soundvibez 24 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja Cześć przychodzę z dziwnym tematem i potrzebuje jakiejś porady. Komp już leciwy, ale na moje potrzeby jeszcze jest ok - czeka na zmianę GPU może na jesień: CPU R5 5600 GPU RTX 2060 6GB RAM 16GB PSU Asus Prime 850W System i gry odpalane z SSD WIN 11 Pro Wiec do rzeczy: Otóż wszystko zaczęło się wczoraj kiedy postanowiłem sobie odpalić Hell Let Loose i zdziwił mnie słaby FPS oraz wykorzytstanie GPU w jakichś 60% i CPU w granicach 20%. Poczytałem w internecie i znalazłem info aby przestawić w panelu sterowania nVidia w zaawansowanych ustawieniach 3D opcję zasilania z "Optymalna moc" na "Preferuj maksymalną wydajność". Po tym zabiegu rzeczywiście wykorzystanie GPU w grze podskoczyło do 100%, zwiększył się pobór prądu i oczywiście FPS, był to skok z 50-60 na solidne 70-90 wiec niebo a ziemia. Taką samą zależność zauważyłem w Forza Motorsport, czy Asseto Corsa Evo - gry chodziły znacznie płynniej, mogłem sobie pozwolić na zwiększenie detali przy zachowaniu fajnego FPS ( około 60, raczej powyżej niż niżej). Ogromne było moje zdziwienie gdy dziś podłączyłem kierownice i postanowiłem trochę pojeździć, skoro FPS się tak poprawił, obie wspomniane gry po uruchomieniu nagle chodzą w okolicach 20-30 FPS.. no dramat. Opcje graficzne takie same jak wczoraj, nie aktualizowałem sterowników ani systemu. Wyczytałem, ze kierownica obciąża system, wiec dobra, odłączyłem ją, restart kompa, odpalam gry bez kierownicy podpiętej i to samo - słaba wydajność!!! Co się mogło stać? Gdzie szukać przyczyny? Nic nie działa w tle, a zbędne rzeczy wyłączyłem, o co kaman?
Send1N 2 454 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja Dziwne jest to co piszesz że przestawiając tryb zasilania z optymalnej mocy na maksymalną wydajność dostałeś boosta wydajności karta automatycznie powinna działać w obu trybach na tym samym poziomie pod obciążeniem, nie masz czasem windowsowego planu zasilania ustawionego na oszczędzanie energii? pobierz też 3dmarka za darmo https://www.guru3d.com/download/3dmark-download/ puść w nim test timespy i wrzuć screena z wynikiem
soundvibez 24 Opublikowano 13 Maja Autor Opublikowano 13 Maja Dopiero miałem chwilę, żeby ogarnąć temat po pracy. Zgadzam się, że bardzo jest to dziwne. Zastanawiam się czy nie zrobić sobie reinstalu sterowników GPU przez DDU, tylko zainstalować jakieś starsze, powiedzmy z zeszłego roku. Dodatkowo widzę, że jest dostępna aktualizacja bios dla mojej płyty głównej więc też tutaj to zrobię. W ustawieniach Windows była ciągle wybrana "Wysoka wydajność", przestawiłem na "Najwyższa Wydajność" bo widze tam taką opcję - nic się nie zmieniło. Poniżej wrzucam screen z wynikami - widzę, że w trakcie testu grafika jest obciążana okej, bo oscyluje na granicy TDP 190W i 100% wykorzystania.
Send1N 2 454 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja (edytowane) GPU i CPU score w normie jak na te podzespoły, skoro masz kartę nv to jak najbardziej próbuj starych sterów bo ostatnimi czasy jest tona problemów z nimi... Edytowane 14 Maja przez Send1N
soundvibez 24 Opublikowano 15 Maja Autor Opublikowano 15 Maja Zrobiłem reinstal sterowników na wersję z grudnia 2024 - niewiele to dało, może po prostu trzeba się pogodzić z tym, że GPU już nie domaga A to dziwne zachowanie to moze też kwestia mojego przemęczenia i pomieszania pewnych faktów Generalnie wszystko by się zgadzało, bo przy 1440p karta osiąga ok 50% FPS które ma w tym samym tytule przy 1080p. Ciekawe - przynajmniej dla mnie - jest to, że karta jest bardziej dociskana w 1080p niż w 1440p - widać to po poborze prądu i temperaturach. Dla sportu wymienię sobie pastę na karcie, bo nie było to robione od nowości - temp GPU wbija powyżej 75st. gdzie hotspot ponad 90-92. Poza tym chyba trzeba ciąć detale i cieszyć się tym co jest, karta ma swoje lata, a nigdy nie był to high-end. Dzięki za zainteresowanie. 1
Send1N 2 454 Opublikowano 15 Maja Opublikowano 15 Maja Jak już będziesz rozkręcał karte to połóż pada zmiennofazowego zamiast zwykłej pasty i będziesz miał spokój po tej zmianie dożywotnio bo nie zdegraduje się po czasie hotspot też będzie lepszy w porównaniu nawet do świeżo zaaplikowanej zwykłej pasty https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-15220864003 to jest sławny "PTM" w opakowaniu gelida w dodatku tańszy i łatwiej zdjąć folię niż na zwykłym. 1
soundvibez 24 Opublikowano 16 Maja Autor Opublikowano 16 Maja Tego pada trzeba będzie dociąć na wymiar pod rdzeń jak rozumiem?
kalderon 761 Opublikowano 16 Maja Opublikowano 16 Maja Tak. Najlepiej wcześniej wrzucić go do lodówki/zamrażarki. 2
soundvibez 24 Opublikowano 18 Maja Autor Opublikowano 18 Maja Dzięki Panowie, to chyba jedyne co mogę zrobić dla mojego GPU Miałem wymieniać, ale sytuacje losowe znów sprawiają, że nowe GPU spadło na liście priorytetów sporo w dół, także trzeba sie cieszyć z tego co jest. Widzę, ze ten pad jest dość tani, więc niczego nie ryzykuje tak na prawdę. Pytanko jeszcze, on też może byc pewnie zastosowany na CPU między cooler nie? Pomyślałem, ze jak już będę rozbierał to pasta na CPU też ma na karku ze 3 lata.
wallec 442 Opublikowano 18 Maja Opublikowano 18 Maja Sprawdź czy fps rośnie po odłączeniu kierownicy / pada. W niektórych, specyficznych sytuacjach/grach, procesory amd nie radzą sobie z "overlayem" obsługującym te urządzenia i wszystko wraca do normy jak grasz na myszce / klawiaturze. 1
soundvibez 24 Opublikowano 18 Maja Autor Opublikowano 18 Maja 34 minuty temu, wallec napisał(a): Sprawdź czy fps rośnie po odłączeniu kierownicy / pada. W niektórych, specyficznych sytuacjach/grach, procesory amd nie radzą sobie z "overlayem" obsługującym te urządzenia i wszystko wraca do normy jak grasz na myszce / klawiaturze. Z kontrolerem czy na klawiaturze FPS jest taki sam.
kalderon 761 Opublikowano 18 Maja Opublikowano 18 Maja 2 godziny temu, soundvibez napisał(a): Pytanko jeszcze, on też może byc pewnie zastosowany na CPU między cooler nie? Pomyślałem, ze jak już będę rozbierał to pasta na CPU też ma na karku ze 3 lata. Możesz, ale jak pasta trzyma dobre temperatury to wymiana jest bardziej dla sportu.
LeBomB 1 296 Opublikowano 19 Maja Opublikowano 19 Maja Dysk masz jeden czy więcej? Ile Ci zostało miejsca na dysku/dyskach?
soundvibez 24 Opublikowano 20 Maja Autor Opublikowano 20 Maja (edytowane) Dyski mam łącznie 3. 1 - Adata SX8200 Nvme 480GB - tutaj są 2 partycje na nim, systemowa i druga na pierdoły - na systemowej jest teraz ~30GB wolnego miejsca, na tej drugiej 220GB. 2 - Crucial MX500 1000GB - ten jest cały jako partycja na gry i inne takie - 143GB wolnego miejsca. 3 - Stary Crucial MX100 240 GB - ten też jako jedna partycja na zupełne nieistotne bzdety - 90GB wolnego miejsca. Żeby też nie było - taki układ dysków w tym Pc jest od 2019 roku i nic się złego z nimi nie działo - w sensie takim, że nie wpływały na wydajność czy coś - ewentualnie jeśli chodzi o sprawdzenie kondycji to jakim programem polecacie? Jedyna zmiana od tego 2019 w tym zestawie, to przesiadka ze 2-3 lata temu z Ryzena 5 2600 na Ryzena 5 5600. Edytowane 20 Maja przez soundvibez
LeBomB 1 296 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja Plik wymiany czy jak kto woli pamięć wirtualną masz ustawioną na sztywno czy system reguluje jego wielkość? Dyski możesz nawet sprawdzić crystaldiskiem, ale zastanawia mnie, czy te 30 GB na systemowym nie stanowi problemu. Masz jakieś gry instalowane ze sklepu MS lub przez aplikację xbox i zostały zainstalowane na dysku systemowym ?
soundvibez 24 Opublikowano 21 Maja Autor Opublikowano 21 Maja (edytowane) Pamięć wirtualna/ plik stronicowania jak to określa Windows jest w tej chwili ustawiony jako automatyczny dla każdego dysku. Ze sklepu MS mam obecnie tylko Forzę Motorsport, ale ona nie jest na dysku systemowym - na nim w zasadzie nie instaluje żadnych gier. Spróbuję poczyścić trochę dysk systemowy/przenieśc coś gdzie indziej i zobaczyć czy coś to da. EDIT: Zrobiłem ok. 40GB miejsca na dysku systemowym - odpalam Forzę - super, 90fps przy 1080p DLAA i detale średnio/wysokie, zmiana na 1400p DLSS Balans, detale wysokie - nadal ok 70 fps WOW - przy okazji zobaczyłem, że przywrócił się preset D dla DLSS bo robiłem SWAP na nowszą wersję - pewnie aktualizacja gry wróciła do pierwotnej wersji - sprawdziłem swapperem - potwierdziło się. Założyłem więc, ze to może po prostu nowszy model DLSS tak zażyna wydajność. Podmianka na nowszy model i wybór presetu J/K i po uruchomieniu ponownym gry, tam gdzie było przy tych 1440p koło 70 FPS, teraz jest ok. 40 - okej czyli wracamy do starego DLSS. Zresetowałem DLSS do oryginału, przywróciłem w nVidia Inspector domyślny profil DLSS, uruchamiam ponownie Forzę, a tam dalej 40 FPS Chyba przestanę z tym walczyć Edytowane 21 Maja przez soundvibez
Send1N 2 454 Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja Odpal jakieś OSD aby było widać wszystkie parametry typu taktowania ,użycie vram, użycie ram, temperatury... w czasie rzeczywistym podczas gry i wrzuć screena
soundvibez 24 Opublikowano 21 Maja Autor Opublikowano 21 Maja Z góry przepraszam za jakość screenów... Nakładka Nvidii sie zbuntowała i nie chciała robić zrzutów, przez Xbox Game bar też nie dało rady, a Windowsowe zrzuty ekranu nie ogarniają HDR... Cóż dziś się akurat fajna wydajnosć w Asseto Corsa Evo wylosowała Wydaje mi się, że po prostu kończy mi się Vram i nie ma sie co oszukiwać. Na szybko: Forza Motorsport, Battlefield 4, Assetto Corsa Evo, Red Dead Redemption 2 - w sumie tyle mam zainstalowane na ten moment gier Wszystkie gry odpalone w 1440p natywnie lub z DLSS Q - detale od wysokich po Ultra (Ultra to tylko w BF4 i RDR2 -częsciowo). Dajcie znać co jeszcze sprawdzić można jeśli w ogóle coś jest sens sprawdzać. Aczkolwiek na weekend jestem poza domem wiec i opcji testowania niewiele.
AndrzejTrg 1 781 Opublikowano 22 Maja Opublikowano 22 Maja Z tym vramem może być problem, już jak miałem gtxa970 aby gry komfortowo działały, musiałem ustawiać aby gra brała ok. 3gb VRAmu, wszystko co powyżej powodowało dropy fpsów, więc sugerując się Twoimi ss, to bym ustawiał tak aby przynajmniej ten 1gb Vramu był w zapasie, no ale ja się mało co znam, także post do weryfikacji :p 1
Send1N 2 454 Opublikowano 22 Maja Opublikowano 22 Maja Na screenach które pokazałeś wszystko wygląda ok, jedynie w BF'ie to użycie 65% rtx 2060 mnie zastanawia bo r5 5600 nie powinien mieć żadnego problemu z wykarmieniem tej karty, profil xmp na pamięciach działa? wyłącz sobie jeszcze izolację rdzenia jeżeli używasz defendera pod windowsem lub po prostu wejdź do biosu znajdź opcję SVM Mode i przestaw ją z auto na disabled w ten sposób wyłączysz wirtualizację i grzebanie w ustawieniach defendera nie będzie potrzebne. 1
soundvibez 24 Opublikowano 22 Maja Autor Opublikowano 22 Maja (edytowane) @Send1N Wyłączyłem wirtualizację w biosie - widać różnicę w BF4. Jeszcze tylko dopytam, w przypadku gdy nie zamierzam stawiać maszyn wirtualnych, to w codziennej pracy chyba nie ma to na nic wpływu negatywnego? Wydaje mi się, że sęk tkwi w braku Vram - w Forzie zmieniając ustawienia tekstur toru - bo one mają największy widoczny wpływ na zapotrzebowanie na Vram - mogę zostawić pozostałe opcje na wysokich i zyskuję boost do FPS - mimo, że na OSD wykorzystanie/alokacja pamięci GPU wygląda tak samo bez względu na to czy tekstury są na High czy Low - to na Low jest jednak więcej FPS, nawet na Średnich w sumie jest ok. Screen z Forzy jest w zasadzie przy ustawieniach 1440p, DLSS Q, wszystko na wysokie, tekstury toru średnie i oczywiście RTX OFF. Także chyba remedium to po prostu balansowanie na granicy wykorzystania pamięci karty bo jak widać to wystarczy aby jeszcze utrzymać spoko wydajność w pewnych tytułach. EDIT : Ten pad z Gelida, jak wezmę tą wersję na Intela to wystarczy mi na rdzeń GPU? Edytowane 22 Maja przez soundvibez
Send1N 2 454 Opublikowano 22 Maja Opublikowano 22 Maja 3 minuty temu, soundvibez napisał(a): Wyłączyłem wirtualizację w biosie - widać różnicę w BF4. Jeszcze tylko dopytam, w przypadku gdy nie zamierzam stawiać maszyn wirtualnych, to w codziennej pracy chyba nie ma to na nic wpływu negatywnego? Dokładnie, nie ma to na nic wpływu a może ciut poprawić wydajność bo wtedy izolacja rdzenia pod windowsem jest z miejsca wyłączona 6gb vram w 2025r jak najbardziej może robić problem mimo że czasem go nie widać gołym okiem, np właśnie lipny 1% low czy problem z doczytywaniem tekstur, stuttering itp 1
soundvibez 24 Opublikowano 24 Maja Autor Opublikowano 24 Maja Cześć, wymieniłem dziś pastę na karcie, a przynajmniej to co z niej zostało na polecanego Gelida, to chyba najlepsze co mogłem zrobić w tej chwili bez modyfikacji zestawu. Aplikacja bardzo fajna i prosta. Wrzucam screen po 20 minutach w Motorsporcie na tych samych ustawieniach co ostatnio, oraz na próbę odpaliłem OCCT aby bardziej dojechać GPU, nie wiele się zmieniło. Kultura pracy po wymienia kolosalna, z resztą patrząc na różnice temp. nie ma sie co dziwić. Dzięk! PS - po jakimś czasie OCCT zaczął sypać jakimiś błędami ale wszystko działa.
Send1N 2 454 Opublikowano 24 Maja Opublikowano 24 Maja No teraz masz wzorową odchyłkę między temp rdzenia a najgorętszego punktu - okolice 10c to idealny wynik natomiast co do błędów w occt to ten program nigdy u mnie nie wyrzucał z tyłka że tak powiem żadnych errorów jeżeli PC był w 100% stabilny także - "Wiedz że coś się dzieje" W jakim teście po czasie wywala errory? cpu, cpu+ ram, GPU, Power ?? 1
Grolshek 152 Opublikowano 24 Maja Opublikowano 24 Maja 6 minut temu, Send1N napisał(a): No teraz masz wzorową odchyłkę między temp rdzenia a najgorętszego punktu - okolice 10c to idealny wynik natomiast co do błędów w occt to ten program nigdy u mnie nie wyrzucał z tyłka że tak powiem żadnych errorów jeżeli PC był w 100% stabilny także - "Wiedz że coś się dzieje" W jakim teście po czasie wywala errory? cpu, cpu+ ram, GPU, Power ?? Ja w powyższym teście mam na 4080S różnicę 17 stopni. Czy to już czas na PTMa? Karta roczna.
Rekomendowane odpowiedzi