Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siostrzeniec 10 lat miał ostatnio komunię, ma do wydania 5k (być może z hakiem) - buda i monitor bez Windowsa, klawiatury i myszki. Oczywiście stricte gry (przynajmniej narazie). Musi być z jakiejś sieciówki że stacjonarnymi oddziałami czyli np. xkom, komputronik, mediamarkt, mediaexpert - tak. A np. Morele czy proline nie. Usługa złożenia będzie brana. Ja kupię i zainstaluję Windowsa. 

Edytowane przez doman18
Opublikowano (edytowane)

Hej. Tak szczerze to najbardziej czekałem na Twoją wypowiedź @Dirian :)

Myślę ze LEDy dla 10latka czyli "wincy kolorkuff!" to żaden problem. To nie wada ale atut :D.

Ten zasilacz to jakiś rebrand SPC czy jak? Nie kojarzę firmy.

Dałoby radę poszukać płyty z 4 bankami RAM? Tak "w razie W" żeby można było dołożyć coś później?

Z tym Xiaomi to mnie zagiąłeś - nie wiedziałem że robią monitory :D Ale widzę że opinie ma dobre.

Jeżeli chodzi o RX to mam mieszane odczucia. Przez lata byłem fanem AMD ale mój RX 6950xt kilka razy mnie wkurzył i niektóre gierki (np. God of War) w ogóle nie chcą z nim współpracować. Więc chyba młodemu wolę wziąć coś ze stajni zielonych.

Edytowane przez doman18
Opublikowano

SilentiumPC zmieniło kilka lat temu nazwę na Endorfy, ale to ta sama firma. Vero to solidny zasilacz, sprzedaje się tego w tysiącach w Polsce i raczej mało kto narzeka (szczególnie na najnowszą wersję L5).

No tak myślałem, że kolory się przydadzą ;)

Z 4 slotami - https://www.komputronik.pl/product/901291/plyta-glowna-msi-pro-b650m-p.html

Aczkolwiek wątpię by ten komputer kiedykolwiek potrzebował więcej, niż 32 GB ;) Też trzeba mieć na uwadze, że przy AM5 przy czterech obsadzonych slotach często trudno utrzymać profil EXPO / XMP z uwagi na większe obciążenie kontrolera. 

Xiaomi robi dobre monitory, może nie wszystkie ale ten model jest bardzo udany szczególnie w tej cenie - https://www.rtings.com/monitor/reviews/xiaomi/g-pro-27i

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@Dirian Tak się jeszcze zastanawiam nad tym zasilaczem. On nie jest "na styk"? Może lepiej 700 gdyby chcieli coś mocniejszego włożyć? Czy raczej nie ma sensu? 

Edytowane przez doman18
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli mowa o połączeniu 7500f + 5060Ti to ten vero z podlinkowanego zestawu wyżej nie będzie nawet w połowie obciążony w grach więc o działaniu na styk nie ma mowy ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.05.2025 o 19:36, Dirian napisał(a):

Xiaomi robi dobre monitory, może nie wszystkie ale ten model jest bardzo udany szczególnie w tej cenie - https://www.rtings.com/monitor/reviews/xiaomi/g-pro-27i

To akurat recenzja do innego modelu miniled G Pro 27i.

Co do monitora w budżecie to polecam spojrzeć na Gigabyte GS27QA z dość dobrymi kolorami i płynnością.

Edytowane przez x-kom
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Komp kupiony i dzisiaj go poinstalowałem, skonfigurowałem (prawie, poległem z officem ale to już inna bajka). W Twojej liście @Dirian wymieniłem tylko tą płytę na wspomnianego MSI. Ale nie dla liczby banków tylko dlatego że gość ze sklepu zadzwonił i mówił że tamta nie ma złączy RGB więc cooler CPU nie będzie świecił. No a przecież to najważniejsza rzecz dla przyszłego usera :D;) 

Dzięki serdeczne za Wasz feedback. Szczególnie Tobie @Dirian

PS. Tą budę z mieczem to może sobie kiedyś kupię. Czasy są niespokojne ... :D xD

Opublikowano
50 minut temu, doman18 napisał(a):

W Twojej liście @Dirian wymieniłem tylko tą płytę na wspomnianego MSI. Ale nie dla liczby banków tylko dlatego że gość ze sklepu zadzwonił i mówił że tamta nie ma złączy RGB więc cooler CPU nie będzie świecił. No a przecież to najważniejsza rzecz dla przyszłego usera :D;) 

Hmm faktycznie, dobrze, że gość był czujny :thumbup:

Nie spodziewalem się, że w 2025 roku mogą sprzedawać płytę bez złącza ARGB, ale najwidoczniej trzeba uważać przy tych najtańszych mobo.