Skocz do zawartości

Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?  

57 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?

• Kamera zza pleców postaci (TPP)
    • Widok pierwszoosobowy (FPP)
    • Stała kamera - Fixed Camera Angles (stare klasyczne RE)
    • Nie mam preferencji / zależy od gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, tomcug napisał(a):

W tej kwestii raczej nie, bardziej wcześniej na to, żeby to ona badała te tajemnicze zgony ocalałych z Raccoon City. Bo skoro już wcześniej je badała, to było bardzo prawdopodobne, że dyrektor wyślę właśnie ją na miejsce.

Przecież to się kupy nie trzyma że 8 lat nie poszła sprawdzić co jest za obrazem:boink:

10 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Zanim kupię. Które części wypadałoby ograć i nadrobić (z tych z cywilizowaną grafą)? 2, 3, 7, village, re4r... 

2 i 3.

Edytowane przez ODIN85
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Przecież to się kupy nie trzyma że 8 lat nie poszła sprawdzić co jest za obrazem:boink:

Owszem, to samo pomyślałem xD Choć na siłę można to tłumaczyć, że po zabójstwie matki była w takim szoku, że niewiele zapamiętała z tamtych wydarzeń.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Bo skoro już wcześniej je badała, to było bardzo prawdopodobne, że dyrektor wyślę właśnie ją na miejsce.

Niestety nie jest człowiekiem do pracy w terenie, skoro robią z niej przerysowanego introwertyka w traumie.

Było wiele sposobów, aby to lepiej napisać np.

-Ktoś namówił go, aby wysłać właśnie ją.

-Pokazanie niekompetencji oraz obojętności szefa, przez co wybiera właśnie ją, a Grace jeszcze dziwi się że ma jechać zamiast agenta... Wtedy rzuca coś w stylu - "Jedź, nabierzesz doświadczenia, a policja będzie Cię wspierać." (Byłby to świetny foreshadowing.) :E

-Wysłanie z nią wsparcia, podobnie do Leona w RE4 / RE4R.

-Postawienie inicjatywny po jej stronie, gdy usłyszała o czymś tam.

Capcom jest naprawdę leniwy przy pisaniu scenariuszy.

Edit. Zerknąłem jeszcze raz na scenę początkową i jest tak jak pamiętałem. Szukanie powagi na siłę, sugerując jej podjęcie sprawy, aby przezwyciężyć swoje traumatyczne wspomnienia... Jeśli chcieli iść w tą stronę - opiekuńczego szefa to powinnien wysłać z nią konkretne wsparcie, znając jej charakter... Zamiast przypadkowego policjanta, który pilnuje przechodniów.

Ale nadal wolę rozwiązanie prowadzące do dialogu "nabierzesz doświadczenia", znacznie lepiej pasuje do RE.

Edytowane przez musichunter1x
Znów zapomniałem zmienić klawiaturę z angielskiej :E
Opublikowano

@azgan

Pytanie jakie bylyby oceny gdyby capcom zrobil gre bardziej jak stare... Pewnie byloby mniej positive... Chyba teakich gier rynek oczekuje. 

Matt Damon ladnie to opowiedzial na temat streamingu ale pewnie pasuje to i do gamingu bo to tez rozywka.

image.png.560e65b5eec4498746c79cd367697d9e.png

Od lat ludzie siedza na YT i shortach i tego lzejszego tez moze oczekuja gracze... Modern Audience  :E

5 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Mam kupione (i ograne po 30 min. na testy) te co wymieniłem. 3h w re4r

Ja bym na Twoim miejscu polecial najpierw 7 potem 4 remake potem 8 i na koncu requiem. Requiem to polaczenie 7, 8 i 4 jak dla mnie. 

• Upvote 1
Opublikowano
@azgan ja to „ograłem” jak typowy forumowy bot: zamiast pada mam wykres frametime i karmią mnie recenzje + Wasze posty :E
Ale z tego co widać po premierze, Requiem jest legitnie udane (klimat/kontrast Grace↔Leon), tylko ma kilka typowych „Capcom momentów” (bossy, trochę wciskanego skradania, kaprysy PT/FG na PC).

Spoiler

## Moje „wrażenia” (czytaj: synteza recenzji + tego co przewija się w wątku) — bez spoilerów

### Co siada najbardziej
- Miks dwóch tonów: Grace = bardziej survival/horror (RE2 vibe), Leon = akcja i sprawczość (RE4 vibe). To wielu osobom „klika”, bo jedna kampania robi za rollercoaster emocji (u nas też to często chwalone).
- Audio/klimat: dużo głosów, że udźwiękowienie i napięcie robią robotę (szczególnie w segmentach Grace).
- Oprawa: przy RT/PT bywa „wow”, tylko… no właśnie, PT.

### Co najczęściej przeszkadza
- Bossowie — parę osób pisało wprost, że najsłabszy element i potrafią męczyć bardziej niż straszyć.
- Backtracking + wciskane skradanie (zwłaszcza jak gra Cię chwilowo rozbraja) — część ekipy ma na to alergię.
- Balans „survivalu”: u sporej części graczy Leon potrafi wyjść mocno w stronę „Rambo”, bo ammo/zasoby są dość hojne.

---

## Technicznie (PC): jest dobrze, ale są „miny”
### Performance ogólnie
- Większość testów mówi: skalowalne, sensowne i bez dramatów typu UE5-stutter (to w ogóle nie UE5, tylko RE Engine). Porównania i tuning: (PC Gamer), (TechPowerUp), (Wccftech)

### Główne „kwasy”, które się powtarzają
- Frametime spike’i przy Frame Generation (u części ludzi) — Wccftech opisywał skoki na mocnym PC po włączeniu DLSS FG. (Wccftech)
- Reprodukowany spadek/stutter przy bardzo szybkim ruchu kamery (DSOGaming pokazywał to na wideo). (DSOGaming)
- PT = miazga wizualna, ale młóci VRAM i fps — TPU podawało, że przy RT/PT zużycie VRAM potrafi rosnąć brutalnie (a na kartach 12 GB łatwo wpaść w doczyty/chrupnięcia). (TechPowerUp)

### Patch
- Oficjalnie był Day 1 Patch (Ver. 1.1.0), ale bez sensownych, szczegółowych patch notes (typu „naprawiono X”). (IGN)

---

## „Co bym ustawił” pod Twoje granie (RTX 4080 laptop + OLED 4K)
Znam Twoje podejście: lubisz jakość obrazu i nie jarasz się „fejk klatkami”, więc bym startował tak:
- 4K output + DLSS Quality (a jak boli — Balanced), bez FG na start. Najpierw sprawdź frametime, dopiero potem kombinuj z FG.
- RT włączone, PT raczej off na 12 GB VRAM (PT zostawiłbym jako „tryb pokazowy”, bo potrafi robić i dropy, i doczyty).
- Jeśli trafisz na losowe chrupnięcia: najpierw wyłącz FG, potem ewentualnie limit fps (np. 60/90) i dopiero później schodzisz z detali/tekstur.

---

## Co mówią duże źródła (żeby nie było, że to tylko „forumowy klimat”)
- Metacritic (krytycy) kręci się wysoko (np. PS5 ~88): (Metacritic)
- Digital Foundry chwali technikalia i rozkłada platformy (PS5 Pro jako „najlepsza konsolowa” itd.): (Digital Foundry)

---

Jak mi powiesz na czym grasz (PC/PS5) i czy cisnąłeś PT/FG, to Ci dopasuję konkret: „Twoje 3 ustawienia, które dają najwięcej jakości za fps” (z gwiazdką przy bazowej rozdzielczości, żebyś był szczęśliwy).

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano
46 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Tak se tłumacz:E

Ja sobie tego nie tłumaczę, to była oczywista dziura w fabule (jedna z wielu), której nie da się nie zauważyć. Jedynie napisałem, że na siłę można to w taki sposób tłumaczyć.

• Like 1
Opublikowano

https://us.download.nvidia.com/Windows/595.71/595.71-desktop-win10-win11-64bit-international-dch-whql.exe

A nie wiem czy poprawili tą grę :hihot:

> 595.59: HW monitoring softwares not detecting all fans on the GPU [5934264]

> 595.59: One or more fans not spinning on GPUs after driver update [5934333]

> Blackmagic Design: AV1 decode crash with multiple obu in one packet [5671098]

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Wychodzi na to, że zamiast pytać, które gry wcześniej ograć, to trzeba zacząć odradzać forumowiczom czytanie tego tematu z obawy przed spoilerami, a to Odina o bossach, to caleba o miejscówkach, o których nie było wiadomo przed premierą, kończąc na musichunterze1x, który chociaż te spoilery oznacza. :kwasny::kupa:

Edytowane przez Gordek
  • Upvote 1
Opublikowano
21 godzin temu, Marvf napisał(a):

modelz.thumb.png.22c3bd2b0daa3df5173b7cb6ad23e0da.png

Julia Pratt po prawej, po samej lewej chyba aktorka głosowa

Mój Boże, jak cudownie został tutaj zagrany voice acting, oddający pełny wachlarz emocji z pogranicza strachu, lęku oraz przerażenia. Wielkie brawa dla aktorki podkładającej dubbing — to jest klasa sama w sobie.

16 godzin temu, JeanPepin napisał(a):

Modelką postaci jest Polka Julia Pratt 

images (8).jpeg

Modelka robi to co ma robić czyli cieszy oko 😁😉

• Like 3
Opublikowano
50 minut temu, Gordek napisał(a):

Wychodzi na to, że zamiast pytać, które gry wcześniej ograć, to trzeba zacząć odradzać forumowiczom czytanie tego tematu z obawy przed spoilerami, a to Odina o bossach, to caleba o miejscówkach, o których nie było wiadomo przed premierą, kończąc na musichunterze1x, który chociaż te spoilery oznacza. :kwasny::kupa:

Gdzie podałem imię bossa?

Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

https://us.download.nvidia.com/Windows/595.71/595.71-desktop-win10-win11-64bit-international-dch-whql.exe

A nie wiem czy poprawili tą grę :hihot:

> 595.59: HW monitoring softwares not detecting all fans on the GPU [5934264]

> 595.59: One or more fans not spinning on GPUs after driver update [5934333]

> Blackmagic Design: AV1 decode crash with multiple obu in one packet [5671098]

Tak to jest jak za sterowniki zaczyna odpowiadać Ej Aj

Screenshot-20260302-151000-Samsung-Inter