Skocz do zawartości

14600k UV nic nie daje, proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiesz E-core to gówno odpad i potrzebuje znacznie wyższego napięcia od P-core ;)

Prócz tego ogranicza oc P-core oraz Uncore nie w takim stopniu aż jak Alder Lake, ale nadal ogranicza.

Edytowane przez sideband
Opublikowano
11 godzin temu, ztx napisał(a):

Dlatego, bo obciążasz procka syntetykiem. W normalnym użytkowaniu nie przekroczy 100W, a najczęściej pewnie 80-90W podczas gry. Ja polecam PL1=PL2=181W lub nawet i powyżej 200W. Pobór prądu ogarniesz napięciem. Ja na UV na stockowym 5,3GHz miałem w Cinebenchu ~160W. Finalnie nie jest to jakiś wyznacznik, ważne żeby nie throttlowało podczas gry.

Mam pl1=pl2, bios asusa tak narzucał. Ogólnie mam wrażenie że fabryczne ustawienia biosu dużo tutaj mieszają. W stress teście cpu-z mam te 140W, w grach rzeczywiście nie jest źle. Czyli tak po prostu ma być?

Opublikowano
1 minutę temu, Kasiax napisał(a):

Czyli tak po prostu ma być?

Cinebench to wypalarka CPU. Takie jest jego zadanie. Lepiej poluzować power limit żeby nie było throttlingu i tak testować ustawienia CPU. W normalnych warunkach i tak nie dobijesz limitu.
W Cinebenchu tylko i wyłącznie początkowo testujesz stabilność ustawień i obserwujesz reakcje CPU na zmiany w BIOS. Jeśli po UV w Cinebench temperatury będą w syntetycznej normie, napięcia nie wariują, zegary nie spadają to w grach będzie tylko lepiej. Gra nigdy nie obciąży CPU tak jak syntetyk.

Opublikowano
8 godzin temu, sideband napisał(a):

Nie rozumiesz E-core to gówno odpad i potrzebuje znacznie wyższego napięcia od P-core ;)

Ja tam nie wnikam z czego to robili ;), również nie jestem fanem tych Ecore i w ogóle mieszania różnego typu rdzeni w jednym CPU, nie mniej jednak przy operacjach które efektywnie użyją równolegle wiele wątków, wyłączenie tych Ecore jakby nie patrzyć spowoduje spadek wydajności.

8 godzin temu, sideband napisał(a):

Prócz tego ogranicza oc P-core oraz Uncore nie w takim stopniu aż jak Alder Lake, ale nadal ogranicza.

Pewnie tak. W ogóle to wyżej podkręcisz mniejszą ilość rdzeni, niż większą (np. 1 rdzeń Pcore w porównaniu do 6Pcore+8Ecore).

37 minut temu, ztx napisał(a):

Cinebench to wypalarka CPU. Takie jest jego zadanie.

Wypalarką CPU jest Prime 95, na ustawieniu SmallFFT (wygenerujesz tym więcej mocy niż dowolnym Cinebench).

Natomiast te Cinebench to programy symulujące to co się dzieje, jak będziesz pracował w programach do renderingu np. firmy Maxxon i nieźle też przekłada się na to, jak będzie wyglądać wydajność w takim Blender. Także testowanie wydajności w Cinebench, nie jest testowaniem syntetycznym, tylko po prostu ten program powtarzalnie (szczególnie Cinebench 2024 jest powtarzalny) symuluje zachowanie programów użytkowych (Maxxon Cinema 4D).

Opublikowano
10 minut temu, Kyle napisał(a):

tylko po prostu ten program powtarzalnie (szczególnie Cinebench 2024 jest powtarzalny) symuluje zachowanie programów użytkowych

Czyli wypalarka CPU. Nie można inaczej nazwać testu, który non stop obciąża CPU na 100% przez 10 czy 30 minut. 
Jeśli chodzi o programy użytkowe to okej, trochę się zgodzę, że to symulacja tego co się dzieje.
Tylko trochę, bo po co wykorzystywać CPU do renderowania grafiki skoro w PCtach są karty graficzne?
Blender ma akceleracje GPU i nie wyobrażam sobie pracy w Blenderze (czy podobnych programach) bez niej.
Maxxon Cinema 4D również posiada akceleracje GPU. Chyba, że ktoś jest uparty lub musi korzystać ze standardowego silnika. Raczej najpopularniejszym jest Redshift, który wykorzystuje GPU do renderu.

Opublikowano
9 minut temu, ztx napisał(a):

Tylko trochę, bo po co wykorzystywać CPU do renderowania grafiki skoro w PCtach są karty graficzne?
Blender ma akceleracje GPU i nie wyobrażam sobie pracy w Blenderze (czy podobnych programach) bez niej.
Maxxon Cinema 4D również posiada akceleracje GPU. Chyba, że ktoś jest uparty lub musi korzystać ze standardowego silnika. Raczej najpopularniejszym jest Redshift, który wykorzystuje GPU do renderu.

Tutaj już nie wiem z jakiego powodu. Akurat nie pracuję w tych programach. Faktycznie w Cinebench 2024 znacznie wyższe wyniki uzyskuje się w teście bazującym na GPU.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ztx napisał(a):

Cinebench to wypalarka CPU. Takie jest jego zadanie. Lepiej poluzować power limit żeby nie było throttlingu i tak testować ustawienia CPU. 

Czyli dać PL1=PL2 na jakieś 250W i tak zostawić?
Bo na takim ustawieniu trzyma mi te 5290 i w cinebenchu wypluło mi 24205pkt w multiscore. Maksymalne zużycie w hwmonitor pokazało na poziomie 185W Chyba niezły wynik? Ramy na 6800 i fabryczne timingi, tylko CL na razie zbiłam na 32. 

Edytowane przez Kasiax
Opublikowano
19 minut temu, Kasiax napisał(a):

Bo na takim ustawieniu trzyma mi te 5290 i w cinebenchu wypluło mi 24205pkt w multiscore. Maksymalne zużycie w hwmonitor pokazało na poziomie 185W

Jeżeli w programach, które coś użytecznego liczą, masz max zużycie 185W, to na taką wartość warto ustawić PowerLimit, by z jednej strony zabezpieczyć procesor przed prawdziwymi wypalarkami, typu Prime95 SmallFFT, a z drugiej strony nie wpływać na wydajność, nawet najbardziej energochłonnych programów użytkowych.

Opublikowano
1 godzinę temu, sideband napisał(a):

Poza tym bardziej potężne wypalarki od Prime czy OCCT tylko lepiej nie wspominać o nich :hihot:

Jaki program wygeneruje więcej W na CPU od Prime 95 SmallFFT?

Opublikowano
7 godzin temu, Kyle napisał(a):

Tutaj już nie wiem z jakiego powodu.

Bo logicznym jest, że karta graficzna lepiej radzi sobie z renderowaniem obrazu.

6 godzin temu, Kasiax napisał(a):

Możesz zmniejszyć do zalecanego 181W. Chodziło mi o to żeby stabilność testować na bardziej poluzowanym power limicie (żeby sprawdzić stabilność CPU bez ewentualnego throttlingu spowodowanego limitem poboru prądu). W grach i tak tego nie dobijesz. No chyba, że przy wspomnianej kompilacji. Mi przy kompilacji shaderów w Horizon Zero Dawn dobiło do 160 parę W. Z tym, że kompilacja trwa chwilę i najczęściej robi się raz na grę więc też nie ekscytowałbym się takimi rzeczami.

Programy do obciążania platformy należy traktować testowo pod kątem stabilności (i efektów UV czy OC). Co z tego, że wypluje 200W w syntetyku jak podczas gry będzie ~80W, a podczas przeglądania internetu ~30W.

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, Kasiax napisał(a):

Na takim ustawieniu hwmonitor pokazuje mi okolice 160w w trakcie cinebenchu, tylko zegary trzyma na max 4890MHz. 

Teraz bawiłam się offsetem i tyle ugrałam

Trzyma te 5300, je 1.2V tylko temperatury w benchmarkach nadal max 90stopni.

Offset teraz ustawiony na 0.20000 

Zrzut ekranu 2025-10-11 223400.png

Ja pir...le nie używam procków Intel ale temperatury są nienormalne można prawie wodę gotować.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@wallec Tyle w omawianym przypadku 14600K UV nie pomaga i jest piekło.

A na prockach ze screena zrobisz curve i będzie lepiej.

Juz tak nie machaj tą niebieską flagą. Wiemy wszyscy, że masz jobla na Intela ;-)

Jak się trafi kartofel, to żaden cooler nie pomoże.

Edit: @wallec a co mnie interesuje Twój Ultra szrot, skoro mowa była o 14600K a nie o ogóle procesorów Intel :)

Edytowane przez MarcoSimone
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ztx napisał(a):

Bo logicznym jest, że karta graficzna lepiej radzi sobie z renderowaniem obrazu.

Tutaj już nie wiem z jakiego powodu pomimo tego ktoś może używać mimo wszystko CPU.

2 godziny temu, AudRob napisał(a):

Ja pir...le nie używam procków Intel ale temperatury są nienormalne można prawie wodę gotować.

Bo są tak ustawiane przez użytkowników (np. PowerLimity długotrwałe 250W dla i5 14600K).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
2 godziny temu, AudRob napisał(a):

i co robi to na tobie wrazenie?

95 procent mocniejszych mobilek jest tak zaprojektowana ze dobije do 100-110 stopnii i trotling zegarowy

To nie komórka ktora rozpadnie sie w 68 stopaniach a krzem

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, MarcoSimone napisał(a):

Juz tak nie machaj tą niebieską flagą. Wiemy wszyscy, że masz jobla na Intela ;-)

👍

46 minut temu, Kyle napisał(a):

Tutaj już nie wiem z jakiego powodu pomimo tego ktoś może używać mimo wszystko CPU.

Bo są tak ustawiane przez użytkowników (np. PowerLimity długotrwałe 250W dla i5 14600K).

Możliwe ale temp. są oszałamiające.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

@AudRob, widzę, że ty się zaliczasz do tych co nadal nie ogarniają, że to nie temperatura samego CPU ma jakieś znaczenie a pobór mocy, który ma bezpośredni wpływ na ilość wydzielanego ciepła.

Dobrze Sebastianie wszystko rozumiem tym bardziej że Sebastian mi to tłumaczy 😊

To chyba Sebastianie rozumiesz że ten procesor ciężko czymkolwiek schłodzić chyba że klimatyzacja .

• Haha 2
Opublikowano
8 godzin temu, MarcoSimone napisał(a):

WTF, OP'ka w wypalarkach ma 88 stopni na chkodzeniu powietrznym na potężnym 14 rdzeniowym i 20 watkowym procesorze -> wynik rewelacja!

Na screenie ode mnie aio 360 robi 84 stopnie na jakimś śmiesznym 6 rdzeniowym paździerzu więc Intel górom w tym przypadku.

Ps. Kierownik mógłby trochę lepiej ogarnąć bo na chkodzeniu powietrznym za 119zl tak można ogarnąć 20 rdzeniowa bestię 

265k.jpg.7ce77396027dc58208ce3103c5d5e11a.thumb.jpg.457b785f9f6fddc623fd76e9e20bd264.jpg

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
9 godzin temu, AudRob napisał(a):

Możliwe ale temp. są oszałamiające.

Oszałamiające jest to, że intel wypuszcza niedorobiony procesor który trzeba poprawiać zabawą w biosie. I w sumie niedorobione sockety płyt, które trzeba poprawiać fizycznie. I nadal lepiej wypada w stosunku cena/wydajność niż AMD xD Ale i tak się znajdzie fanbase, który przychodzi do tematu bruździć i bawić się w wojenki. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
15 godzin temu, AudRob napisał(a):

Po zmianie z 5800x3D nie dość, że mam wydajniejszy procesor to jeszcze chłodniejszy. Przy tych samych ustawieniach wentylatorów podczas gry Ryzen wahał się od 68 do 71 w Cyberpunku. 
14600K 60-65 stopni, więcej FPS o ~15% (low od 20%). 
Przy AMD podczas takiej gry odpalały mi się już mocno wszystkie wentylatory w obudowie. Na Intelu rzadko włączają się wszystkie wentyle, a co dopiero rozkręcają się mocniej. 
Oczywiście własna krzywa, nie żadne auto. 
Oczywiście na Ryzen było ustawione CO, a na Intel zrobione UV. Testowałem na poprzednim ustawieniu, czyli stock + UV. Teraz pewnie byłoby trochę cieplej, ale też wydajniej (mniejsze UV, ale z OC). 

Opublikowano
15 godzin temu, wallec napisał(a):

Dobrze, że na AMD na stock na aio 360 jest chłodniej

image.thumb.png.554d12d0bf649d6c955f68d490c90cde.png

Plus jest taki, że przestawiasz jedną opcję w Biosie, niezależnie jaki chipset masz i i zapominasz o sprawie nawet nie mając wypasionego chłodzenia.

Buda z 3 wentylami, chłodzenie Dark Rock 4 (poziom wydajności Fortisa 5, więc bez szału) i lekko ponad 60 stopni przy wentylach kręcących się na tyle nisko, że ich nawet nie słyszę podczas gry.

Przechwytywanie.thumb.JPG.9e1ede10609646e14cb1d5ba1b8b48a7.JPG