Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czołem.

Poszukuję karty do i5-4460, zasilacz to Corsair VS450. Dlaczego akurat ograniczenie do tego procek? Robiłem z nudów porządki w garażu i wyszły mi dwa kompy, jedynie dokupiłem zasilacz, obudowę i płytę główną, wszystko za grosze i teraz szukam karty, by dopełnić zestaw.

Tak sobie patrzyłem na różne karty i nie wiem, co wybrać. Nie posiadam wiedzy o starszych kartach na poziomie, że po modelu wiem, co lepsze i tak sobie szczegółowo patrzę, ale to strasznie wydłuża mi poszukiwania, a i nawet nie mam pewności, czy nie pomijam jakiś kart. 

Początkowo chciałem po taniości kupić 1050 ti, była już nagrana za 99 zł, ale chłop mnie olał i sprzedał drożej. Nie zmartwiłem się jednak, wziąłem to za znak, że byłby to zły wybór. Szczególnie, że nawet nie szło kupić droższych, ponieważ niby się sprzedały chwilę temu albo nikt nie odpisywał. xD

Trochę rzucałem okiem na GTX 1060, wersja 3GB bezsensu, a ceny 6GB srogie.

GTX 1650 niby nowsza, ale wydajnościowo to niezbyt, a ceny niskie nie są.

RX 470, 480, 570, 580 - wyszło mi, że z tych bym coś mógł wziąć. Z tego, co wyczytałem, dużych różnic między 4 i 8 GB nie ma. Takiego 570 4GB poniżej 200 by był.

Tak czy tak, powyższe to tylko gdybania człowieka nie w temacie, ale liczę na pomoc ludzi w temacie obeznanych. :D

Edit: Ważne uzupełnienie - ten 4460 siedzi na mATX w Fractal 1100. To takie maleństwo, ale w miarę tanio się udało kupić, ponieważ była pokrzywiona, ale kolano, zadek, prosta deska i kawał szmaty prostują wszystko. :lol2: 

Dobrze by było złapać kartę niezbyt gorącą, ale coś mi mówi, że to nie będzie osiągalne z małych budżetem.

Edytowane przez Kakarotto
Opublikowano

Oczywiście, ale nie chcę za dużo inwestować w ten zestaw. 

Trochę się pobawię nim i pewnie i tak pójdzie na sprzedaż albo ktoś znajomy weźmie. 

Jakieś tam rxy z 8GB by były za te 200, ale to raczej pokoparkowe, w dużych ilościach. Gdyby to kupić w okolicy z testowaniem, to może. Na odległość to nie ma mowy. 

Opublikowano
12 minut temu, Send1N napisał(a):

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-sapphire-radeon-rx-580-nitro-8-gb-bez-obudowy-17377323247 + zamocować jakiś wentylator na trytki bo pasywnie to pod obciążeniem będzie się smażyć ;) 

Widziałem, ale nie kupiłem. Pewnie przez to, że trzeba trytytkować. :lol2:

3 minuty temu, daerragh napisał(a):

Z kw już ponad. :D

https://www.olx.pl/d/oferta/karta-graficzna-xfx-radeon-rx570-rs-8gb-gb-CID99-ID161g5J.html tu może by zagadać i będzie taniej, ale też ta krata ma zalecany zasilacz 500W, z tym prockiem i tak by 450 starczyło raczej. :hmm:

Opublikowano

@JacekRTXNawet jakby szarpnął, to zasilacz mnie ogranicza, ma tylko złącze 6+2, a potrzeba 2x6 pin. Są niby rozdzielacze, ale podziękuję za takie kombinacje, już bym wolał trytytkowanie. :lol2:

Z tego, co widzę, to 970 to byłby niezły skok wydajności w porównaniu do 570 i teoretycznie wcale nie tak wiele droższy. :hmm:

Generalnie to mi się przypominało, że pominąłem ważny szczegół w pierwszym poście, zaraz edytuję go. Moja buda to maleńki Fractal 1100. Także może być gorąco. :lol2:

Opublikowano
7 godzin temu, Kakarotto napisał(a):

@JacekRTXNawet jakby szarpnął, to zasilacz mnie ogranicza, ma tylko złącze 6+2, a potrzeba 2x6 pin. Są niby rozdzielacze, ale podziękuję za takie kombinacje, już bym wolał trytytkowanie. :lol2:

Z tego, co widzę, to 970 to byłby niezły skok wydajności w porównaniu do 570 i teoretycznie wcale nie tak wiele droższy. :hmm:

Generalnie to mi się przypominało, że pominąłem ważny szczegół w pierwszym poście, zaraz edytuję go. Moja buda to maleńki Fractal 1100. Także może być gorąco. :lol2:

To weź Strixa, sam miałem takiego 11 lat temu i miło wspominam u niego wystarczy 6+2.

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-asus-gtx-970-strix-directcu-ii-oc-4gb-17531061255

power.jpg

https://www.techpowerup.com/review/asus-gtx-970-strix-oc/4.html

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, KajtekF1 napisał(a):

Do 200 zł. spokojnie kupisz Gtx-a 970,w komputerze siostrzenicy mam takiego Gtx-a w parze z I7-3770 i fajnie to chodzi 

Podbijam pomysł. W latach 2015-2019 bezproblemowo grałem na i5 4460 + GTX 970

• Like 1
Opublikowano

Dzięki za propozycje. 

Kupiłem rx 570 8GB za 190 zł z kw.

Może i 970 zdaje się wydajniejszy, ale w grach jest praktycznie to samo. 

Czy to dobra czy zła decyzja? Powiedzmy, że początkowe założenia zostały spełnione. Jest poniżej 200 zł i wydajność też jest. A i tak, prędzej czy później pójdzie w inne ręce. :D

• Upvote 2
Opublikowano

Właśnie zastanawiałem dlaczego myślisz o 970 jak w tej samej cenie mogłeś dostać 580 8gb w wersji którą też można podłączyć jednym kablem a różnica w poborze prądu zamyka się w 40w, 570 to nadal lepszy wybór więc jak na moje to dobra decyzja ;) 

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Send1N

Padła propozycja z 970, to rzuciłem okiem, ale długo się nie zastanawiałem. :D

Wiadomo jak by to było, gdyby budżet nie był ustalony.

Trochę drożej masz 580, ale trochę drożej niż to masz już np. 1060 6GB... A potem z górki . :lol2: 

Opublikowano (edytowane)

Gigabyte RX 570 8GB przyjechał wczoraj. W oryginalnym kartonie, nawet dość czysty i sprawny. :D

R91Xsqj.thumb.jpeg.4c75a304b74d908b2c76292b778d15a2.jpeg

W UWQHD (uber) nie daje rady, ale FHD (uber) jest akurat:

IGWSQX6.thumb.jpeg.5a55caf88824c0b79100f4cd99d4df44.jpegQN6uO00.thumb.jpeg.df84dccdf88fac3796aafd6690f8a8a6.jpeg

Jeszcze będzie uv i krzywa dopieszczana. Tempy i tak chyba dobre, jak na Fractala 1100. :hihot:

Człowiek tylko chciał przetestować, a wiele nie brakowało i już by jechał na Płotce w długą trasę. ;D 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dobra karciocha sam na takiej przeszedłem pierwszy raz krew i wino, bo podstawke i serca na r7 360 ciułałem w medium-high 1680x1050 :P

Chyba nawet na premiere CP2077 chwile ciułałem na tym , od biedy sie dało ale ostatecznie na konsoli przeszedłem całość  

Edytowane przez CrooV
  • Like 1