Skocz do zawartości

Test nowych CPU w starszych grach - pytanie o opinię

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Pawelek6 napisał(a):

A czasami cała gra jest pod konkretny FPS jak GTA IV pod 30 kl./s i przy wyższych wartościach zaczyna świrować: KLIK.

Stricte przygotowane pod konsole i nie poprawione pod PC. NFS The Run po wbiciu komend dla 60fps oraz dla zmiany tempa nadal ma problemy. Nie da się przejść lub są extremalne problemy z QTE - są przygotowane pod 30fps.

ID Tech przez lata miał twardy lock na 60fps śmiechowe jest to, że koleś z Cryteca musiał wbić żeby to poprawić.

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.06.2025 o 18:41, Karro napisał(a):

Poza tym lepiej sprawdzać cpu w crysis 3 przy szybie

Gdzie z radeonem to mozesz mieć z 20 fps nawet z jakąś spcką na fleku jeszcze

Jeżeli chodzi o parę crysis 3 + radeon to na nowszych windach niż W7 był ostry zjazd wydajności i nigdy nie zostało to naprawione ;) temat znany, pamiętam jak miałem FX-8350 podkręcony na 4.7 w parze z r9 290 na w7 grało się całkiem ok jak zainstalowałem W10 na tym samym sprzęcie to w misji z trawą czy właśnie przy tej szybie zjazd wydajności wynosił dobre 50% względem W7 :E Nie wiem natomiast czy to czasem nie zaczeło się już od win8 (nie miałem okazji sprawdzić) :) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
2 godziny temu, sideband napisał(a):

Popsute MT ;)

Kiedyś nie było DXVK teraz wrzucasz i problem z głowy ;)

To się zaczeło od dziesiątki czy na W8 już był ten zjazd względem 7? bo ja przechodziłem z 7 na 10, 8/8.1 nigdy na swoim pc nie miałem :) 

Opublikowano
11 godzin temu, Send1N napisał(a):

To się zaczeło od dziesiątki czy na W8 już był ten zjazd względem 7? bo ja przechodziłem z 7 na 10, 8/8.1 nigdy na swoim pc nie miałem :) 

Tego to nawet nie wiem miałem styczność z tym systemem parę godzin :E Poza tym AMD bardzo krótko wspierało Win8 ;)

AMD nie ma natywnego wsparcia dla MT w DX11 oni dodali MT do paru tytułów- jak chcą to mogą :E

• Like 1
Opublikowano
W dniu 1.07.2025 o 09:26, tomcug napisał(a):

A kto normalny miał W8? %-)

Widocznie jestem nienormalny :). Po długim użytkowaniu XP przeszedłem na W8.1 (czyli pominąłem W7) z Classic Shell.

Opublikowano
14 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Metro tez ladnie :D 

Metro coś kulawo chodzi na nowych Intelach, jak patrzę na stare wyniki, to powinno być lepiej. FPS niby dużo, ale AMD wyraźnie z przodu.

Opublikowano

W crysis 3 7700X lepszy o 15klatek od 7800X3D :E co tam się wydarzyło skoro w starszym warhead 7800x3d mimo niższego zegara jest jednak nad 7700x? :) bo z początku tłumaczyłem to sobie brakiem wykorzystania 3d cache przez gierkę i że 7800 przegrał z racji niższego zegara :hmm:

Opublikowano

Łap mędrcu Kryzysa 3 na 13900K w Dualu i Singlu. RAM na 4000 MHz + timingi ziemniak (auto), żeby nie było pitolenia, że agresywne nastawy uratowały Single %-) Jeżeli rzeczywiście miałeś różnicę 60 vs 90 FPS, to dlatego, że nie wymusiłeś rozdzielczości RTC i dla jednych nastaw szczęśliwie wbiło na 1 ms, a dla drugich zostało na 15 ms. Ta różnica nie miała nic wspólnego z kanałami RAM.

Crysis3_2025_07_04_22_08_18_592.jpg

Crysis3_2025_07_04_22_13_03_272.jpg