gruber99 1 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Witam, potrzebuje porady, albo nakierowania. Posiadam laptopa Dell 15G 5530, intel i5 13450, rtx 3050, 16 gb ramu. Wszystko fajnie, miło się gra i korzysta, ale brakuje Mi jednak większego ekranu i tego, ze gram i nie martwie sie az tak a temperatury, plus w komputerze istnieje możliwość rozbudowy co jakiś czas i upragdowania. Ale do rzeczy. Czy opłaca się w kwocie do 4000 zł znaleźć jakiś komputer z monitorem oczywiscie nowy. Nie znam sie na tym, a gram głownie w symulatory typu ETS 2, FS22, kiedyś pewnie 25, czasem CS2, albo coś tego typu, nic nowego i iście wymagającego. Chciałbym porady czy w kwocie do 4000 zł znajdę coś lepszego od obecnego laptopa, oczywiscie z monitorem, fajnie jak by były 24/27 cali, co do wymagań to duzych nie mam, prawie zadne, Fajnie jak by na 5 lat to posłuzylo minimum bez modyfikacji, żeby miało karte wifi do sciągania wifi i by kupic gotowy komputer z systemem i zlozony, ze tylko przychodzi do Mnie i podłączam kable do gniazdka i wszystko poinstalowane działa. Doradzi ktoś? Zostać przy lapku obecnym, czy coś do 4000 znajdę z monitorem, systemem gotowe do uruchomienia w domu jak przyjdzie w paczce.
musichunter1x 1 323 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca (edytowane) @gruber99 Ten jest w przyzwoitej cenie, ~200 zł taniej niż na pepper wstawiony z innego sklepu, więc raczej w dobrej cenie. https://foxkomputer.pl/pl/p/FGAME-i5-12400-RAM-32GB-RTX-5060-SSD-1TB-M2-4xRGB-USB-WIFI-SUPER-PROMO/30856 Ponoć instalują windows 11, ale możesz się dopytać, bo tylko plotkę słyszałem. Z monitorów ktoś inny musi Ci doradzić, bo sam za dużo w nich wybrzydzam i od lat nie mogę znaleźć nic wartego uwagi, aby wymienić BenQ 277hdr. Jest zdecydowanie wydajniej, będzie gdzieś ~2x względem laptopa, a nawet więcej, bo to mobilna wersja rtx3050. Edytowane 1 Lipca przez musichunter1x
x-kom 281 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca (edytowane) Cześć @gruber99, odnośnie komputera to oczywiście da się złożyć fajną jednostkę w okolicach 3600 zł (+ 400 zł powiedzmy na monitor), ale jeśli w tym budżecie ma być system (około 600 zł) oraz montaż komputera z instalacją systemu (269 zł) to faktycznie szybko nam się ten budżet uszczupla. Odnośnie samego monitora to polecam rozważyć AOC 24G4XE, świetna budżetowa opcja. 24 cale, IPS, 180Hz i niski czas reakcji. Edytowane 1 Lipca przez x-kom
gruber99 1 Opublikowano 1 Lipca Autor Opublikowano 1 Lipca A jeśli podniosę budżet do 4600 maks?Ale dalej mintor w cenie i system, że przychodzi na gotowo i podłączam do gniazdka i śmiga.
Dirian 677 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca Ten system sporo zabiera z budżetu. Nie jesteś w stanie samemu zainstalować systemu z pendrive? Z wersji trial można korzystać za free i najwyżej z czasem kupić klucz
musichunter1x 1 323 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca Można też kupić tani klucz z demobilu na allegro. Kiedyś kupiłem dwa niekompletne biurowce za 25 zł szt i miały naklejki windows7... Aktywowałem sobie tym Windows 10, ale i tak wolę usuwać znak wodny.
kalderon 1 092 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca W dniu 30.06.2025 o 21:55, gruber99 napisał(a): by kupic gotowy komputer z systemem i zlozony, ze tylko przychodzi do Mnie i podłączam kable do gniazdka i wszystko poinstalowane działa. W tym zdaniu są usługi warte może 850-900zł To dużo szczególnie w tym budżecie i nie wiem czy zostanie na zestaw który pociągnie nowsze gry przez 5 lat.
kalderon 1 092 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca No ciężka. Po uwzględnieniu dodatków z 4600zł budżetu zostaje jakieś 3300zł na samą wydajność. Złożysz za to szybszego kompa niż laptop, głównie pod względem wydajności karty graficznej, który starczy ci na dłużej niż laptop, ale - to nie będzie sprzęt do ogrywania nowszych gierek za 5 lat.
gruber99 1 Opublikowano 2 Lipca Autor Opublikowano 2 Lipca 6 godzin temu, kalderon napisał(a): No ciężka. Po uwzględnieniu dodatków z 4600zł budżetu zostaje jakieś 3300zł na samą wydajność. Złożysz za to szybszego kompa niż laptop, głównie pod względem wydajności karty graficznej, który starczy ci na dłużej niż laptop, ale - to nie będzie sprzęt do ogrywania nowszych gierek za 5 lat. Na 5 lat starczy mi sookojnie, za 5 lat mogę zrobić mu upgrade i zmienić podzespoły. Więc czekam na propozycje
gruber99 1 Opublikowano 2 Lipca Autor Opublikowano 2 Lipca Złożyłem coś takiego. Brać? https://www.x-kom.pl/koszyk
galakty 3 337 Opublikowano 2 Lipca Opublikowano 2 Lipca Zdajesz sobie sprawę że koszyk widzisz tylko Ty?
gruber99 1 Opublikowano 2 Lipca Autor Opublikowano 2 Lipca Aaaa sorki, to to: https://www.x-kom.pl/lista/z5rk7a79p?sm=BGB1gX0O&fbclid=IwY2xjawLR4nxleHRuA2FlbQIxMQABHi3_ebntJ3HtG-s8yBGsEdqrMaoK4E2bMkoJdzVDyNdp_kQN3A9sjuCN8Oth_aem_ts3F3Se_4_1b_35ZqA2INQ Tylko ten monitor, bo tamten niedostępny. https://www.x-kom.pl/p/1333238-monitor-led-24-235-264-gigabyte-gs25f2.html
x-kom 281 Opublikowano 2 Lipca Opublikowano 2 Lipca @gruber99 podesłałeś koszyk za niecałe 5 080 zł z systemem (w wersji OEM - przypisze się do płyty głównej i nie będzie można go użyć drugi raz) oraz monitorem. Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to do zestawu ma być montaż z instalacją systemu (269 zł) i wychodzi niecałe 5400 zł. Moim zdaniem lepiej wybrać RX 9060 XT 8 GB. Tutaj zestaw za 5 046 zł z R5 7600, RX 9060 XT, systemem, monitorem itd... . W poniedziałek Lipton wrzucił ciekawy film porównujący budżetowe karty, polecam spojrzeć, tutaj zrzut z tego filmu, pod kątem wydajności (raster) kart w FullHD
gruber99 1 Opublikowano 2 Lipca Autor Opublikowano 2 Lipca A ten? Polecił Mi przez rozmowę. https://www.x-kom.pl/p/1337942-desktop-silver-monkey-x-battlestation-m1a-i5-14400f-32gb-1tb-rtx5060ti-w11x.html
kalderon 1 092 Opublikowano 2 Lipca Opublikowano 2 Lipca Moim zdaniem nie warto iść w żadną kartę która ma 8GB VRAMu. W zestawie Battlestation jest wolniejszy procesor na absolutnie paździerzowej i wykastrowanej płycie głównej. I za 5000+monitor mówimy już o budżecie rzędu 5400zł. To ile w końcu jesteś skłonny wydać?
gruber99 1 Opublikowano 2 Lipca Autor Opublikowano 2 Lipca 2 minuty temu, kalderon napisał(a): Moim zdaniem nie warto iść w żadną kartę która ma 8GB VRAMu. W zestawie Battlestation jest wolniejszy procesor na absolutnie paździerzowej i wykastrowanej płycie głównej. I za 5000+monitor mówimy już o budżecie rzędu 5400zł. To ile w końcu jesteś skłonny wydać? Maks 5500 z monitorem, i tym, ze komputer na gotowo. Czyli który zestaw z x kom wybrać?
gruber99 1 Opublikowano 2 Lipca Autor Opublikowano 2 Lipca czyli ten co poleciłeś warto zamówić i będę zadowolony i starczy mi na długo?
kalderon 1 092 Opublikowano 2 Lipca Opublikowano 2 Lipca Nie wiem na ile ci starczy, nie jestem wróżką, nikt ci nie powie w którą stronę pójdą wymagania systemowe. To jest najwydajniejszy komputer w tych pieniądzach.
gruber99 1 Opublikowano 2 Lipca Autor Opublikowano 2 Lipca 1 minutę temu, kalderon napisał(a): Nie wiem na ile ci starczy, nie jestem wróżką, nikt ci nie powie w którą stronę pójdą wymagania systemowe. To jest najwydajniejszy komputer w tych pieniądzach. Mozna link, czy samemu sobie znalezc komponenty na morele?, bo to z morele,tak?
kalderon 1 092 Opublikowano 2 Lipca Opublikowano 2 Lipca (edytowane) Stop! Mój błąd, nie widzę RAMu. Robimy od nowa... 5543zł: Jak dalej za drogo to niestety schodzimy z kartą do 9060 XT: https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-pulse-radeon-rx-9060-xt-16gb-gddr6-11350-03-20g-15250944/ Żeby nie było - różnica w wydajności to zaledwie kilka %. Edytowane 2 Lipca przez kalderon
gruber99 1 Opublikowano 2 Lipca Autor Opublikowano 2 Lipca https://www.x-kom.pl/p/1337955-desktop-silver-monkey-x-battlestation-m5a-i5-14400f-32gb-1tb-rtx5060ti-w11x.html stwierdziłem, ze chyba zamowie to, do grania w symulatory typu fs 22, 25, albo cos typu cs 2, albo kiedys wiesiek, czy gta to raczej powinno pociągnąc na wysokich ponad 60 klatek, a powiem szczerze, że juz mi się nie chce szukać, bo co ludzie to inna opinia..
gruber99 1 Opublikowano 2 Lipca Autor Opublikowano 2 Lipca 1 godzinę temu, kalderon napisał(a): Stop! Mój błąd, nie widzę RAMu. Robimy od nowa... 5543zł: Jak dalej za drogo to niestety schodzimy z kartą do 9060 XT: https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-pulse-radeon-rx-9060-xt-16gb-gddr6-11350-03-20g-15250944/ Żeby nie było - różnica w wydajności to zaledwie kilka %. Polecasz to brać? Jeśli tak, to wieczorem zamawiam.
Rekomendowane odpowiedzi