Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mój komputer mocno się w środku kurzy co mnie irytuje a sprężone powietrze w puszkach się kompletnie nie sprawdza. Próbowałem kilku producentów i po prostu siła nadmuchu jest zbyt słaba aby jakoś sensownie wydmuchać kurz nawet jak puszka jest pełna. 

Natknąłem się na tego typu ustrojstwa:

Amazon Maxtachi

XKom Mozos

Czy ktoś stosował tego typu sprzęty? Sprawdza się to? Siła nadmuchu większa niż w puszce powietrza czy szajs? Macie jakieś fajne sprawdzone modele? Mogą być i chińczyki od Aliego byle się to sprawdzało. 

PS: Nie do końca wiedziałem gdzie ten temat umieścić ale chyba chłodzenie to najodpowiedniejszy dział. 

Edytowane przez Asag
Opublikowano (edytowane)

To samo zrobi zwykła pompka elektryczna do materaca którą kupisz za 40zł wkręcasz cienką dyszę + izolujesz dodatkowo taśmą izolacyjną aby zrobić jak największe ciśnienie i robi robotę ;) sam używam pompki :E 

1.jpg

Edytowane przez Send1N
  • Like 2
  • Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano

Mam coś takiego, od zawsze używałem sprężonego powietrza, a teraz już nie muszę. Może pierwszy bieg nie jest najlepszy, ale na 2 i 3 idzie już przedmuchać kompa, jest dużo wydajniejsze i lepsze od sprężonego powietrza w puszce, które z czasem się zużywa i staje się mniej wydajne.

To co zostało zaproponowane wydaje się być wydajniejsze.

Takie coś, kupione na allegro, zdjęcie z allegro. kosztowało mnie 106zł. 
903da6fc46399ae77d9075c522a9.jpg.0b4e518136b9c771c8b1189ea398f691.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Mam coś takiego, od zawsze używałem sprężonego powietrza, a teraz już nie muszę. Może pierwszy bieg nie jest najlepszy, ale na 2 i 3 idzie już przedmuchać kompa, jest dużo wydajniejsze i lepsze od sprężonego powietrza w puszce, które z czasem się zużywa i staje się mniej wydajne.

To co zostało zaproponowane wydaje się być wydajniejsze.

Takie coś, kupione na allegro, zdjęcie z allegro. kosztowało mnie 106zł. 
903da6fc46399ae77d9075c522a9.jpg.0b4e518136b9c771c8b1189ea398f691.jpg

Jakiś namiar może? Cztery puszki powietrza tyle kosztują.

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Grolshek napisał(a):

Jakiś namiar może? Cztery puszki powietrza tyle kosztują.

Po opisie i zdjęciach stwierdzam, że to jest chyba to samo co ja mam, to jest konto kogoś innego- widzę staż 4 miesiące, konto od kogo kupiłem zostało zawieszone:E 
Zapewne idzie kupić bezpośrednio z Chin i taniej.
https://allegro.pl/oferta/elektryczna-dmuchawa-odkurzacz-komputerowy-kompresor-air-3w1-68w-51000rpm-17408517105

edit

Dodam, że na maksymalnej mocy- 3 poziomie, to bateria szybciej padnie- aż tak długo nie używałem ale powinno wystarczyć na czyszczenie kompa.

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, MarcoSimone napisał(a):

Widzę że ja pompką a ty z kolei czajnikiem, można i tak xD 

Wracając do tematu to tego typu dmuchawy są sporo wydajniejsze od tego powietrza w puszkach.... które w dodatku traci moc wraz ze spadkiem pojemności podczas psikania + dodatkowo się skrapla jak się pod złym kontem używa ;) Moim zdaniem najlepiej właśnie kupić przewodową wersje zamiast bawić się w ładowanie akumulatora, te dmuchawy szybko wyczerpują baterię.

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, Send1N napisał(a):

które w dodatku traci moc wraz ze spadkiem pojemności podczas psikania + dodatkowo się skrapla jak się pod złym kontem używa

Mnie to denerwowało, dlatego wtedy pisaliśmy na pm o tym i poszedłem w takie coś, wiadomo, że nie jest to jakaś super moc ale nadal lepsze niż sprężone powietrze, które właśnie "gaśnie" wraz ze spadkiem pojemności, a jeszcze trzeba trzymać pionowo, bo inaczej lipa, czasem psiknie wodą co też się potrafiło zdarzyć. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Każde w puszcze sie tak zachowuje nie zależnie czy kupisz takie za 10zl czy za 50 dlatego za firme nie ma co przepłacać bo to to samo badziewie ;) sprężonego powietrza można użyć też jako zamrażacz psikając w coś końcówką do dołu zamiast standardowo, raz naprawiłem puszką sprężonego powietrza kostkę z softem w TV zamrażając ją na chwile sprężonym powietrzem :E 

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
Opublikowano

Ja mam Mozos XB1 (ten co podlinkowałes tylko bez max). U mnie się sprawdza dobrze, nie tylko przy PC czy laptopach, ale nawet i w kuchni czy na balkonie. Możesz sobie dmuchawę do rozpalania grila nawet z tego zrobić. Dla mnie fajna sprawa. 

Opublikowano
W dniu 12.07.2025 o 12:41, cross napisał(a):

Według mnie lepiej poszukać czegoś takiego na Aliexpress, chociażby coś takiego

Mam coś podobnego, daje radę jak diabli, skrzynka na balkon i tyle kurzu wylatuje że szok :E 

I przydaje się do innych rzeczy przy okazji. 

Opublikowano (edytowane)

To samo kupisz na ali za połowę mniej, patrz tylko na pojemność akumulatora i moc dmuchawy w rpm reszta nie ma znaczenia jakie tam logo będzie namalowane :E + za te zbędne akcesoria "GRATIS" też sobie doliczają przecież, nie ma nic za darmo xD Te czarne pędzelki elektrostatyczne kompletnie nie nadają się do zbierania kurzu  jak coś bo włosie jest twarde jak w szczotce do WC (zdecydowanie lepiej sprawdza się pędzelek do nakładania pudru z damskiej kosmetyczki) do czyszczenia PCB z topnika też jest kiepskie (w tym przypadku zdecydowanie lepiej działa szczoteczka do zębów) więc jest to zbędny balast tak samo jak wszystkie te śrubokręciki i plastikowe szpatułki dodawane np do PTM'a ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
Godzinę temu, ket_rab napisał(a):

@Kadajo ten zestaw co podlinkowałeś ciekawy ale to już 199 zł.

Jak ten suwak obrotów się sprawdza? Długo jej używasz?

Jakoś 7 miesięcy już.

Suwak sprawdza się super i ustawienie obrotów jest płynne.

Opublikowano (edytowane)

popatrzcie na te mini odkurzaczo dmuchawki na aliexpress. Mam w sumie 2. Jeden ma na tyl taka specjalna waska koncowke i dmucha calkiem dobrze. Drugi szerszy wylot ale mocniejszy. Kosztuje grosze a w razie jak nie podpasuje mozna zwrocic co zazwyczaj konczy sie tym, ze nie trzeba nic odsylac tylko oddaja kase :)

https://www.aliexpress.com/ssr/300000512/BundleDeals2

image.png.672fbff1e37fbb5d9a539afb4e6ca812.png

Edytowane przez Michaelred
Opublikowano (edytowane)

Regularne mycie/odkurzanie + ścieranie kurzu i problem zniwelujecie do minimum, że mocniejszym pierdnięciem odkurzycie komputer :E  a żadnym pedantem czy czyściochem nie jestem :) oczywiście obudowa z meshami czy jak to tam się zwie też wskazana, dwa lata komputer i tylko te meshe musiałem lekko przedmuchać ze 3 razy.

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Michaelred napisał(a):

popatrzcie na te mini odkurzaczo dmuchawki na aliexpress. Mam w sumie 2. Jeden ma na tyl taka specjalna waska koncowke i dmucha calkiem dobrze. Drugi szerszy wylot ale mocniejszy. Kosztuje grosze a w razie jak nie podpasuje mozna zwrocic co zazwyczaj konczy sie tym, ze nie trzeba nic odsylac tylko oddaja kase :)

Dużo ludzi z tego co słyszałem robi właśnie taką cebulę na ali... nawet jak sprzęt pasuje i jest sprawny udają że coś jest nie halo i dostają zwrot kaski bez odsyłki towaru :E :E Niestety mi się nie poszczęściło, wczoraj przyszły mi dwie lampki rowerowe na kierownicę jedna dla mnie dluga dla kumpla ta dla kumpla przyszła uszkodzona xD i musze odesłać obie lub zgodzić się na zawrotne 4 zł i 37groszy rekompensaty od sprzedającego LOL