terminus 7 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Cześć Proszę o poradę. Mam nowy komputer, ryzen 7700 + płyta asus b650e max gaming wifi + 2x16GB ram ddr5 6000 cl30, rx9070xt, limit mocy ryzena 88W i po zainstalowaniu windowsa iot lsct zacząłem go trochę testować i nie do końca coś mi się zgadza. Niepokoi mnie dość niski wynik w cinebench r23. Na stock - bez zmiany w biosie niczego dostaję 18500 - zegary obserwowane w hwinfo około 4850MHz, jak w biosie w ai overcloking tuning ustawię pamięci na expo I lub expo tweaked to mój wynik w cinebench r23 spada do 18320 - zegary procesora podczas testu około 4750MHz czyli około 100MHz mniej. Uruchomiłem u siebie ryzen mastera i po 1,5 godzinnym kręceniu zaproponował -50 na każdy rdzeń. Zmieniłem to na -48 - tyle było stabilne po 2h w prime95 i teraz podczas testu cinebench zegary minimalnie przekraczają 5GHz i wynik to 19373. Co robię nie tak? Czy te wyniki nie powinny być wyższe? Skąd takie szalone propozycje -50 na wszystkich rdzeniach i czemu mi tak słabo boostują rdzenie? Zdecydowanie limitem jest limit mocy. Temperatura na procesorze nie przekracza 65 stopni. Sterowniki wszystkie zainstalowane poprawnie.
terminus 7 Opublikowano 27 Lipca Autor Opublikowano 27 Lipca Serio? Patrzyłem po testach procesora i powinno być blisko 19 tyś przy braku uv. Z uv powinno być > 20tyś. Tak pokazuje Internet. Brakuje mi do szczęścia tych 500 - 600 punktów. Próbowałem pytać AI i dostałem odpowiedź, że mam niski i wynik i raczej bez uv powinno być od 19 do 20 tyś. Jeszcze lepiej Szukam dziury w całym?
kalderon 1 086 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca 1k w tę czy we w tę to normalna wariacja pomiędzy różnymi sztukami procesora. 1
wallec 799 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Ustaw zegar na sztywno dla wszystkich rdzeni w bios. 5000MHz na start i szukaj napięcia vcore, na ktrym będzie stabilnie. 1
bourne2008 1 202 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca (edytowane) Zdejmij limit mocy i będzie więcej Te propozycje od Ryzen master nie będą stabilne. Odpal OCCT na godzinkę i zobaczysz Edytowane 27 Lipca przez bourne2008 1 1
Phoenix. 4 711 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Na domyslnym limicie 88W nic wiecej nie osiagniesz, jak sciagniesz limity jak dla 7700X to bedzie wiecej ptk. Nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma. 1
terminus 7 Opublikowano 27 Lipca Autor Opublikowano 27 Lipca (edytowane) 2 godziny temu, wallec napisał(a): Ustaw zegar na sztywno dla wszystkich rdzeni w bios. 5000MHz na start i szukaj napięcia vcore, na ktrym będzie stabilnie. Nawet spróbowałem, pobawiłem się napięciem vcore i core ratio ale przy tym co bym chciał moc leci w kosmos, mimo wszystko chciałbym zachować ten power limit 88W. Ale zrozumiałem, przy moim power limicie nie mam na to szans. I za to dziękuję. Trochę się śmieje przez łzy bo wczoraj wydawało mi się, że trafiłem 6 w totka - super procesor, z offsetem -48 wytrzymał 2h w prime95 bez błędów, działa stabilnie przy fclk=2200MHz ale dziś spojrzałem na wyniki i entuzjazm opadł moje -48 to dużo mniej niż u innych -30 patrząc na wynik cinebench. Edytowane 27 Lipca przez terminus
wallec 799 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Pokombinuj, moc leci w kosmos tylko pod pełnym syntetykiem a osiągniesz maksymalną możliwą moc w grach ponieważ wszystkie rdzenie będą miały takie same taktowanie i scheulder nie będzie musiał ich "wybudzać" podczas przeskoków.
terminus 7 Opublikowano 27 Lipca Autor Opublikowano 27 Lipca (edytowane) W cinebench dla 5GHz mój procesor pobiera około 1,1V w prime95 dla zegara 4,75GHz około 0,985V - przy tych wartościach pozostaję w limicie 88W, chyba nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko Spróbuję może ustawić te 1,1V i 5GHz z palucha i zobaczę na ile będzie wskakiwała moc w grach w które gram - dobra droga czy pudło? Edytowane 27 Lipca przez terminus
wallec 799 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca (edytowane) Najlepsza droga, może uda Ci się dogonić i5 12600k Edytowane 27 Lipca przez wallec
terminus 7 Opublikowano 27 Lipca Autor Opublikowano 27 Lipca 5,3GHz, vcore 1,14V - stabilności nie sprawdzałem, 72 stopnie, 104W CPU PPT
bourne2008 1 202 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca I wystarczy. Powyżej będzie już bardzo kiepski współczynnik perf/W.
terminus 7 Opublikowano 28 Lipca Autor Opublikowano 28 Lipca Ale to niestety okazało się niestabilne w prime95 Stabilne mam 5GHz, 1,07V, 113W, 74c - wartości spisane z hwinfo podczas działania prime95.
bourne2008 1 202 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca (edytowane) Wywala błąd czy resetuje się? Często jest tak, że wystarczy obniżyć curve dla któregoś pojedynczego rdzenia i będzie stabilnie. Edytowane 28 Lipca przez bourne2008
terminus 7 Opublikowano 28 Lipca Autor Opublikowano 28 Lipca (edytowane) Restart. Te ustawienia były z palucha, w tym wypadku nie korzystałem z curve. Do ilu bezpiecznie mogę zjechać z core soc i jak testować stabilność? Szukam dodatkowych pokładów darmowej mocy dla rdzeni Teraz z automatu mam 1.24V. Edytowane 28 Lipca przez terminus
Phoenix. 4 711 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca Manualne nastawy na ryzenach to najgorsze co moze byc Bo ustawiajac cpu pod syntetyka zawsze stracisz zegary w grach.
terminus 7 Opublikowano 28 Lipca Autor Opublikowano 28 Lipca (edytowane) 13 minut temu, Phoenix. napisał(a): Manualne nastawy na ryzenach to najgorsze co moze byc Bo ustawiajac cpu pod syntetyka zawsze stracisz zegary w grach. Zauważyłem to. Docelowo pewnie zostawię optymalizację na krzywych. To powyżej raczej dla zabawy, w sumie fajniejsze niż granie Ale notatki prowadzę gdybym jednak zmienił zdanie Edytowane 28 Lipca przez terminus
krzysiek_1990 74 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca (edytowane) Zrób se tak jak ja według filmu i walnij 5000. W cinebenchu będziesz miał 18400-18700. Napięcie będzie w okolicy 1.1v i będzie ppt dobijać do 88w. W grach mam 45-50 stopni. Cinebench 70 stopni. Shadery 75 stopni. Szkoda sprzętu żylować na jakieś syntetyki. Ew zabawa z CO + vsoc (1.15-1.2). Albo w biosie mnożnik zmniejsz Edytowane 28 Lipca przez krzysiek_1990 1
terminus 7 Opublikowano 28 Lipca Autor Opublikowano 28 Lipca (edytowane) Na razie doszedłem do tego punktu: power limit 88W, temperatura nie przekracza 65 stopni, curve offset -48 all cores, fclk 2200, core soc 1,1V, pamięci - profil EXPO TWEAKED na pycie asusa (niestety chyba trafiły mi się m-die, mogę w sumie jeszcze je oddać ale nie wiem czy a-die wiele zmieni)- badanie stabilności - kilkugodzinne testy w aida64, prime95, testmem5 - pewnie to mało ale do komputera do gier i zabawy chyba wystarczy Fajnie by się było otrzeć o 20 tyś - jak ktoś widzi jeszcze pole do poprawy bez znaczącego spadku stabilności to chętnie przyjmę porady. Core soc niżej nie próbowałem - AI twierdzi, że jestem na granicy. Godzinę temu, krzysiek_1990 napisał(a): Zrób se tak jak ja według filmu i walnij 5000. W cinebenchu będziesz miał 18400-18700. Napięcie będzie w okolicy 1.1v i będzie ppt dobijać do 88w. W grach mam 45-50 stopni. Cinebench 70 stopni. Shadery 75 stopni. Szkoda sprzętu żylować na jakieś syntetyki. Ew zabawa z CO + vsoc (1.15-1.2). Albo w biosie mnożnik zmniejsz mam to przetestowane wcześniej, niestety albo coś robię nie tak albo mam dziadowski procesor - u mnie jest tak: stabilne mam 5GHz, 1,07V, 113W, 74c w syntetyku (prime95) Edytowane 28 Lipca przez terminus
Grolshek 515 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca (edytowane) Więcej bym nie grzebał. Docisnąłem lekko ponad 20k przy fajnie ustawionych pamięciach. Screena mam chyba na kompie w domu. Nie ja ustawiałem dostałem gotowca. Na co dzień jadę na Cu-20, kaganiec na 88W, rdzenie w grach boostują do 5500, temperatura żadna, wydajności aż za dużo. W R23 wychodzi w zależności czy właczę klimę czy nie od 19000 do 19400 i nie ma to żadnego wpływu na działanie kompa codzienne. Jak masz ochotę się pobawić to wyślę ci z domu timingi do Goodramów z podpisu może przypasują. Mi dały dużo. Edytowane 28 Lipca przez Grolshek 1
terminus 7 Opublikowano 28 Lipca Autor Opublikowano 28 Lipca Jasne, jeśli to nie problem to podeślij.
Grolshek 515 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca (edytowane) 2 godziny temu, terminus napisał(a): Jasne, jeśli to nie problem to podeślij. Takie któryś z przemiłych użytkowników mi podał, takie przepisałem i już nic nie grzebię bo jest idealnie. Edytowane 28 Lipca przez Grolshek
Rekomendowane odpowiedzi