Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

e tam, mx100, chyba z 13lat ma, systemowy u mnie kiedyś, od paru lat jako jedyny w lapku mojej żony

generalnie wszystko to samo jest w innym temacie kilka niżej, te same posty, te same screeny :

mx 100 zona 1124.jpg

• Upvote 1
Opublikowano

bo już z 7lat jest u niej w lapku, ona tyle co włączy i pocztę sprawdzi, rolnik szuka żony obejrzy ;D

a ja co chwilę przynajmniej ten głowny zmieniam, teraz od 1,5 roku jeszcze stare kc3000 i 14K godzin nabite.. sprawność 97%, ostatniu mu spadła 

8 miesięczny roboczy renegade ma 3,5K godzin nabite..

• Upvote 1
Opublikowano

Używam kilka dysków aktualnie:

Samsung 990 Pro 2TB (01/2024)

Samsung 980 Pro 500GB (11/2021)

Crucial MX500 500GB (11/2018)

Samsung 850 Evo 250GB (02/2015) - najbardziej zajechany dysk jaki mam, wiele lat jako systemowy i ciągle funkcjonuje w kompie, ale już na najmniej potrzebne rzeczy, bo już czasem się nie odpala przy włączeniu kompa :D

Plextor PX-128M5S 128BGB (07/2013) - mój pierwszy dysk SSD, ale staruszek ciągle żywy w laptopie, CrystalDyskInfo ciągle wskazuje stan na 100%, to chyba dzięki temu, że ma pamięci MLC :]

samsung990pro(2tb).png.3246b84af189d231234c1f50d583458d.pngsamsung980pro(500gb).png.c98bd038e273d9436023b7c26137fab5.pngsamsung850evo(250gb).png.4455a541fbf72385f18976b5ff458844.pngplextor128m5s(128gb).png.3356a79866b29499ae7afc26b5a14ff4.pngcrucialmx500(500gb).png.912e7c7516b18744e613ce7a6f43ff90.png

Opublikowano (edytowane)

40 tyś godzin to niecałe 5 lat, tyle ile mają gwarki jak moja kioxia ;) takie 6000 godzin to nie ma co mówić, bo to jak nówki. 

Z drugiej bawi mnie to, masz 96% health po 40 tys godzin, a ja mam 96% po 4 tys :lol2: 

O przepraszam, już 95%. Ale masz 7,7GB zapisu przez tyle czasu a ja 7,43 przez pół roku. Mi się wydaje że u mnie firefox mocno mieli, bo niewiele ściągam.

Edytowane przez Keller
Opublikowano

12-sto letni klasyczek - OCZ Vertex 3 :)

Jak "nówka". Ilosc godzin mala ale ilosc uruchomien imponujaca :) 
Wiecej "wlaczany" niz "godzin przepracowanych" :) 
Najlepsze to, ze jest "grubasny" i nie wchodzi w wiele kieszeni (jeszcze stara konstrukcja)

image.png.7cb3fa9c7bacdef0618cde662368e7a8.png

Opublikowano
2 minuty temu, eNeSik napisał(a):

12-sto letni klasyczek - OCZ Vertex 3 :)

Jak "nówka". Ilosc godzin mala ale ilosc uruchomien imponujaca :) 
Wiecej "wlaczany" niz "godzin przepracowanych" :) 
Najlepsze to, ze jest "grubasny" i nie wchodzi w wiele kieszeni (jeszcze stara konstrukcja)

image.png.7cb3fa9c7bacdef0618cde662368e7a8.png

No naprawdę mnie to zastanawia czy naprawdę firefox tyle mi zżera przez może cache? Albo windowsowe optymalizacje odczytu jak superfetch albo ready boost? Przecież ja pół roku i niewiele ściągam, a leci stan procentowo szybko. Ja mam 6000 włączen dysku w pół roku.

Opublikowano
5 minut temu, Keller napisał(a):

No naprawdę mnie to zastanawia czy naprawdę firefox tyle mi zżera przez może cache? Albo windowsowe optymalizacje odczytu jak superfetch albo ready boost? Przecież ja pół roku i niewiele ściągam, a leci stan procentowo szybko. Ja mam 6000 włączen dysku w pół roku.

superfetch to odczyt i ladowanie wstepne do pamieci komponentow. Malo ma wspolnego z zapisem

ready boost to funkcja wykorzystujaca pendrive itp.

SSDki najczesciej sa zzerane przez hibernacje (zwlaszcza gdy sie czesto z niej korzysta), plik wymiany i mala ilosc RAM czy tez "Szybkie uruchamianie". Majac duza ilosc wyl/wl dysku i opieranie sie na hibernacji czy "szybkim uruchamianiu" - na SSD jest zapisywane wzgledne duzo

Czesto tez ludzie w lapkach maja "hibernacje" przy zamykaniu klapy ;) 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, eNeSik napisał(a):

superfetch to odczyt i ladowanie wstepne do pamieci komponentow. Malo ma wspolnego z zapisem

ready boost to funkcja wykorzystujaca pendrive itp.

SSDki najczesciej sa zzerane przez hibernacje (zwlaszcza gdy sie czesto z niej korzysta), plik wymiany i mala ilosc RAM czy tez "Szybkie uruchamianie". Majac duza ilosc wyl/wl dysku i opieranie sie na hibernacji czy "szybkim uruchamianiu" - na SSD jest zapisywane wzgledne duzo

Czesto tez ludzie w lapkach maja "hibernacje" przy zamykaniu klapy ;) 

Hiberancje mam wyłączoną, przywracanie systemu tak samo wyłączone, 32 GB RAM teraz ale plik stronicowania do 16GB bo niektóre gry wywalają jak nie ma tego pliku. I co więcej można zrobić? Na serio mi się wydaje że firefox najwięcej mieli. Ale nie zmieniam przeglądarki bo nie ma prosto przenieść haseł i loginów :/ 

Chyba fast boot też off, bo to nie domyślne więc pewnie nie mam. 

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Keller napisał(a):

40 tyś godzin to niecałe 5 lat,

Widać kto wyłącza kompa a kto usypia z włączonym na filmie xD przykład mój mx500 ponad 45K godzin w 5 lat i 9 miesięcy :E pewnie podziała jeszcze drugie tyle bo suma zapisów hosta w moim przypadku poniżej 10K to "nic" przy tylu godzinach, chłopaki wyżej mają po 3/4x tyle przy znacznie mniejszej liczbie godzin ;) 

Edytowane przez Send1N