Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MOBO: MSI B550 Gaming Plus

GPU: RTX 3070

RAM: 2x8GB 3200Mhz

CPU: Ryzen 7 5800x3D

Witam mam bardzo dziwny problem z dyskami, postaram się go opisać jak najlepiej i zrozumiale.

Od miesiąca zmagam się z problemem uruchamiania się różnych gier i programów na dysku, posiadam dwa dyski m2 jeden systemowy drugi na pliki, problem jest taki że aplikacje crashują mi na starcie, co więcej z własnych poszukiwiań problemu znalazłem taką zależność że:

Gdy dysk systemowy C jest w slocie drugim a dysk D jest w slocie pierwszym nie uruchamiają mi się przeglądarki które są zapisane na dysku C, gdy zamienie je miejscami problem przeglądarek znika ale wtedy gry zapisane na dysku D mi się crashują na starcie. Gdy zostawię sam dysk systemowy w slocie pierwszym wszystko jest okej, ale gdy przeniosę go do drugiego slotu (dolnego) przeglądarki się nie uruchamiają, ponadto sterowniki karty graficznej się niepoprawie wczytują i nie są tak jakby „aktywne”. Dzisiaj w konfiguracji Dysk C na górnym dysk D w dolnym (tym co miałem początkowo) chciałem uruchomić NFS Heat, origin wypluł mi ekran z napisem „origin displayname field missing from registry”, nfs miałem na dysku D a origina na C, po przeniesieniu gry problem ustał.

Dodatkowo gdy jakaś z gier powiedzmy na steam mi się nie uruchamia, to sprawdzenie spójności plików lokalnych gry nagle naprawia ją, oraz gdy uruchomie komputer ponownie to czasem mi się ta gra też naprawi, żeby potem po następnym uruchomieniu znowu problem wyrzucało.

Aktualizowałem już biosa, chipset, odinstalowałem biblioteki c++ i net framework, robiłem mem test ramu, nic nie wykazał. Dołączam screeny które mogą w czymś pomóc.

6565384600_1760506410.png

2426560900_1760506410.webp

6722075400_1760506410.webp

5707825500_1760506410.webp

1349046900_1760473110.webp

3713563700_1760473110.webp

2912449900_1760473110.webp

9209994700_1760473110.webp

5857292300_1760640088.webp

Opublikowano

Takich cudów jeszcze nie czytałem. 

To wygląda na wirusa.

Może odłącz wszystkie obecnie podpięte dyski i podepnij inny dysk. Zainstaluj na nim system i uruchom grę (jakąkolwiek) 

Jak gra/system świeżo postawiony będzie się zachowywać OK, to będzie oznaczać, że na dysku masz wirusa, który przejmuje kontrolę nad systemem.

To najprostszy sposób na wykrycie, czy to wirus, czy błąd urządzeń.

ISO Windows 11:  https://software.download.prss.microsoft.com/dbazure/Win11_25H2_Polish_x64.iso?t=baf265d4-ddb6-46fe-95ef-d21a252cd364&P1=1762279830&P2=601&P3=2&P4=BiiE1w2VyJnFRzp4zY%2bEOWZyXAC0Ukw2sYLxoFgNLEHGyRsPa8DOyIfDA5TAZ2N2KPzCllgnpVa%2baixwUJvgFE%2frzQcXVknDgh%2f9p3yjWjoLOxEhlhvRG7u8EiZXzsm5wHpKdao%2bIabsmjt2CFJ3goupk8jdtU9SbynO31HRrie2PfbSI7dHn6vZuwrNFjqBGuOTE0bmgidFerVaPUwPioLjQzmU5A8pD7bXnHmi6ZkPPF2crJ4FOIGmhujvKu3zRV%2fb8dpLGgFBGIjU0a8tNXbcgDRzIQxyCf%2fB5wzyYOUJmEA3yOqzFaVD%2brLAJAHbpIfIYFonbefAyBacO4UU9Q%3d%3d

Opublikowano

Programów takich jak boost fps itp nie mam, plan zasilania mam na wydajny, zasilacz mam dobry - chieftec 700W, sterowniki do grafiki aktualne. Nw czy to wirus czy nie, moge strzelić formata i sprawdzić czy to nie pomoże ale chciałbym zeby to bylo raczej na końcu, bo dysku za bardzo wolnego nie mam na system. Myślałem nad samą komunikacją między chipsetem płyty głównej a dyskiem, bo drugi slot jest typowo obsługiwany przez chipset, ma ktoś jeszcze jakieś rady?

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, GierowcaTF2 napisał(a):

Myślałem nad samą komunikacją między chipsetem płyty głównej a dyskiem, bo drugi slot jest typowo obsługiwany przez chipset, ma ktoś jeszcze jakieś rady?

I częściowo dobrze myślisz. Z tego co opisujesz jest problem ze slotem M2_2 czyli tym obsługiwanym przez chipset

Skoro system działa bez problemu na pierwszym slocie, a na drugim nie, nawet jak tylko jeden dysk NVME jest wpięty, to na 90% nie wirus. 

image.png.a4fdda2b23af103757258469d3101e80.png

Sprawdzałeś czy dysk jest dobrze włożony w złącze? W niektórych płytach bywa tak, że drugie złącze jest minimalnie głębsze czy w ogóle nieco inne (nie wiem jak to dokładnie opisać, ale dysk nie wchodzi tak lekko jak zwykle) i wkładanie dysku bez lekkiego dociśnięcia go do środka złącza (zanim go dogniesz do płyty w celu przykręcenia) sprawia, że przy pochylaniu go w stronę płyty głównej jest bardziej wysunięty ze złącza niż powinien. To powoduje zły styk w złączu i może uszkodzić zarówno dysk jak i złącze, a na pewno powodować błędy komunikacji płyty z dyskiem. 

Druga sprawa, to tu @janek25 podrzuca trop w dobrą stronę na CPU. Robiłeś OC procka? Jak stabilność napięć na procku i chipsecie jak da się z czujników coś odczytać?

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Dysk wpięty na 100% dobrze, bo to sie wydarzyło z dnia na dzien, a od 2 lat było wszystko okej, zresztą czyściłem ten slot m2 i nic nie dało. Mam nadzieje ze to nie cpu tylko mobo bo jednak taniej wychodzi wymiana mobo niż cpu, ale w gruncie rzeczy jeżeli cpu ma dostępne jakieś linie pcie które są podzielone w tym przypadku na dwa dyski i gpu to czasem jezeli bedzie wpięty tylko jeden dysk to komunikacja nie powinna byc poprawna w stosunku do podpiętych dwóch dysków? Bo w tym przypadku za każdym razem wadliwy jest w teorii slot m2.2 chyba że inaczej działa komunikacja między dyskami a cpu i po prostu zawsze slot 2 jest przez te same linie cpu obsługiwany. Co o tym sądzicie?

Opublikowano

@GierowcaTF2 skoro jeden slot jest jako obsługiwany przez PCI drugi przez chipset, to obsługa M2_1 idzie bezpośrednio przez linie PCI, obsługa M2_2 ma po drodze chipset i wpięcie tylko jednego dysku nie zmienia sposobu obsługi slotu M2_2 bo to wynika z konstrukcji płyty głównej o ile się nie mylę. 

Masz dostęp do innego zasilacza? Markowy tej samej mocy, ale jakbyś miał też do mocniejszego chociaż o 50-100W to nawet lepiej. Skoro stało się to nagle po 2 latach użytkowania to jest moim zdaniem zawsze pierwszy podejrzany w takich przypadkach. Dlaczego?

Opcja 1. Coś w zasilaczu się "zużyło" i spadała jego sprawność lub moc i nie jest w stanie zasilić wszystkiego co masz, padło akurat na złącze M2_2 bo będzie prawdopodobnie zasilane z mobo, czyli w sumie najsłabszą linią. 

Opcja 2. To samo co w 1, czyli spadek mocy lub sprawności, ale padło na zasilanie procka, który ma niestabilne napięcia, co przekłada się na niestabilność na drodze CPU-chipset i błędy w dostępie do M2_2 i takie przypadki są znane i winą jest zasilacz, dlatego warto sprawdzić na innym zasilaczu o tej samej mocy lub mocniejszym czy problem występuje. Jeżeli występuje wtedy szukać przyczyny w procesorze lub płycie głównej.

Opublikowano

A mam takie pytanie, bo nie mam dostepu do zasilacza innego, jeżeli według ciebie to on to czy to nie powinno sie dziać przy powiedzmy większym obciążeniu? Bo mi sie to dzieje praktycznie przy zerowym czyli pulpicie. 

Ewentualnie czy jak ci podam napięcia podczas obciążenia i spoczynku obu slotów m2 jesteś w stanie sprawdzić czy wszystko jest wporządku?

Chieftec jest ogolnie markowym zasilaczem i to bardzo dobrym, po prostu jest mało znany w dzisiejszych czasach

Opublikowano

Możesz kupić jakiś zasilacz w xkomie bo mają super politykę zwrotu i sprawdzić. Jeśli to będzie zasilacz to zgłoś rma i zwróć zasilacz i weź jeszcze raz dopiero jak kurier przyjdzie odebrać wadliwy psu to będziesz miał tymczasowego zastępcę 

Opublikowano (edytowane)

@GierowcaTF2

Odpowiadając na Twoje pytanie, to nie, nie musi się to dziać przy większym obciążeniu, wystarczy że zasilacz utracił część swoich parametrów, co powoduje, że procesor i chipset mają niestabilne napięcia, bo VSOC (chyba dobrze określam parametr) jest niestabilny. Dlatego pytałem czy robiłeś OC.

Tu już ludzie od OC i zasilania płyt głównych mogą coś więcej powiedzieć może, bo ja mogę coś namieszać tłumacząc więcej. W każdym razie spotkałem się z przypadkami gdy wymiana zasilacza (w przypadku już starych zasilaczy) lub wymiana na mocniejszy (w przypadku dołożenia w międzyczasie innych urządzeń) rozwiązywała podobne problemy.

Sam prywatnie też miałem taki podobny problem, tylko z dyskami SATA. Niestabilność napięć i kijowe kable zasilające z zasilacza powodowały problemy w uruchomieniu całego kompa mimo iż system siedział na M2 wpiętym w płytę. Płyta zgłaszała raz problem z RAM, raz z CPU a czasem system z brakiem dysku systemowego. Odłączenie urządzeń SATA rozwiązywało problem :ESerwis odrzucił gwarancję zasilacza, twierdząc że jest sprawny. Nie kopałem się z koniem wymieniłem zasilacz i zniknęły wszystkie objawy.

Biorąc pod uwagę kilka innych podobnych przypadków totalnie losowej niestabilności podzespołów spowodowanych zasilaczami, a także to co też w sieci można w podobnych przypadkach jak Twój, uznałem że to może być początkowy trop w celu znalezienia usterki. Jak okaże się że nie zasilacz, wtedy trzeba szukać problemu w płycie i procesorze. 

Edit: tylko właśnie żeby nie wydawać niepotrzebnie kasy jeśli okazałoby się, że to nie zasilacz, to albo zrób jak radzi @Pan Mateoo albo szukaj gdzie możesz pożyczyć zasilacz lub znajdź jakiś lokalny serwis i tam próbuj się dogadać czy da radę zrobić u nich taki test i za ile. Mi się parę razy udało dogadać i po prostu udostępnili zasilacz na podmiankę na miejscu.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Rozumiem, a jeszcze dopytam, jeżeli jest wpięty tylko jeden dysk, systemowy, w górny slot wszystko jest okej, a jezeli w dolny zaczynają się problemy, czy to nie bedzie np wina chipsetu w płycie głównej bądź samego slota? Czy to jednak zasilacz może coś takiego powodować?

A odnośnie OC to nie robiłem nic poza odpaleniem fukncji w tej płycie pod nazwą kombo-strike3 który obniża napięcia samo z siebie i lekko podbija zegary wiec mysle ze to nie powinno robic problemu, bo to taki xmp tylko dla procka

Opublikowano
5 minut temu, GierowcaTF2 napisał(a):

A odnośnie OC to nie robiłem nic poza odpaleniem fukncji w tej płycie pod nazwą kombo-strike3 który obniża napięcia samo z siebie i lekko podbija zegary wiec mysle ze to nie powinno robic problemu, bo to taki xmp tylko dla procka

Wyłącz tę funkcję i zobacz czy coś się zmieniło.

5 minut temu, GierowcaTF2 napisał(a):

Rozumiem, a jeszcze dopytam, jeżeli jest wpięty tylko jeden dysk, systemowy, w górny slot wszystko jest okej, a jezeli w dolny zaczynają się problemy, czy to nie bedzie np wina chipsetu w płycie głównej bądź samego slota? Czy to jednak zasilacz może coś takiego powodować?

Tego właśnie nie wiadomo, dlatego najprościej zacząć od zasilacza i iść kolejno dalej jak zajdzie taka potrzeba, niż zaczynać od razu od wymiany płyty i procesora. No chyba że masz na podmiankę gdzieś płytę i/lub procesor skoro nie masz zasilacza. 

I tak, zasilacz może powodować różne specyficzne problemy niekoniecznie tylko przy dużym obciążeniu zasilacza czy tylko linii 12V.

Opublikowano (edytowane)

Jak się zastanawiasz nad procesorem to kup po taniości jakiegoś R5 3600 i podmień. To Ci wyeliminuje problemy z CPU.

Ja na Twoim miejscu do tej pory już bym poformatował wszystko, zgrywając tylko dane kluczowe na zewnętrzny.

To równie dobrze może być cudeńko wywołane aktualizacją do Windowsa.

Nie takie durnoty widziałem w życiu :/ 

Acha, przywróć wszelkie CO, KSy i inne do fabrycznych w UEFI. To też potrafi powodować dziwną niestabilność platformy.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

Zaczne od wyłaczenia kombo strike, potem zrobie formata, gdy problem nie ustanie wezme kompa do kogoś i zasilacze podmienienie, tylko to może mi troche zająć sprawdzanie tego wszystkiego 

Opublikowano

Z wrocławia

Po prostu szczerze mówiąc nie opłaca mi sie teraz kupowac ani procesora, ani płyty głównej, ani zasilacza, bo mam najmocniejszy możliwy procesor pod am4 i jezeli miałbym wymieniac płyte główną to wole już chyba kupić dysk 2tb i mieć tylko jeden w tym slocie m2.1 bo dysk jeszcze użyje w przyszłości a płyty już nie, jedyne co to jeszcze zasilacza bym mógł użyć .

Opublikowano

Dobra dzięki za pomoc 😅 odezwe sie jak coś

Jest jeden fakt który mnie przekonuje ze to raczej nie zasilacz.

Gdy wpiąłem sam dysk systemowy do slotu drugiego, każdorazowo bez wyjątku jak uruchamiałem komputer to mi sie sterowniki nie wczytywały. Czy jezeli byłby problem ze spadkami albo niestabilnością zasilacza to nie powinny problemy być różne?

Opublikowano (edytowane)

@janek25 skąd ta pewność?

W tej płycie slot M2_2 jest slotem PCI3.0.

Slot M2_1 jest slotem 4.0, ale dysk jaki posiada autor tematu czyli LEXAR jest dyskiem PCIe Gen3x4 NVMe 1.4. Czyli patrząc po screenach wszystko jest wykrywane prawidłowo.

Edytowane przez LeBomB