Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Lordów :D

Panowie od 6 lat jade na i5 8400 sparowanego z Aorusem 1080Ti.

Karta jeszcze całkiem nieźle sobie radzi ale chciałbym zamienić podstawkę na coś nowszego, chłodnego i żeby poczuć jakieś większe kopnięcie.

Nie chce topowych bebechów ale czy za 1500-2000 zestaw procek+ram+płyta coś da się dobrego złożyć? Intel czy AMD?

Dzięki za każdą pomoc 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chcesz "memowo" to możesz zmienić na 8400f za 350 zł :E 60fps i tak będzie trzymał praktycznie wszędzie. 
Płytę można wziąć za 480 zł np. 
 Asrock B850M-X R2.0... Procesora i tak nie ma co pchać powyżej 88w, a ryzen 8400f zachowuje prawie całą wydajność w grach przy 44w, choć 7500f nadal będzie ciut wydajniejszy przy 44w.

Gdy 200 zł nie robi różnicy to śmiało bierz 7500f, bo warto dopłacić w normalnym komputerze. ;) 
Asrock zleciał z ceny, ponieważ mieli problemy z płytami b850, ale ponoć zostało to naprawione. 

Ceny podaje ze sferis:
https://www.sferis.pl/udostepniona-lista/353983,578045,354219/7d1c2b

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
8 godzin temu, Avokado napisał(a):

Nie chce topowych bebechów ale czy za 1500-2000 zestaw procek+ram+płyta coś da się dobrego złożyć? Intel czy AMD?

Nie napisales czy ma byc nowe czy moze byc uzywane. Ale tak da sie w tej cenie zlozyc bardzo wydajny tandem na intelu w oparciu o 14600kf a na uzywka 7800x3d + tanie b650/b850 i ram, lub cos taniszego mniej wydajnego ale nowego na 8/16.

Opublikowano (edytowane)

zdecydowanie sprzęt NOWY - chce żeby było chłodno, nie chce wydajności kosztem piecyka przy nogach ;-)

Od zawsze miałem Intela, ale jak posiłkuje się opiniami od "liptona" to podobno AMD teraz baaaardzo dobrze sobie radzi, ale jestem otwarty na wszystko co sprawdzone wydajne i bezawaryjne

No i najwaźniejsze, nie robie żadnego OC.

Edytowane przez Avokado
Opublikowano

7500f +gigabyte b650 eagle + 2x 16GB

580zł + 520zł + 330-440zł (byle CL 30 36-36 było przy EXPO na 6000MT/s)

Z takiego proca mógłbyś nawet przeskakiwać na 12400f/ryzen 5600, jakby znaleźć uczciwego sprzedawcę i w fajnej cenie. Wtedy w ogóle upgrade wyszedły grosze, ale zmieniłbyś zabytkowego szrota na komputer "zacofany", więc o ile nie masz genialnych powodów jak zagospodarować te kilka stówek inaczej, to nie zawracaj sobie tym nawet głowy tylko bierz nowoczesne AM5.

A, cooler. 

170-220zł wystarczy na bardzo dobry cooler który poradzi sobie z nawet 9800x3d.

Opublikowano
1 godzinę temu, VRman napisał(a):

z nawet 9800x3d

9800X3d to oszczędny i chłodny procek.

6 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Asrock zleciał z ceny, ponieważ mieli problemy z płytami b850, ale ponoć zostało to naprawione. 

Został naprawiony problem z czarnym ekranem/odmową startu. W sprawie eksplozji procków z X3D cisza.

1 godzinę temu, VRman napisał(a):

+gigabyte b650 eagle

2,5-gigowy LAN + złącze optyczne audio:
https://www.ceneo.pl/142748918

Bez złącza optycznego za to z łącznością bezprzewodową
:https://www.ceneo.pl/157713461

Tak na dobra srawę to i Ryzena 7700 można wcisnąć (procek 800zł, płyta 550, RAM 425).

Opublikowano

Ten Ryzen 7700 właśnie brzmi bardzo ciekawie, no i ten Intel i5-14600KF, bestia ale kurcze jak to się potrafi dogrzać - szok. Czytam, że zbijanie napięcia pozwala obniżyć znacznie temperatury ale taki techniczny to nie jestem, ale procek na papierze robi mega wrażenie.

Opublikowano (edytowane)

Na AM5 obniżanie napięcia jest bajecznie proste. Można walnąć automatyczny curve optimizer w programie ryzen master. W ciągu paru godzin ustali Ci napięcia dla każdego rdzenia, a następnie możesz to podwyższyć o 3-5 punktów na każdym rdzeniu, bo zazwyczaj daje trochę za małe, przynajmniej u mnie, ale tam jeszcze dopieszczam każdego ręcznie, wiec czasem jest to tylko 1 wartość, czasem 3.

Jeśli nie planujesz czegokolwiek ruszać, to można kupić nawet A620, ponieważ tam nie ma tych opcji.
Asrock A620m Pro Rs ma 3 sloty na dyski m2, ale u mnie odpadła z rozważań, ponieważ nie ma tych funkcji. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
39 minut temu, kalderon napisał(a):

2,5-gigowy LAN + złącze optyczne audio:
https://www.ceneo.pl/142748918

Po tej wtopie z oprogramowaniem (BIOS) na początku AM5 wolę ich omijać. Ich podejście do biznesu i klientów też w ostatnich 2 latach sugeruje, że rządzą tam jacyś chorzy ludzie. Raz dali tak mocno ciała, to kij wie czy nie wyjdzie coś innego. Np. zabugowany bios i niemożliwość downgrade'u do starszej wersji. Poza tym nie śledziłem i mi się nie chce robić rozeznania czy to aby na pewno tylko był problem softu czy może coś nie tak z designem płyty i może do dziś coś z nimi nie tak? 

Starczy mi Asusów. Miałem ich z 7 przez ostatnie 30 lat. W tym ostatnie 3 kompy na Asusach. W tym kompie z którego to piszę szwankują od początku:

- 2 porty SATA

- porty USB

- jeden port USB po prostu zabija każdego pena jakiego do niego podepnę.
- cyrki z OC. Z 4.9 coraz niżej i niżej. Mimo bardzo bezpiecznych ustawień. Już zeszło do 4.2 bo na 4.5 niestabilne to badziewie :E

Także czas na MSI, Gigabyte'a a może asrocka jak do czasu zakupu się sprawa wyklaruje. Asus posiedzi na razie na ławce rezerwowej ;)

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, Avokado napisał(a):

Ten Ryzen 7700 właśnie brzmi bardzo ciekawie, no i ten Intel i5-14600KF, bestia ale kurcze jak to się potrafi dogrzać - szok. Czytam, że zbijanie napięcia pozwala obniżyć znacznie temperatury ale taki techniczny to nie jestem, ale procek na papierze robi mega wrażenie.

Chcesz mieć spokój weź tego 7700, chcesz dłubać i się bawić w piekarniku weź 14600KF.

• Upvote 1