Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siema

Dostałem za symboliczna flaszkę Amazona Kindle WP63GW

taki:

https://www.the-ebook-reader.com/kindle-2014.html

Z chyba kompletnie martwą baterią

Od dawna myślałem o zakupie czegoś z e-ink, ale się jakoś nie złożyło. Szczerze mówiąc, to pierwszy raz mam w rękach urządzenie z tego typu technologią wyświetlacza.

Niestety czytnik nie reaguje o ile nie jest podpięty pod ładowarkę (USB) 

Zostawiłem na godzinę i nic. Jak tylko wypnę to wszystko zdycha a ekran zamarza w ostatniej pozycji (co jest chyba typowe dla e-inku)

Widzę na aledrogo baterie za 55 i 75zł (plus wysyłki)

Widzę też wzmianki, ze z wymianą mogą być problemy, bo może być problem z mocno trzymającym klejem.

Pytanie: Skoro wydałem na niego 30zł to czy powinienem po prostu kupić baterię, czy to jest tak mały i tak stary sprzęt, że nie warto, bo za kilka groszy więcej kupię coś lepszego, szczególnie licząc czas na wymianę baterii?

Zależy mi na możliwości czytania czego chcę.

Nie znam tematu - nie chcę czytnika, na którym będę mógł czytać tylko to co mam na koncie Amazona. Konta na Amazonie w ogóle nie mam żadnego  i wolałbym nie mieć. 

PS. Chciałbym, żeby to było możliwe najmniej męczące dla oczu. Ten model nie ma podświetlenia co jest i wadą i zaletą, ale informacje o nowszych modelach wzajemnie sobie zaprzeczają. Jedni mówią, że tu nie ma mowy o bólu oczu, a inni narzekają, że kupili nowy model i jak starego używali ile chcieli, tak ten z podświetleniem im oczy jednak męczy. I bądź tu mądry :D

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Książki można wgrywać swoje po USB, o ile da się jakoś przejść przez wstępną konfigurację urządzenia bez logowania do konta. Dawno nie miałem kindla to nie wiem jak to teraz wygląda.

Jeśli nie wiesz czy się nada, to przeczytaj na nim jedną książkę z podpiętym do ładowarki zanim zaczniesz grzebać.

Podświetlenie (właściwie hmm... nadświetlenie?) to nie jest żadne magia, w kiepskich warunkach oświetlenia będzie męczyć tak samo jak zwykły tablet. Ale ustawione na niską intensywność poprawia wygląd ekranu i kontrast. Można też wyłączyć całkowicie. 

• Thanks 1
Opublikowano
13 godzin temu, VRman napisał(a):

Pytanie: Skoro wydałem na niego 30zł to czy powinienem po prostu kupić baterię, czy to jest tak mały i tak stary sprzęt, że nie warto, bo za kilka groszy więcej kupię coś lepszego, szczególnie licząc czas na wymianę baterii?

Jak dla mnie kupno nowego to tylko Paperwhite 5 ma sens, a tutaj bez 500 zł nie podchodź w promocjach, bez nawet więcej.

Jeśli dasz radę wymienic baterię to za takie grosze warto spróbować. 

• Thanks 1
Opublikowano

@VRman

Czasami da się jeszcze je uratować. 

Reset baterii, zobacz sobie na necie. Pewnie ~40sekund przytrzymać power gdy podłączony pod USB i powinien się zrestartować.

Następnie podłącz go pod ładowanie, ale nie na godzinę, a na przynajmniej 5h i zobacz czy ożyje i na ile.

• Thanks 1
Opublikowano

Restartuje się szybciej niż po 40s. Próbowałem kilka razy i niczego innego niż zwykły boot nie zauważyłem. 

Próbowałem też wcisnąć i trzymać i dopiero wtedy podpiąć.

Zostawiłem na 20min po tym, ale ikonka baterii nadal została jaka była - symbol pustej baterii z błyskawicą (bo podpięte USB).

Zostaje jeszcze zostawić na 5h, ale wątpię, żeby się coś zmieniło.

Kupię tą baterię z aledrogo.