Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałbym zmienić platformę na nową i mam dylemat co do wyboru karty graficznej.
Do wymiany mam kartę, procka, płytę i ram.
Co zostaje: 
Zasilacz:
https://www.corsair.com/pl/pl/p/psu/cp-9020155-eu/rmx-white-series-rm750x-750-watt-80-plus-gold-certified-fully-modular-psu-eu-cp-9020155-eu?srsltid=AfmBOoq1WcPmkFHaw4T-WgdtiUt3SIxRufDuZdMM2FgXfRJnyOWLy3CM

Obudowa:
https://www.fractal-design.com/products/cases/define/define-r5/white/

Dysk to Crucial MX 500 500GB i przed chwilą kupiłem Kingston KC3000 2TB
Chłodzenie Noctua NH-D15

Monitor LG 83C4

Mam olbrzymi backlog starszych gier do ogrania, pracuje w delegacji.
Tylko i wyłącznie gry single player. Z najbardziej wymagających to będzie Wiedźmin 3, GTA 5 i może nowsze Total War jak Warhammer.
Chciałbym też odświeżyć starsze tytuły z których już praktycznie nic nie pamiętam jak np. trylogia Mass Effect, seria Assassins Creed, Batman, Resident Evil czy Horizon. Tylko i wyłącznie te gry które wymieniłem zajmą mi jakieś +/- 3 lata do przejścia. Nie jestem niewolnikiem ultra, ustawienia wysokie jak najbardziej akceptowalne.

Planowany zakup to Ryzen 7500f lub 7800x3D, 32gb ram i jakaś płyta typu msi.
Problem mam z wyborem karty. Nie widzę sensu w zakupie 5090 jako że nie mam tyle czasu na granie ile bym chciał a po premierze nowej generacji cena ostro poleci. Kolejna sprawa to PhysX który występuje w Batmanie oraz Metro.
Na obecną chwilę myślałem na typowym wyborem czyli 9070xt/5070ti ewentualnie 9070 ze zmodowanym biosem w okolicach 2400 też brzmi sensownie.
Ciężko znaleźć testy w starszych grach plus nie orientuje się jak jest ze wsparciem i faktycznym działaniem FSR oraz DLSS w tytułach sprzed kilkunastu lat.

Opublikowano (edytowane)

Szczerze mówiąc, to w grach z tej ery 30fps w natywnym 4K to moja 980ti nawet utrzymuje :E

Także nawet RTX 3060 pewnie dałby radę.

Jeśli nówka to może Zotac gaming 5070 za 2400. Masz dodatkowe 24 miesiace gwarancji przy rejestracji karty na stronie producenta. 12GB w starszych grach nie przeszkadza, a lepszy support dla DLSSu.

Tylko że za 2 lata karta przy odsprzedaży mocno straci przez te 12GB.

Albo może 5070ti Asus prime albo Zotac infinity (3500, 4050zł)

Na Radkach się nie znam, ale w starych grach będzie DX9, 10 i 11, a tu Radki chyba nadal mają problem. Ja nie chcę radka bo się nie nadają do VRu i jest to sensowny powód przez który u mnie nie wchodzi w grę nic poza Nvidią, ale Ty musisz sam zadecydować pod swoje potrzeby. Może i Radek byłby najlepszym wyborem? 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Dzień dobry.

Z racji tego iż potrzebna jest obsługa physX w niektórych grach seria RTX 5000 odpada ponieważ 

go nie obsługuje. Osobiście mam do starszych i nowszych gierek RTX 4060ti 16GB.

Też nie jestem zakładnikiem detalów ultra i tam gdzie mógłbym takie ustawić ustawiam

średnie czy wysokie. W podanych przez Pana starszych gierkach to można wziąć wersję 8Gg RTX 4060ti.

Niestety , ale nie wiem czy jest nowy do dostania gdziekolwiek. Pozostaje używka z jak najdłuższą gwarancją.

Dziękuję.

Pozdrawiam.

Grzegorz.

Opublikowano

Ale tego PhysX naprawdę potrzeba? Dla przykładu dla mnie to nie jest problem, bo Mirror's Edge mnie nie interesuje, a w Batmanie można przecież pograć bez tych dodatkowych efektów, które i tak zawsze działały kulawo i niewspółmiernie dusiły wydajność. Lepiej chyba mieć 120fps niż 60 z jakimśtam ładnym dymem przy paleniu gumy czy odrobiną liści na chodniku poruszanych wiatrem.

Z Wieśkiem 3 to nie wiem. Pamiętam prezentację Nvidii, ale w grze to też szału nie robiło chyba, choć prawie w tą grę nie grałem.

Opublikowano

Jeśli ten Physx da sie wyłączyć to nie ma wtedy problemu.
Raczej wolałbym kartę nową z gwarancją tylko właśnie nie wiem co wybrać.
Z gier które wymieniłem najbardziej wymagający jest chyba Wiedźmin 3.
RT mnie nie interesuje, w starszych grach tak jak było wspomniane bedą DX9-11 więc możliwe że Radeon to będzie słabszy wybór.

Opublikowano
3 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a):

Taaa kup starą kartę, bez gwarancji do tego modowaną przez domowego specjalistę :E...z takim pomysłami to się lepiej nie udzielaj.

Ale na pewno zauważyłeś tam emotikonkę przymrużonego oczka i bangującego metala? Specjalnie dla ciebie będę pisał następnym razem pisał dużym druczkiem UWAGA DOWCIP.

Opublikowano

Jeśli nie masz ciśnienia na najnowsze tytuły na ultra to rozważyłbym propozycję @Send1N lub upolował 9070 w dobrej cenie.

Oczywiście - najlepiej jak najlepszą, ale jeśli nie chcesz wydawać worka siana to wybierz coś z mojego pierwszego zdania.

Na 3070 ograłem w 4K (z DLSS Quality) God of War. Co prawda nie było miliarda FPSów, ale wyłączyłem licznik i udało się przejść całą w lepszej jakości i wyższej płynności niż na PS5.

Także taka 4070 do starszych gierek w 4K na spokojnie starczy, dobrze by było upolować wersję SUPER lub Ti, ale to już loteria.

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Ale na pewno zauważyłeś tam emotikonkę przymrużonego oczka i bangującego metala? Specjalnie dla ciebie będę pisał następnym razem pisał dużym druczkiem UWAGA DOWCIP.

Dobrze że w kabarecie nie robisz, bo już pewnie przez Twoje dowcipy nie jeden by już upadł 🙂 normalnie takie dowcip że wszyscy boki zrywają 🙂i z takimi dowcipami też się lepiej nie udzielaj, poczucie humoru nie masz i nie umiesz w dowcipy 😉 EOT

• Upvote 1
Opublikowano

Nie patrzyłem zbytnio na 4070 bo nie spodziewałem się że ogarnie Wiedźmina 3 w 4k na wysokich ustawieniach.
Radeona raczej unikać w przypadku starszych gier?
Z tego co poczytałem to DLSS jest lepszy niż FSR a jak wygląda sprawa z generatorem klatek?

Opublikowano (edytowane)

Sam grałem właśnie z takimi założeniami, planując dodawać DLSS w nowszych tytułach, choćby modem np. RE4R.

RTX3070 sobie spokojnie poradzi, bez RT w takim wiedźminie 3 nawet Ryzen 5500 utrzyma 60fps.

Obecnie można kupić po prostu i5 12400f, używane już są tanie <300 zł, do tego rtx4060ti i po UV nawet zasilacz 350w będzie cichy, przy sfx 450w może być potrzebne, bo tam krzywa wentylatora szybko rośnie powyżej 200w, ale z UV na również CPU i limicie do 45w może się udać.

W twoim przypadku AM5 nie ma sensu, ponieważ za 3 lata to sobie AM6 kupisz.

Edit. Źle założyłem że będziesz chciał nosić tego PCta. :E

Poza tym AMD nie ma Physx, więc nie wiem dlaczego rozważasz. Poza tym między rtx4060ti, a rtx4070 będzie z 30% różnicy, w DLSS performance poradzić sobie we wiedźminie 3 w 4k, a 600 zł zostanie w kieszeni.

Jeśli rtx4070 jest za 1700 zł, to możesz dopłacić te 200-400 zł i zaraz znajdziesz rtx4070super.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Jeśli rtx4070 jest za 1700 zł, to możesz dopłacić te 200-400 zł i zaraz znajdziesz rtx4070super.

To nie jest tak hop siup ;) ceny 4070S czy Ti są chore nawet jeżeli chodzi o używane, wątpię że coś znajdzie sensownego dlatego wrzuciłem linka do tej aukcji zwykłej 4070 w obecnej sytuacji jest to dobra oferta :thumbup:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

dlatego wrzuciłem linka do tej aukcji zwykłej 4070 w obecnej sytuacji jest to dobra oferta :thumbup:

Teraz widzę że komuś udało się zejść do 1650 zł, więc nawet warto, jeśli komuś pasuje zwykły Dual. Już sporadycznie pojawiają się w coraz niższych cenach, ale to rzadkość + mnóstwo oszustw.