Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam która kierownice polecacie do kupienia

Kierownica Thrustmaster TX Leather Edition 

Kierownica Thrustmaster T300RS GT

Kierownica Logitech G923

Kierownica Thrustmaster T598

Czy może cos innego? w cenie do 2000zł+/-

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)

Jeśli dysponujesz odpowiednim budżetem, to oczywiście najlepszym wyborem będzie T598 z tych co wymieniles. Direct drive to game changer. Druga w kolejnosci to T300 na pasku. Uzywalem kiedys i ona potrafi sie grzac przy dluzszej sesji i opór slabnie. Ja zamontowalem po czasie wentylatorek Noctua. W necie sa szczegoly jaki to model i jak wymienic.

Kierownica Thrustmaster TX Leather Edition - baza ta sama co w T300, ale w wersji TX w nazwie przeznaczona jest do PC/Xboxa.

Dlugo nic i potem Logitech G923.

Z napedem DD (direct drive) sa jeszcze inne modele. Poszukaj w sieci - Moza lub Fanatec, ale one chyba nie wspieraja PS5.

Edit: jest teraz promocja na T598 za 1999 w Morele. Najlepsza kiera w tej cenie z obsluga PS5. 

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Jeśli nie masz NIC to jak już pisałem na czacie - nie idź w paski.

I przemyśl ekosystem, bo jak masz brać DD to wolałbym iść w Moza bundle R3/R5. A potem sobie żonglujesz bazami i kierownicami. 

I bądź świadom że prędzej czy później potrzebować będziesz hamulców z load cell - po prostu, bez nich nie da się utrzymywać dobrych czasów, pół biedy jak auto ma ABS ale spróbujesz Porsche CUP, F1, LMP2, LMH i nie dasz rady. 

8 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

Druga w kolejnosci to T300 na pasku. Uzywalem kiedys i ona potrafi sie grzac przy dluzszej sesji i opór slabnie.

A mi się nigdy nie grzała, wymuszasz pracę wentylatora i problem znika, ewentualnie obudowę można rozkręcić i chociaż gwarancji nie tracisz.

Mam na sprzedaż samą bazę jak coś z gwarą do października.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Moza bundle R3/R5

Nie wspieraja PS5 niestety

1 godzinę temu, galakty napisał(a):

wymuszasz pracę wentylatora i problem znika,

Tak znika, ze nie znika, a ten oryginalny wentylatorek na full obrotach zaczal mnie wqurwiac, bo jest niskiej jakosci i u mnie po pewnym czasie byl wyjatkowo glosny i dalej nie do konca wydajny. Po zamontowaniu Noctua jak reka odjal.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Przecież tego wentylatora nie słychać jeśli używasz dźwięku z gry :E 

Zeby bylo tak super jak piszesz to nie byloby w ogole tego tematu w internecie, a jest tego bardzo duzo. I to nie jest tak, ze ty poznales tajemna wiedze wymuszania full obrotow wentylatorka, bo kazdy to wie, kto uzyl tej kierownicy wiecej niz trzy razy w dluzszych sesjach i zorientowal sie, ze force feedback slabnie po czasie.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Ale zdajesz sobie sprawę że tam były różne wypusty i nie każda się przegrzewa? Jeździłem latem przy 27 stopniach w pokoju i FFB nie słabł, ale jak się wymusza 100% w sterowniku i grze gdzie clipping trwa przez 3/4 czasu to wiadomo że nie ma zmiłuj. 

Tak czy siak T300 nie polecam, brać paskowe dzisiaj to pomyłka. Gdyby nie PS5 tylko Xbox to bym polecił CSL DD. 

• Upvote 1
Opublikowano

T300 była dobra jak DD były drogie, to było minimum żeby jakkolwiek jeździć. Miałem TX (odpowiednik T300) i na promce zmieniłem na TS-PC (też paskowa) i różnica jest kolosalna. Na T300 nie byłem w stanie złapać uślizgu na LMH i go skontrować, na TS-PC bez problemu. 

DD będzie jeszcze lepsze pod tym względem, nawet 5NM. 

T598 może być dobrą bazą pod T818 w przyszłości (albo inną bazę jeśli wydadzą), tylko zostanie w ekosystemie Thrustmaster ale przy PS5 w sumie nie ma innej możliwości. 

Opublikowano

Ogólna mądrość w temacie sprzętu do simracingu to: kup direct drive i pedały z load cell. Jeśli nie masz tyle pieniędzy, kup kierownicę na pasku i pedały z load cell. Jeśli nie masz tyle pieniędzy, kup coś używanego, przynajmniej dużo nie stracisz w przypadku, gdy hobby szybko się znudzi.

Logitecha G923 kijem nie tykaj. Oni praktycznie ten sam model klepią drugą dekadę.

• Upvote 1