Skocz do zawartości

Zestaw za 8000- 9000 (z monitorem) do gier oraz pracy w Archicad + artlantis + photoshop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

potrzebuje kupić wydajny komputer z monitorem (4k) do grania oraz do pracy w programach Archicad + Artlantis + photoshop. Budżet na wszystko razem to 8000-9000.

Na domiar złego muszę go kupić dość szybko - dziś - trzeba zrobić koszty za maj :)

Komputer będzie chodził bardzo długo. W ciągu dnia pracuję lub renderuję (czasami rendery lecą nawet nocą), wieczorami gram. Chciałbym maszynę, która pociągnie najnowsze gry na wysokich ustawieniach, ale też da radę z pracą.

Mój aktualny komputer ma już 8 lat, całkowicie wypadłem z obiegu i nie mam pojęcia co teraz ma sens.

A dodam jeszcze, że nie zależy mi totalnie na żadnych podświetleniach i innej dyskotece  tylko na wydajności i jakości podzespołów, więc jeżeli coś możemy oszczędzić nie stosując tych podświetleń argb tym lepiej :)

Z góry wielkie dzięki!

Opublikowano (edytowane)

Masz zbyt mały budżet na monitor 4K, wydajny procesor do renderów i CADa/Photoshopa oraz kartę graficzną która uciągnie najnowsze tytuły na wysokich ustawieniach w 4K. Monitor 1,7-2,4k zł (28-32 cale), procek 2k zł (9900X), karta 5,5k (RTX 5080), płyta 800-1000zł, zasilacz 500zł, RAM 32GB 400zł (64GB 800zł), dysk 1TB 350zł (2TB 600zł), chłodzenie 400zł, obudowa 400-500zł.

Edytowane przez kalderon
Opublikowano
1 godzinę temu, kalderon napisał(a):

Masz zbyt mały budżet na monitor 4K, wydajny procesor do renderów i CADa/Photoshopa oraz kartę graficzną która uciągnie najnowsze tytuły na wysokich ustawieniach w 4K. Monitor 1,7-2,4k zł (28-32 cale), procek 2k zł (9900X), karta 5,5k (RTX 5080), płyta 800-1000zł, zasilacz 500zł, RAM 32GB 400zł (64GB 800zł), dysk 1TB 350zł (2TB 600zł), chłodzenie 400zł, obudowa 400-500zł.

Ok, to może oczekiwania są zbyt wygórowane, ale niestety takim budżetem dysponuję. 
A co najlepszego możemy w tych pieniądzach ogarnąć? Zejdźmy w takim razie z monitora 4k. Może zamiast RTX 5080 zróbmy RTX 5070 ti i trochę słabszy procek? 

Opublikowano (edytowane)

Takie coś:

www.thumb.jpg.72baf2e6236752845ab503d05ae3fa96.jpg

Monitor 27", 1440p, karta 5070 ti, 32GB RAMu, dysk 1TB. Sam zdecyduj ile pamięci RAM (64GB) i jak duży dysk (2TB) są ci potrzebne. Z procesora za bardzo nie chcę schodzić bo jednak przyda się w pracy, piszesz że robisz rendery, a one cisną po procku, po wszystkich rdzeniach. Starsza generacja pozwoli zaoszczędzić 400zł:
https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-9-7900x-4-7-ghz-64-mb-oem-100-000000589-12887429/

400zł które cię nie zbawią bo kupisz za nie monitor 4K, ale 60Hz na jakiejś wolnej matrycy bo szybszy IPS to wydatek minimum 1400zł:
https://www.morele.net/monitor-gigabyte-gs27u-14186242/

Edytowane przez kalderon
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, kalderon napisał(a):

Dlaczego RAM Silicon Power zamiast naszego Goodrama? . 

A po co przepłacać 120 zł?

WD SN850X nie ma problematycznego Phisona E18 i kosztuje 599zł. .

Można podmienić, cos nie wyskoczył mi na liście.

Deepcool nie jest lepszym zasilaczem niż Chieftec. 

Skąd ta pewność, widziałeś w ogóle jakiś test tego Chiefteca? W przypadku Deepcoola wiadomo co siedzi w środku i że to sprawdzona platforma, o Chieftecu żadnych konkretów nie widzę no chyba że widziałeś jakis test albo chociaż analizę środka to możesz podlinkowac.

btw Chieftec ma "tylko" 5 lat gwarancji, Deepcool 10.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Dirian napisał(a):

Skąd ta pewność, widziałeś w ogóle jakiś test tego Chiefteca? W przypadku Deepcoola wiadomo co siedzi w środku i że to sprawdzona platforma, o Chieftecu żadnych konkretów nie widzę no chyba że widziałeś jakis test albo chociaż analizę środka to możesz podlinkowac.

Chieftec jest na platformie High Power NO-832D, jej wariant 832F siedzi w Thermaltake GF3 ARGB. B+. Tymczasem Deepcool siedzi na budżetówce CWT GPW, stosowanej wśród "niższych" i tańszych zasilaczy Gold jak XPG Kyber, jest o pół półki gorsza niż High Power. To dość przeciętny zasilacz, tym bardziej za 500zł.

Edytowane przez kalderon
Opublikowano (edytowane)

Doszukałem się w między czasie jakiegoś ruskiego testu, wygląda faktycznie dość solidnie:

https://i2hard.ru/publications/37120/

Ale tak jak przypuszczałem (patrząc na cenę), pewne cięcia względem wspomnianego Thermaltake sie pojawiają m.in. na kondensatorach - zamiast topki czyli japońskiego Rubycon mamy tajwanskie Taepo. Co wielkim minusem nie jest bo to solidne kondki, no ale gdzieś musieli oszczędzić żeby zaoferować taką cenę.

Przyznam jednak rację, że o ile 5 lat gwarancji nie przeszkadza, to jest to fajna opcja w tej cenie.

btw. jak już się czepiamy, to 5070 Ti Windforce którego poleciłeś to ma atrapę a nie chłodzenie, więc lepiej wziąć tego Palita co podałem, bo tam jest kawał coolera a nie taki kastrat:

Edytowane przez Dirian