Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, w sumie już poruszałem temat nowego gpu na tym forum ale chciałem opisać pewne swoje wątpliwości odnośnie tego przedsięwzięcia i może ktoś mi coś jeszcze poradzi.

Ogólnie budżet mam całkiem spoko bo myślę, że do 6k no i pierwsze co to pewnie ktoś by poleciał bierz 5070ti ale ciągle zastanawiam się nad tym.

Chodzi o to, że ja chce mieć ciszę w komputerze. Naprawdę niewiele rzeczy mnie tak okrutnie triggeruje jak głośne odgłosy z kompa a ja mam wrażenie, że producenci już powiarowali z tym ile sprzęty biorą mocy i jak przy tym potrafią hałasować.

Dam od razu pewien przykład. Kupiłem ryzen 7700 bo wszyscy pisali jaki to nie jest chłodniutki i energooszczędny procesor i w ogole jakas tam fera mała wystarczy. No i nagle ciężki szok bo w porównaniu do mojego starego i5 6600k to ten procek jest porąbanie gorący. Żeby mieć ciszę kupiłem specjalnie cooler od noctuy a i tak musiałem krzywą regulować a i tak temp mam do 80 stopni.

Ja się boję, że ja kupię takiego 5070ti i to się będzie tak grzało, że wentylatory będą wpadać w jakieś totalne tornado.

Czy to ile ta grafa pobiera mocy to nie jest od razu skazana na ostre grzanie się i przez to wysokie obroty wentylatorów? Mam obecnie grafikę, która pobiera 215W i bez tuningu chłodzenia to przecież oszaleć przy tym komputerze szło. 1800rpm było absolutnie nieakceptowalne.

W mieszkaniu temperature mam w zimę 26-27 stopni a w lecie no to wiadomo, spokojnie do 30 stopni dochodzi.

Obudowa komputera w sygnaturce.

Może lepiej żeby wziąć słabszą grafikę ale mniej prądożerną? Bo trochę przeraża mnie te 300W jak już przy 215W jest gorąco.

Opublikowano

No dobra ale tyle bedzie w mojej obudowie przy warunkach temp w moim mieszkaniu? :E 

Bo potem okazuje się, że ktoś ma chłodno a gośc siedzi w domu w 19 stopniach xDDD przy tylu to ja musze bluze zakładać

Opublikowano

Jak będziesz miał 27+ w pokoju to wiadomo, że i na GPU będzie trochę cieplej i trochę więcej rpm. Ale dalej te modele z dobrymi chłodzeniami sobie poradzą bez nadmiernego wycia :E Gdzie taki Ventus to pewnie odleciałby razem z budą przy 3k rpm :E

Opublikowano
40 minut temu, Slayer napisał(a):

czyli taki 5070 Ti od Asusa jakis TUF albo zotac solid będzie cichszy od tego mojego PNY GeForce RTX 2070 SUPER Dual Fan na pełnym obciążeniu?

Nawet karta z tdp 450W w dobrej wersji potrafi być cichsza niż ta która pobiera 200-250w w wersji z kiepskim coolerem także nie masz co się martwić że im wyższe tdp tym gorzej, kwestia modelu, wspomniany tuf ma jedno z najlepszych chłodzeń.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
50 minut temu, Send1N napisał(a):

Nawet karta z tdp 450W w dobrej wersji potrafi być cichsza niż ta która pobiera 200-250w w wersji z kiepskim coolerem także nie masz co się martwić że im wyższe tdp tym gorzej, kwestia modelu, wspomniany tuf ma jedno z najlepszych chłodzeń.

Prawda, ale ostatecznie fizyki się nie oszuka - i tak ta "moc" będzie odprowadzona do pomieszczenia (czytaj: wzrost temperatury, który może być problematyczny np. latem).

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Slayer napisał(a):

W mieszkaniu temperature mam w zimę 26-27 stopni

Ło :o Toż przy tylu to się idzie rozpuścić, ja trzymam 21, czasem wskoczy 23 jak się dzieciaki dorwą do sterownika pieca i wtedy jest dla mnie nieznośnie ciepło :E 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 2
Opublikowano

Trochę nie w temacie, ale ja zrobiłem nie tak znowu dawno, skok właśnie z 2070 Super (Gigabyte, wersja Gaming OC) , ale na 4080 Super (teraz już właściwie nie do kupienia). Różnica jest i to znaczna, chociaż przyznam, że w poprzedniej karcie to już chyba wyschnięta pasta dawała się we znaki. Po drobnym UV, wentylatory bardzo rzadko rozpędzają się powyżej 40%, z reguły siedzą na 30% i jest cisza (no ale nie gram w 4K). Mimo, że to nie karta z chłodzeniem z wyższej półki. Nie wiem jak tam w serii 5xxx, ale pewnie podobnie.

Opublikowano
9 minut temu, Slayer napisał(a):

Od jakiego producenta ta 4080? I 40% wentylatorów to jaki rpm?

Masz w jego stopce, opisie, model to: Gigabyte 4080 SUPER WINDFORCE V2

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Sorki, na szybko na tel rano pisalem ; )

14 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Ło :o Toż przy tylu to się idzie rozpuścić, ja trzymam 21, czasem wskoczy 23 jak się dzieciaki dorwą do sterownika pieca i wtedy jest dla mnie nieznośnie ciepło :E 

Dlatego jak czytam testy to musze dołożyć zawsze +5 stopni żeby wyszło jak by to u mnie wyglądało :E

Edytowane przez Slayer
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Cześć. Widzę, że kolega jest równie "cichofilem" jak i ja. Praca, tym samym głośność chłodzenia to jedno a drugie, głośność elektroniki czyli cewek. Śmiem twierdzić, że przy obecnej karcie nie uświadczyłeś syczenia, skwierczenia, tykania mocniejszego bądź słabszego - czyli popularnych "świerszczy" 😉. Niestety taka to przypadłość obecnych kart graficznych. Potrafi niestety strasznie to irytować jeśli trafimy aż tak źle. 

Jeśli masz te 6k i tyle rzeczywiście chcesz przeznaczyć, osobiście celował bym w model 5080, postawił na UV i miał perspektywicznie-czasowo kartę na parę lat, gdyż pewnie taki Twój zamysł. Testowałem ostatnio modele 5070 / 5070 ti od Gigabyte ( Windforce i Gaming OC ), MSI Gaming Trio i Asusa TUF. Dla mnie TUF na pierwszym miejscu, gdyż każda karta od Gigabytea miała przypadłość terkoczącego wentylatora przy Fan Stop. Dobre opinie mają ponoć MSI Vanguard, Zotac Solid oraz PNY, choć mój MSI Gaming Trio bardzo syczał- jednak to nie klasa Vanguarda. Widzę, że na Amazon.pl jest właśnie 5080 Tuf od Asusa za 5990 zł., więc może warto spróbować? - a w razie czego masz 30 dni na zwrot. Pozdrawiam. ☺️

Edytowane przez cruzier
Opublikowano

Dokładnie tak, przy obecnej karcie cichutko. Za to kolega ma rtx 4070 asus tuf i to co sie tam dzieje z cewkami jest po prostu chore. Dla mnie takie coś jest absolutnie ale to absolutnie nieakceptowalne.

To już nie ma kart, które nie skwierczą?

Myślę też nad tym zotac solid bo wygląda bardzo dobrze. A może gigabyte aorus? Co do 5080 to jestem absolutnie przerażony tym tdp 0_0