Skocz do zawartości

Test nowych CPU w starszych grach - pytanie o opinię

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Ponieważ okres premierowy na ten rok w zasadzie już za nami, mam chwilę, żeby zająć się czymś mniej "świeżym". Propozycja takiego testu padła jak dobrze pamiętam od @Pawelek6 i mam zamiar go na dniach wykonać. Jest to oczywiście wyłącznie ciekawostka, ale pokaże np. ile daje 3D V-Cache w starszych tytułach czy to, ile FPS mogą nowe CPU w nich wyciągnąć. Procesory, które wezmą udział, to 13900K, 285K, 7700X, 7800X3D oraz 9800X3D. Natomiast do ustalenia jest lista gier. Ze starszych tytułów mam opracowane następujące produkcje:

• Battlefield Bad Company 2
  • Battlefield 4
  • Battlefield 1
  • Call of Duty Black Ops
  • Call of Duty Ghosts
  • Crysis Warhead
  • Crysis 3
  • Dying Light
  • Far Cry 3 Blood Dragon
  • Far Cry Primal
  • GRID Autosport
  • Hitman Rozgrzeszenie
  • Hitman (2016)
  • Max Payne 3
  • Metro 2033
  • Metro Last Light
  • Project CARS
  • S.T.A.L.K.E.R. Zew Prypeci
  • Splinter Cell Blacklist
  • Tomb Raider (2013)
  • Rise of The Tomb Raider
  • Watch Dogs 2
  • Wiedźmin 2

Na pewno z tej listy wezmę Battlefield 1/4, Crysis Warhead/3 oraz Dying Light. Docelową myślę ok. 10 gier powinno znaleźć się na ostatecznej liście. Zatem jeżeli chcecie coś z tej listy, to piszcie.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 5
Opublikowano
Godzinę temu, Karro napisał(a):

Bez sensu test.

Nie pytałem się Ciebie ani kogokolwiek innego, czy to ma sens, więc mnie Twoja opinia w tej kwestii nie interesuje :) Pisałem, że to nie jest mój pomysł na test i zostanie tak zrealizowany jak został zaproponowany, bez wnikania w to, czy dla kogoś to będzie sensowne, czy nie.

Opublikowano (edytowane)

@tomcug dzięki! Fajnie, że sięgnąłeś po stare propozycje testów. Chyba minęło parę lat :E Wiem, że tam było więcej możliwych tematów i nie tylko ja je podawałem, lecz wątpię, że się teraz dokopie gdzie te propozycje były.

Odnośnie zapytania, to myślę, że WD2 jak podał @Keller, a do tego może: Far Cry 3 Blood Dragon (to dodatek, ale FC3 było bardzo popularne), Hitman, Project CARS (pełna liczba zawodników + jakiś deszcz i klatki grubo spadały) oraz Wiedźmin 2 (bo nasze pl :E). Akurat masz równe 10 tytułów. Oczywiście to wyłącznie moja propozycja.

Edytowane przez Pawelek6
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Pawelek6 napisał(a):

@tomcug dzięki! Fajnie, że sięgnąłeś po stare propozycje testów. Chyba minęło parę lat :E

Aż tak to nie, ten test jak dobrze pamiętam zaproponowałeś w okolicach przeprowadzki na to forum z Laba 8:E

Opublikowano (edytowane)

O nie... pierwsza bardzo skromna, ale jednak, przeprowadzka była jak zamknęli główną, czyli 2020 r. :E

Aż specjalnie poszukam, może do północy wykopię xD

Edit.: @tomcug szybko poszło! Tylko lepiej nie patrz na datę utworzenia tematu, choć tylko 4 strony: KLIK :hihot:

Chociaż przy zbiorowej zeszłorocznej przeprowadzce też coś mogło być, pytanie gdzie? :wariat:

Edytowane przez Pawelek6
Opublikowano
23 minuty temu, Pawelek6 napisał(a):

Chociaż przy zbiorowej zeszłorocznej przeprowadzce też coś mogło być, pytanie gdzie? :wariat:

NIe będę teraz szukał, ale na pewno w tamtych okolicach ten temat się pojawił (być może ponownie %-)).

Opublikowano

Listę uznaję za zamkniętą ;D Chyba będzie testowane 13900K z wyłączonymi E-core, a 285K z 8 P-core + 8 E-core, bo gierki mają problem, jak jest za dużo wątków. Przykładowo Wiesiek 2 w ogóle nie odpala na 13900K w pełnej konfiguracji xD

Opublikowano

W niektórych gierkach niezłe jajca %-) Crysis 3 trawka 60 FPS ledwie + ostre przycięcia na 13900K :lol2: Jeszcze nie wiem, czy to wina nowszych sterów, Windy 11 23H2 czy czegoś innego %-) Far Cry 3 też koślawo działa.

Opublikowano (edytowane)

Zaraz się okaże, że test ma jednak więcej "sensu", a jeżeli komuś mogło się wydawać. GTA IV brakuje :E

W sumie ciekawe jakie spostrzeżenia wyjdą, gdyż niektórzy lubią wracać do starszych tytułów.

Edytowane przez Pawelek6
Opublikowano
35 minut temu, tomcug napisał(a):

W niektórych gierkach niezłe jajca %-) Crysis 3 trawka 60 FPS ledwie + ostre przycięcia na 13900K :lol2: Jeszcze nie wiem, czy to wina nowszych sterów, Windy 11 23H2 czy czegoś innego %-) Far Cry 3 też koślawo działa.

To akurat nie ma nic do CPU ;) To zepsuł już Win10 już dość stary build wbijasz ze sterownika w profilu limit na powiedzmy 500fps to rozwiążę problem lub  LLM na Ultra ;)

34 minuty temu, Pawelek6 napisał(a):

Zaraz się okaże, że test ma jednak więcej "sensu", a jeżeli komuś mogło się wydawać. GTA IV brakuje :E

W sumie ciekawe jakie spostrzeżenia wyjdą, gdyż niektórzy lubią wracać do starszych tytułów.

GTA 4 to się wrzuca DXVK i dostajesz ogromnego boosta.

• Upvote 2