Skocz do zawartości

Logowanie do konta microsoft aby wykupić przedłużenie aktualizacji Win10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Mam pytanie. Siedzę Na win10 i nie chcę tego zmieniać po 15.10. Ponoć jeśli chce się wykupić przedłużenie wsparcia o rok trzeba się zalogować do konta microsoft, a ja od zawsze jestem na lokalnym -> taką radę widziałem przy wielu różnych poradnikach instalowania systemu.

Czy teraz muszę założyć jakieś konto przed próbą wykupienia przedłużenia? Nie zakładałem go nigdy wcześniej. 

Opublikowano

Nie da się obejść wymogu posiadania konta Microsoft do przedłużenia aktualizacji. Konto Microsoft da się bez problemu założyć z poziomu Windows, Panel Ustawienia, następnie Konta, zakładka Twoje informacje, będzie widoczna opcja, zamiast tego zaloguj się na konto Microsoft i postępujesz według tego, co będzie na ekranie.

Przedłużenia aktualizacji (ESU) nie trzeba będzie wykupować, gdyż od kilku dni jest wiadome, że na terenie Europy (w tym także w Polsce) przedłużenie będzie darmowe.

Opublikowano

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. 
Czy opcja bezpłatna nie dotyczy tylko sytuacji kiedy decydujemy się na backup systemu i naszych danych do ichniejszej chmury i dajemy im wszystkie dane do reklam itd? 
Takie informacje miałem dotychczas.

Opublikowano (edytowane)

MS podobno się wycofało z konieczności skorzystania z OneDrive (tylko wymóg konta MS), ale nie ma pewności na 100%, biorąc pod uwagę jak często ostatnio zmieniali zdanie.

Edytowane przez LeBomB
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 3.10.2025 o 11:48, LeBomB napisał(a):

biorąc pod uwagę jak często ostatnio zmieniali zdanie.

Tu wersja oficjalna: https://www.microsoft.com/pl-pl/windows/extended-security-updates?r=1 - tydzień bez zmian (może dłużej).

W dniu 2.10.2025 o 16:41, keith napisał(a):

Czy teraz muszę założyć jakieś konto przed próbą wykupienia przedłużenia?

Nie umrzesz od tego, licencja będzie mocniej przypisana. I wykupuje się za darmo (zwie się to rejestracja więc za darmo nie działa, link znajduje się lub znajdzie w Windows Update).

To co mnie dzisiaj doprowadziło do szału to HASŁO. Niestety, ale z kontem nie ma opcji by się logować normalnie jak człowiek bez hasła. Owszem można sobie dać hasło jeden znak, np. spacja, ale to nadal wkurzające więc wygląda, że trzeba będzie zaraz po aktualizacji zmienić konto na lokalne, a za miesiąc na MS a potem na lokalne i tak w kółko (powyższy link tłumaczy, że zarejestrować się można w dowolnym momencie więc nawet jeśli zabiorą nam ESU z powodu braku logowania to będzie się można zarejestrować ponownie, bardzo upierdliwe, ale codzienne logowanie wiele razy jest dużo gorsze).

Opublikowano

Dzięki Camis. Pogrzebię sobie w regedit. Co do PIN-u to mam i jest wystarczająco wkurzający.

To absurd, że poradniki z internetu od lat o tym nie informują, tylko prowadzą do netplwiz i konta lokalnego. Zaś Microsoft powinien zapytać speców od Xbox (Microsoft Xbox), tam autologowanie jest od lat.

"[! OSTRZEŻENIE] Chociaż hasło jest szyfrowane w rejestrze jako klucz tajny LSA, użytkownik z uprawnieniami administracyjnymi może łatwo pobrać i odszyfrować" - muszę to przetestować, w tym o które hasło chodzi, bo MS chciał lokalnego hasła do konta.

Opublikowano (edytowane)

Polecam utworzyć drugie konto lokalne do codziennego użytku, którym nie będziemy podpięci do konta microsoftu.

Logowanie na główne konto administratora ograniczyć do raz w miesiącu, w celu instalacja aktualizacji bezpieczeństwa z windows update.

https://forum.ithardware.pl/topic/8178-windows-10/page/7/#findComment-320060

Edytowane przez Pawcio
Opublikowano

Zauważyłem, że ta opcja ESU pojawia się w losowym czasie kilka dni po zakończeniu wsparcia. Jak się nie spełnia wymagań najnowszego systemu to lepiej jest zostać na Win 10 niż aktualizować do 11 bo wtedy z aktualizacjami będzie to samo co na poprzednim systemie czyli brak i dodatkowo niektóre aplikacje będą się blokować.