Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Voodoo2 napisał(a):

Sztab Trzaskowskiego to takie ibmy, że sami mu w pół roku zaorali bardziej wynik, niż pis w 6 lat rządów i jego prezydentury w warszawie w tym samym czasie  :lol2: 

Skoro Trzaskowski u Stanowskiego sam stwierdza, że lizodupy szkodzą żeby później zgodzić się na tą Sznaps, Szlauch czy jak jej tam... To z nim też jest jakiś problem.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Keller napisał(a):

Koroluk przygotował orkę Memcena. Ciekawe ile on ma obrońców na tym forum? Przecież gość w minimalnym stresie nawet myli czy głosuje za czy przeciw danej ustawie, a łatwo go zestresować pytaniem nawet "co u niego". I on ma gadać z poważnymi politykami zagranicznymi? Gość ma psychikę 5 latka.

Skoro karmicie się taką taniochą to nie dziwie się, że wielu uważa Youtube za bezwartościowy :E 
Początek i od razu te same ściemy...
3:15 Dziennikarka która pyta o pociętą sieczkę propagandową, z której odpytują przez lata. Brakuje tylko, aby powiedział "proszę obejrzeć cały materiał to będzie Pani wiedziała".
3:37 Kolejne wypowiedzi z przepytywania teorii świata idealnego. Potem tłumaczył dlaczego nawet "nie da się" ruszyć tego tematu w ustawodawstwie.
3:50 Czepianie się wypowiedzi w której po prostu mówi, że nie lubi błahych, ogólnikowych rozmów o byle czym, co wiadomo od dawna... Szkoda że nie rozumie co to "vibe check", przez co ignoruje również takie byle jakie pytanie, choć przy takim zalataniu to nic dziwnego że ma je w 4 literach.
4:44 kontynuuje właśnie to o czym pisałem... Coś takiego ogólnego nie wnosi nic, poza "vibe check".
~8:00 Jak tylko skończy się wojna to ruszy pełny handel z Rosją od nowa, a zapomina się która niemiecka partia budowała ten gazociąg. ;) Zobaczymy jak potoczy się to AFD, ale problemem jest sytuacja polityczna która to karmi, a nie sam bunt obywateli, któremu brak innych alternatyw, a sam nie jestem przekonany że wszystko co złe o nich piszą to prawda lub realny, niewyolbrzymiony problem. Konfederacja to zbiór różnych ludzi, więc realną sytuację sobie wyklarują i zobaczymy jak do nich podejdą za rok.
9:00 Na jednym ze swoich przemówień opowiadał jak działała polityka i psychologia wyborcy, mówiąc właśnie o tym, a było to lata temu. PIS, PO robi dokładnie to samo, obrzucając siebie błotem. Sam twierdzę, że nie jest to do końca dobra droga i powinien skupić się na przedstawiania problemów i rozwiązań oraz  podkreślaniu niekompetencji obecnych administracji, choć w sumie to robi, bo takie posty to przerywniki w ogólnej działalności. 
2 zbiory jego felietonów + 1 z wywiadami to właśnie sensowne, pełnoprawne wypowiedzi i pokazywania błazenad administracji. O nieudolności i machlojkach PISu jest tam sporo, gdyby ktoś dalej krzyczał że to przystawka.  ;) 

AFD raczej nie pisało niemieckich podręczników do historii, a są tam nieprzyjemne rzeczy... Niedługo "Jak rozpętałem drugą wojną światową" będzie dokumentem niemieckim w takim tempie, a Niemcy będą największą ofiarą nazizmu. :E

Edit. Macie całkowicie skrzywiony obraz Mentzena oraz czasem widzicie jego realne "wady", które często są cechą, więc nic dziwnego że nie możemy dogadać się co do jego odbioru.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Konfiarze drodzy, wy naprawdę chcecie by ktoś analizy na 100 stron robił jak was orać? Już jest to zrobione. Jak widzicie w Memcenie prezydenta który ogarnia rozmowy z poważnymi politykami zza granicy to jesteście na jego poziomie, 5 latek max psychicznie.

Opublikowano
13 minut temu, Keller napisał(a):

Konfiarze drodzy, wy naprawdę chcecie by ktoś analizy na 100 stron robił jak was orać? Już jest to zrobione. Jak widzicie w Memcenie prezydenta który ogarnia rozmowy z poważnymi politykami zza granicy to jesteście na jego poziomie, 5 latek max psychicznie.

10 lat był prezydentem i ogarniał rozmowy z zagranicznymi politykami 

Opublikowano
1 godzinę temu, voltq napisał(a):

Ale stek bzdur :D , ale najlepsze jest ze tak negatywnie piszesz o Rosji ale jak ci zaoferują dotacje to będziesz wychwalał Putina i Rosje

Jak bym był złośliwy to bym napisał, że ja w życiu ani jednej kopiejki bym nie wziął do tych kacapów, w przeciwieństwie do innych.... :rotfl:

Ja w biznesie kieruję się również etyką i swoim systemem wartości i np. nigdy bym nie uczestniczył w czerpaniu zysków ze sprzedaży etanolu...

A wracając do ruskich to gadasz z gościem, który jak się zaczęła ta wojna to przestał w ETS2 jeździć po terenach rosji i odinstalował bo już nie mógł oddać gry wyprodukowanej przez rosyjskie studio...

Nie - nigdy w życiu bym nie wziął żadnych pieniędzy od ruskich.

I ja bym jednak uważał na to co piszesz bo paru ludzi na forum ma cię za ruskiego trolla.... :) 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ghostdog napisał(a):

Jeśli przegra to przez aktualnie rządząc kolegów. Największą przeszkodą dla Czaskowskiego może być mała frekwencja. Tusk dużo obiecał, a wyszło  jak zawsze. A wystarczyło ruszyć z jakimś dużym tematem np. rozpocząć budowę CPK, elektrowni atomowej czy zwiększyć kwotę wolną od podatku lub urealnić II próg podatkowy. Powtórki z Jagodna raczej nie będzie, ludzie są zmęczeni polityką.

Tylko pytanie, czy jest z czego tak naprawdę zrobić cokolwiek z tego, co obiecał Tusk? xD

Największym chyba problemem w polityce jest to, że ludzie nie chcą słyszeć prawdy. A może to dlatego, że politycy panicznie boją się mówić prawdę? Sam już nie wiem.

W sensie zastanawiam się reakcji społeczeństwa, gdyby rząd wyszedł z prawdziwym ogłoszeniem, że jesteśmy w dupie, na nic nie ma kasy i wybierajcie, czy chcecie 800 zł do ręki, czy inwestycje %-)

A ogólnie powiem wam, że np. nastroje w mojej branży (e-commerce) są fatalne. Wszędzie rentowność leży i kwiczy. I to nie tylko kwestia wysokich prowizji. Po prostu konsumpcja klęka.

2 godziny temu, Camis napisał(a):

Znów będzie : jak do tego doszło?!

Szczerze? Przez głupotę/wschodni mental? Bo sorry, ale jaki by nie był obecny stan rządu/Trzaskowskiego, to nic nie wytłumaczy słabego rzezimieszka i złodzieja mieszkań w pałacu prezydenckim %-)

Trump to chociaż kradł miliony...

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano (edytowane)

Kasy i tak "nie ma", ale ludzie słusznie wkurwiliby się, gdyby najpierw ucięto socjal, bez cięć rządowych, w całej masie przerośniętej biurokracji i ministerstw.

"Niedaleko" moich regionów postawiono "Edukacyjny Inkubator Przedsiębiorczości w Zdziwóju Nowym i Zdziwóju Starym".
Przekombinowany budynek, w totalnym zadupiu, aby pomóc wyludniającej się okolicy. Gdyby za równowartość tego budynku oraz utrzymania załogi przedsiębiorcy nie musieliby płacić stałych składek to powstałoby więcej firm, niż kiedykolwiek to coś obsłuży. :E 
Znajomy robił przy wykończeniu tego bubla inwestycyjnego. Oczywiście wykonawca był wyłoniony po znajomości, który zatrudnił sobie podwykonawców, w tym takich na czarno, do państwowej inwestycji. :E 
AF1QipMrmwORycaqHOF-Nm0z_W6Eg85pKruajdxi

Opublikowano
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

A jak ten "katoland" wpłynie na twoje życie? Godek zrezygnowała z Konfederacji, ponieważ czułą się marginalizowana, a za Mentzena to już zupełnie, ponieważ on chce się skupić na tym co ważne od strony gospodarki...

Po objęciu władzy w prawie 40 milionowym państwie i przy tych zasobach ludzkich co ma konfederacja sięgnie i po nią i po brauna i korwina.

Są jeszcze inne metody rozwoju biznesu niż dotacje, ale jak dają to się bierze, skoro nie dają lepszy warunków do prowadzenia firmy.
A z UE to on chce wyjść tylko, gdy Polska będzie na to gotowa oraz gdy będzie się to opłacać, przy jednocześnie złym kierunku UE. Odłożono tą sprawę na dalszy plan, ponieważ można wiele zmienić i bez wychodzenia, a wypadałoby najpierw to zrobić i nie zrobi tego dla poklasku jak UK.

O dotacji wspomniałem na marginesie. Główną kwestią jest współny rynek, który mi i tysiącom przedsiębiorców w Polsce pomaga. I nic nie odłożono tylko ukryto bo w Polsce jest duże poparcie dla UE.

Wiesz jaki scenariusz byłby? Najpierw by zochydzili UE, potem wykręcili dęte afery przeciwko, a na koniec by wyprowadzili Polskę. Nie ufam im za grosz i nigdy nie zaufam

A Konfa z kolei nie pozwoli na dalsze ignorowanie przerośniętych ustaw i dalszego klepania biurokracji. Obyczajowość jest na dalszym planie, poza nie pchaniem Polski w pajacowe kierunki. Ostatnie czego nam trzeba to jeszcze pomniki grubasów i więzienie za luźno zdefiniowany hejt. "Katolad" Cię nie wsadzi do paki lub nie oskrarzy, o zamach krzesłem. ;) 
Za to samodzielny PIS lub PO z chęcią wsadzą ludzi kręcących filmy w stylu "lista przewinień PIS /PO". Jak tam areszty śledcze? Dalej nic się nie zmieniło i są używane do woli.

Za stołki poświęcą sprawy gospodarcze, żeby współrządzić z PiS i na wszystko pozwolą. Powiedzą o wymogach koalicji itp.

Na całe szczęście mamy jeszcze ze 2 lata spokoju zanim będzie takie zagrożenie.

Polska rządzona przez KO nie jest dla mnie i pewno dla wielu ludzi krajem idealnym. Liczyłem na składki. Nie udało się. Ale do wpuszczenia PiS i konfy do tego żeby zniszczyli dorobek 40 lat pracy to dopuścić nie można.

Opublikowano
1 godzinę temu, Camis napisał(a):

To źle myślałeś, jakieś 60% pójdzie na Nawrockiego. Z resztą wystarczy pogadać z kucami, większość mówi że każdy byle nie Trzaskowski.  

no i slusznie, ludzie mieli dosc 8 lat PO i 8 lat PISu, beda tez miec dosc 8 lat PO+PIS XD

generalnie sami politycy dobrze wiedza ze najgorsze co mozna zrobic w takiej sytuacje to oddawac im na zmiane pelna wladze, tylko mowia to w zaleznosci od sytuacji

3da4c64e6832ee3e1fed816847456ca82a43d691

Opublikowano (edytowane)

No lepiej dać prezydenturę złodziejowi i kłamcy który sam się wkopał, sutenerowi, gościu który ma bliskie relacje z przestępcami lub idiocie który wyrył na pamięć przemówienie i nie umie odpowiadać na otwarte pytania, idiocie w partii idiotów których sprawozdanie finansowe odrzuciło PKW bo wpisali, ze kupili nielegalnie  alkohol za 20 k a potem korektę puścili, że za 400 zł i nie umieli wytłumaczyc skąd taka różnica się wzięła...

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano
1 minutę temu, Crew 900 napisał(a):

No lepiej dać prezydenturę złodziejowi i kłamcy który sam się wkopał lub idiocie który wyrył na pamięć przemówienie i nie umie odpowiadać na otwarte pytania, idiocie w partii idiotów których sprawozdanie finansowe odrzuciło PKW bo wpisali, ze kupili nielegalnie  alkohol za 20 k a potem korektę puścili, że za 400 zł i nie umieli wytłumaczyc skąd taka różnica się wzięła...

A nie uważasz, że wstydzić powinna się partia która kampanię wyborczą prowadzi tak nieudolnie, że teraz obawia się przegranej z kmiotem i jego środowiskiem które opisałeś?

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, hubio napisał(a):

Po objęciu władzy w prawie 40 milionowym państwie i przy tych zasobach ludzkich co ma konfederacja sięgnie i po nią i po brauna i korwina.

Konfederację widzę jako wstęp dla powstania kolejnych środowisk, a nawet Braun ma paru sensownych ludzi w swoich szeregach. Od obecnych namiestników w ministerstwach trudno jest być znacznie gorszym.
Ale dalej nie odpowiadasz na pytanie. Co Ci w życiu zmieni Katoland?
A co w twoim życiu zmienia brak usprawnień w przepisach oraz ich zwięzłej redukcji?
Masz możliwości bezpośredniego kontaktu z politykami innych grup? Co oni robią i czy nagłaśniają jakieś istotne tematy, a nie przepychankę wizerunkową?

Główną kwestią jest współny rynek, który mi i tysiącom przedsiębiorców w Polsce pomaga.

Jakieś umowy handlowe itp. i tak trzeba było ustalić. Problemem jest to, że obecne i stare elity nie byłyby w stanie tego zrobić poza UE, baa nawet wewnątrz UE nie dbają o interes swojego kraju.

I nic nie odłożono tylko ukryto bo w Polsce jest duże poparcie dla UE.

Wiesz jaki scenariusz byłby? Najpierw by zochydzili UE, potem wykręcili dęte afery przeciwko, a na koniec by wyprowadzili Polskę. Nie ufam im za grosz i nigdy nie zaufam

Możesz posłuchać Mentzena nawet sprzed lat... Jednym z problemów jest to, że polska strona dokłada do przepisów z Unii jeszcze swoje rzeczy oraz nie protestuje przeciw szkodliwym zmianom, poza symboliką.
Jego postawą jest stwierdzenie że UE poszło za daleko i nie jest tym co było na początku i dlatego trzeba budować wyjście awaryjne, gdyby szło w jeszcze gorsza stronę. Trzeba budować możliwości, aby nie zrobić potem takiej głupoty jak UK. Dodatkowo potrzeba dobrze funkcjonującego państwa, zdolnego zawierać potrzebne, alternatywne umowy, ale najpierw wypada zmienić to co można zdziałać w obrębie UE... Poza tym nie wyjdzie z UE, póki obywatele nie będą do tego przekonani oraz zostaną wyczerpane inne możliwości. To wiem od lat i duch tego podejścia czuć w jego starych felietonach, które mogą mieć nawet ~10lat.
Jakie afery są tam nieprawdziwe? 

Za stołki poświęcą sprawy gospodarcze, żeby współrządzić z PiS i na wszystko pozwolą. Powiedzą o wymogach koalicji itp.

A skąd taka pewność? Na czym to sobie wyrobiłeś?
Będą takie jednostki, ale dla rdzenia liczą się sensowne zmiany, a nie stołki. PIS mniewa pojedynczych, przyzwoitych szaraków, którzy stoją za przysłoną podporządkowania się... W innych partia pewnie też się tacy znajdą, będąc zaślepieni "pustą" sprawą.
Co nie zmienia, że wielu ludzi w polityce to szuje i takie trafią się również w konfie... Grunt by w końcu polityka otwierała się coraz szerzej na ludzi, którzy nie chcieli mieć nic wspólnego z tym bagnem i tutaj widzę rolę Konfederacji. Grzegorz Płaczek jest jednym z takich ludzi, którzy skorzystali z tego nowego nurtu i już teraz zajmuje się niemedialnymi tematami, które wymagają rozwiązania... Np. Jakieś tam zagrożenie toksycznego składowiska, na którego likwidację nie ma pieniędzy samorząd, a państwo to olewa.

Polska rządzona przez KO nie jest dla mnie i pewno dla wielu ludzi krajem idealnym. Liczyłem na składki. Nie udało się. Ale do wpuszczenia PiS i konfy do tego żeby zniszczyli dorobek 40 lat pracy to dopuścić nie można.

Dzięki pracy Polaków mimo rządów, a nie dzięki nim i twoje obawy zniszczenia widzę jako przesadzone... Nie zniszczą w żadnym większym stopniu, niż PO lub sam PIS z poprzednich 8 lat. Jak już to jest nadzieja na coś lepszego, niż to co było dotychczas... Kiedy ostatnią mieliśmy coś niejednolitego? Za Andrzeja Leppera? Tego obecnego cyrku nie liczę, bo to zbiór starej elity i mniejszych "radykalików" tej samej drogi.
Oni nie dadzą się zmielić i wypluć jak Lepper.

od groma literówek
Opublikowano
4 minuty temu, Crew 900 napisał(a):

No lepiej dać prezydenturę złodziejowi i kłamcy <dalsze_jeki>

mozesz wyszczegolnic o kogo ci chodzi? XD bo zlodziejami i klamcami to jest kazdy z glownych kandydatow, nawet z calej listy nie wiem czy znajdziemy jakas dobra dusze

ludzie sa tak glupi ze mysla ze wybieraja kandydata ktory mowi "PRAWDE" albo nie uczy sie przemowien na pamiec XD

to jest wlasnie polityka w naszym kraju i dlatego jestesmy skazani na te miernoty

Opublikowano
1 minutę temu, kubikolos napisał(a):

mozesz wyszczegolnic o kogo ci chodzi? XD bo zlodziejami i klamcami to jest kazdy z glownych kandydatow, nawet z calej listy nie wiem czy znajdziemy jakas dobra dusze

ludzie sa tak glupi ze mysla ze wybieraja kandydata ktory mowi "PRAWDE" albo nie uczy sie przemowien na pamiec XD

to jest wlasnie polityka w naszym kraju i dlatego jestesmy skazani na te miernoty

Polityka w naszym kraju to wybranie mniejszego zła bo prawdy żaden polityk nie mówi.

Opublikowano
6 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Polityka w naszym kraju to wybranie mniejszego zła bo prawdy żaden polityk nie mówi.

*W każdym kraju.

Ale serio podnosicie ten argument po wybraniu Trumpa w Ameryce?

I przypominam, że w Niemczech prowadzi teraz AFD :boink:

Opublikowano
4 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Nie chcę wyciągać zbyt pochopnych wniosków ale na podstawie tego podsumowania mam wrażenie, że twoje poglądy się trochę wzajemnie wykluczają. Z jednej strony oczekujesz głębszej współpracy z UE a z drugiej jednak pojawia się aspekt silnego poczucia wspólnoty narodowej.

Nie mam ani jednej odpowiedzi, że chcę silnej współpracy z UE, nie wiem w ogóle, czemu tak wzięło się w podsumowaniu. Może odpowiedzi typu "nie mam zdania" albo "pomiń" traktowane są jako "nie" i przez to wskaźnik przesuwany jest na lewo albo prawo. Z Ukrainą jestem na nie z wysyłaniem tam polskiego wojska, więc też dziwnie wyszło z tą współpracą. O energii jądrowej nie pamiętam, czy w ogóle coś było, były chyba pytania o energię odnawialną.

Opublikowano

AFD nie może być dużo gorsze, niż autorzy podręczników niemieckich, piszący że Niemcy to ofiary nazistów, a Polska prowokowała do wojny. :E
Media tak bardzo kłamią i wybiórczo wybierają przekręty, że nawet jeśli powiedzieliby "woda jest mokra" to miałby wątpliwości czy jednak jest mokra, bo tyle razy minęli się z prawdą lub wybrali wybiórczo prawdę. W podręczniki też wątpiłbym, gdybym nie słyszał co się wyprawia w niemieckich serialach.
Niemieckim interesem chyba zawsze będzie współpraca z Rosją. 

Opublikowano
18 minut temu, Winter napisał(a):

Niemcy nigdy nie wyzbyły się fascynacji naziolstwem.

Błagam. Odwrotnie - oni się tak przerazili oskarżeniami o ewentualny nacjonalizm, że się zamienili w multikulturowego gluta walczącego z "mową nienawiści".

Co teraz jak najbardziej może oznaczać wychylenie wahadła zbyt mocno w drugą stronę.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, crush napisał(a):

Błagam. Odwrotnie - oni się tak przerazili oskarżeniami o ewentualny nacjonalizm, że się zamienili w multikulturowego gluta walczącego z "mową nienawiści".

Tylko, że świat "przypadkiem" wywnioskował dość mdłą i błędną lekcję z tej wojny... Że nacjonalizm i tożsamość narodowa jest tu głównym problemem, prowadzącym do konfliktów... W międzyczasie stosowane jest to, co było głównym problemem... M.in. używanie psychologicznej odrazy, przesadna kontrola państwa nad życiem społeczności i ograniczenie dialogu nad sprawami, spychając niewygodnych na margines.. Sporo również wyparło z ram myślowych istnienie psychopatów i prawdziwego "zła", które lubi udawać ofiary... Tutaj pojawia się choćby problem Palestyny, gdzie zrobiono z nich narzędzie do mordowania Żydów, poprzez radykalizację, a fundusze humanitarne napchały kieszenie liderów. Przez długi czas sam dałem się wepchnąć w niepewność i mimo że nie lubię co politycy Izraela niekiedy wyprawiają w sprawie Polski. to jednak walczą u siebie w słusznej sprawie.

Huh, jak dałem radę tak skręcić z tematu :E ? Eh, późno się robi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...