Skocz do zawartości

Radeon 9070 (XT) - na jakich pamięciach jest Twoja karta - Hynix/Samsung?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@radzio_zPrzecież dobrze wiadomo od początku, że 9070xt jest już fabrycznie praktycznie na żyletki ustawiony, więc to wyższe OC na nim to też minimalny przyrost ;) 

Ja szczerze mówiąc wolę ten 1-2% mniej fps i chłodne pamięci (tak wiem, że te ciepłe też będą działać), dlatego byłem zadowolony gdy po po wysłanym na rma riperze na hynix trafił się na samsungu, czy teraz pure też na samsungu ;) 

5 godzin temu, radzio_z napisał(a):

Ale jak właściciel Hynix włączy to samo, to dalej Ci odskoczy ;).

Wychodzi na to, że prawdopodobnie teraz wszystko leci na samsungu, więc ogólnie różnice między budżetowymi a topowymi konstrukcjami są zachowane na poziomie z marca...ot jest ten 1-2% wolniej niż wtedy.

Opublikowano
W dniu 3.11.2025 o 23:58, sideband napisał(a):

Przy takich różnicach nie jesteś w stanie tego odczuć ;) 

Nawet zakładając magiczne 5% to masz 63fps vs 60fps :E

Widzisz, tylko my tutaj jesteśmy na forum pasjonatów PC i wydajności, a nie randomowych użytkowników którzy nawet dobrze nie dają sobie sprawy z tego co mają w skrzynce. Ludzie tutaj z tematów poświęconych danemu modelowi procka czy GPU potrafią robić tasiemce na setki stron, chwaląc się sposobami i optymalizacjami, jakimi udało im się wyrwać kilka dodatkowych punktów w Cinebench czy 3D Mark.

Ja sam jarałem się, że mój wynik w 3D Markach był w pierwszej dwudziestce na świecie w zestawieniu Ryzen 5 5800X 3D + Radeon 9070.

To teraz część forumowiczów się dowiedziała, dlaczego pomimo optymalizacji i starań nie są wstanie dobić do wyników osiąganych na takim samym sprzęcie przez innych ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, radzio_z napisał(a):

Widzisz, tylko my tutaj jesteśmy na forum pasjonatów PC

ta sie wam wydaje ,gdyby tak było to byście siedzieli na mnipc a nie pc które sa mamutami

Edytowane przez janek25
Opublikowano
8 minut temu, radzio_z napisał(a):

Widzisz, tylko my tutaj jesteśmy na forum pasjonatów PC i wydajności, a nie randomowych użytkowników którzy nawet dobrze nie dają sobie sprawy z tego co mają w skrzynce. Ludzie tutaj z tematów poświęconych danemu modelowi procka czy GPU potrafią robić tasiemce na setki stron, chwaląc się sposobami i optymalizacjami, jakimi udało im się wyrwać kilka dodatkowych punktów w Cinebench czy 3D Mark.

Ja sam jarałem się, że mój wynik w 3D Markach był w pierwszej dwudziestce na świecie w zestawieniu Ryzen 5 5800X 3D + Radeon 9070.

To teraz część forumowiczów się dowiedziała, dlaczego pomimo optymalizacji i starań nie są wstanie dobić do wyników osiąganych na takim samym sprzęcie przez innych ;)

Powiem Ci tak jak dojdziesz do pewnego wieku zaczniesz szanować swój czas i będziesz pukał się w głowę, że traciłeś po czas na takie pierdy. Dzisiaj może wydawać się to dziadkowym gadaniem, ale sam się przekonasz.

• Haha 1
  • Upvote 5
Opublikowano
27 minut temu, sideband napisał(a):

Powiem Ci tak jak dojdziesz do pewnego wieku zaczniesz szanować swój czas i będziesz pukał się w głowę, że traciłeś po czas na takie pierdy. Dzisiaj może wydawać się to dziadkowym gadaniem, ale sam się przekonasz.

A skąd Ty wiesz jaki ja mam wiek i co to za wycieczki osobiste.

To jest forum pasjonatów PC, dla których PC-et to coś więcej niż skrzynka do odpalania Excela. Ludzie tutaj potrafią z tematów tworzyć całe tasiemce na kilkaset stron, omawiając ustawienia i optymalizacje które komuś pozwoliły wyrwać kilka dodatkowych punktów w Cinebench.

Ludzie stąd potrafią poświęcić weekend na zacieśnianie timingów RAM, dopracowanie krzywej zasilania karty graficznej, aby mieć satysfakcję że wyciągnęli ze sprzętu maxa, choć to często są te pojedyncze procenty nie do wyczucia w realnej aplikacji.

Ludzie których to nie obchodzi, kupują gotowca z marketu i nawet się nie zastanawiają czy mają EXPO odpalone na płycie, bo zwyczajnie nie mają o tym pojęcia, ale Cyberpunk i tak chodzi im płynnie.

Ale skoro z Ciebie taki mędrzec, który puka się w głowę z politowaniem na widok innych forumowiczów pasjonatów....to co Ty tutaj w ogóle robisz i nie szkoda było Ci tego Twojego cennego czasu na narypanie tutaj 2400 postów? Próbowałeś policzyć ile godzin Twojego życia zmarnowałeś na ich napisanie.

Opublikowano

Z tego co się orientuję to jest zwykłe forum :) i ludzi których to nie obchodzi, nie kupują gotowców z marketu, a gotowce z marketu kupują ludzie którzy nie mają zielonego pojęcia, ot taka różnica i to jest bardzo duża różnica. 

Też kiedyś walczyłem na i5 4690K o każdy mhz, to samo na gtx970 i po 12 latach uznaję to za stracony czas, jeszcze kiedyś to przynajmniej dawało realny wzrost wydajności, teraz to jest sztuka dla sztuki, kilka punktów w jakiś nic nie znaczących programach, jedynie co ugrasz to własna satysfakcja :) nic po za tym. 

Opublikowano

Ciekawie temat ewoluuje. Ja pecetami bawię się od lat 90-tych, w szczytowym okresie pierwszych lat dwutysięcznych ta pasja zajmowała rzeczywiście sporo czasu - pewnie dlatego że byłem wtedy na studiach, sporo wolnego czasu na tego typu rozrywki. To wtedy miałem okres bawienia się w chłodzenie wodne konstruowane wtedy jeszcze z bloków kupionych na "bloki PL" (które były bardziej manufakturą), rurek z akwarystycznego, pompki akwarystycznej i nagrzewnica od Żuka jako wymiennik ciepła, do tego bawienie się lutownicą na swoim Epox 8rda3+, doklejanie radiatorów powstałych z pociętego na kawałki radiatora od CPU na sekcje zasilania przy pomocy kleju termicznego ze sklepu z elektroniką. Zdarzało mi się nie raz rozbierać to na części pierwsze szukając co tu jeszcze udoskonalić.

I zgodzę się z Tobą, że wtedy to był konkretny uzysk, bo to opisane wyżej Athlona XP 1700+ kręciło z 1466MHz, na 2250 MHz.

Dziś już nie ma tyle czasu na takie zabawy i mam świadomość, że teraz to już bardziej dla sportu, bo przy dzisiejszym sprzęcie do codziennego użytku to wyrywa się pojedyncze procenty. Choć i tak np. 2 lata temu postanowiłem "wyremontować" swojego RX 5700XT, do tego kupując Thermal Grizzly Kryonaut i termopady Gelid Ultimate mając pełną świadomość że ekonomicznie to nie ma sensu, ale po prostu chciałem się pobawić i urwać temperatury ile się da. Tyle, zwyczajnie z pasji.

Tyle, że ja tego nie uważam za stracony czas i bardzo Ci współczuję poczucia zmarnowanego życia. To tak jakbym miał żałować lat przetrenowanych w klubie lekkoatletycznym, bo nie zostałem finalnie zawodowym sportowcem i nie pojechałem na Igrzyska. Dla mnie to są wspomnienia, jakieś przeżyte emocje, satysfakcja z uzyskanych przyrostów wydajności.

Dla mnie jednak ta (jak ja to nazywam) "pecetologia", stała się zawodem. Skończyłem studia związane z informatyką, prace licencjackie i magisterskie pisałem z zakresu sprzętu PC, a dziś pracuję w branży IT i widzę jak lata tych zabaw mi się przydają, bo zwyczajnie nauczyły mnie rozumienia jak działa pecet, jakie są zależności pomiędzy poszczególnymi podzespołami dla różnych typów zastosowań i tym buduję dziś swoją przewagę na rynku.

• Confused 1
Opublikowano

Poczucie zmarnowanego życia? Jakiego życia? 2-3 godziny zmarnowane i tyle, aby dowiedzieć się że 4.4ghz daje o 1-2 fps mniej niż 4.5ghz :) o cyferkach w jakiś programach nie wspominam bo to żaden wyczyn :) jak Ciebie to cieszy to spoko. Miłej zabawy

Opublikowano

Jak widać na obrazku Hynix, ale ja mam w dupie temperatury, skoro najpóźniej  za półtora roku kiedy wyjdzie nowa, zajebista, w kosmicznej technologii, karta  graficzna gdzie youtubery będą biły Niemca po kasku, do tego Amd pokarze kolorowe slajdy, po prostu sprzedam te i kupie następną, tracąc na tym jak zwykle trochę grosza.

I tak qrwa do zajebania :)

Capture d'écran 2025-11-05 040702.png

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, radzio_z napisał(a):

Ludzie stąd potrafią poświęcić weekend na zacieśnianie timingów RAM

Jak weekend, ja ustawiałem ram na początku przygody z AM4 trzy tygodnie :E a taki jeden obywatel @Art385 pół roku stabilizował i ustawiał tą platformę xD :hihot: teraz by mi się już chyba nie chciało tak bawić ale co przeżyłem to moje :stryczek:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

W zasadzie to obaj macie rację @sideband i @radzio_z :)

Wszystko zależy, jakie kto prowadzi życie i czy ma czas na takie zabawy.

Ja np. zacząłem kolekcjonować Ryzeny. Na ten czas mam 1600 (zależało mi, bo zacząłem od 2600), 2600 właśnie i 3600. Mam DDR4 i itx mobo do ich przetestowania.

W dziale Retro ludzie się spuszczają nad starociami typu Pentium III...czy marnują czas? To jest bardzo indywidualna kwestia.

Każdy z Nas może mieć własne podejście.

Bardziej bym się zmartwił, jakby ktoś z forum nie wychodził z domu albo był amatorem % i nie ogarniał tego.

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, radzio_z napisał(a):

Każdy pasjonata siedzący w temacie rdna4 wiedział o tym od kilku miesięcy, no i poza Tobą żadnemu ten spadek 1-2% nie przeszkadza, woli te kilkanaście stopni chłodniejsze pamięci ;) 

Sam jak pisałem wcześniej pierwotnie miałem 9070xt na hynixie...w ogóle mi nie przeszkadzało to, że z rma czy później po zmianie modelu dostałem na samsungu ;) 

Także naprawdę założony przez Ciebie temat to nic odkrywczego...rzec by się chciało "gdzie i pod jak dużym kamieniem siedziałeś te kilka miesięcy, że dopiero teraz z nim wyskoczyłeś?" :D 

Ogólnie też od lat 90 bawiłem się kompami, zawsze OC, zabawa z pamięciami etc, po zmianie na 7800x3d początkowo nie mogłem zboleć że nic poza curvą nie da się przestawić, bo od początku żaden mój cpu nie latał na fabrycznych nastawach...dziś wszystkie kompy w domu z odblokowanymi CPU mają co najwyżej włączone PBO, przestawioną curvę i włączone expo :E Nadal mnie to cieszy i bawi, ale trochę mi się zmieniło w kwestii PC, teraz się bawię wyglądem (ostatnie zmiany podzespołów - mobo, ram, gpu, - były tylko dla wyglądu, gdzie w sumie mogłem to dołożyć do 9800x3d).

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, radzio_z napisał(a):

To jest forum pasjonatów PC, dla których PC-et to coś więcej niż skrzynka do odpalania Excela. Ludzie tutaj potrafią z tematów tworzyć całe tasiemce na kilkaset stron, omawiając ustawienia i optymalizacje które komuś pozwoliły wyrwać kilka dodatkowych punktów w Cinebench.

Ludzie stąd potrafią poświęcić weekend na zacieśnianie timingów RAM, dopracowanie krzywej zasilania karty graficznej, aby mieć satysfakcję że wyciągnęli ze sprzętu maxa, choć to często są te pojedyncze procenty nie do wyczucia w realnej aplikacji.

Ludzie których to nie obchodzi, kupują gotowca z marketu i nawet się nie zastanawiają czy mają EXPO odpalone na płycie, bo zwyczajnie nie mają o tym pojęcia, ale Cyberpunk i tak chodzi im płynnie.

Ale skoro z Ciebie taki mędrzec, który puka się w głowę z politowaniem na widok innych forumowiczów pasjonatów....to co Ty tutaj w ogóle robisz i nie szkoda było Ci tego Twojego cennego czasu na narypanie tutaj 2400 postów? Próbowałeś policzyć ile godzin Twojego życia zmarnowałeś na ich napisanie.

Cześć nawet sie nie spostrzegła, że zamieniła się w zrzędliwych "starców" i plują jadem na lewo na prawo. A wchodzą tu bo jeszcze nie zdali sobie z tego sprawy lub po prostu z przyzwyczajeniaxD

To naturalne, ze cześć społeczności jest taka i taka ale jednak tych z pasją powinno być tu więcej.

Nie śledzę radeonów bo są według mojej opinii 2 kroki za geforcami a dzięki temu wątkowi się o tym dowiedziałem. Fajna ciekawostka:witojcie2:

Opublikowano
12 godzin temu, radzio_z napisał(a):

Gdzie Ty widzisz jakieś wycieczki osobiste? :hihot:

Skoro to jest forum dla entuzjastów to na oczy widziałeś takowego forum.

Ten temat to zwykły ból dupy i nie ma nic wspólnego w moim mniemaniu z pasją.

Im bardziej ktoś jest ogarnięty i ma pasje to więcej działa i mniej ględzi.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.11.2025 o 14:36, radzio_z napisał(a):

Producenci za te durne 3-5% potrafią sobie kazać płacić niekiedy 500-600 zł, bo takie są różnice w cenie pomiędzy Pure a Nitro+, Reaper a RedDevil. Spora różnica w cenie jak za tak skromny przyrost wydajności ale topowe serie to taki trochę luksus. I wiesz co, możemy ironizować, tylko nabywca który mógł wziąć model podstawowy, ale dopłacił 600 zł aby mieć wersję topową w praktyce dostanie model wolniejszy, może się trochę poczuć jak frajer....zapłacić więcej za mniej - nieprawdaż?

Różnica nie jest w granicy błędu pomiarowego. Jest wręcz "schodek" w wykresach wydajności. Przy skromnej różnicy w wydajności pomiędzy modelami 9070 a 9070XT, może się wręcz okazać, że najwydajniejsze modele 9070 z początku produkcji na Hynix są wydajniejsze niż obecne najwolniejsze 9070XT na Samsungach.

Różnica w wydajności moim zdaniem jest zbyt duża, aby nie była oznaczona. Przy braku oznaczenia pamięci w danej rewizji, wszystkie testy porównawcze Radeonów tracą sens, bo jak widać wyniki tego samego modelu z różnymi pamięciami potrafią totalnie się rozjechać względem siebie i karta wygrywające w jednym teście, może w wariancie VRAM Samsunga spać na spód tabeli.

Te 500-600zł płacisz tylko i wyłącznie za dużo lepsze chłodzenie i jakość wykonania co skutkuje mniejszymi temperaturami i niższym rpm wentyli i ciszą. Nie wiem kto kupuje Nitro+, czy Red Devil przez to, że jest 3-5% wydajniejszy jak to realnie ile 2-3-4 fpsy więcej ? Ludzie kupują te karty głównie dla chłodzenia, ewentualnie wyglądu. Osobiście świadomie zawsze dopłacam do lepszego chłodzenia i miałbym to w nosie, że tańszy Reaper ma 3 fpsy więcej i 1900rpm od droższego Helhounda, czy RedDevila 1100rpm. Ale rozumiem, że może to kogoś drażnić i być kuriozalne.

Jakby te różnice w wydajności między Hynixami i Samsungami były by większe to można by było kręcić aferę, a tak to dla mnie różnica w wydajności marginalna. Osobiście wolałbym 3 fpsy mniej i mniej grzejące się Samsungi niż ciut wydajniejsze, bardziej gorące Hynixy :E Nie ważne, że temperatury mnieszczą się w normie, ale to tylko moje zdanie.

Edytowane przez skunRace
  • Like 2
Opublikowano

Ja na swojej Acer 9070 OC mam Hynixy.

Jako, ze moje chlodzenie to gruz to pamieci lubia latac nawet po 95st. 

Wczesniej mialem 5700xt pulse co grzal hotspot do ponad 100st i nic sie mu nie stalo przez kilka dobrych lat.

Wiec jakos nie rusza mnie ta temperatura. Szczegolnie ze producent powiedzial ze to nie problem

• Like 1
Opublikowano

Producent może napisać co chcę, papier wszystko przyjmie, dla mnie tak wysokie temperatury ~100c są nie do przyjęcia, takie postarzanie produktu, lubię długo trzymać sprawny sprzęt, a nie tylko truchło.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.11.2025 o 13:40, sideband napisał(a):

Ten temat to zwykły ból dupy i nie ma nic wspólnego w moim mniemaniu z pasją.

Im bardziej ktoś jest ogarnięty i ma pasje to więcej działa i mniej ględzi.

Powiedział gościu z 2,5k postów na forum :hihot:. Także to uznajmy za zakończenie wątku, kto jest pasjonatem bawiącym się sprzętem, a kto internetowym gawędziarzem. 

W dniu 5.11.2025 o 20:20, skunRace napisał(a):

Te 500-600zł płacisz tylko i wyłącznie za dużo lepsze chłodzenie i jakość wykonania co skutkuje mniejszymi temperaturami i niższym rpm wentyli i ciszą. Nie wiem kto kupuje Nitro+, czy Red Devil przez to, że jest 3-5% wydajniejszy jak to realnie ile 2-3-4 fpsy więcej ? Ludzie kupują te karty głównie dla chłodzenia, ewentualnie wyglądu. Osobiście świadomie zawsze dopłacam do lepszego chłodzenia i miałbym to w nosie, że tańszy Reaper ma 3 fpsy więcej i 1900rpm od droższego Helhounda, czy RedDevila 1100rpm. Ale rozumiem, że może to kogoś drażnić i być kuriozalne.

Jakby te różnice w wydajności między Hynixami i Samsungami były by większe to można by było kręcić aferę, a tak to dla mnie różnica w wydajności marginalna. Osobiście wolałbym 3 fpsy mniej i mniej grzejące się Samsungi niż ciut wydajniejsze, bardziej gorące Hynixy :E Nie ważne, że temperatury mnieszczą się w normie, ale to tylko moje zdanie.

Te 500-600 zł płacisz również za nieco lepszą wydajność wynikającą z wyżej ustawionego TDP modeli stojących wyżej w hierarchii co w połączeniu z lepszym chłodzeniem dale lepszy boost. Przy domyślnych ustawieniach są to różnice marginalne na poziomie 2-3%, ale jak ktoś chce się podwabić w OC i optymalizacje, to ta różnica się zwiększa i niekiedy tkwi też w tym, że model wyższy może przy danych ustawieniach pracować w pełni kulturalnie, a podstawowy z już mocno hałasującymi wentylatorami, co na dłuższą metę czyni dane ustawienia nieużytecznymi.

Ten temat ma na celu ustalenie, czy w ogóle są jeszcze w sprzedaży karty na Hynix-ach czy właściwie nie ma o czym gadać, bo wszystko jest już na Samsungach i po prostu nic innego się już nie dostanie.

W dniu 7.11.2025 o 07:19, Radziuwilk napisał(a):

Ja na swojej Acer 9070 OC mam Hynixy.

Jako, ze moje chlodzenie to gruz to pamieci lubia latac nawet po 95st. 

Wczesniej mialem 5700xt pulse co grzal hotspot do ponad 100st i nic sie mu nie stalo przez kilka dobrych lat.

Wiec jakos nie rusza mnie ta temperatura. Szczegolnie ze producent powiedzial ze to nie problem

Też miałem kilka lat 5700XT Pulse i potwierdzam, gorący to był model. Nie pamiętam jakie były na początku temperatury pamięci, ale odkąd zwróciłem na to uwagę, to z 2 lata przepracowały grzejąc się pod obciążeniem do 100-103 stopni.

W końcu wymieniłem pastę i termopary na to co widać na zdjęciu. Na rdzeniu po dodatkowym dopracowaniu docisku spadło o kilka stopni ale pamięci poleciały 15-17 stopni w dół, efekt był więc bardziej niż spektakularny.

20220805_160417.jpg

Edytowane przez radzio_z
Opublikowano

Moim zdaniem, po obserwacji tego co było na 7800 xt producenci na pierwszy rzut dają hynixy aby karty lepiej wyglądały w testach a po czasie lecą samsungi bo tańsze. 

Dla mnie lepiej, że na Reaperze są chłodniejsze samsungi bo karta i tak mała. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

W tym rzecz, że Samsungi wcale nie są tańsze. A niższe tempy wynikają tylko z tego, że są wykonane w lepszym procesie i wymagają sporo niższego napięcia niż Hynixy.

@radzio_z

Gówno o mnie wiesz więc daruj sobie.

Edytowane przez sideband
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Takie tam pierdoły panowie sobie opowiadacie, ja mam swoje lata, półmetek już dawno za mną, a lubię sobie czasami poczytać trochę i pokombinować żeby urwać te parę punktów w benchmarkach.

Teraz szykuje się na zakup 14900KS, używany oczywiście w granicach 300 dolców można urwać, dla zabawy oczywiście i zdaje się ze wtedy będę spełniony, na te płytę główna już nic mocniejszego nie wsadzę włącznie z pamięciami.

W grach i tak różnicy nie widzę na tej karcie, a z tego co widać po testach nawet 5090 to w pewnym momencie okazuje się ze jest do dupy.

Ale jeśli macie problemy z temperaturami to jest rozwiązanie, nie więcej jak dwadzieścia stopni w domu/pokoju gdzie macie pieca i po problemie, dodatkowo jako stary piernik powiem wam ze zimno konserwuje, tak ze.

Jeszcze jedna sprawa, jak się ma wyciąganie każdego dodatkowego punktu w benchmarkach do urywania każdej jednej decybeli wychodzącej z pieca?

To takie jakieś hmm, nietuzinkowe podejście do sprawy;)

Edytowane przez Alai_de_Loin
"Glebokie" przemyślenia przy kawie
  • Like 1