko na świecie jedyni normalni - czyli crush i jego koledzy, samcy alfa z samooceny. Oczywiście ci już bez żadnych wad i słabości, ale też tylko w swoim mniemaniu, bo ten brak empatii, brak myślenia, brak wyobraźni, to też slabość i głęboka wada i do tego strasznie szkodliwa dla innych. Jak ktoś ma problem, to aby takich ludzi unikać, a dobrze wiemy że i lekarze potrafią mieć taką mentalność. Narzekań na takich jest 99%, oceny na znanylekarz 1 gwiazdka. Aby tylko przyjąć kaskę, a człowiek niech spada, bo tylko przeszkadza panu mądremu i silnemu, choć który jedyne co oferuje z mądrości na takich wizytach to głupiomądre, aroganckie odzywki i pseudorady które niczego nie wnoszą.

Edytowane przez Keller
  • Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, voltq napisał(a):

Nie jest to możliwe, w ogóle ciekawią mnie te sondaże ze względu na wiek skoro głosowanie jest tajne to jak oni mogą podawać takie wyniki , głosowanie nie powinno być tajne

A dlaczego nie jest to możliwe? Piszemy o ludziach, dla których jedyną stałą sceny politycznej na przestrzeni ostatnich 30 lat są PiS i PO, Tusk i Kaczyński. Wszystko inne przemijało. Nowym partiom ciężko przebić się do ich świadomości - nie nauczysz starego psa nowych sztuczek. 

No mogą podawać. Sondaże wykonuje się na odpowiednio wyselekcjonowanej grupie, która stanowi skondensowany przekrój polskiego społeczeństwa. Informacje np. o wieku są niezbędne dla właściwych wyników.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Keller napisał(a):

Ciekawe czy wobec siebie też jesteś taki surowy

Postawa nie do przejścia dla kogoś kto uwielbia się nad sobą użalać, co?

Czasy szkolne dalej głęboko zakorzenione w psychice?

na 100% jak nie teraz, to kiedyś byłeś korwinowcem

Pudło. Niczym ochlejus kluczem w zamek.

2007 - Lewica

2011 - PO

2015 - Nowoczesna

2019 - KO

2023 - KO

Ciekawe co by było gdyby jedna osoba na której ci zależy miała taki problem.

Miała. Nie jedna. I wyjechali.

Wiesz czego nigdy nie zrobili? Nie obciążyli systemu.

Edytowane przez crush
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Lypton napisał(a):

A dlaczego nie jest to możliwe? Piszemy o ludziach, dla których jedyną stałą sceny politycznej na przestrzeni ostatnich 30 lat są PiS i PO, Tusk i Kaczyński. Wszystko inne przemijało. Nowym partiom ciężko przebić się do ich świadomości - nie nauczysz starego psa nowych sztuczek. 

No mogą podawać. Sondaże wykonuje się na odpowiednio wyselekcjonowanej grupie, która stanowi skondensowany przekrój polskiego społeczeństwa. Informacje np. o wieku są niezbędne dla właściwych wyników.

Tak a potem wychodzi nawet taki prosty sondaż jak kto na kogo ma głosować ze Bronisław Komorowski ma 70% Andrzej Duda 10% a potem się okazuje że Andrzej Duda wygrywa wybory a Paweł Kukiz który w sondażach mial 1% dostaje 20% , a co dopiero sondaż na podstawie wieku itd

3 minuty temu, crush napisał(a):

Postawa nie do przejścia dla kogoś kto uwielbia się nad sobą użalać, co?

Czasy szkolne dalej głęboko zakorzenione w psychice?

Pudło. Niczym ochlejus kluczem w zamek.

2007 - Lewica

2011 - PO

2015 - Nowoczesna

2019 - KO

2023 - KO

Miała. Nie jedna. I wyjechali.

Wiesz czego nigdy nie zrobili? Nie obciążyli systemu.

U mnie

2005 - PIS

2007 - PO

2011 - PO

2015 - Kukiz

2019 - Konfederacja

2023 - Konfederacja

Wiec jestem POPISEMKUKIZEMKONFEDERACJA taki Mix :D

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)

@voltq

Ten słynny sondaż z Komorem na 65% był przeprowadzony na chwilę po ogłoszeniu kandydatur, początek stycznia 2015. Im dalej w las kampanii wyborczej, tym Duda zyskiwał - marzec i kwiecień to już wyniki w okolicach 30%. W tym i w sondażach Milward Brown - tych od 65% Bronka.

https://demagog.org.pl/wypowiedzi/jak-wygladaly-sondaze-przed-i-tura-wyborow-prezydenckich-2015/

Edytowane przez Lypton
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Lypton napisał(a):

@voltq

Ten słynny sondaż z Komorem na 65% był przeprowadzony na chwilę po ogłoszeniu kandydatur, początek stycznia 2015. Im dalej w las kampanii wyborczej, tym Duda zyskiwał - marzec i kwiecień to już wyniki w okolicach 30%. W tym i w sondażach Milward Brown - tych od 65% Bronka.

jak Michnik był u lisa to żartował ze Komorowski musiał by przejechać zakonnice na pasach żeby przegrać te wybory i wtedy były właśnie te sondaże publikowane ze niby 70% 

edit tak wywiad był w styczniu jednak

Ale i tak te wszystkie sondaże to można wywalić do śmieci

Edytowane przez voltq
Opublikowano

Komorowski miał farta, że w pierwszych wyborach walczył o stołek z karakanem. W kolejnych, na tle Dudy wyglądał jak ten memiczny wujaszek, którego spotykamy na imprezach rodzinnych. Taki typ co wali czerstwe dowcipy i na wszystkim się zna.

Opublikowano
W dniu 9.05.2025 o 14:26, Lypton napisał(a):

A dlaczego nie jest to możliwe? Piszemy o ludziach, dla których jedyną stałą sceny politycznej na przestrzeni ostatnich 30 lat są PiS i PO, Tusk i Kaczyński.

30 lat temu nie było PiS-u ani PO. Tusk i Kaczyński byli, ale byli drugoligowymi politykami. :D

Opublikowano

Nawet nie pamiętam dokładnie momentu pojawienia się POPISu na scenie politycznej. Jak przez mgłę pamiętam upadek SLD i pojawienie się śmiesznych bliźniaków i Donalda. Wtedy człowiek nie wiedział jakie to są szkodniki :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Tak, teraz widzę. Myślałem że to ta sprawa o której suchy pisał. Wybacz  
    • Dokładnie, ale to dalej bardzo dobre karciochy, więc można sobie na nich jeszcze siedzieć. Ja myślałem o 5070TiS, ale chyba można zapomnieć. Teraz mi chodzi po głowie, czy może nie kupić jakiejś 5070Ti/5080 na wszelki wypadek, bardziej bym się skłaniał ku 5070Ti. Niby jeszcze mi 12GB pamięci nie brakło, ale jak ma coś pójść nie tak i ceny pójść znacząco w górę Szkoda mi tylko wymieniać kartę dla samej pamięci i tylko 25% wydajniejszą, bo fanu z tego nie będzie  Troche tak, zwłaszcza jak Ty siedzisz dość długo na jednej karcie. Ale to jest patologia w wykonaniu nvidii co oni wyprawiają z tą pamięcią. 5060Ti, która jest w rasterze 25% wydajniejsza od 5 letniej 3060Ti ma tyle samo pamięci co 5080, gdzie 5080 z miejsca powinna mieć 24GB. Już nie mówiąc o 4060Ti 16GB i 4070Ti 12GB.
    • Wkleiłem @DaveCam Nawet cytowany @Jardier zachował się prawie tak samo niekonkretnie. Mam ci wyszukać wszystkich żeby zaspokoić twoje ego ? Chyba obaj nie wypełzliśmy spod jutubowego kamienia.   Wkleiłem linki twórców, którzy uważam że coś wnoszą, testują głębiej James Baldwin, @GamersMuscle     Zaraz zaraz, ja narzekam ? Narzekają wszyscy których nadzieje nie zostały spełnione. A potwierdzeniem tego punktu widzenia mają być jutubowe opinie. No to punktuję co to za osobistości będące autorytetami.   Jak jeżdżą w kółko w ukochany iRacing ... dobrze. Jak przejechali się w PMR i zjechali go od góry do dołu ... też dobrze. Jak zwracam uwagę, że to nie ma żadnego znaczenia ... już nie dobrze.
    • Możesz pokazać kto tak robi ze mówi: mi też się nie podoba i że jest to bełkot? Bo tylko widzę narzekanie że ten i tamten narzeka i bełkocze ale bez jakiś konkretów, że narracja jest taka i wszystkich jakby się zmówili co mają mówić. Trochę to wygląda jak? Bełkot
    • Przeciez roznica miedzy 9700x a 9800xd to 75-100mhz   W grach roznica jest zadna miedzy odkreconym cpu, a limitem ppt 88W  To co najwyzej w cine bedziesz mial wiecej ptk i to tyle   Jakie napieice i vid podczs testu raportuje ?  Nie wiem jak bardzo by musiala byc spartolona gra zebys mial drop z 250 na 120 fps tak wiec wymyslac torche abstrakcyjne scenariusze  I to by byla tylko i wylacznie wina gry a nie slabego cpu. Jak widac na ciebie placebo dobrze dziala ale to najwazniejsze ze dziala   W codzie na skreconym ppt i prilu bez kaganca nie ma zadnej roznicy w testach  Wiem bo testowalem   Jak jakis wbity limit nie dziala tzn ze jest problem z plyta/bios. Ja nie mam problemu z limitami, co  wklepie tak jest wiec moze sprawdz inny bios lub czy faktycznie zapisujesz ustawienia. Pusc cb23 i pokaz ile wypluje ptk przy takim poborze, jestem ciekaw.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...