Skocz do zawartości

PCI-E 5.0 x16 dla GPU na B650 - działa na ASRock B650M-HDV/M.2, Gigabyte B650 EAGLE (rev. 1.0) rev. 1.2 i pewnie innych płytach B650 nie posiadających oficjalego wsparcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Lameismynametak jak mówię nie wymagam od płyty nie posiadającej oficjalnego wsparcia że to będzie działać, zwłaszcza że to nijak nie wpływa na wydajność karty, bo ta jest po prostu zbyt słaba by z tego korzystać :) Ot potraktowałem to jako ciekawostkę i tyle ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

@Lameismynametak jak mówię nie wymagam od płyty nie posiadającej oficjalnego wsparcia że to będzie działać, zwłaszcza że to nijak nie wpływa na wydajność karty, bo ta jest po prostu zbyt słaba by z tego korzystać :) Ot potraktowałem to jako ciekawostkę i tyle ;) 

Ja też traktuje to jako ciekawostkę, chociaż szukałem w różnych źródłach informacji nt. różnic 4.0 vs 5.0 to różnica w FPS jest na poziomie błędu statystycznego ale za to odniosłem wrażenie, że odczuwalnie się poprawia 1% LOWS i 0.1% LOWS co dla mnie jest dużą zaletą.
Teraz dołożyć fakt, iż chciałem kupić 2x droższą(!) płytę aby mieć ten ficzer "na zaś", a po aktualizacjach biosu mam to samo teraz za free i działa stabilnie jak skała, nie powoduje problemów i odczyty są wzorcowe jest dla mnie mocną zaletą.

Może w ten sposób mobas mnie przeprasza za jazdę z odpaleniem 9800X3D :jupi:
Przeprosiny przyjęte hehe.

• Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, Send1N napisał(a):

5.0 nie wykorzystuje nawet 5090 ba nawet 4.0 nie jest wykorzystywane pod korek że tak powiem więc nie ma co szukać na siłę różnic już bez przesady :E;) 

Oj nie gadaj, wiedząc, że mam PCI-E 5.0 x16 lepiej mi się gra w CS2 i przebiłem 15k xD

• Haha 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Hmm... tak sobie myślę - w przypadku takich GPU jak RTX 5060/5060ti posiadających PCI-E 5.0 x8 wymuszenie PCI-E 5.0 może mieć największy sens.
Akurat składam komputer na Gigabyte B650 EAGLE AX z ASUS GeForce RTX 5060 Ti DUAL OC 16GB i ciekawi mnie czy uda mi się wymusić stabilnie PCI-E 5.0 jak na moim ASRocku.

@Krzysiak Ty odpalałeś PCI-E 5.0 x16 na płycie Gigabyte? Jakim modelu? Coś mówiłeś, że Ci wskakiwało na 4.0 po jakimś czasie.

Opublikowano

Ja pier...  a to niespodzianka. Wg specyfikacji moja budżetowa płyta X670 ma PCIE x16 gen4, pierwszy slot M.2 gen5. Zmieniłem GPU, właśnie przestawiłem link speed w biosie na Gen5 i:.

03:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device 7550 (rev c0) (prog-if 00 [VGA controller])
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 061a
        Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx+
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
        Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes
        Interrupt: pin A routed to IRQ 219
        IOMMU group: 16
        Capabilities: [64] Express (v2) Legacy Endpoint, IntMsgNum 0
                LnkCap: Port #0, Speed 32GT/s, Width x16, ASPM L1, Exit Latency L1 <1us
                        ClockPM+ Surprise- LLActRep- BwNot- ASPMOptComp+
                LnkSta: Speed 32GT/s, Width x16
                        TrErr- Train- SlotClk+ DLActive- BWMgmt- ABWMgmt-

32GT/s x16

Dysk działa na 32GT/s x4, czyli też gen5.

Dzięki, panowie za ten wątek.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Jenot napisał(a):

Dysk działa na 32GT/s x4, czyli też gen5.

z czystej ciekawości, jaki masz dysk ? 

bo chyba nie 4.0 i nagle ci w 5.0 zaczął działać magicznie

Edytowane przez miro
Opublikowano

Nie no, "takie cuda tylko w Erze". Giguś z siga, gen5, obawiałem się tylko, że po przestawieniu slotu x16 na gen5, płyta zdusi M.2 do Gen4.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 8.06.2025 o 22:34, Lameismyname napisał(a):

@Krzysiak Ty odpalałeś PCI-E 5.0 x16 na płycie Gigabyte? Jakim modelu? Coś mówiłeś, że Ci wskakiwało na 4.0 po jakimś czasie.

Na moim asusie tak się dzieje, na gigusiu nie sprawdzałem bo nie chciało mi się przekładać karty między kompami.

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Cytat

- Update AMD AGESA 1.2.0.3a PatchA. Please also update AMD Chipset Driver to 7.01.08.129 or later version to improve gaming performance for 2CCD Ryzen 7000 & 9000 CPUs

- Update AMD AGESA 1.2.0.3b PatchC

- Optimized memory compatibility

- Enhanced PCIe compatibility

- Enhance memory compatibility

No tak, na pewno nic nowego nie wnosi. :E 

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, caleb59 napisał(a):

No tak, na pewno nic nowego nie wnosi. :E 

Pardon. Mało precyzyjnie się wyraziłem ze zmęczenia. 
Na płycie jest na bank BIOS z maja (F33) z agesą 1.2.0.3a PatchA, a więc przedostatni.
Najnowszego F34 nie instalowałem:

Checksum : 370F

Update AMD AGESA 1.2.0.3b PatchC

Enhance memory compatibility

Na liście w BIOSie jest do wyboru tylko PCI-E GEN 1/2/3/4.
Myślałem, że odpalę 5.0 bo jak wiadomo 5060/5060ti chodzą z prędkością x8 czyli w tym momencie jest PCI-E 4.0 x8, a mogłoby być PCI-E 5.0 x8.
Niby niewiele to by zmieniło ale zawsze. 

@Krzysiak Jakiego masz Gigabyte? Spróbowałbyś odpalić?
Jak widać wyżej koledze na Gigabyte X670 Gaming X AX działa normalnie 5.0.

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mały update w temacie.

Próbowałem odpalić PCI-E 5.0 x16 na płycie Gigabyte B650 EAGLE AX - niestety na przedostatnim biosie (F33, AMD AGESA 1.2.0.3a PatchA) da się wybrać tylko między AUTO/GEN1/GEN2/GEN3/GEN4 więc 5.0 nie bangla.

Za to na moim ASRock B650M-HDV/M.2 testuje PCI-E 5.0 x16 już od kwietnia, przeleciałem parę biosów na którym to działało, obecnie 3.25 pod maską.
Działa stabilnie jak skała, zero problemów. 

Gry na których testowałem:
Robocop: Rogue City
Counter Strike 2
Dead Space Remake
Worms Armageddon (xD)
Resident Evil 7 Biohazard
Resident Evil Village
The Thing Remastered
Doom: The Dark Ages
Quake II RTX
Stalker 2: Shadow Of Chornobyl 
Half Life II RTX
Cyberpunk 2077 Phantom Liberty
Wolfenstein Enemy Territory (xD)

Wszystko gra i buczy ;) 

• Like 3
Opublikowano

@Sidr Różne zbieżne testy wykazują różne rezultaty.
https://gamersnexus.net/gpus/nvidia-rtx-5090-pcie-50-vs-40-vs-30-x16-scaling-benchmarks
Generalnie ja tego nie traktuje jako niezbędny ficzer - po prostu cieszę się, że działa książkowo na mojej płycie za 500zł, która oficjalnie nie powinna tego otrzymać.
Widać w różnych źródłach pozytywny wpływ na 1% lows i 0.1% lows. Największymi beneficjentami są osoby posiadające GPU z 4-8x zamiast 16x.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Sidr napisał(a):

...ale to coś daje w ogóle?

Lepsze samopoczucie...zwłaszcza  na 5070ti który nie ma aż takiej wydajności, ani obciętych linii pcie by go blokowało 4.0 :E

Dlatego ja na 9070xt ustawiłem 4.0 i z głowy (5.0 czasem się przełączało w 4.0 na mojej płycie).

Edytowane przez Krzysiak