Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam pytanie.

Posiadam RTX 5070 Asus Prime Edition. 

Zaczne od tego, że z karta nie dzieje się nic złego oprócz tego, że czasami musze zresetować Total Warhammera III (tutaj może byc wina tez ostaniej aktualizacji gry albo sterów od NVIDI) brak wyświetalnia wszystkich szczegółógw a tak ogólnie to wszystko chodzi jak powinno.

Do rzeczy, zrobiłem z ciekawości benchmark jak w tytule i okazuje się, że wynik jest niższy niż podawane w internecie mówie o samej "grafice". Czy słabszy procesor niż w innych testach ma wpływ na ostateczny wynik grafiki ? Karta nie kręcona wszystko stockowe nic nie ruszane.  

Pytam z czystej ciekawości co ma wpływ do do póki wszystko chodzi jak należy to się za bardzo nie przejmuje. Bardziej jestem ciekawy czy jestem w stanie coś zrobić aby może jeszcze poprawić działanie karty :D albo gdzie mógłbym przetestowac typowo grafike aby porównac do innych kart :). 

image.thumb.png.68dbc176b0ba2a2d7715e0921e6c412e.pngZrzutekranu2025-07-07194659.thumb.png.fdc4df4c873d85086f72c7af9c04d821.png

Edytowane przez Mosiu92
Opublikowano
4 minuty temu, Mosiu92 napisał(a):

Czy słabszy procesor niż w innych testach ma wpływ na ostateczny wynik grafiki ? Karta nie kręcona wszystko stockowe nic nie ruszane.  

Proceosor nie ma wplywu na wynik, w bazie smarka przewaznie karty sa po mocnym OC wiec na stock masz normalny wynik. Po OC moj wynik na tym samym modelu to 24 468 ptk.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Karro napisał(a):

Od 5700x tez wiecej ie nalezy oczekiwać ,nigdy nie błyszczal w time spy

Widać że autor leci na fabrycznym limicie mocy i procek nie ciągnie więcej jak 76w po zdjęciu limitu można wyciągnąć okolice 12K bez dodatkowej zabawy w OC / UV

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, Karro napisał(a):

20%?jakoś tego nie widze

z zapiętym limitem 10k to norma bez limitu wynik powinien być w przedziale 11500 / 12000 zależy od chłodzenia też jakie zegary będzie trzymać w połączeniu z pbo i ujemnym offsetem da się wyciagnąć nawet 12.5k

Opublikowano
2 godziny temu, leven napisał(a):

Prawie 5K pkt niżej w CPU masz , niż okrojony 14600k bez HT :dupa:

Timespy nie robi użytku z 3dcache więc score takiego 5800x3d jest na poziomie zwykłego 5800x ze skręconym zegarem do 4450mhz ;)nie ma to żadnego znaczenia bo w grach dalej robi robotę :thumbup: 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 7.07.2025 o 19:53, Mosiu92 napisał(a):

Witam mam pytanie.

Posiadam RTX 5070 Asus Prime Edition. 

Zaczne od tego, że z karta nie dzieje się nic złego oprócz tego, że czasami musze zresetować Total Warhammera III (tutaj może byc wina tez ostaniej aktualizacji gry albo sterów od NVIDI) brak wyświetalnia wszystkich szczegółógw a tak ogólnie to wszystko chodzi jak powinno.

Do rzeczy, zrobiłem z ciekawości benchmark jak w tytule i okazuje się, że wynik jest niższy niż podawane w internecie mówie o samej "grafice". Czy słabszy procesor niż w innych testach ma wpływ na ostateczny wynik grafiki ? Karta nie kręcona wszystko stockowe nic nie ruszane.  

Pytam z czystej ciekawości co ma wpływ do do póki wszystko chodzi jak należy to się za bardzo nie przejmuje. Bardziej jestem ciekawy czy jestem w stanie coś zrobić aby może jeszcze poprawić działanie karty :D albo gdzie mógłbym przetestowac typowo grafike aby porównac do innych kart :). 

wynik masz dobry, tyle maja 5070. po OC 24-25k zależy jak mocne OC, i pamietaj że jak patrzysz wyniki z benchmarkow to najczesciej nie sa one na stabilnym OC, tylko takie zeby po prostu przeszło i wiecej pkt.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Limity ustawione, pasta wymieniana dwa miesiące temu. To chyba coś to aio nie domaga. Chociaż wentylatory skręcone i cisza pod obciążeniem

IMG_6920.thumb.jpeg.92b217ea8abd04ff59b1b2f3d9d570da.jpeg

IMG_6921.thumb.jpeg.6b1528f533c03a3241c85435ed7c23d9.jpeg

Po zmianie limitu na 90W chociaż nie przekracza 90 stopni i osiągi chyba też nie ucierpiały 

IMG_6923.thumb.jpeg.7f615a191b2eb331b0c1226180e46a6f.jpeg

IMG_6922.thumb.jpeg.4e3fe83dd595a49c422a6811047a6840.jpeg

W grze w miarę ok 

IMG_6924.thumb.jpeg.03e5837c5adc9407f80bd87cd2b1a997.jpeg

Edytowane przez 2tejszy
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, 2tejszy napisał(a):

U mnie w c23 przekracza 90 stopni na aio 360 😩 

IMG_6917.thumb.jpeg.5d6a60de60291e2c7c00f49a1127de76.jpeg

W dodatku PPT zablokowane na 100W a i tak +90c to nie jest normalne niestety :/ u mnie przy locku na 100W ten cpu ma jakies 70-72 stopnie w cinebenchu max na aio 280 ze skręconą pompą do 2000rpm, masz aio od MSI więc główny podejrzany te chłodzenia słynęły z awaryjności, nawet jak wyłączę całkowicie wentylatory na chłodnicy i nic jej nie podgrzewa od spodu (jak karta nie jest obciążona) to niewiele to zmienia co do temperatury bo transfer ciepła leży więc niskich obrotów śmigieł bym nie obwiniał ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, 2tejszy napisał(a):

Dzięki. To pora szukać nowego chłodzenia. 

Na screenie widać że pompa niby działa bo te +3000rpm to jej obroty a głównym problemem była właśnie pompa w tych chłodzeniach msi, chyba że program przekłamuje :hmm: jak przystawisz ucho do bloku to słychać ciągłą pracę bez przerywania?

Opublikowano (edytowane)

@Grolshek

Ja ze Szczecina. Dziękuję za ofertę, ale będę szukał czegoś 360 mm
@Send1N

Pompa działa. Z tego co mi wiadomo w tym chłodzeniu zastosowano kiepski płyn, który wytrąca osad i zapycha finy w miedzianym bloku. 

Edytowane przez 2tejszy
  • Upvote 1
Opublikowano

Tego procka jak coś schłodzi nawet cooler za 100zł i nie będzie dużej różnicy względem wypasionych aio (kwestia 5 stopni) natomiast będzie spora względem tej kaszany co masz teraz bo tak jak pisałem przy PPT 100W ten procek powinien mieć z 70 stopni przy pełnym obciążeniu