Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To generalnie nie ma znaczenia. Obecnie kupno czegokolwiek na AM4 opłaca się tylko w używkach i to przy dużych okazjach. Ceny AM5 tak spadły, że za 1,5k składasz bardzo kompetentną podstawkę na AM5 z dużą możliwością upgradu. Tymczasem na am4 wciąż widnieją ceny za nówki typu 5700XT za 6-7 stów :E 

W takim wypadku kupno jakiegokolwiek procka nowego czy używanego teraz, poza może 5600 od Chińczyka, to absurd. Lepiej zostać przy stanie obecnym, wrzucić wyraźnie szybsze GPU, przeboleć bottleneck i zbierać na AM5. Tyle.

Żeby nie było, mam 3 aktywne podstawki pod AM4 - 2700, 5700X i 5700x3d. Każda z tych podstawek w swoim zakresie spokojnie wystarcza do wszystkiego, nawet dzisiaj - ale kupowanie tych podzespołów na rynku wtórnym czy pierwotnym dzisiaj się totalnie nie opłaca.
Co innego jakby dało się takiego 5700x3d wyrwać za <400zł, to byłby deal życia.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.09.2025 o 09:54, Arturo napisał(a):

Siostra chce wymienić kartę graficzną do 3500zł

Co polecicie?

płyta gigabyte b550 aourus elite v2

amd ryzen 5 5500

16gb ram

Zasilacz Chieftec A90 750W (GDP-750C)

karta musi się zmieścić w obudowie Zalman Z3 PLUS

Wykorzystanie kompa do gier i montażu filmów.

Jeśli chce grać w najnowsze tytuły i to w 1080p to w tej kwocie lepiej proca zmień i tańsza kartę daj. za 2200 zł ma  RX 9070, zostaje Ci aż 1200 zł na proca. W tej cenie jeszcze dostaniesz w Polsce 5700X3d!!! Będzie wymiatać :)

Tu masz proca: https://tiny.pl/9nz2tcqh    Twoja płyta go ogarnia tylko zaktualizuj bios w razie czego bo nie wiem jaki masz.

Tu masz karte: https://tiny.pl/2gmtksmq

Ta obudowa ma miejsce na karte do 360 mm to chyba każdą wsadzisz :D

W dniu 8.09.2025 o 12:31, JacekRTX napisał(a):

Ryzen 5700xd3 ma cenę z pupy.

Nawet zwykły 5600 da sobie radę z RTX 5070.

1200 zł to cena z pupy? Nie ma tragedii jeszcze

Edytowane przez marcin0218
  • Haha 3
Opublikowano
8 minut temu, marcin0218 napisał(a):

zostaje Ci aż 1200 zł na proca. W tej cenie jeszcze dostaniesz w Polsce 5700X3d!!! Będzie wymiatać

Nie no, nie trolluj. Za te 600-700 jakby się pojawił z Chin to tak, ale nie za 1200 zł. Tutaj najlepiej upolować na Ali 5600 lub 5700X za 270-350 zł. Pograć trochę i jak braknie mocy to wrzucać inną platformę.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, ztx napisał(a):

Nie no, nie trolluj. Za te 600-700 jakby się pojawił z Chin to tak, ale nie za 1200 zł. Tutaj najlepiej upolować na Ali 5600 lub 5700X za 270-350 zł. Pograć trochę i jak braknie mocy to wrzucać inną platformę.

odezwał się troll. No mega zmiana 5500 na 5700, normalnie szaleństwo :D

Opublikowano

Tylko, że 5500 ma 2x mniej cache L3 i wsparcie tylko do PCIe 3.0 i jest po prostu mniej wydajny. Trzymaj pierwszy filmik porównawczy, który wyświetlił się w google. Nawet go nie oglądałem, jestem przekonany, że jest konkretna różnica.

Opublikowano
46 minut temu, auramchoas34 napisał(a):

Za 3500 zł polecałbym kartę graficzną NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti lub AMD Radeon RX 6700 XT.

Chłop złota rada nie ma co :E :dupa:

58 minut temu, marcin0218 napisał(a):

1200 zł to cena z pupy? Nie ma tragedii jeszcze

1200 za 5700x3d to cena totalnie odklejona :/ ten procesor można było kupić za 7 stówek jeszcze pół roku temu, za taką kasę można mieć 7500F + mobo i ram ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
58 minut temu, auramchoas34 napisał(a):

Za 3500 zł polecałbym kartę graficzną NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti lub AMD Radeon RX 6700 XT. Obie oferują świetną wydajność w grach oraz montażu filmów. Będą dobrze współpracować z Twoją płytą główną i zasilaczem. Obudowa Zalman Z3 PLUS powinna pomieścić te karty bez problemu.

Kolego chyba przespałeś dwie generacje kart graficznych... o_0

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Chłop złota rada nie ma co :E :dupa:

1200 za 5700x3d to cena totalnie odklejona :/ ten procesor można było kupić za 7 stówek jeszcze pół roku temu, za taką kasę można mieć 7500F + mobo i ram ;) 

Po prostu chciałem się zmieścić w tej kwocie bez zmiany podstawki  👌

Tak ja pamiętam jakie były ceny doskonale. W obecnej cenie tego to był do kupienia 5800X3D. No 5700 X 3D nie odstaje wielu od niego w tym bardziej że tutaj siostra chyba kolegi planyje grać w full HD. Oczywiście w tej rozdzielczości poradzi sobie nawet na 5600x poniżej tego bym w sumie nie schodził. 5600x a 5700x nie zauważy Przecież nawet różnicy w grach.

Szkoda że nie podali w jakie konkretnie tytuły gra.

Tak jak piszesz W tej kwocie można przeskoczyć na am5

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, marcin0218 napisał(a):

tym bardziej że tutaj siostra chyba kolegi planyje grać w full HD. Oczywiście w tej rozdzielczości poradzi sobie nawet na 5600x

Akurat w FHD procek ma największe pole do popisu, im wyżej z rozdzielczością tym bardziej różnice zanikają. 

5600x a 5700x nie zauważy Przecież nawet różnicy w grach

Jest jasno napisane w pierwszym poście, że gry + montaż wideo, a tam zawsze dodatkowe rdzenie się przydadzą. Szczególnie, że 5700X był ostatnio (więc pewnie zaraz będzie znów) na Ali za ~330 zł. 

Tak jak piszesz W tej kwocie można przeskoczyć na am5

No to po co polecasz 5700x3D za 1200 zł?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ztx napisał(a):

Akurat w FHD procek ma największe pole do popisu, im wyżej z rozdzielczością tym bardziej różnice zanikają. 

Jest jasno napisane w pierwszym poście, że gry + montaż wideo, a tam zawsze dodatkowe rdzenie się przydadzą. Szczególnie, że 5700X był ostatnio (więc pewnie zaraz będzie znów) na Ali za ~330 zł. 

No to po co polecasz 5700x3D za 1200 zł?

Tak zgadza się w Full HD procek ma największe pole do popisu dlatego Poleciłem 5700x3d - najlepszy obecnie dostępny pod am4 do gier i kartę. Nie zważałem na koszta procka, tylko chciałem się zmieścić w budżecie który podał. Nie doczytałem, że potrzebuje też do montażu, mój błąd, dlatego nie wpadłem w tamtym momencie na to, że w tej kwocie można przeskoczyć na am5, bo skupilem sie na pytaniu o podzespoły konkretnie pod płytę którą posiada. Proste? Proste.

Również zajmuję się montażem mam zestaw jaki mam przesiadałem się z 5600x i w DaVinci resolve Na obecnym procku rendering trwa dwa razy szybciej. No i gdy będę przesiadał się na am5 to już teraz mam ogromny dylemat którego praca wziąć

Opublikowano
11 minut temu, marcin0218 napisał(a):

Proste? Proste.

Wcale proste. Temat jest w dziale "Karty graficzne" i nazywa się "karta graficzna". Zmiana platformy czy procesor za 1200 zł nie wchodzi tutaj w grę. Polecone zostało 5070Ti + za resztę/dozbierać wrzucić TANIO trochę lepszy procesor (5600, ewentualnie 5700X z Ali) żeby jeszcze więcej wyciągnąć z nowej karty i przedłużyć żywotność starej platformy.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, ztx napisał(a):

Wcale proste. Temat jest w dziale "Karty graficzne" i nazywa się "karta graficzna". Zmiana platformy czy procesor za 1200 zł nie wchodzi tutaj w grę. Polecone zostało 5070Ti + za resztę/dozbierać wrzucić TANIO trochę lepszy procesor (5600, ewentualnie 5700X z Ali) żeby jeszcze więcej wyciągnąć z nowej karty i przedłużyć żywotność starej platformy.

No to bardzo sie ciesze, ze proste.

Ale po co mi piszesz to co już pisali inni wyżej skoro napisałem że kumam. Poza tym nie tylko ja wspominałem o zmianie platformy więc nie wiem po co do mnie się przysadziłeś.

Opublikowano
W dniu 8.09.2025 o 19:49, Send1N napisał(a):

Owszem, jednak ten proc i tak jest za słaby do 5070ti/9070xt głównie o to chodziło ;) natomiast jego obecna cena jest faktycznie zacna :thumbup:

Ale koledzy już zadecydowali że zmiana platformy wchodzi w grę 😁

Opublikowano

@ztx Kwestia jakie plany ma autor. Gdy chodzi o GPU pełna zgoda: 5070ti to najlepsze co w tej cenie kupi jednak aż się prosi sprzedać R5 5500 (na olx od 200zł) i wziąć chociażby po taniości 5600 z ali (ostatnio były po 233zł).
Jak ktoś chce bardziej pożonglować to przejście na AM5 nie byłoby złe... sprzedaż gratów na AM4, dołożenie do AM5, świeża gwarancja itd. to ma swoje zalety.

Aha, nie wrzucaj takich fałszywych porównań z tuba, bo to aż kłuje w oczy. Filmiki tego typu są g*wno warte ;)

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, ztx napisał(a):

Zawsze mnie takie stwierdzenie dziwi. Zwłaszcza w erze DLSS gdzie i tak mało kto gra w natywnej 4K. Do tego dochodzi RT czy PT gdzie procek też ma dużo do powiedzenia. Kolejna rzecz to gry multi gdzie procki też mają bardzo duże znaczenie. Nie mówiąc, że procek ma też duży wpływ na low 1% FPS.

Przeważnie też jak ktoś ma monitor o większej rozdzielczości to ma też lepsza grafę więc bottleneck dla 5090 dla 4K może być taki sam jak bottleneck dla 5060 dla rozdzielczości FullHD.  

Edytowane przez Kabor
Opublikowano
37 minut temu, Lameismyname napisał(a):

sprzedać R5 5500 (na olx od 200zł) i wziąć chociażby po taniości 5600 z ali (ostatnio były po 233zł).

Dokładnie to samo napisałem, dołożyłem tylko ewentualność 5700X też z Ali za 330 zł. 

38 minut temu, Lameismyname napisał(a):

sprzedaż gratów na AM4, dołożenie do AM5, świeża gwarancja itd. to ma swoje zalety.

Zalety ma, ale w 3500 można się nie zmieścić z wymiana platformy kupując uprzednio 5070Ti. 

39 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Aha, nie wrzucaj takich fałszywych porównań z tuba, bo to aż kłuje w oczy. Filmiki tego typu są g*wno warte ;)

W sensie, że na filmie jest za mocny 5700X czy za słaby 5500?

@Kabor zgadzam się w 100%, ale dalej nie poleciłbym nikomu 5700x3D za 1200 zł. 

Opublikowano
21 minut temu, ztx napisał(a):

W sensie, że na filmie jest za mocny 5700X czy za słaby 5500?

Nie, te filmiki są fałszywkami, ludzie je tworzący nie mają tego sprzętu tylko generują różne głupoty dla wyświetleń. 
Temat wałkowany milion razy, a wrzucanie tych filmików to tj. złapanie się na hinduski scam.
Kolega @tomcug pewnie mógłby Ci cały elaborat napisać dlaczego te filmiki nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Szkoda nawet na to klikać. Trust me ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Nie, te filmiki są fałszywkami, ludzie je tworzący nie mają tego sprzętu tylko generują różne głupoty dla wyświetleń. 
Temat wałkowany milion razy, a wrzucanie tych filmików to tj. złapanie się na hinduski scam.
Kolega @tomcug pewnie mógłby Ci cały elaborat napisać dlaczego te filmiki nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Szkoda nawet na to klikać. Trust me ;) 

Zależy kto jak szuka, są też takie ze sprawdzonego źródła i fizycznie pokazuje dany sprzęt 

Opublikowano
Godzinę temu, Psiak napisał(a):

Zależy kto jak szuka, są też takie ze sprawdzonego źródła i fizycznie pokazuje dany sprzęt 

To jest amatorka, nawet jak się ktoś pochwali pudełkiem ech... Są portale co robią testy, są kanały na youtube typu GN/HU/LTT, nawet nasi rodzimi youtuberzy.... a i tak część ludzi popatrzy na takie gówniane filmiki.
Ja nie wiem dlaczego do was ludki nie dociera, że to jest po prostu LIPA. Liczby na tacy ale co z tego jak wyssane z palca ;) 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ztx napisał(a):

To niech mu zmienią. Jak nie masz własnego zdania to nie doradzaj komuś w bezsensownym przepalaniu kasy. 

TY nie skumałeś , że to był żartobliwy komentarz? Najpierw się przypierdzielasz, potem zarzucasz brak zdania, pomimo iż wyjaśniłem jasno,  dlaczego przytaknąłem i gdzie był mój błąd. To zdania też zmienić nie można pod wpływem argumentów? Lepiej mieć otwarty umysł, niż beton jak Ty. Masz tak nudne życie, czy problemy? Bo to się leczy.