Skocz do zawartości

Stuttery, spadki - pomoc w diagnostyce i/lub ustawieniach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, VRman napisał(a):

Po co ten lock na 117 w 120Hz?

Lock o te 2 czy 3 klatki mniej niż odświeżanie danego ekranu przy korzystaniu z wszelkiej synchronizacji to podstawa od lat, bez blokady poniżej może występować tearing - rozrywanie obrazu mimo włączonej synchronizacji tak jak wspomniał Lukadd, przyjęło się że minimum 3 to najlepsza opcja :E raz testowo zablokowałem na ekranie 144hz na 143 i losowo potrafiło rozrywać a przy 141-142 już nie :) 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Lock o te 2 czy 3 klatki mniej niż odświeżanie danego ekranu przy korzystaniu z wszelkiej synchronizacji to podstawa od lat, bez blokady poniżej może występować tearing - rozrywanie obrazu mimo włączonej synchronizacji tak jak wspomniał Lukadd, przyjęło się że minimum 3 to najlepsza opcja :E raz testowo zablokowałem na ekranie 144hz na 143 i losowo potrafiło rozrywać a przy 141-142 już nie :) 

Hmm.. Dziwne. Ja czytam o tym tylko o ustawieniach z uwzględnieniem żylety w ruchu, np. na forach typu blurbusters, gdzie zalecane kiedyś było ustawienie 119 na 120Hz, a nie 117. Przy 117 z v-sync, a bez żadnych g-sync/itp. byłby stutter.

3 godziny temu, lukadd napisał(a):

Przecież to miga jak popierdzielone w 120hz

Może jesteś w jakimś 0,0,1% ludzi na ziemi, którzy są na to mega wyczuleni. 

Ja na CRT przy 85Hz spokojnie mogę grać. Przy 100Hz już jest spoko.

Na LCD w 120Hz jest jak na CRT w 100Hz tak mniej więcej. Także spoko. 

Oczy i głowa to mnie bolą jak gram powyżej 15minut na 60Hz LCD (coś jak 50Hz na CRT) a nie da się patrzeć to na 50Hz LCD w tym trybie. 

Ale nie wchodźmy w ten temat. Ja o nie korzystaniu z tego nie chcę słyszeć. Gram tak od 32 lat, w tym od kilkunastu na LCD i nie narzekam, za to bardzo gdy to wyłączę.

Wady są, jasności by się przydało więcej, ale to mniejsze zło po prostu.

Dobra, wróćmy do tematu.

@j4z

Pisałem, że to nie będzie przez kartę, bo widywałem różne problemy ale tego typu problemu związanego z kartą jeszcze nigdy. Za to widziałem sporo problemów mogących dawać podobne efekty jak to z czym masz problem, dotyczące innych rzeczy w kompie. 

Zapytałem GPT przypadkiem o audio latency przed chwilą i przypadkiem znalazłem coś, co może być interesujące dla Ciebie:

Cytat

Known AM5 Challenges (as of mid-2024)

⚠️ 1. DPC Latency Variability

Some AM5 boards, especially budget B650 models, had USB latency spikes.

Early firmware caused USB dropouts or high ISR/DPC latency.

→ Resolved on many boards via BIOS updates — but important to check.

⚠️ 2. Dual-CCD Issues on High-End CPUs

Ryzen 7950X and 7900X have two chiplets (CCDs) — one may have lower latency, the other higher.

DAWs might get scheduled across both, introducing timing jitter.

→ Fixable via core affinity tricks or Windows 11's Game Mode optimizations.

Poza tym ustawienia windy (to raczej odpada bo stawiałeś czyste 10 i 11), BIOSy, ustawienia BIOSu, jakieś urządzenie na USB albo kontroler USB albo jego oprogramowanie (BIOS, sterowniki) - tutaj widziałem przez ostatnie 20 lat sporo różnych dziwnych akcji, więc tutaj polecam zacząć szukanie.

Poza tym oczywiście wszelkie badziewiaste funkcje oszczędzania energii. Od 2006r. się na forach kłócę z ludźmi którzy mi za to dowalają i trakują jako głupszego od siebie, powtarzając upercie jak osioł "już to dawno ogarnęli, już nie ma z tym problemu", ale prawda jest taka, że mechanizmów oszczędzania prądu dla procesora, które nie miałyby negatywnego wpływu na gry w HFR (120fps i więcej, bez buforowań, na ekranie na którym zobaczysz mikrościnki) lub apki do robienia muzyki nie istnieją. I chyba już nie powstaną, bo jakby mogli to by to przez 19 lat ogarnęli.

Nie wiem czy to ma jakiekolwiek przełożenia na Twój problem, bo DAW do muzy to nie jakaś gierka w 60fps. Ale może...

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Kwesta ekranu i karty oraz czy używasz FG. Lepiej obciąć więcej jak za mało.Przy wykorzystaniu LLM na NV samo już obcina 3 klatki.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, VRman napisał(a):

Hmm.. Dziwne. Ja czytam o tym tylko o ustawieniach z uwzględnieniem żylety w ruchu, np. na forach typu blurbusters, gdzie zalecane kiedyś było ustawienie 119 na 120Hz, a nie 117. Przy 117 z v-sync, a bez żadnych g-sync/itp. byłby stutter.

Tak się wszędzie kłócisz o monitory a nie wiedziałeś o locku 3 FPS poniżej odświeżania gdzie to wiedza powszechna od X lat? :E Do tego VRR i obraz masełko, to jest standard. 

Ale dobra, powiedzmy że nie wiedziałeś bo czytałeś na BLURBUSTERS. No to mam złą wiadomość dla Ciebie xD 

image.thumb.png.0458b687771d32387a709dfb69b2d0e4.png

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)

Ej, ja właśnie testowałem below ale 1, bo nie zwróciłem uwagi. Dzisiaj będę grać na 3 below. xD

A tak to grałem zawsze na locku na 120.

Wczoraj na chwilę ustawiłem 117 lock ale bez vrr w tv i wydawało się jakieś niepłynne.

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, j4z napisał(a):

Wczoraj na chwilę ustawiłem 117 lock ale bez vrr w tv i wydawało się jakieś niepłynne.

Nie no VRR gsync w wyświetlaczu włączony, ALLM też. To samo w panelu nvidia, gsync on. Zwykle to już robi masełko, ale możesz też dać v-sync on do tego, ale w sterowniku, w grze na off.

Lock 117 w riva tuner. Czasami może być lepiej w jakichś gierkach dać 115-116.

Sporadycznie mogą się trafić gierki gryzące się z riva tuner, więc wtedy lock fps w sterowniku, albo w grze jak ta umożliwia w jej ustawieniach.

A te twoje latency to dodatkowa para kaloszy, nie wiadomo z czego się biorąca.

Edytowane przez lukadd
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli dajesz v-sync z sterownika on do g-sync to w grze zawsze na vsync off. Albo lecisz po prostu z samym g-sync i w grze vsync off, ale w niektórych grach może być sporadyczne rozrywanie, szczególnie na dole ekranu widoczne. Lock fps 117 zawsze.

Potestuj.

Edytowane przez lukadd
  • Thanks 1
Opublikowano

Na latencje nie patrzyłem, ale rdr2 zero ściny przez jakieś 15min. Low 1% nawet poniżej 100fps nie spadły. W Drive Rally cztery wyścigi i też zero ściny. :gordon::hura:

A w South of Midnight ktoś grał? Tam często mam ściny nawet na aktualnych ustawieniach i lowsy spadają nisko. 

Opublikowano
W dniu 28.06.2025 o 12:00, j4z napisał(a):

A po co instalować dodatkowo Riva, jak w sterowniku można dać lock? Ja zawsze dawałem w sterowniku.

Według testów wyszło że lock w rtss ma najmniejszego input laga, najgorzej blokować w grze jeżeli dany tytuł ma taką możliwość ;) 

W dniu 27.06.2025 o 21:32, sideband napisał(a):

Kwesta ekranu i karty oraz czy używasz FG. Lepiej obciąć więcej jak za mało.Przy wykorzystaniu LLM na NV samo już obcina 3 klatki.

Sprawdziłem przed chwila bez locka u siebie na 6950xt i jak włączę freesync to też samo z siebie lockuje na 177 przy monitorze 180hz ;) 

• Thanks 1
  • Upvote 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

To było  nawet więcej jak 100% pewne że nic z kartą robione nie będzie bo nie istnieje taka usterka karty która by powodowała takie problemy jak masz ze swoim pc ;) zasilacz też winny nie będzie, oby serwis coś wymyślił bo może być tak że wezmą kasę za diagnozę, puszczą kilka benchmarków gpu i cpu które przejdą i na tym się zakończy, nikt nie będzie przy tym siedział godzinami testując różne gry aż wyłapie stutter :/ 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ze dwa razy trafiłem na teorię, że niestabilny zasilacz może powodować. No zobaczymy. Panie, wczoraj odpaliłem FM7 i lowy do 20 kilku klatek potrafiły mi spaść. Jak żyć?

A procek, karta ani kropli potu...

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

Sprawdzałem przez listwę i bezpośrednio w ścianę. 

Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale jak odpalam PC, przygasa lampka, która jest wpięta w to samo gniazdko. :hihot:

Edytowane przez j4z
Opublikowano

nikt nie będzie przy tym siedział godzinami testując różne gry aż wyłapie stutter

Nie trzeba siedzieć godzinami, bo to od razu widać, ale jak mają mi tylko przelecieć benchmarkami, to może lepiej nie będę im zanosić i płacić, bo pobrać program i kliknąć start to i ja umiem.