Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

chciałem się poradzić specjalistów w jakie podzespoły najlepiej się zaopatrzyć jeśli chodzi o dzisiejsze wymogi rynku gier np. Battlefield, COD, Cyberpunk.. żeby pograć na full ustawieniach w 1440p.

Zależy mi na kompletnym zestawie bez udziwnień, rgb, bajerów itp. Ma być wydajnie i chłodno, bo buda i tak będzie schowana.

Budżet nie jest określony ale też nie jest nieograniczony ;) Chciałbym poznać taki wariant/y który w zupełności wystarczy za normalne pieniądze (bez przepłacania za coś co nie doda wydajności) gdzie wszystko się zazębi i będzie "latać".

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, kalderon napisał(a):

Zestaw najwydajniejszy jaki się da zmieścić w budżecie więc podaj jakąś kwotę jako punkt wyjściowy.

Ciężko określić, bo założenie jest takie, że mam czystą wydajność bez bajerów które np. FPSów nie dodadzą, a cenowo wyjdzie na pewno taniej ale nie wiem jakie kwoty to mogą być.

Może na początek przyjąć ok. 5k zł? Myślałem oprzeć się na platformie AMD - np. GPU RX 9070 XT i dobry CPU który współgra + reszta peryferii o ile jest to osiągalne. Oczywiście jeśli jest inna propozycja (w tym cenowa) to też chętnie przyjmę wszelakie informacje:)

Edytowane przez klockowaty
Opublikowano

W 5k będzie ciężko zmieścić 9070 XT z mocnym prockiem do strzelanek. Tutaj innemu użytkownikowi proponujemy zestaw z 9070 XT za 6k i poniżej ciężko będzie zejść:

A procek z X3D nie zaszkodzi, tyle że 7800X3D to kolejne 500zł.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Bezpieczniejszy budżet to raczej okolice ~7k pod takie wymagania:

https://www.morele.net/inventory/info/fb819de6/

Opcjonalne dopłaty:

- 5070 Ti: https://www.morele.net/karta-graficzna-inno3d-geforce-rtx-5070-ti-x3-16gb-gddr7-dlss4-n507t3-16d7-176068n-14702206/ - głównie dla ray-tracingu (w końcu pisałeś o full detalach, a RTX lepiej ogarnia ray-tracing), no i DLSS też nadal ma przewagę nad FSR (mowa o upscalerach obrazu)

- 9800X3D: https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-7-9800x3d-4-7-ghz-96-mb-oem-100-000001084-14209712/ - tutaj dopłata już ma mniejszy sens, ale jak składasz to na kilka lat do przodu to można dorzucić, jeszcze wydajniejszy procek

Edytowane przez Dirian
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@klockowatyJeszcze podaj ile FPS oczekujesz i w jakich grach, bo zaraz dostaniesz zestaw esportowy pod 480fps, a może masz monitor 144hz 1440p. :E 
Jak jeszcze grałem w COD, za czasów oryginalnego MW2 to na 60fps kręciło się takie wyniki, że wyzywali człowieka od hakerów, a teraz na 120fps ludziom mało. 

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za podesłane info.

W takim razie mam jeszcze pytania bazując na liście potencjalnych podzespołów:

- CPU: Ryzen 5 z przodu któryś z modeli w ogóle brać pod uwagę, jest sens? 

- GPU: prawdopodobnie RX 9070 XT

- MOBO: B650 - B850, tutaj to w sumie głównie mi zależy żeby działało z resztą podzespołów bez ograniczania ich, WiFi, sensowne audio (raczej nie będę osobnej karty ogarniał chociaż kto wie :hmm: jak lepiej w tym temacie? - finanse)

- RAM: oprócz GoodRam IRDM co jeszcze warto wziąć pod uwagę?

- PSU: jakaś jeszcze alternatywa-taniej czy nie ma co?

- SSD: Kingston KC3000 czy alternatywa-taniej?

- Chłodzenie CPU: Phantom Spirit 120 czy alternatywa-taniej?

- Buda: Night Hunter Chieftec alternatywa czy najlepszy możliwy wybór w tym budżecie żeby zmieścić wszystko i na przewiew?

Ogólnie tam gdzie zaznaczyłem "taniej" to jedynie chciałbym poznać opinie czy coś jeszcze da się urwać, a równie dobrze (bez większej różnicy) będzie śmigać.

Niestety czasy GTX 560-GTX 1070 / i5-650 - 4 gen. dawno minęły kiedy było się zapalonym graczem i lekkim entuzjastą PC na bieżąco więc wolę podpytać o to gdzie mam zagwozdkę :P

Edytowane przez klockowaty
Opublikowano (edytowane)

Jak ma być taniej to można wziąć Ryzena 5 7500F, ale raczej doplacilbym do Ryzena 7 7700 (wersja OEM / Tray) żeby mieć te 8 rdzeni.

Jak potrzebna dobra integra to MOBO do zmiany na https://www.x-kom.pl/p/1079836-plyta-glowna-socket-am5-asus-rog-strix-b650-a-gaming-wifi.html

SSD można dac ten WD SN7100 czy Patriot VP4300 Lite,  stówka w kieszeni a dalej dobre dyski i spokojnie starcza.

Zasilacz - ten Chieftec co podałem jest nie do przebicia w tym budżecie. Taniej bym nie schodził bo oszczędzisz 50 zł a będzie zasilacz jakościowo dużo gorszy.

RAM szukaj w sumie cokolwiek 6000 MHz CL30, sprawdzone są GoodRAMy, Lexar Ares, Patriot Viper.

Buda jak z zasilaczem - Chieftec pozamiatał cenami i nic lepszego w tej kasie nie ma. Ten Hunter spokojnie mógłby powyżej 3 stówy kosztowac i dalej by się bronił.

Edytowane przez Dirian
  • Thanks 1
Opublikowano

- BUDA: Chieftec Night Hunter

- RAM: Patriot Viper Venom, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30

- PSU: Chieftec Vega 850W / modularny

- SSD: Patriot VP4300 Lite 2TB

- MOBO: Asus ROG STRIX B650-A GAMING WIFI

- GPU: Radeon RX 9070 XT

- CPU: Ryzen 7 7700 / 7800X3D

- Chłodzenie CPU: Thermalright Phantom Spirit 120

1. Co do GPU to jaki model jest polecany/warty? Oglądałem te porównania na YT i takie Red Devil, Nitro+, Taichi najlepsze z tego co zrozumiałem ale czy warto? Parę stówek różnicy jest względem tańszych wariantów.

Ewentualnie czy ten zestaw jest OK pod zmianę na RTX'a 5070Ti i w górę jakimś cudem? (pytanie w razie co)

2. Co do CPU to niezależnie jakie wybiorę to i tak wszystko jest spoko w tym zestawie? W celu upewnienia :red:

3. Co do chłodzenia CPU to zostaje i nie ma co szukać alternatywy?

4. Co do MOBO jest wystarczające z zapasem pod resztę konfigu?

5. Co do obudowy to wszystko się zmieści nawet uwzględniając zmiany (co napisałem wcześniej) w GPU czy to zmiana producenta czy wybór modelu? Dodatkowo czy wentyle standardowe do zmiany (na jakie?) czy te z zestawu wystarczą?

Jak rozumiem o resztę nie trzeba pytać ;)

Opublikowano (edytowane)

1. Powercolor Hellhound czy Sapphire Pulse mają ciche i wydajne chłodzenia i nie kosztują fortuny. Można tu wrzucić nawet RTX 5080 i będzie ok.

2. Tak

3. Phantom Spirit albo Be Quiet Pure Rock 3 (ten z 2 wieżami) to na ten moment chyba najsensowniejsze coolery. BQ na w sumie lepsze wentyle więc jak priorytet to cisza to można podmienić, ale Phantom przy tych prockach też będzie mieć dobrą kulturę. Co nie weźmiesz będzie ok z tych 2.

4. Tak to bardzo dobra płyta 

5. Ta buda jest bardzo pojemna więc wszystko wejdzie z dużym zapasem. Wentyle z zestawu są przyzwoite, raczej nie ma co ich wymieniać na gwałt. To już najlepiej samemu ocenić.

Edytowane przez Dirian
  • Thanks 1
Opublikowano

No to super, z grubsza ogarnięte :D

Ogólnie mam jeszcze czas na złożenie całości ale powoli mogę chociaż tą drobnicę załatwiać mianowicie: buda, ram, psu, ssd, chłodzenie cpu. Raczej w tych podzespołach na przestrzeni 1-3 miesięcy nie będzie rewolucji i większych zmian cenowych?

Bo cpu, gpu, mobo znacznie więcej stoją jednostkowo i tutaj chyba warto w tym buforze czasowym wyczekiwać promki/zjazdu cen? 

Opublikowano
4 godziny temu, Dirian napisał(a):

SSD można dac ten WD SN7100 czy Patriot VP4300 Lite,  stówka w kieszeni a dalej dobre dyski i spokojnie starcza.

Nie stówka, wariant 2TB jest w promo w X-komie za 529zł, a WD czy Patriot kosztują ok. 500zł. Oszczędzamy 20zł względem topowego dysku z DRAMem.

3 godziny temu, klockowaty napisał(a):

czy ten zestaw jest OK pod zmianę na RTX'a 5070Ti

5070 ti ma podobną wydajność co 9070 XT, skoro grasz w strzelanki to lepiej dołożyć do Ryzena z X3D.

3 godziny temu, Dirian napisał(a):

Powercolor Hellhound czy Sapphire Pulse mają ciche i wydajne chłodzenia i nie kosztują fortuny.

Ze wskazaniem na Hellhounda - Pulse ma mniej wydajne pamięci Samsunga i tu i ówdzie ma kilka klatek mniej. A że skoro oba są w tej samej cenie...