Skocz do zawartości

DO WSZYSTKICH KTÓRZY KUPILI I5 14600K NA PROMCE: ustawcie w bios IA CEP na disabled a @SebastianFM jeszcze inne opcje według uznania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, wallec napisał(a):

Masz nad czym pracować, 15% poniżej normy

Jakiej "normy"? Na TechPowerUp mieli 23983, a kolega ma 22490, czyli 93,8% (6,2% poniżej "normy"). Przy czym nawet ten wynik z TechPowerUp jest poza "normą" bo testują przy PL1=PL2=181W i podkręconym RAM. Sam jestem ciekaw ile byłoby przy zgodnym z normą ( :] ) PL1=125W, PL2=181W, TAU=56s i pełnym 10 minutowym teście.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Różnica będzie tylko w kwestii zejścia do PL1 (czyli wynik zbliżony do tego, co byłoby przy PL1=PL2=125W dla takiego i5 14600K). Tutaj po Cinebench 2024 lepiej to widać (przy teście 10 minutowym, nie rusza wyniku zwiększanie PL2 ... natomiast w starym R23 zmarginalizowany wpływ jest).

3 minuty temu, marcinowozniako napisał(a):

Ucierpieć mogą wyniki bardziej  OC niż UV. 

Jak masz stałą wydajność, to wyniki powinny być stałe przy 10 minut jak i jednym przebiegu. No chyba, że komuś chłodzenie by nie wyrabiało i byłby throttling przy 10 minut teście ;) 

Opublikowano (edytowane)

U mnie sprawa wygląda następująco, płyta główna ASUS PRIME B760M-A WIFI DDR4, chłodzenie Fera 3 + Fluctus 120mm + ramka Thermalright + pasta Arctic MX-6:
- fabryczne ustawienia UEFI, limity na Intel Default, najnowszy mikrokod -> napięcie 1.4V, w Cinebenchu 2024 od razu 100 stopni i 181W, mocne zbijanie taktowania, nie wiem nawet jaki byłby wynik testu
- LLC zmienione z auto na level 1, wyłączony IA CEP -> napięcie 1.1V, w Cinebenchu 75 stopni i 131W, taktowanie rdzeni P 5.1-5.2 GHz, rdzeni E 4 GHz, wynik 1382 punkty

Edytowane przez Krisol
  • Upvote 1
Opublikowano
43 minuty temu, Kyle napisał(a):

Jakiej "normy"? Na TechPowerUp mieli 23983, a kolega ma 22490, czyli 93,8% (6,2% poniżej "normy"). Przy czym nawet ten wynik z TechPowerUp jest poza "normą" bo testują przy PL1=PL2=181W i podkręconym RAM. Sam jestem ciekaw ile byłoby przy zgodnym z normą ( :] ) PL1=125W, PL2=181W, TAU=56s i pełnym 10 minutowym teście.

Norma to 25k jak ogarniasz co się dzieje z komputerem.

Jesteśmy na forum komputerowym, nie interesują mnie wynik w stylu wsadź, włącz xmp i nara.

Od takich wyników jest hardware unboxed albo Facebook.

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Generalnie chyba cpu wpada w throttling. Płyta pewnie kiepska.

157 W - Tyle miałem przez kilka minut a mam PL1- 125 PL2-181 W.

Później spadło do 125 W jak na drugim obrazku, i pasek wyniku lekko się przesunął w lewo.

temp_09-08-2025_01.jpg

temp_09-08-2025_02.jpg

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, wallec napisał(a):

Norma to 25k jak ogarniasz co się dzieje z komputerem.

To nie jest "norma" tylko OC/UV. Chyba, że chciałeś powiedzieć "25k to jest norma po UV/OC".

4 minuty temu, JacekRTX napisał(a):

157 W - Tyle miałem przez kilka minut a mam PL1- 125 PL2-181 W.

Później spadło do 125 W jak na drugim obrazku, i pasek wyniku lekko się przesunął w lewo.

Jak masz max 86 stopni, to nie ma throttlingu. Natomiast 125W i "mniejszy pasek" w Cinebench, oznacza to o czym pisałem wyżej (tak działają limity mocy PL1=125W, PL2=181W i TAU=56s).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

25k to jest norma na i5 14600k.

Wszystko poniżej to "frajerstwo" i "nieogarniatorstwo" gdyż uzyskanie 25k względem 23k wiąże się ze spadkiem poboru prądu, spadkiem temperatur, spadkiem napięć i poprawa kultury pracy chłodzenia.

Kto nie umie tego ustawić ten looser albo leń :-)

Na chipset z 14600k to już trzeba latać 26.5k tj 5.5GHz / 4.5GHz / 4.5GHz na napięciu 1.175-1.215v

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Raczej operator. 😁

@Kyle, częstotliwości rdzeni P i E są standardowe, więc nie ma mowy o żadnym OC.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, wallec napisał(a):

25k to jest norma na i5 14600k.Wszystko poniżej to "frajerstwo" i "nieogarniatorstwo"

Ustaw IA CEP na enabled, PL1=125W, PL2=181W, TAU=56s, zrób test 10 minutowy i zobaczysz co to norma. To twoje "IA CEP - disabled" wcześniejh było mówione, że może prowadzić do niestabilności w IDLE/mniejszym obciążeniu. Jeśli twierdzisz, że nie prowadzi, to po co Intel to zaleca włączyć?

4 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

@Kyle, częstotliwości rdzeni P i E są standardowe, więc nie ma mowy o żadnym OC.

Tak wyraziłem się nieprecyzyjnie: nie chodzi o przekraczanie maksymalnego taktowania (ze spec.) tylko innych parametrów, jak np. mocy długotrwałej.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@Kyle, znów się odpaliłeś.

Intel sam zaleca ustawić PL1 na 181 W dla najlepszej wydajności.

@SebastianFM, znów się odpaliłeś.

Oto zalecenia Intela w specyfikacji:

7580b7c31ce5c.png

29 minut temu, Krisol napisał(a):

@SebastianFM

U mnie Intel Default w trybie Performance nawet sam ustawia PL1 = PL2 = 181W.

U mnie Intel Default w trybie Performance nawet sam ustawia PL1 = PL2 = 4095W. (i7 14700)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Kyle napisał(a):

Oto zalecenia Intela w specyfikacji:

Nie, to jest po prostu specyfikacja.

A to są najnowsze zalecenia dla i5.

PL1181W.thumb.png.7022fc66b2695fa601ae718b867d7a08.png

Jakie to ma dla ciebie znaczenie, że te zalecenia wykraczają poza pierwotną specyfikację?

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano
25 minut temu, Doamdor napisał(a):

Przy takim poborze powinno być Panie około 24 tys pkt. 

Ustawiłem PL1-PL2 181 W i wyszło ponad 23k, jednak temperatura dobija do 90 stopni. Generalnie ustawiam PL1-PL2 125 W i idę grać w gry, nie cinebenchy :)

Schowek_09-08-2025_03.jpg

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

Nie, to jest po prostu specyfikacja.

A to są najnowsze zalecenia dla i5.

PL1181W.thumb.png.7022fc66b2695fa601ae718b867d7a08.png

Jakie to ma dla ciebie znaczenie, że te zalecenia wykraczają poza pierwotną specyfikację?

Dokument, który przedstawiłem, jest z maja 2025. To co Ty przedstawiłeś z czego jest?