JacekRTX 257 Opublikowano 17 Maja Autor Opublikowano 17 Maja @kalderon w sumie dobry deal - 459 na morele z dostawą
kalderon 1 092 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja (edytowane) Lub 20zł więcej jego ciut szybszy wariant z nieco wyższym mtbf (można powiedzieć że to taki tańszy SN770): https://www.amazon.pl/prędkość-odczytu-technologia-oprogramowanie-migracji/dp/B0D7MKYNLX?th=1 Edytowane 17 Maja przez kalderon
JacekRTX 257 Opublikowano 17 Maja Autor Opublikowano 17 Maja W sumie na stronie wcześniej zaproponowałeś też SSD Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280 co ma ponoć te same części i parametry co NM790 a kosztuje tylko 525 zł i też w sumie nad nim myślę
kalderon 1 092 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja (edytowane) Poza wyższymi transferami syntetycznymi nie będzie to szybszy dysk niż WD. WD ma bardzo sprawne kontrolery z niskim opóźnieniem przez co ich dyski bardzo fajnie wypadają w realistycznych testach. EDIT. Silicon Power US75 też ma te same komponenty co NM790 czy XP4300 Lite. Jeszcze niedawno one wszystkie kosztowały ~480zł. Edytowane 17 Maja przez kalderon
JacekRTX 257 Opublikowano 17 Maja Autor Opublikowano 17 Maja Tyle że ten WD ma dość niskie TBW ok. 900 a Patriot 1600. W sumie niewielka dopłata.
kalderon 1 092 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja 900TBW to jest zapisywanie 10TB miesięcznie przez 7,5 roku. 3 minuty temu, Karro napisał(a): nie,raczej dostaniesz qlc https://www.techpowerup.com/ssd-specs/patriot-viper-vp4300-lite-2-tb.d2179 Dotyczy wariantu 4TB. 1
JacekRTX 257 Opublikowano 17 Maja Autor Opublikowano 17 Maja Faktycznie na morele nie podają kości Patriota a WD ma TLC.
kalderon 1 092 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja (edytowane) W wydaniu 2TB wszystkie WD, Patrioty, Silicon Power powinny mieć kości TLC. Którego nie wybierzesz będzie działał i zrobi swoje. Edytowane 17 Maja przez kalderon
JacekRTX 257 Opublikowano 17 Maja Autor Opublikowano 17 Maja Muszę się z tym przespać Choć najlepiej chyba brać Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280 za 525 pln z dostawą od moreli
kalderon 1 092 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja Jest najdroższy z rozważanych i to jego jedyny wyróżnik. 1
JacekRTX 257 Opublikowano 18 Maja Autor Opublikowano 18 Maja Dobra, chyba wezmę tego WD SN580. Nie ma sensu dopłacać 200 zł do np. KC 3000 dla okazyjnego grania. 459 zł za 2 TB z dostawą to całkiem tanio.
JacekRTX 257 Opublikowano 19 Maja Autor Opublikowano 19 Maja @kalderon a co myślisz o tym dysku? Klik Ma dobrą cenę
kalderon 1 092 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja Poziom i cena KC3000, Fury Renegade czy Hynixa P41. Dobry topowy dysk PCI-E 4. 1
JacekRTX 257 Opublikowano 19 Maja Autor Opublikowano 19 Maja 8 minut temu, kalderon napisał(a): Poziom i cena KC3000, Fury Renegade czy Hynixa P41. Dobry topowy dysk PCI-E 4. To dobrze, bo trafił się za 599 z dostawą zł i go zamówiłem
JacekRTX 257 Opublikowano 23 Maja Autor Opublikowano 23 Maja Co za dziady z tego WD, kupujesz dysk za 600 zł i nie ma śrubki do montażu
kalderon 1 092 Opublikowano 23 Maja Opublikowano 23 Maja Nigdzie nie ma śrubki, śrubka to element zestawu płyty głównej, nie wszędzie gwint jest taki sam.
Oldman 467 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja Dołącze sie do tematu: jak to jest obecnie z opcjonalnymi radiatorami w polecanych przez was modelach dysków, czy warto w takie ficzery inwestować w przypadku dysków M2 czy nie
JacekRTX 257 Opublikowano 27 Maja Autor Opublikowano 27 Maja Ja kupiłem coś takiego Klik I jestem chyba? zadowolony teraz ma 49 stopni, w stresie nie całe 60 więc chyba ok jak na miejsce pod kartą graficzną.
Dirian 676 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja 6 godzin temu, Oldman napisał(a): Dołącze sie do tematu: jak to jest obecnie z opcjonalnymi radiatorami w polecanych przez was modelach dysków, czy warto w takie ficzery inwestować w przypadku dysków M2 czy nie Jeśli często kopiujesz dużą ilość danych to warto. Pod taki codzienny użytek typu instalacja gierki raz na jakiś czas + granie to bez radiatora też będzie ok o ile nie masz obudowy-piekarnika. 2
miro 710 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja dokładnie, zależy co się robi, no i dyski dwustronne, czyli chyba zdecydowana większość, o ile nie wszystkie 2TB się mocniej grzeją przy normalnym użytkowaniu k2500, czy później kc3000 1TB praktycznie w ogóle u mnie się nie grzeje, a do chłodzenia wystarczył ten listek dodawany do płyty głównej mam tak u jednego syna kc3000 na b550 tomahawk, użytkowany bardzo intensywne, ale tylko do FN, zimno.. u drugiego kc2500 na b450m, w ogóle bez radiatora, zasłonięty grafiką, obok spore chłodzenie CPU, użytkowany do neta, filmów, szkoły, zimno u mnie praca, kopiowanie dużych plików między dyskami częste i tu już potrzebne jest dobre chłodzenie, kc3000 1TB w pierwszym slocie, radiator płyty, przy ostrym użytkowaniu ok 50st, tak to nie zobaczy więcej jak 35.. ale w drugim slocie 2TB fury renegade i tu fabryczny listek nie za bardzo, żeby za często nie widzieć takich temperatur jak na screenie, choć to też nie jest jeszcze tragedia, to zakupiłem be quiet mc1 pro , ale takie chłodzenie nie może być w slocie pod grafiką..
wallec 816 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja W dniu 7.05.2025 o 12:10, JacekRTX napisał(a): Cześć, Kończy mi się powoli miejsce na moim 1 TB SSD, więc myślę o kolejnym nowym. 1 TB wystarczy - mam 3 sloty w razie czego Jako że Kingston leci w kulki z koścmi, taki Lexar NM790 będzie dobrym wyborem? Klik Tutaj dobry dysk, chyba najlepszy. Mam, polecam, zasuwa jak wściekły. https://ssd.skhynix.com/platinum_p41/
Oldman 467 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja (edytowane) ze wzlędu na to ze nie siedze mocno w temacie nowych dysków ssd wiec nie wiem jak to jest aktualnie zatem pare pytań: 1) czy obecne polecane dyski ssd dzielą sie na bardziej żywotne i mniej żywotne czy też w praktyce jest to bez różnicy. 2) jesli na płycie jest radiator dla dysku m2 (np polecana ostatnio płyta Gigabyte B650 EAGLE AX AM5) to takie rozwiązanie wystarczy czy kupić coś większego (mam na myli wieksze chłodzenie) Edytowane 28 Maja przez Oldman
miro 710 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja @Oldman, wszystko o co pytasz jest opisane i pokazane we wczesniejszych postach a na pkt2 odpowiedziałem chyba wyczerpująco tuż nad twoim...
leven 545 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Poszedłem za polecanymi i kupiłem KC3000 512GB na system
Rekomendowane odpowiedzi