Skocz do zawartości

PCI-E 5.0 x16 dla GPU na B650 - działa na ASRock B650M-HDV/M.2, Gigabyte B650 EAGLE (rev. 1.0) rev. 1.2 i pewnie innych płytach B650 nie posiadających oficjalego wsparcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Lepsze samopoczucie...zwłaszcza  na 5070ti który nie ma aż takiej wydajności, ani obciętych linii pcie by go blokowało 4.0 :E

Dlatego ja na 9070xt ustawiłem 4.0 i z głowy (5.0 czasem się przełączało w 4.0 na mojej płycie).

Aż mi się przypomniało jak w okolicy 2012 roku niektórzy brali Phenomy II X6 zamiast X4, twierdząc, że są bardziej "future-proof" xD 

Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname pamiętam jak walczyłem z myślami w 2010 co brać...phenoma x6 czy i7 na 1156, wygrał ostatecznie xeon x3440 (odpowiednik i7) :D 

Choć niesmak był lekki bo zaraz po zakupie się dowiedziałem, że to podstawka na jedną generację :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

@Krzysiak Jak brałem Phenoma II X4 955, to intelowską alternatywą był jakiś i5, ale skompletowanie platformy na intelu wychodziło dosłownie 2x drożej, a wydajność zbliżona.
Jeszcze początkowo miałem kości DDR2, więc przesiadałem się na AM2+. Płyta MSI z czerwonym laminatem - padła krótko po gwarancji... jedna z tych, przez które wyrobiłem sobie opinię o tej marce xD 

A już wracając do tematu... nie wiadomo kiedy się PCI-E 5.0 x16 przyda realnie w GPU ale podkreślę to jeszcze raz - cieszy mnie, że to działa na mojej płycie za 500zł, która nie powinna go mieć.
O mały włos nie dołożyłem drugie tyle do RIPTIDE na B650-E aby mieć ten "ficzer" na zaś.
Inna kwestia jaka mnie cieszy, to działanie 5.0 stabilnie jak skała z pełnym transferem.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Krzysiak Jak brałem Phenoma II X4 955, to intelowską alternatywą był jakiś i5, ale skompletowanie platformy na intelu wychodziło dosłownie 2x drożej, a wydajność zbliżona.

Ja wtedy (2005-2011) bardzo często zmieniałem sprzęt, bo siedziałem zawodowo mocno w branży...mobo, cpu, ram i gpu to u mnie były zmieniane po 4-5 razy do roku :E  Do tego miałem wejścia w action krakowskim i mogłem kupić sprzęt przed premierą, na pełnej zniżce, zanim w ogóle trafiał na półki sklepowe (oczywiście w pełni legalnie, faktura, gwarancja) :D 

Gdybym tego nie popierdzielił w pewnym momencie, to może dziś mnie byście oglądali na YT :rotfl2:

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
4 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

A już wracając do tematu... nie wiadomo kiedy się PCI-E 5.0 x16 przyda realnie w GPU 

Jak najdzie cie kiedyś pomysł zakupu odpowiednika rx 6400 to może i się przyda kto wie ;) 

• Haha 1
Opublikowano
14 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@Karro Między PII 955 a i5 750 było mniej jak rok różnicy. Wydajnościowo wypadały dosyć podobnie z tego co pamiętam, a koszt AMD był połowę niższy (tańsze mobo i ram).

No ale nie ma co ciągnąć offtopa.

To zupełnie inne liga wydajnościowa w grach także już wiem, że jesteś fanatykiem AMD :E

Opublikowano
5 godzin temu, sideband napisał(a):

To zupełnie inne liga wydajnościowa w grach także już wiem, że jesteś fanatykiem AMD :E

Wiesz co, może mnie pamięć zawodzi bo to jednak było dawno. A mój fanatyzm polega na tym, że kupuję zawsze to co jest bardziej sensowne po pieniądzu. Jeszcze na labie pisałem listę GPU jakie miałem, to wychodziło prawie 50/50 Nvidia vs AMD. Jeżeli chodzi o procki pewnie podobnie.

Opublikowano

Wy tu pitu pitu o jakichś phenomach a ja mam pytanie w temacie - ile macie GB/S w teście przepustowości 3dmark na takim 5070ti? Mi na starym biosie pokazywało około 64 GB/S, a teraz po zmianie biosu na najnowszy, aktualizacji sterowników karty i chipsetu spadło do 57 GB/S.

Opublikowano
2 godziny temu, QuBBa22 napisał(a):

Wy tu pitu pitu o jakichś phenomach a ja mam pytanie w temacie - ile macie GB/S w teście przepustowości 3dmark na takim 5070ti? Mi na starym biosie pokazywało około 64 GB/S, a teraz po zmianie biosu na najnowszy, aktualizacji sterowników karty i chipsetu spadło do 57 GB/S.

Tak tak, zeszło na offa.

A co do przepustowości... masz rację - ja na wersji 3.25 (przedostatnia) też mam ~56-57 GB/s.
Ty na wersji 3.30 też masz 57 GB/s
Na wersji 3.20 miałem 64 GB/s (co opisane jest szczegółowo w temacie).
Coś musieli trochę skopać w 2 najnowszych biosach :boink: Ja przez posiadanie 9800X3D i znane problemy z płytami ASRocka dmucham na zimne i nie będę się cofał z biosem dla jakichś cyferek.
Zobaczymy.... może z następną wersją/wersjami wróci to do normy. To i tak nadal jest prędkość zbliżona do pełnej PCI-E 5.0 x16.

• Upvote 1
Opublikowano

Co ciekawe ja testowo cofnąłem bios na 2.10, ale obniżony wynik pozostał. Nie wiem, może te nowe sterowniki chipsetu, może jakaś aktualizacja Windowsa. Jak będę instalował niedługo 11 na czysto to się znowu sprawdzi.

Opublikowano
36 minut temu, QuBBa22 napisał(a):

Co ciekawe ja testowo cofnąłem bios na 2.10, ale obniżony wynik pozostał. Nie wiem, może te nowe sterowniki chipsetu, może jakaś aktualizacja Windowsa. Jak będę instalował niedługo 11 na czysto to się znowu sprawdzi.

Aktualizacje raczej nie... ja swojego Windowsa utrzymuję w wersji 23H2 bo miałem mega jazdę z 24H2.
Raczej bios albo sterowniki chipsetu.

Mówię - czy tam jest 54 GB/s czy 57GB/s czy 64GB/s nie ma znaczenia, tym bardziej przy GPU, które ma PCI-E x16, a nie x8 lub tym bardziej x4.
W moim przypadku (9800X3D + mobo ASRocka) najwyższym priorytetem jest aby procesor się nie uszkodził/zdegradował więc soft mimo wszystko staram się mieć najbardziej aktualny (bios, chipset itd).

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 12.07.2025 o 08:35, QuBBa22 napisał(a):

Ale zaważyłeś jakiś spadek wydajności że to dla ciebie problem czy po prostu odczyt przepustowości uległ zmianie? :) 

Opublikowano (edytowane)

FPSów nie porównywałem, ciężko powiedzieć.  Na pewno spadły jeszcze syntetyki odkąd ostatnio sprawdzałem - większa latencja w AIDA, 300 mniej punktów w CB23. W pierwszej kolejności bym stawiał na te stery chipsetu, ale te zmiany są tyle małe i do tego nie widzę żadnych problemów z działaniem kompa więc zlewam się. Bardziej jako ciekawostka.

Edytowane przez QuBBa22
korekta