Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam ten komputer https://www.morele.net/komputer-hp-pavilion-gaming-tg01-ryzen-5-3500-8-gb-gtx-1650-super-512-gb-m-2-pcie-windows-10-home-8689297/ i czy opłaca się wymienić procesor na lepszy i kupic więcej RAM? Gram głównie w Roblox i Valorant. W Robloxie mam około 90% użycia CPU i RAM, a karta graficzna ma użycie około 25%. Myślałem nad AMD Ryzen 7 3700x. 2 lata temu dokupiłem 8GB RAMu i teraz chciałbym wymienić na 32GB RAM.

Opublikowano (edytowane)

Roblox zużywa 90% RAMu przy 16GB? Coś jest nie tak. Do tego jest to gra jednordzeniowa, nie powinna zużywać 90% sześciordzeniowego procka.

Procesor jeśli już to na Ryzena 5600, pytanie czy płyta główna go spiera. Bo nie wiem czy wiesz, ale duzi producenci jak HP czy Dell nie stosują podzespołów z rynku konsumenckiego tylko mają swoje konstrukcje które nie są kompatybilne z tymi które możesz kupić - jesteś na ich łasce np. w kwestii BIOSu. Najczęściej nie możesz wymienić samej płyty głównej czy zasilacza, musisz wymienić cały komplet, czasami razem z obudową (te przednie wyjścia USB często nie są podłączone do płyty głównej kabelkiem, a są na sztywno przylutowane do płyty głównej która ma niestandardowy rozmiar).

Edytowane przez kalderon
Opublikowano
W dniu 10.06.2025 o 13:00, evqze napisał(a):

W Robloxie mam około 90% użycia CPU i RAM

Dość dużo, na początku spojrzałbym 3D Mark i porównał podobne konfiguracje.

Ryzen 7 3700x

Nie ma sensu, jak już @kalderon wspomniał wrzuć Ryzen 5600 (weź pod uwagę to co napisał o BIOS - w tym nawiasie napisałem to samo po czym zobaczyłem, że jest to już w poprzednim poście XD).

2 lata temu dokupiłem 8GB RAMu i teraz chciałbym wymienić na 32GB RAM.

Overkill dla takiej konfiguracji jaką masz obecnie, nawet z Ryzenem 5600. Na 16 GB RAM spokojnie pograsz, 32 jest potrzebne jak masz dużo rzeczy w tle i robisz czasem coś innego niż gra (np. jakieś większe projekty w programach).

czy opłaca się wymienić procesor na lepszy

Tak

i kupic więcej RAM?

Nie, lepiej wyjdziesz na sprzedaży GPU (maksymalnie ~300 zł), dołożeniu do niej tych 100 paru zł z dodatkowego RAM, dołożeniu paru złotych i zakupie chociaż jakiegoś 2070 Super za parę stówek (uczciwie chodzą ~500-600.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.06.2025 o 21:22, bbobii napisał(a):

Podaj nr seryjny komputera.

HP Pavilion Gaming Desktop TG01-0027nw

W dniu 10.06.2025 o 13:17, kalderon napisał(a):

Roblox zużywa 90% RAMu przy 16GB? Coś jest nie tak. Do tego jest to gra jednordzeniowa, nie powinna zużywać 90% sześciordzeniowego procka.

Procesor jeśli już to na Ryzena 5600, pytanie czy płyta główna go spiera. Bo nie wiem czy wiesz, ale duzi producenci jak HP czy Dell nie stosują podzespołów z rynku konsumenckiego tylko mają swoje konstrukcje które nie są kompatybilne z tymi które możesz kupić - jesteś na ich łasce np. w kwestii BIOSu. Najczęściej nie możesz wymienić samej płyty głównej czy zasilacza, musisz wymienić cały komplet, czasami razem z obudową (te przednie wyjścia USB często nie są podłączone do płyty głównej kabelkiem, a są na sztywno przylutowane do płyty głównej która ma niestandardowy rozmiar).

Tak, Valorant również. Patrzyłem na możliwości ulepszenie komputera na stronie producenta i tylko można Ryzen 7 3700x oraz AMD Ryzen 5 3400G.

Ta płyta główna https://support.hp.com/rs-en/document/c06418627

Edytowane przez evqze
Opublikowano

To słabo. Ryzen 3600 (bo 3700X nie warto - jest śladowo szybszy a droższy), a jako że płyta nie wspiera nawet jego to ... nie warto. A wymiana samej karty nic ci nie da bo Roblox i Valo siedzą bardziej na procku. Niestety taki urok gotowców od dużych producentów.

Opublikowano
7 godzin temu, evqze napisał(a):

HP Pavilion Gaming Desktop TG01-0027nw

No to chyba lepiej byłoby to sprzedać i złożyć coś nowego. Jednak jak masz ograniczone środki to tak można inwestować.