Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy istnieje AIO z bezgłośną pompką tak aby ustawić przy niskim obciążęniu np. przeglądając interenet ? 

Jeżeli chodzi o wentylatory to nie ma problemu bo ustawie krzywą tak aby się nie włączały przy niskim obciążeniu.

Jeżęli takiego nie ma, to ewentualnie AIO które jest bardzo ciche.

Chciałem kupić jakieś z Corsaira ale jest sporo komentarzy żę pompka głośna.

Będę łączył z Ryzen 5 7800X3d i nie będzie podkręcany.

Edytowane przez Major_Krzysio
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za sugestię. Akurat ALF III jest dobrze wyceniony i też go biorę pod uwagę, jedyna drobna uwaga to do efektu wizualnego.

Czy ktoś jeszcze poleci inne AIO które mozna ustawić do idle ?

Komputer jest półpasywny dlatego zależy mi aby pompka/wiatraki z AIO nie rzucały się w uszy.

Opublikowano
Godzinę temu, ShaDow_Pro napisał(a):

ale kto trzyma pompkę na 100%, ustawiasz obroty pod siebie i jest git.

Teoretycznie moc pompki powinna byc na najwyzszej mozliwej wartosci ktora jest nieslyszalna lub odpowiadajaca uzytkownikowi. Ale poza tym to alf3 jest dobrym wyborem

Opublikowano (edytowane)

W SL3 pompa jest standardowo w bloku i tu masz test, jest głośno ;) dodatkowo masz zaprezentowany dzwięk pomp kilku innych aio więc sobie możesz porównać, polecam na słuchawkach :thumbup:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Problemem wszystkich pompek montowanych na sztywno do socketu cpu będzie przenoszenie wibracji. Dlatego w customach często sie kombinuje z wieszaniem pomp na jakichś gumowych uchwytach. Bardzo trudno rozwiązać ten problem jak pompa musi siedzieć na cpu.

Opublikowano
13 godzin temu, Send1N napisał(a):

W SL3 pompa jest standardowo w bloku i tu masz test, jest głośno ;) 

Bez przesady arctic jest glosniejszy😅 bo zjechaniu z obrotami jest git wygląd blokopompki jest zacny jak dla mnie🙆

Opublikowano
W dniu 24.08.2025 o 14:44, Major_Krzysio napisał(a):

Czy istnieje AIO z bezgłośną pompką tak aby ustawić przy niskim obciążęniu np. przeglądając interenet ? 

Nie istnieje. Taki BQ! DRP4 bedzie cichszy przy niskim obciazeniu niz jakiekolwiek AiO. I nie chodzi tu tylko o glosnosc samej pompy ale tez o wibracje, ktore ona przenosi - a przenosi jakies zawsze. Wibracje powoduja rezonans - np. o sciane, biurko itp.

• Upvote 1
Opublikowano

Ja też mam bezgłośną jak zrobię 1500rpm w idle to nie słychać nawet po przystawieniu ucha do skrzynki :E tylko że 90% ludzi podpina pompę i leci na auto, ja mam stworzone 2 profile przykładowo między którymi przełączam się idle - load w argus monitorze pod windą więc komp jest zupełnie niesłyszalny w spoczynku bo poza właśnie pracą pompki na niskich obrotach reszta wentylatorów nie kręci się wcale :) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Dobrze prawicie chlopaki :) Mozna to ladnie sobie ogarnac, zeby bylo cicho i wydajnie ale oczywiscie trzeba poswiecic na to czas i miec troche doswiadczenia w tym temacie. Ja mysle, ze OP chcial otrzymac prosta odpowiedz w stylu nazwa i model konkretnego AiO - a tutaj sprawa jest bardziej skomplikowana i wlasciwie kazdy przypadek trzeba rozpatrywac indywidualnie. Jak to w zyciu :E 

Byla juz mowa o Pure Loopach i w sumie tez moge je polecic. Do tego BQ! maja mozliwosc dolewania plynu do AiO + plyn jest w zestawie. Wiec odpada sytuacja, ze po dwoch-trzech latach nawet w idealnie ustawionym AiO nagle zaczna sie pojawiac dziwne dzwieki i nie wiadomo o co chodzi :E 

Jestem pewien, ze sporo AiO laduje przez to na gwarancje, mimo tego ze sa w 100% sprawne.

Opublikowano

Dzięki za porady. Kupiłem w promocji I5-14600K więc będę z nim łączył po zrobioniu UV.

Jeżęli chodzi o BE QUIET to mają możliwość zmniejszenia obrotów pompki (chyba do 30%) jeżeli się nie mylę.

Podoba mi się z wyglądu Pure Loop 2 FX i rozważam go.

Obecnie komputer jest w 100% pasywny (przy braku obciążenia) dlatego rozważam wszelkie opcje a nie chciałbym zwracać AIO.

Opublikowano

Akurat w AiO od Asusa pompki ciche nie są. Mam obecnie Ryujin'a II, III oraz III Extreme i w zasadzie to w gen II jest najcichsza spośród wymienionych. Oczywiście na defaultowych ustawieniach (auto) będzie ją słychać z kompem obok. Ale można nimi wszystkimi sterować z poziomu gównianego Fan Xperta (Armory Crate) lub co osobiście sugeruję - Fan Control. Wtedy praca wg. krzywej i jest OK.

Opublikowano

Tego typu pitolenie że pompka jest niesłyszalna jak np "navis 360 - nie słyszę" to jest wprowadzanie ludzi w błąd... ;) jak ktoś ma hałas w domu i komputer stoi daleko to może i tak ale jak ktoś siedzi blisko skrzynki i wszystkie wentylatory "stoją" w idle to nie ma takiego aio żeby pompa była niesłyszalna na automatycznej kontroli, nawet tą w pure loopie można usłyszeć w cichym otoczeniu.

• Upvote 2
Opublikowano

Ponieważ chciałem już zamówić Bi Quiet i wyczytałem że za 3 dni wprowadzają nowe wersje Pure Loop 3.

Z wyglądu jest OK, można zmieniać folie które zmieniają wygląd.

"Pompa PWM zapewnia bardzo wysoką wydajność Pure Loop 3 LX 360mm i jednocześnie jest cicha jak szept. 6-biegunowy silnik 3-fazowy zapewnia płynną i cichą pracę, zarówno przy wysokich, jak i niskich obrotach"

Modele Pure Loop 3 LX:

Pure Loop 3 LX 360 mm: 119,90 EUR

Pure Loop 3 LX 240 mm: 99,90 EUR

Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.08.2025 o 13:29, Send1N napisał(a):

Tego typu pitolenie że pompka jest niesłyszalna jak np "navis 360 - nie słyszę" to jest wprowadzanie ludzi w błąd... ;) jak ktoś ma hałas w domu i komputer stoi daleko to może i tak ale jak ktoś siedzi blisko skrzynki i wszystkie wentylatory "stoją" w idle to nie ma takiego aio żeby pompa była niesłyszalna na automatycznej kontroli, nawet tą w pure loopie można usłyszeć w cichym otoczeniu.

Dalej podtrzymuje, że pompka w navis f360 jest mega cicha i nie da się jej usłyszeć nawet gdy przeglądasz forumka o 21:55 w nocy.

Ten gość też twierdzi że jest mega cicha 

Temperatury na 14600k są takie 

image.thumb.png.03ab5d7f42b10db3ace0425a5714ca48.png

A cena taka 

Screenshot_2025-09-06-22-00-03-16_a038fdda0361bc57fee075193df50ddc.thumb.jpg.3c8f9e193ff6f6a0332b71207859fc6d.jpg

Chłodzenie król w koronie jak u Black'a

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Dalej podtrzymuje, że pompka w navis f360 jest mega cicha i nie da się jej usłyszeć nawet gdy przeglądasz forumka o 21:55 w nocy.

Ten Navis 280 lub 360 chodził mi po głowie. Czy wentylatory można zatrzymać w idle ? oraz czy pompka ma regulację prędkości ?

Jeżęli chodzi o głośnoś pompki to na pewno coś usłyszę w idle bo dużo też zależy od otoczenia, a w moim pokoju jest cicho i już nieraz ten temat przerabiałem z zasilaczami i oczyszczaczami powietrza które były ponoć bardzo ciche ale zwracałem :( Komputer jest 100% pasywny w Windowsie a komputer jest w szklanej obudowie na biurku okolo 70cm od ucha :)