Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Przyszedł czas na wymianę komputera po 10 latach od większego upgradu.

Prosiłbym o ocenę poniższego zestawu czy się to trzyma kupy bo nie siedzę od kilku lat już w tym temacie.

https://www.x-kom.pl/lista/csbnsr6an

Komputer będzie używany głównie do gier, raczej w fpsy typu Battlefield, czasem jakieś singleplayerowe jak Jedi Survivor, Wiedźmin albo kilka sesji w VR.

Celuje w grę w 1440p na monitorze 27' którego jeszcze też niestety nie wybrałem.

Zastanawiam się też jak by jeszcze zejść w tym zestawie troche z ceny, czy gdybym zmienił podany procesor na 9700X i kartę graficzną na RX 9070 xt to zauważyłby duży spadek wydajności przy zaoszczędzeniu kilku stówek?

Ze starego komputera zostałby mi też dysk SSD, który działał do tej pory podpięty kablem sata. Czy nie będzie jakiegoś konfliktu gdybym podpiął go jako drugi dysk do tego z zestawu?

Z góry dzięki za pomoc

Edytowane przez Nalech
Opublikowano

Jeśli nie bijesz się o klatki w grach fps to można zejść z prockiem ale 9700X jest słabo wyceniony, więc raczej zszedłbym do Ryzena 5 9600X. W grach nie będzie większych różnic względem 9700X.

Do 9070 XT można spokojnie zejść bo to karta o podobnej wydajności do 5070 Ti. Natomiast jeśli mocno skupiasz się na VR, to chyba NVIDIA nadal sporo lepiej ogarnia VR. Nie śledzę tematu VR na bieżąco, ale jeszcze jakiś czas temu tak było.

Na pewno wybrałeś za słabe chłodzenie do 7800X3D. Daj znać jaki proc ostatecznie bierzesz to się doradzi coś innego.

SSD-ka na SATA możesz spokojnie podłączyć.

Zamiast SN770 weź sobie nowszego i szybszego https://www.x-kom.pl/p/1317481-dysk-ssd-wd-500gb-m2-pcie-gen4-nvme-black-sn7100.html

RAM dałbym https://www.x-kom.pl/p/1182223-pamiec-ram-ddr5-goodram-32gb-2x16gb-6000mhz-cl30-irdm-black-v-silver.html - niewiele droższy, a ma lepsze timingi, plus made in Poland ;) 

Opublikowano

Zgoda co do chłodzenia. Perless Assassin jest przesadzony, ale w swojej cenie (kosztuje tyle nieco lepsze chłodzenie jednowieżowe) wymiata:
https://www.x-kom.pl/p/1331487-chlodzenie-procesora-thermalright-peerless-assassin-120-se-2x120mm.html

Obudowa w wariancie z 5 wentylatorami:
https://www.x-kom.pl/p/1096678-obudowa-do-komputera-genesis-irid-505f.html

RAM Goodrama będzie stabilniejszy. 

Nie łączy się Ryzenów X3D z płytami Asrocka, na 100 przypadków zgonów tych procków 90 jest na płycie tego producenta. Alternatywa:
https://www.x-kom.pl/p/1243658-plyta-glowna-socket-am5-asus-tuf-gaming-b650-e-wifi.html

Opublikowano

Dziekuję za podpowiedzi.

Wprowadziłem modyfikacje do pierwotnej listy i wygląda teraz tak:

https://www.x-kom.pl/lista/csbnsr6an

Ewentualnie rozumiem, że mogłbym wymienić procesor na 9600X, bez potrzeby wymiany chłodzenia?

https://www.x-kom.pl/lista/4m2gd2q29

Mam też pytanie, na jaki rabat mniej więcej można liczyć prosząc o kod rabatowy w wątku zestawów komputerowych kupując od xkom?

Mój pierwotny plan zakładał zmieszczenie się w budżecie około 7k ale jeżeli zostanę przy 5070ti i 7800x3D to będzie to trudne. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze nie zdecydowałem co ostatecznie wezmę, natomiast zacząłem grzebać w internecie i zrobiłem sobie tylko większy mętlik w głowie. 

Dokonałem kilku zmian w swojej liście zakupowej i wygląda ona aktualnie tak: https://www.x-kom.pl/lista/csbnsr6an .

Czy wszystko tutaj by się zgadzało? 

Mam też pytanie o zasilacz czy jest potrzebny 850W czy może wziąć trochę słabszy?

Opublikowano

750W wystarczy ale na X-Kom aktualnie nie ma niczego sensownie wycenionego z 750W.

Można wziąć tańsze i też solidne 850W: https://www.x-kom.pl/p/1278797-zasilacz-do-komputera-deepcool-pn850m-850w-80-plus-gold-atx-31.html

Zanim kupisz to sie przypomnij bo co jakiś czas są jakieś promki na zasilacze to może coś tańszego się znajdzie. Dziś był bardzo fajny NZXT za 450 zł przeceniony z 650 zł ale już koniec promki.

Reszta wygląda ok ale raczej dałbym bude https://www.x-kom.pl/p/1091572-obudowa-do-komputera-endorfy-regnum-400-air.html - ma filtr z przodu więc mniej się bedzie kurzyc w srodku.

Opublikowano

Obudowa całkiem spoko, myślę ze się skuszę.

Co do zasilaczy to szczerze mówiąc wydaje mi się ze przewinęło mi się gdzieś przed oczami, żeby nie brać nic z Fortrona bo ma słabe komponenty a Deepcool jest przehajpowany. 

Zasilacz który mam obecnie na liście chyba i tak muszę zmienić na inny bo też gdzieś widziałem, że lepiej wziąć z atx 3.1 pod nowsze GPU.

Opublikowano

Fortron ma dobre komponenty i świetne parametry elektryczne (w testach sprawność dorównuje certyfikatowi Platinum), tyle że pierwsze partie miewały wentylator któremu zdarzało się terkotać (jednym przestawał innym nie). Póki co potwierdzone tylko dla wersji 850W.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Nalech napisał(a):

Deepcool jest przehajpowany. 

Nie wiem czy da się "przehajpować" zasilacz. To solidny sprzęt w dość uczciwej cenie. Do lepszych konstrukcji trzeba wyraźnie dopłacić, więc trudno tu mówić o jakimś przehajpowaniu. Wiadomo, czasem da się w promocji kupić coś lepszego, no ale jak nic aktualnie na promce nie ma to Deepcool to dobry wybór oparty na sprawdzonej platformie od CWT.

Fortron też ok poza tym wentylatorem, ale jak za 5 dych więcej jest 850W to wg mnie mały jest sens brać 750W niewiele taniej. Dziś nie potrzebujesz 850W, za 3-4 lata może będziesz robić upgarde i przyda się większy zapas bo kolejne serie GPU raczej będą żarły więcej prądu niż mniej jeśli mówimy o mocniejszych kartach. 

Edytowane przez Dirian

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Znam chłopa, który przeszedł całe Silent Hill 2 Remake SPACERUJĄC, bez biegania (poza sekcjami gry, które do tego zmuszały).  Tak więc wszystko jest możliwe, jednak ciężko uwierzyć, że ktoś grając normalnie wyciąga tak dużą ilość godzin z tak korytarzowej gry jak TLOU 1/2. Może zbyt wysoki poziom trudności i musi powtarzać sekcje - wtedy to jest zrozumiałe ale na normalu nie potrafię sobie tego wyobrazić.
    • Po zaprojektowaniu i wdrożeniu do produkcji auta testowane na klientach..  Szybko i tanio.
    • a "To" nie oglądałeś w kilu wersjach + ostatnio serial ? nie wierzę stara "Carrie " z 76.. podpalaczka z 84  uciekiniera z Arniem niet ? Wielki marsz ostatnio... stań przy mnie z 86 , jeden z moich ulubionych, świetny.. smętarz dla zwierzaków taki stary miniserial " burza stulecia "      duuuuużo tego 
    • BYD Seal U DM-i   Grzegorz Sarwa pdoeorsntS290719c0uai2n4c08m1m h958mmfcm6glmtcc41i0caimi1287  · Dzisiaj Mróz 22 stopnie w nocy. Rano nie pojechałem. Załączam zdjęcia komunikatów. Jak u Was?   Rafał Okulski Dzwoń po Asistance bo pierwszy błąd masz na czerwono. U Mnie cały czas na dworze dziś - 25 stopni i nic się nie dzieje. Baterie miałeś naładowaną? Długo stał? Może aku 12 Volt?   Grzegorz Sarwa Autor Rafał Okulski wczoraj jeździłem. Do tej pory bez problemów było.   *******************   Anonimowy członek grupy tSroopsdne76g8ftl92zhui2f2g6t2m4 o36aadumlh3f5316f1g.fmc101h  · Ja jestem zachwycony tym autem.. jedyny minus stuki i parujace szyb..wybieram sie do serwisu w Krakowie. Czy ktos naprawił?🚗🛠️😟   Leszek Drabent Obiecujący współautor Nie. Stuki w moim nieco ustały przy tych temperaturach (a może się przyzwyczaiłem?) a na parowanie szyb jest sposób wielokrotnie omawiany na forum, wystarczy poszukać. Ja stosuję i nie ma żadnego problemu już.   Kamil Kuraś Leszek Drabent właśnie z tym parowaniem to chyba główny problem jest taki że automatycznie włącza się obieg wewnętrzny. Klikam żeby był zewnętrzny i problemu nie ma...   Mariusz Rostkowski Najbardziej zasłużony współautor No przecież jest tu masa postów że wymieniali amory. Masa postów o parowaniu. "Czy ktoś naprawiał" Nie, będziesz pierwszy   Robert Pos Miałem ten model na testy, 2 dni i przy komplecie osób też miałem zaparowane szyby a wentylacja chodziła ostro. Wtedy nie zwracałem na to uwagi, ale od momentu kiedy w innym modelu Surf rozwiązaliśmy na grupie ten problem mam wrażenie, że ten spiepszony "model" wentylacji jest wielu autach tej marki.   Mateusz Lewandowski Zawieszenie też stuka, zwłaszcza przy niższych temperaturach. Serwis twierdzi, że każde auto tak ma.   ******************   Beijing 5:   Kasia Gronek onrstedpSo2906gh50oh08z.01i0hhdt0t0 4fghl3i920i1u1213h4mhi1f  · Jakiś czas temu wrzuciłam post, odnośnie nie grzejacej tylnej kanapy. Wczoraj byłam na serwisie i mogę powiedzieć coś więcej. Przerwana wiązka elektryczna. Serwis ma się dowiedzieć jak problem rozwiazac- nie wiadomo czy same wiązki wymienia czy całą kanapę . Pytałam o problem z odcięciem gazu przy dużym przyspieszeniu- to podobno normalne. Pan z serwisu pokazywał mi jakieś doświadczenie z Eurogas na ten temat wystawione kilka dni temu. Przy minusowych temperaturach zalecana jest jazda na benzynie. Odnośnie polskiego menu usłyszałam, iż nie ma i nie wiadomo czy będzie. Pan twierdzi że jest jakaś nakładka, która działa tylko na tych najważniejszych stronach. Za to przy ustawieniu języka polskiego pozostałe strony są po chińsku. Tego niestety nie zweryfikuje póki co.   Daniel Krawczyk U mnie z LPG robi się to samo niestety. Miałem auta z gazem BRC, Landi Renzo i nic takiego się nie działo tutaj jest to notorycznie.   Adam Jędraszak Daniel Krawczyk Sciemniają. Jest nic innego jak wina nie wydajnego parownika. Ten akurat który mamy jest max do 180 KM. Powinien być montowany większy do 240KM. Co z resztą przyznał Pan kierownik mojego ASO. W poprzednim aucie tak miałem i nigdy nie było problemów z lpg. Jadę do nich we wtorek również z tym tematem to się wyjaśni.   Sami Ondrzyszkiewicz Trzeba poczekać na modele od www.drautomobiles.pl Oni mają modele Tiger 6 i 8 ,to nic innego jak Baic 5 i 7. Modele te mają się pojawić w sprzedaży w pierwszym kwartale. A co najlepsze że będą z pełną homologacja EU oraz instalacjami BRC montowanymi we Włoszech,już nie wspomnę o homologacji na hak,też ma być...Są to auta sprowadzane oczywiście z Chin i składane we Wloszech w systemie SKD. Podejrzewam że z instalacjami w Tigerach raczej lipy nie będzie i nie będą to auta przeznaczone tylko na letnie przejażdżki,bo tak to teraz wygląda patrząc na cyrki w Baikach...   **************   MG:   Robert Małkowski pedonSrtos2t7ff8. g21644c31ag61o4c61m9gact36d8mcahh09l1i454z  · Witam wyświetlił mi się taki komunikat miał ktoś taki problem co to może być MGHS benzyna skrzynia biegów automatyczna   Maa Ra Miałem tak gdy zamarzło mi auto. Po 2 minutach grzania auta znikło. Błąd. Ale dla własnego dobra przegonić auto z żeby chociaż 120 km/h z 20km zrobić.   Robert Małkowski Autor Maa Ra już jechałem 150 i to 30km w jedną stronę autostradą   Beata Włodarczak Też miałam różne kontrolki w ten mróz i jak się rozgrzał to poznikały.   Waldemar Kolsicki Miałam to samo, z rana się wyświetliło, pojeździłem trochę kilkadziesiąt kilometrów za miasto i zgasło. Może to wilgoć się skrapla.   **********
    • Operacja się udała ale pacjent chyba zmarł. Założyłem cooler, system miał już jakiś sterownik po 1050 To więc wziął się za testy w Furmarku. 25 minut bez żadnych problemów z czego 15 na stock a reszta po OC. Delta GPU - hotspot 13 - 14*C więc idealnie. Na koniec odkręciłem do fabrycznych i odpaliłem 3dmarka. Puściłem nomada i 1945 pkt, ale gdy kliknąłem valid to zwróciło że mam stary sterownik i faktycznie był to jakiś z 2022. Pierw chyba próbowałem zainstalować nowszy sterownik z 10.2025 ale coś długo wisiał na instalowaniu sterownika, chyba z 10 minut więc kompa wyłączyłem przyciskiem. Nie pamiętam czy później odpaliłem kompa na rtx czy igpu ale próbowałem ddu wywalić wszystko od nvidii i się udało. Komp się wyłączyłem a teraz to już nie ma obrazu na rtx. Po igpu nic slocie pcie nie jest wykrywane. Wsadziłem 1050 i obraz jest. Wsadzam 3060 i komp odpala się na igpu. BIOS mi padł na 3060? 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...