Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Kris194 napisał(a):

Jak to ma być faktycznie coś oszczędnościowego to nie lepiej obligacje indeksowane inflacją zamiast konta?

W sumie roczne obligacje na 5% wyglądają całkiem przyzwoicie.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, JacekRTX napisał(a):

Złoto nieźle zanurkowało :hihot:

Dobry moment żeby kupić, choć długo terminowo to te parę dyszek i tak nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia. Zależy ile i na jak długo się bierze. Ja w 2023 brałem po 8 tys z hakiem. 

Screenshot_20250813-002207.thumb.png.808f908b66c493b800cd558efe5178d1.png

Bez sensu te konta oszczędnościowe są imo. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano
15 godzin temu, JacekRTX napisał(a):

W sumie roczne obligacje na 5% wyglądają całkiem przyzwoicie.

One mają co miesiąc inne oprocentowanie. 

Wszystko zależy kiedy musisz wyjąć pieniądze. Jeśli niedługo to konta oszczędnościowe spokojnie 5-6% złapiesz, jak kilka lat to obligacje albo TOS albo COI. 

Opublikowano
15 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Od 4 lat ładuje w krypto i żadne obligacje by mi tyle nie dały. 

Kumpel też ładował. Mógł kupić dwie kawalerki w Wawie ale mówi: szkoda pewnie wzrośnie. Potem mógł sobie kupić za to co miał dwa namioty a teraz powoli odbudowuje straty. Krypto to spekulacja a nie inwestycja.

• Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Grolshek napisał(a):

Kumpel też ładował. Mógł kupić dwie kawalerki w Wawie ale mówi: szkoda pewnie wzrośnie. Potem mógł sobie kupić za to co miał dwa namioty a teraz powoli odbudowuje straty. Krypto to spekulacja a nie inwestycja.

Inwestuje w eth, zobacz sobie wykres z ostatnich 4 lat. Jak zacznie spadać to wyjmę I tyle. Póki co mam taką stopę zwrotu, że żaden bank czy fi by mi nigdy tyle nie dał. 

Opublikowano
Godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Inwestuje w eth, zobacz sobie wykres z ostatnich 4 lat. Jak zacznie spadać to wyjmę I tyle. Póki co mam taką stopę zwrotu, że żaden bank czy fi by mi nigdy tyle nie dał. 

A masz stop loss? Bo walnąć to może 30% albo i lepiej w ciągu kilku godzin :E Sam mam krypto, ale raczej małe kwoty. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, galakty napisał(a):

A masz stop loss? Bo walnąć to może 30% albo i lepiej w ciągu kilku godzin :E Sam mam krypto, ale raczej małe kwoty. 

Stop lossów na spocie się raczej nie ustawia. A spadki 30% i nizej w ciągu kilku godzin to raczej na mniejszych altach jedynie. 

Jak inwestujesz długoterminowo to generalnie nie powinieneś się tym przejmować. Ale praktycznie górka hossy (obecnie) to bardzo zły moment na wchodzenie w rynek. 

Tzn, jak najbardziej można się bawić, ale nie nazwałbym krypto low-riskowymi aktywami

Edytowane przez SM_M4E5TRO
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Jaki % oszczędności w to ładujesz ??

8 godzin temu, galakty napisał(a):

Jeśli niedługo to konta oszczędnościowe spokojnie 5-6% złapiesz, jak kilka lat to obligacje albo TOS albo COI. 

W większości przypadków te "promocyjne" oszczędnościowe konta są obwarowane wieloma warunkami, a 6% dają to na ogół na 2-3 miesiące. Mnie już ta zabawa zmęczyła. Wrzuciłem sporo kasy w obligacje 3 letnie jak jeszcze stały po 5,6%. Jak mi za chwilę pospadają lokaty to chyba kupię trochę złota i zakopie na działce, przy dobrych wiatrach na emeryturę podwoi wartość :E albo w jakieś "stabilne" akcje- nie wiem. Wiem na pewno, że już mi się odbija przerzucanie pieniędzy między bankami co 2-3 miesiące. Człowiek się gubi gdzie ma konta pootwierane. Kiedyś przez ten burdel miałam ciepło jak nie potrafiłem się 70K po jednej lokacie doszukać. Okazało się, że przez pomyłkę wpisałem żeby spadał po zamknięciu na rachunek, na którym dobre 3 lata się nie logowałem %-)

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
10 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

W większości przypadków te "promocyjne" oszczędnościowe konta są obwarowane wieloma warunkami, a 6% dają to na ogół na 2-3 miesiące. Mnie już ta zabawa zmęczyła. Wrzuciłem sporo kasy w obligacje 3 letnie jak jeszcze stały po 5,6%

Tylko jak ktoś będzie potrzebował tej kasy z 4 msc, to obligacje są bez sensu i więcej wyciągniesz z konta. Dlatego pytałem - kiedy potrzebuje kasy. 

Opublikowano
W dniu 13.08.2025 o 04:45, Henryk Nowak napisał(a):

Polecam portfel kryptowalutowy.

jak to dziala? dywersyfikuje sie tylko na roznych kryptowalutach czy jeszcze jakos inaczej? jest obsluga ETFow? nadaje sie do wiekszych inwestycji?

• Haha 1